Tegenwoordig is Jan van Hoof-kruis een onderwerp dat grote belangstelling en participatie in de samenleving genereert. Sinds zijn opkomst is Jan van Hoof-kruis het onderwerp geweest van debat en discussie op verschillende gebieden, van politiek tot wetenschap. In de loop van de tijd is Jan van Hoof-kruis geëvolueerd en aangepast aan de veranderingen van de moderne wereld, wat een impact heeft op het dagelijks leven van mensen. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Jan van Hoof-kruis diepgaand onderzoeken, waarbij we de invloed ervan op de samenleving en de relevantie ervan in de huidige context analyseren.
Het Jan van Hoof-kruis of E(e)rekruis was het teken "voor moed" van de Nationale Padvindersraad. Het Erekruis is na de Tweede Wereldoorlog vernoemd naar de padvinder en verzetsheld Jan van Hoof. Na de fusie van de Nederlandse scoutingorganisaties in Scouting Nederland (1973) is deze traditie verloren gegaan.
De onderscheiding kent drie gradaties, te weten:
Opvallend hierbij is dat de bronzen uitvoering de hoogste graad vertegenwoordigde en de gouden versie de laagste.
Met het uitreiken van de onderscheiding werd er ook een insigne van stof uitgereikt, met een achtvormige knoop in de kleuren van de onderscheiding. Dit werd op het uniform boven de rechter borstzak gedragen indien het dragen van de onderscheiding bezwaarlijk was.
De onderscheiding kon ook uitgereikt worden aan een groep voor gezamenlijk optreden, in dit geval werd de onderscheiding bevestigd op de groepsvlag.
![]() |
Portaal Scouting |