In het artikel van vandaag zullen we de impact onderzoeken die Jie (volk) heeft gehad op onze samenleving. Sinds zijn verschijning heeft Jie (volk) de aandacht getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld, wat veel discussie en belangstelling heeft gegenereerd. Vanaf het begin tot de dag van vandaag heeft Jie (volk) een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis en heeft het gebeurtenissen, trends en beslissingen op verschillende gebieden beïnvloed. In dit artikel zullen we nader bekijken hoe Jie (volk) onze cultuur heeft gevormd en hoe deze een cruciale rol blijft spelen in ons dagelijks leven.
De Jié (Chinees: 羯; Wade-Giles: Chieh; Middel Chinees: ) behoorden in de 4e eeuw tot een stam uit Noord-China. Tijdens de Periode van de Zestien Koninkrijken stonden ze bij de Chinezen bekend als een van de vijf barbaren (Wu Hu). Onder Shi Le vestigden ze de Latere Zhao. De Jie werden verslagen door Ran Min in de Wei-Jie oorlog in 350 na Chr. en betekende de val van de Latere Zhao.
De etniciteit van de Jie is onduidelijk, waarbij sommige wetenschappers een Turkse afkomst suggereren, terwijl nieuwer onderzoek suggereert, dat ze een Jenisejische taal spraken.
In 319 stichtte generaal Shi Le de staat Latere Zhao in Noord-China, die de Vroegere Zhao verdrong. Aan het rijk van Shi Le kwam er in 351 een einde. In de periode tussen 350 en 352, tijdens de Wei-Jie-oorlog, gaf generaal Ran Min het bevel de Jie volledig uit te roeien, die gemakkelijk te herkennen waren aan hoge neuzen en volle baarden, wat leidde tot een groot aantal doden. Volgens sommige bronnen werden meer dan 200.000 van hen gedood. Desondanks zullen de Jie in de komende 200 jaar af en toe in de geschiedenis terug opduiken.