Julius De Geyter

In dit artikel zullen we het onderwerp Julius De Geyter diepgaand onderzoeken, waarbij we de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan in verschillende contexten analyseren. Sinds zijn verschijning heeft Julius De Geyter een voortdurend debat teweeggebracht onder experts en de algemene bevolking, die het belang ervan in het dagelijks leven willen begrijpen. Door de jaren heen is Julius De Geyter geëvolueerd en heeft het nieuwe betekenissen gekregen, wat heeft geleid tot een grotere belangstelling van onderzoekers en wetenschappers voor dit onderwerp. In die zin is dit artikel bedoeld om een ​​alomvattend beeld te geven van Julius De Geyter, waarbij verschillende benaderingen worden behandeld en waardevolle informatie wordt geboden voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het uitbreiden van hun kennis over dit onderwerp.

Julius De Geyter
De Geyter (door Jan Baptist P. Michiels)
De Geyter (door Jan Baptist P. Michiels)
Algemene informatie
Geboren Lede, 25 april 1830
Geboorteplaats Lede
Overleden Antwerpen, 18 februari 1905
Overlijdensplaats Antwerpen
Geboorteland Vlag van België België
Werk
Genre Romantiek
Bekende werken Rubenscantate
Keizer Karel en het Rijk der Nederlanden
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Julius De Geyter (Lede, 25 april 1830 - Antwerpen, 18 februari 1905) was een Vlaams journalist en schrijver.

Levensloop

De Geyter was onderwijzer en journalist, tot hij directeur van de "Bank van Lening" te Antwerpen werd in 1874. Hij stichtte het literaire tijdschrift De Vlaamsche School tezamen met J.F.J. Heremans en E. Zetternam. Dit tijdschrift bestond van 1855 tot 1901. De Geyter was een politiek dichter en speelde een rol bij de totstandkoming van de Vlaamse Beweging. Julius De Geyter schreef vele romantische gedichten, waarvan die met een politieke inhoud vol retorica zitten. De Geyter verzet zich ook tegen de gevestigde orde in zijn poëzie.

Hij was ook librettist van diverse cantates van Peter Benoit, onder andere van de Rubenscantate (1877), en maakte een herdichting van "Reinaert de Vos" (1874).

Bibliografie

  • Bloemen op een graf (1857)
  • Drij menschen van in de wieg tot in het graf (poëzie, 1861)
  • Reinaart-de-Vos (herdichting, 1874)
  • Vlaanderens kunstroem (Rubenscantate, 1877)
  • De wereld in (1878)
  • De muze der geschiedenis (1880)
  • De Rhijn (cantate, 1882)
  • Keizer Karel en het Rijk der Nederlanden (poëzie, 1888)
  • Julius De Geyters werken (1907-1909)