In dit artikel duiken we in de spannende wereld van Kasteel 's-Herenanstel. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag, zullen we elk facet van dit onderwerp onderzoeken om licht te werpen op het belang en de impact ervan op de samenleving. Kasteel 's-Herenanstel heeft in de loop van de tijd de aandacht van veel mensen getrokken en voor debat, inspiratie en reflectie gezorgd. Door middel van gedetailleerde analyse en diverse perspectieven willen we een compleet en uitputtend beeld bieden van Kasteel 's-Herenanstel, waarbij we de meerdere dimensies en implicaties ervan aanpakken om de relevantie ervan in de hedendaagse wereld beter te begrijpen.
Het Kasteel 's-Herenanstel was een kasteel in Kerkrade, gelegen nabij de Anstelerbeek te Ham.
Het kasteel werd gebouwd door Meinerus van Anstelen.[bron?] Rond 1330 raakte de familie Van Anstel een kasteel - vermoedelijk Erenstein - kwijt aan Willem Nase, die hun schuldeiser was. De familie Nase woonde toen op een kasteel dat hierna de naam 's-Herenanstel kreeg. Ook de familienaam wijzigde in Van Anstel.
Deze familie bleef tot omstreeks 1550 eigenaar van het kasteel. Jan van Berghe-Trips kocht het kasteel met de laathof aan. Zijn nazaten verkochten het in 1762 aan de Abdij Rolduc.
De Franse bezetters onteigenden het kasteel in 1792 en verkochten het in 1797 aan kanunnik Schiebach, en vervolgens kwam het in bezit van Johan Houben, die het in 1875 verkocht aan de Zusters Elisabethinnen. Het bouwvallige kasteel werd in 1876 gesloopt en in 1877 werd het klooster Elisabethstift op deze plaats ingewijd.