Het onderwerp van Kerkorde is er een dat in de loop van de tijd grote belangstelling heeft gewekt. Met verschillende kanten en benaderingen heeft Kerkorde de aandacht getrokken van zowel experts als fans. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Kerkorde, van de oorsprong ervan tot de implicaties ervan in de huidige samenleving. Door middel van een gedetailleerde en uitgebreide analyse zullen we proberen Kerkorde en de relevantie ervan in de huidige context beter te begrijpen. Vanaf het begin tot aan de impact ervan vandaag de dag is Kerkorde het onderwerp geweest van debat en reflectie, en via dit artikel zullen we proberen licht te werpen op de belangrijkste punten ervan.
De kerkorde regelt het recht zoals dat wordt gehanteerd in een protestantse kerk, met uitzondering van de Anglicaanse Kerk waar men - in navolging van de Rooms-Katholieke Kerk - het heeft over het canoniek recht. In het dagelijks taalgebruik is de kerkorde doorgaans het gedrukte reglement van een specifiek kerkgenootschap.
Het doel van de kerkorde is het bewaren of handhaven van de goede orde in de gemeente en het openhouden van de weg van het heil voor de mensen. Hierdoor kan het heil bij mensen komen en kunnen er eventueel maatregelen worden getroffen wanneer dat nodig is. Daarnaast bewaart de kerkorde de kerk bij haar belijdenis.
Johannes Calvijn en Heinrich Bullinger stelden in het eerste artikel van de Consensus Tigurinus dat de gehele geestelijke regering van de kerk er op gericht is dat zij mensen bij Christus brengt.[1]
Er zijn zeer verschillende stelsels van kerkregering. Deze vallen uiteen in drie categorieën:
In veel protestants-gereformeerde kerken in Nederlandse geldt de Dordtse Kerkorde (DKO), of een afgeleide daarvan. Denk bijvoorbeeld aan de Gereformeerde Gemeente of de Christelijke Gereformeerde Kerken. De kerkorde van de PKN is mede afgeleid van de lutherse kerkorde. De kerkorde van de Hersteld Hervormde Kerk is een update van de Nederlands Hervormde Kerkorde van 1951.
Veel evangelische gemeenten en pinkstergemeenten is sprake van een congregationalistisch systeem. Hierbij verenigen kerken zich op vrijwillige basis. Denk bijvoorbeeld aan de ABC-gemeenten die met elkaar samenwerken.