Kerstorchidee

In de wereld van vandaag is Kerstorchidee een onderwerp van toenemende belangstelling en debat geworden. Met zijn impact op verschillende gebieden, zoals de samenleving, economie en cultuur, heeft Kerstorchidee de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en contexten. Vanaf het ontstaan ​​tot aan de huidige evolutie heeft Kerstorchidee eindeloze meningen, onderzoek en reflecties gegenereerd die de implicaties ervan proberen te begrijpen en analyseren. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Kerstorchidee, van de implicaties ervan in het dagelijks leven tot de invloed ervan op de mondiale besluitvorming.mnopqrstuvwxyzabcdefghijklmn

Kerstorchidee
Kerstorchidee
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeënfamilie)
Onderfamilie:Epidendroideae
Geslachtengroep:Epidendreae
Subtribus:Laeliinae
Geslacht:Cattleya
Soort
Cattleya trianae
Linden & Rchb.f. (1860)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kerstorchidee op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kerstorchidee (Cattleya trianae) is een rechtopstaande, epifytische orchidee met onder elk blad langwerpige, verdikte stengeldelen, die door een vliezige schede worden omgeven. De bladeren zijn riemvormig, leerachtig, langs de middennerf licht gevouwen, 15–25 cm lang en 4–8 cm breed.

Er groeien een tot vier bleekroze bloemen per stengel. Ze zijn 15–18 cm groot. De bloemen bestaan uit drie smalle, buitenste bloemdekbladen, twee binnenste, eironde zijwaarts gerichte bloemdekbladen en een buisvormig opgerolde, van boven nog open lip met een karmijnrode, gekroesde zoom en een gele tot oranje hals. De vruchten zijn eivormige tot langwerpige doosvruchten met uitstekende, overlangse ribben.

De kerstorchidee is de nationale bloem van Colombia, maar in het wild is hij daar nauwelijks meer te vinden. In Europa bloeit deze orchidee van december tot februari, dus ook tijdens de kerst, waar deze plant zijn Nederlandse naam aan ontleend. Er bestaan zuiver witte, gele, rode, violette en lavendelblauwe cultivars.