Kirigami

In dit artikel zullen we Kirigami en de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving grondig onderzoeken. Van zijn invloed op de populaire cultuur tot zijn rol in de wereldeconomie: Kirigami is de afgelopen jaren een terugkerend en relevant onderwerp geweest. We zullen analyseren hoe Kirigami onze sociale interacties heeft gevormd en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe trends. Daarnaast zullen we de uitdagingen en kansen bespreken die Kirigami in de hedendaagse wereld biedt, evenals het verband ervan met enkele van de meest urgente kwesties van onze tijd. Via een veelzijdige aanpak probeert dit artikel een alomvattend beeld te geven van Kirigami en de huidige implicaties ervan.

St. Paul's Cathedral uitgewerkt in kirigami.

Kirigami (Japans: 切り紙, Hepburn: kirigami) is een variatie van de Japanse kunstvorm origami. In tegenstelling tot origami, wordt bij het beoefenen van kirigami papier niet enkel gevouwen maar ook gesneden of geknipt. Soms wordt kirigami ook geschaard onder de papierknipkunst. Het bekendste voorbeeld van kirigami zijn de uitklapbare wenskaarten, waarbij een figuur zich ontvouwt wanneer de kaart wordt opengeslagen. Buiten decoratieve doeleinden wordt kirigami onder andere ook toegepast — met andere materialen dan papier — in de ruimtevaart, architectuur, en de verpakkingsindustrie, dit vanwege de ruimtebesparende eigenschappen van kirigami. [1][2][3]

Etymologie

Het woord kirigami is de romaji-transliteratie van de kanji , het Hiragana-karakter り en de kanji . Het is een samenstelling bestaande uit het werkwoord kiri en het zelfstandig naamwoord kami. De samenstelling begint met het werkwoord 切り "knippen", waarbij de kanji: 切 wordt gelezen als 'ki' in de kun-lezing; het hiragana-karakter り is een vervoegingsuitgang. De samenstelling wordt gecomplementeerd door het zelfstandig naamwoord: 紙 "papier", eveneens gelezen in de kun-lezing. Doormiddel van rendaku verandert de stemloze 'k' in een stemhebbende velaire plosief wanneer kami de secundaire positie inneemt van een samenstelling en wordt in de romaji-transliteratie geschreven als een 'g'. Kirigami kan worden vertaald als: papier knippen.

Ontstaan

Bliksemschichtgevormde kirigami om boze geesten te verjagen, nabij het graf van Minamoto no Yoritomo.

Kirigami is, net als origami, voortgekomen uit de papierknipkunst in China, ook wel bekend als|: jiǎnzhǐ (Mandarijn: 剪纸; pinyin: ). Het oudste gebruik van kirigami was tijdens religieuze ceremonies in tempels, voornamelijk jinja's, dit zijn heiligdommen binnen het shintoïsme. Tegenwoordig gebeurt dit nog altijd met voornamelijk kirigami in de vorm van bliksemschichten.

Galerij

Zie de categorie Kirigami van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.