Kraagdragers

Tegenwoordig is Kraagdragers een onderwerp dat van groot belang is voor een breed publiek. In de loop van de tijd heeft Kraagdragers een aanzienlijk belang verworven op verschillende gebieden van de samenleving, van politiek en economie tot cultuur en het dagelijks leven. De impact ervan is zowel lokaal als internationaal voelbaar en heeft tot voortdurende debatten, controverses en onderzoeken geleid. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Kraagdragers onderzoeken en de invloed ervan in verschillende contexten analyseren. Vanaf het begin tot aan de huidige evolutie is Kraagdragers een onderwerp van grote relevantie gebleken en het belooft ook in de toekomst onderwerp van discussie en analyse te blijven.

Kraagdragers
Eikelworm
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam:Deuterostomia
Stam
Hemichordata
Bateson, 1885
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kraagdragers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De kraagdragers (Hemichordata) zijn een stam van het dierenrijk behorende tot de Deuterostomata, mogelijk nauw verwant aan de Chordata. De stam kent 117 soorten.[1]

Beschrijving

Deze ongewervelden vertonen enkele kenmerken van gewervelden. Door hun rug loopt een zenuwstreng en ze hebben spleten in de kieuwkorf, structuren die homoloog zijn aan de kieuwspleten van vissen. Het lichaam is driedelig en is samengesteld uit een lange romp, een kraag en een slurf. Hun afmetingen variëren sterk, van 12 mm tot 2,5 meter.

De vastzittende, vaak kolonievormende, Pterobranchia hebben een zakvormig lichaam op een steel, die als grijporgaan of als verbinding met de kolonie dienstdoet. Enteropneusta of eikelwormen daarentegen missen de steel. De romp eindigt hier in de anus. Hun voortplanting kan seksueel verlopen, maar fragmentatie en knopvorming behoort ook tot de mogelijkheden.

Onderverdeling

Tot de Hemichordata behoren de Enteropneusta, de nog levende eikelwormen; de Pterobranchia, uitgestorven graptolieten en de nog raadselachtige Planctosphaeroidea waarvan alleen de larven bekend zijn. Deze groepen heeft men de taxonomische rang van klasse toegekend. De Hemichordata hebben in hun jeugdfase een structuur die wellicht homoloog is aan de chorda bij de Chordata.

Het is omstreden of de groep monofyletisch is.

Taxonomie