Lakei (beroep)

In dit artikel zullen we het onderwerp Lakei (beroep) en al zijn implicaties grondig onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de impact ervan vandaag de dag duiken we in een uitgebreide analyse die alle relevante aspecten bestrijkt. Of Lakei (beroep) nu een persoon, een historische gebeurtenis, een sociaal fenomeen of een ander interessant onderwerp is, ons doel is om een ​​compleet en gedetailleerd overzicht te bieden dat de nieuwsgierigheid van onze lezers bevredigt. Langs deze lijnen zullen we dieper ingaan op de verschillende aspecten die kenmerkend zijn voor Lakei (beroep), van de invloed ervan op de samenleving tot de relevantie ervan in het huidige panorama. Er bestaat geen twijfel dat Lakei (beroep) wijdverbreide belangstelling wekt, en daarom stellen wij voor een diepgaande en onthullende blik te bieden die ons in staat stelt de ware reikwijdte ervan te begrijpen.

Een lakei in livrei begeleidt de Gouden Koets tijdens de inhuldiging van koningin Juliana

Een lakei is een in livrei geklede dienaar werkend aan een hof.

In het Middelnederlands werd lackay gebruikt. Het woord is ontleend aan het Frans, laquais. Het is ongeveer even oud als het Spaanse lacayo, ‘lichtgewapend voetsoldaat’.[1]

De taak van de lakei bestaat uit het bedienen van leden van de koninklijke familie, hij maakt deel uit van de koninklijke huishouding. Lakei is een beroep dat van oudsher door mannen werd uitgevoerd; de eerste vrouwelijke lakei is in 2017 aan het Nederlandse hof aangesteld en heeft in dat jaar op Prinsjesdag naast de gala-glasberline gelopen.

Zie de categorie Court pages van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.