Landroofdieren

Landroofdieren is een onderwerp dat in de moderne samenleving grote belangstelling en debat heeft gegenereerd. Door de jaren heen is Landroofdieren het onderwerp geweest van studie, analyse en reflectie door experts op verschillende gebieden. Of het nu op wetenschappelijk, cultureel, politiek of sociaal gebied is, var1 is voortdurend onderwerp van aandacht geweest, wat tegenstrijdige meningen en uiteenlopende standpunten heeft voortgebracht. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Landroofdieren onderzoeken, de impact ervan op het dagelijks leven, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de implicaties die het heeft in de wereld van vandaag. Daarnaast zullen we de toekomstperspectieven van Landroofdieren bespreken en hoe de invloed ervan onze realiteit zal blijven vormgeven.

Landroofdieren
Jachtluipaard (Acinonyx jubatus)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Informele groep
Fissipedia
Blumenbach, 1791
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Landroofdieren (Fissipedia) vormen een informele groep van een aantal roofdierfamilies waarvan de aanwezigheid van poten de kenmerkende eigenschap is. In een aantal taxonomische systemen, die nu in onbruik zijn geraakt, werden de landroofdieren als onderorde van de roofdieren (Carnivora) of een aparte orde beschouwd. Ze waren hiermee de tegenhangers van de zeeroofdieren (Pinnipedia), waartoe de oorrobben, walrussen en zeeleeuwen werden gerekend.

De onderverdeling van roofdieren in land- en zeeroofdieren was voornamelijk gebaseerd op gedeelde primitieve kenmerken, niet op synapomorfieën. Volgens genetische onderzoeken zijn families uit de onderorde Caniformia, waaronder de beren, hondachtigen en marterachtigen, nauwer verwant aan de zeeroofdieren dan aan de andere landroofdieren. De indeling heeft dan ook uitsluitend nog een informeel karakter.

Tot de landroofdieren werden de volgende families gerekend:

Wikispecies heeft een pagina over Fissipedia.