De Libri Carolini-kwestie heeft de laatste tijd de aandacht van velen getrokken. De relevantie en impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven maken het tot een onderwerp van wijdverbreide belangstelling. Vanaf het begin tot aan de toekomstige implicaties heeft Libri Carolini op verschillende gebieden debatten, discussies en analyses gegenereerd. In dit artikel zullen we alle aspecten die verband houden met Libri Carolini grondig onderzoeken, de invloed ervan op de hedendaagse samenleving analyseren en nadenken over de mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Ga met ons mee op deze reis van ontdekking en onderzoek rond Libri Carolini.
De Libri Carolini oftewel karolijnse boeken zijn documenten die op bevel van Karel de Grote in de 8e eeuw zijn samengesteld, waarschijnlijk rond 791, in het kader van de theologische strijd tussen Byzantium en het Frankische rijk over de verering van afbeeldingen waarover verschillende synodes uitspraken hadden gedaan. Een van de auteurs zou Theodulf van Orléans geweest zijn, theoloog en adviseur van Karel de Grote.
De moderne editie van deze tekst door Ann Freeman en Payl Meyvaert (Hannover 1998) draagt de titel Opus Caroli regis contra synodum.