Litouwse euromunten

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Litouwse euromunten en hoe dit verschillende delen van de samenleving heeft beïnvloed. Sinds zijn opkomst heeft Litouwse euromunten de aandacht getrokken van zowel experts als fans, waardoor debatten en controverses over de implicaties ervan zijn ontstaan. Door de jaren heen is Litouwse euromunten geëvolueerd en aangepast aan de veranderingen van de moderne wereld, en heeft het alles beïnvloed, van politiek en economie tot populaire cultuur en entertainment. Door middel van deze analyse zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Litouwse euromunten, om het belang en de betekenis ervan vandaag de dag te begrijpen.

Alle Litouwse euromunten dragen dezelfde afbeelding. Wel verschillen de lijnen op de buitenste cirkel. Deze zijn op de munten van 1 en 2 euro verticaal, op die van 10, 20 en 50 cent horizontaal en ontbreken op de munten van 1, 2 en 5 cent. Randschrift op de munt van 2 euro: LAISVĖ * VIENYBĖ * GEROVĖ * (vrijheid * eenheid * welzijn*).

Het ontwerp toont het Litouwse Vytis-symbool en het woord Lietuva (Litouwen). De ontwerpen zijn gepubliceerd op 11 november 2004 en ontworpen door de Litouwse beeldhouwer Antanas Zukauskas. De munten worden geslagen door Lietuvos Monetų Kalykla.

Litouwen deed gelijktijdig met Slovenië een verzoek om de euro per 1 januari 2007 in te mogen voeren. Slovenië kreeg de toestemming wel, Litouwen, wegens een te hoge inflatie, niet. De nieuwe streefdatum voor Litouwen om de euro in te voeren werd 1 januari 2014. In een interview met het weekblad Veidas, gepubliceerd op 2 januari 2012, liet de Litouwse president Dalia Grybauskaitė echter weten deze datum niet meer realistisch te vinden. In juni 2014 werd echter besloten dat het land de euro per 1 januari 2015 definitief mocht invoeren. Die datum is inmiddels gehaald; de omrekenkoers was 3,4528 litas voor een euro.

Litouwen geeft vanaf 2019 vijf nationale 2 euro herdenkingsmunten uit met de etnografische regio's als thema.