Lochkovien

In dit artikel zullen we het onderwerp Lochkovien en alle facetten eromheen grondig onderzoeken. Vanaf de oorsprong en evolutie tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving, zullen we beginnen aan een informatieve reis die ons in staat zal stellen dit concept beter te begrijpen. Door middel van onderzoek, analyse en getuigenissen zullen we proberen licht te werpen op de meest relevante aspecten van Lochkovien, en een breed en compleet perspectief bieden. Op dezelfde manier zullen we de relevantie ervan in verschillende contexten en de invloed ervan op het dagelijks leven onderzoeken, waardoor de lezer een alomvattende en verrijkende visie krijgt. Dus bereid je voor om jezelf onder te dompelen in de wereld van Lochkovien en ontdek alles achter dit fascinerende onderwerp.

Systeem Serie Etage Ouderdom (Ma)
Carboon Mississippien Tournaisien jonger
Devoon Boven Famennien 358,9–372,2
Frasnien 372,2–382,7
Midden Givetien 382,7–387,7
Eifelien 387,7–393,3
Onder Emsien 393,3–407,6
Pragien 407,6–410,8
Lochkovien 410,8–419,2
Siluur Pridoli ouder
Indeling van het Devoon volgens de ICS.[1]

Het Lochkovien, in Europa ook wel Gedin(n)ien genoemd (Vlaanderen: Gediniaan of Lochkoviaan) is de onderste etage in het systeem Devoon, met een ouderdom van 419,2 ± 3,2 tot 410,8 ± 2,8 Ma.[2] Het werd voorafgegaan door het Silurische Pridoli en ligt onder het Pragien, dat ook wel Siegenien wordt genoemd.

Naamgeving en definitie

Het Lochkovien is genoemd naar Lochkov, een stadsdeel in het zuidwesten van Praag (Tsjechië). De typelocatie voor de basis van het Lochkovien (het stratotype met daarin de golden spike), en daarmee de overgang tussen het Siluur en Devoon, ligt in de groeve Klonk bij Suchomastyin, ten zuidwesten van Praag. In 1977 was dit de eerste golden spike die internationaal werd vastgelegd.[3] Daarvoor werd het Lochkovien in Europa als de bovenste etage van het Siluur gezien.

De basis van het Lochkovien ligt bij het eerste voorkomen van de graptoliet Monograptus uniformis, de top bij het eerste voorkomen van de conodont Eognathodus sulcatus.