Londen systeem

Het belang van Londen systeem in de huidige samenleving valt niet te ontkennen. Londen systeem is al lange tijd een onderwerp van belangstelling en debat onder zowel deskundigen als gewone burgers. Of het nu vanwege de relevantie ervan in de populaire cultuur, de impact ervan op de economie of de invloed ervan op het dagelijks leven van mensen is gebleken, Londen systeem is een onderwerp van groot belang gebleken. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van Londen systeem verkennen, met als doel de rol ervan in de samenleving en de impact ervan op ons leven beter te begrijpen.

8
7
6
5
4 pL bL
3 pL pL nL
2 pl pl pl pl pl
1 rl nl ql kl bl rl
a b c d e f g h

Het Londen systeem of de Londen is een verzamelnaam voor schaakopeningen waarin wit in variabele volgorde de volgende zetten probeert te spelen: d2-d4, Lc1-f4, Pg1-f3, e2-e3 en c2-c3; vaak aangevuld met Pb1-d2, h2-h3 (om h2 vrij te maken voor de loper), Lf1-d3 en (als zwart de d4-pion slaat) c3xd4 of e3xd4, met als doel min of meer dezelfde stelling in te nemen ongeacht wat zwart speelt.[1]

Het Londen systeem is een stabiel en overwegend positioneel systeem door de ondersteuning van de d4-pion door de pionnen op e3 en c3.

Het systeem is vernoemd naar een toernooi in Londen in 1992, waarin dit systeem gespeeld werd.[1]

Rapport-Jobava systeem

8 rd qd kd bd rd
7 pd pd pd pd pd pd
6 nd nd
5 pd bd
4 pl bl
3 nL
2 pl pl pL ql pl pl pl
1 kl rl bl nl rl
a b c d e f g h
Na 1.d4 Pf6 2.Lf4 d5 3.e3 c5 4.Pc3 cxd4 5.exd4 Pc6 6.Dd2 Lf5 7.0-0-0 is het spel duidelijk agressiever dan een normale Londen, mede wegens de zet Pc3-b5.

Het Rapport-Jobava systeem of Rapport-Jobava Londen of Jobava Londen is een variatie van het Londen systeem vernoemd naar Richárd Rapport en Baadoer Dzjobava. In dit systeem wordt c2-c3 vervangen door Pb1-c3 met als doel een veel agressiever spel te krijgen (zie voorbeelddiagram).