Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Londen verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Londen verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Londen verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.
Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Londen verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Londen verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Londen verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.
London (/ˈlʌndən/ luisteren) is de hoofdstad en grootste stad of Engeland en Verenigd Koninkrijk, met een bevolking van iets minder dan 9 miljoen.[let op 1] Het staat op de Theems in Zuidoost-Engeland aan het begin van een 50 km lange riviermonding naar de Noordzee, en is al twee millennia een belangrijke nederzetting. De City of London, de oude kern en financieel centrum, is opgericht door de Romans as Londinium en behoudt zijn middeleeuwse grenzen.[let op 2] De City of Westminster, ten westen van de City of London, is al eeuwenlang gastheer van de nationale overheid en parlement Sinds de 19e eeuw de naam "Londen" heeft ook verwezen naar de wereldstad rond deze kern, historisch verdeeld tussen de provincies of Middlesex, Essex, Surrey, Kent en Hertfordshire, die sinds 1965 grotendeels bestaat Groot-Londen, die wordt bestuurd door 33 lokale autoriteiten en Greater London Authority.[let op 3]
Als een van 's werelds belangrijkste wereldsteden, Londen oefent een sterke invloed uit op zijn kunst, amusement, mode, handel en financiën, onderwijs, gezondheidszorg, gemiddeld, wetenschap en technologie, toerisme, en vervoer en communicatie. Het bbp (801.66 miljard euro in 2017) maakt het tot het grootste stedelijke economie in Europa, en het is een van de belangrijkste financiële centra ter wereld. Met Europa's grootste concentratie van instellingen voor hoger onderwijs, het is de thuisbasis van enkele van de hoogst gerangschikte academische instellingen ter wereld -Imperial College London in natuurlijk en toegepaste wetenschappen London School of Economics in sociale wetenschappen, en de uitgebreide University College London. Londen is de meest bezochte stad van Europa en heeft de drukste stadsluchthavensysteem in de wereld. De London Underground is de oudste snel vervoer systeem ter wereld.
De diverse culturen van Londen omvatten meer dan 300 talen. De medio 2018 bevolking van Groot-Londen van ongeveer 9 miljoen maakte het van Europa derde meest bevolkte stad, goed voor 13.4% van de bevolking van het Verenigd Koninkrijk en meer dan 16% van de bevolking van Engeland. De Groot-Londen bebouwde kom is de vierde meest bevolkte in Europa met ongeveer 9.8 miljoen inwoners bij de volkstelling van 2011. De Grootstedelijk gebied van Londen is de derde meest bevolkte in Europa met ongeveer 14 miljoen inwoners in 2016,[let op 4] het verlenen van Londen de status van een megastad.
Londen heeft er vier Werelderfgoed: de Tower of London; Kew Gardens; de gecombineerd Paleis van Westminster, Westminster Abbey en St Margaret's Church; en ook de historische nederzetting in GreenwichWanneer de Koninklijke Sterrenwacht, Greenwich definieert de nulmeridiaan (0 ° lengte) en Greenwichtijd. Andere oriëntatiepunten zijn onder meer Buckingham Palace London Eye, Piccadilly Circus, St Paul's Kathedraal, Tower Bridge en Trafalgar Square. Londen heeft veel musea, galerieën, bibliotheken en culturele locaties, waaronder de British Museum, National Gallery, Natural History Museum, Tate Modern, British Libraryen talloze West End theaters. Belangrijke sportevenementen die in Londen worden gehouden, zijn onder meer de FA Cup Finale (jaarlijks gehouden op Wembley Stadium), Tenniskampioenschappen Wimbledon en Marathon van Londen. in 2012, werd Londen de eerste stad die er drie organiseerde Olympische Zomerspelen.
London is een oude naam, al getuigd in de eerste eeuw na Christus, meestal in de gelatiniseerd formulier Londinium; handgeschreven Romeinse tabletten die in de stad zijn teruggevonden en die afkomstig zijn uit 65/70–80 na Christus, bevatten bijvoorbeeld het woord Londen ('in Londen').
Door de jaren heen heeft de naam veel mythische verklaringen gekregen. De vroegste geattesteerde verschijnt in Geoffrey van Monmouth's Historia Regum Britanniae, geschreven rond 1136.
Moderne wetenschappelijke analyses van de naam moeten de oorsprong verklaren van de verschillende vormen die in vroege bronnen worden aangetroffen: Latijns (Meestal Londinium), Oud Engels (Meestal lunden), En Wels (Meestal Llundein), met verwijzing naar de bekende ontwikkelingen in de tijd van klanken in die verschillende talen. Men is het erover eens dat de naam in deze talen vandaan kwam Gewone Brythonic; recent werk heeft de neiging om de verloren Keltische vorm van de naam als te reconstrueren *Londenjon of iets dergelijks. Dit werd aangepast in het Latijn als Londinium en geleend in het Oudengels.
De toponymie van de Common Brythonic-vorm wordt besproken. Prominent was Richard Coates' argument uit 1998 dat het is afgeleid van pre-Keltisch Oude Europeaan *(p) lowonida, wat betekent "rivier te breed om te doorwaden". Coates suggereerde dat dit een naam was die aan het onderdeel van de Theems die door Londen stroomt, waaruit de nederzetting de Keltisch vorm van zijn naam, *Lowonidonjon. Het meeste werk heeft echter een duidelijke Keltische oorsprong geaccepteerd. Recente studies geven de voorkeur aan een verklaring van een Keltische afgeleide van a Proto-Indo-Europees wortel *lenenh- ('zinken, oorzaak zinken'), gecombineerd met het Keltische achtervoegsel *-injo- or *-onjo- (gebruikt om plaatsnamen te vormen). Peter Schrijver heeft specifiek gesuggereerd dat de naam oorspronkelijk betekende "plaats die overstroomt (periodiek, getij)".
Tot 1889 was de naam "London" officieel alleen van toepassing op de City of London, maar sindsdien verwijst het ook naar de Graafschap Londen en Groot-Londen.
Schriftelijk is "Londen" af en toe gecontracteerd naar "LDN". Een dergelijk gebruik is ontstaan in SMS-taal en verschijnt vaak op sociale media gebruikersprofiel, achtervoegsel an alias of hanteren.
Geschiedenis van London |
---|
Zie ook |
![]() |
In 1993 resten van een Bronstijd brug werden gevonden op de zuidelijke waterkant stroomopwaarts van Opel brug. Deze stak ofwel de Theems over of bereikte er een nu verloren eiland in. Twee van de balken waren radiokoolstof gedateerd tot 1750–1285 v.Chr.
In 2010 werden de funderingen van een grote houten constructie, gedateerd tussen 4800 en 4500 v.Chr. werden gevonden op de zuidelijke waterkant van de Theems stroomafwaarts van Vauxhall Bridge. De functie van de mesolithisch structuur is onduidelijk. Beide gebouwen bevinden zich op de zuidelijke oever van de Theems, waar het nu ondergronds is Rivier de Efra mondt uit in de Theems.
Ondanks het bewijs van verspreide Brythonische nederzettingen in het gebied, werd de eerste grote nederzetting gesticht door de Romans rond 47 na Christus, about four years after their invasion of 43 AD. Dit duurde slechts tot ongeveer 61 na Christus, toen de Iceni stam geleid door Koningin Boudica bestormde het en brandde het tot de grond af. De volgende geplande incarnatie van Londinium voorspoedig, vervangend Colchester als de belangrijkste stad van de Romeinse provincie of Britannia in 100. Op zijn hoogtepunt in de 2e eeuw had Romeins Londen ongeveer 60,000 inwoners.
Met de ineenstorting van de Romeinse heerschappij in het begin van de 5e eeuw, werd de ommuurde stad Londinium werd echter effectief verlaten Romeinse beschaving ging rond St Martin-in-the-Fields tot ongeveer 450. Vanaf ongeveer 500, een Angelsaksisch nederzetting bekend als lundenwisch ontwikkeld iets ten westen van de oude Romeinse stad. Rond 680 was de stad weer een belangrijke haven geworden, maar er is weinig bewijs van grootschalige productie. Uit de jaren 820 herhaald Viking aanvallen brachten verval. Drie zijn opgenomen; die in 851 en 886 slaagden, terwijl de laatste, in 994, werd afgewezen.
De Vikingen toegepast danelaw over een groot deel van Oost- en Noord-Engeland, de grens loopt grofweg van Londen naar Chester als een gebied van politieke en geografische controle opgelegd door de Viking invallen formeel overeengekomen door de Deens krijgsheer, Guthrum en West-Saksisch koning Alfred de Grote in 886. De Angelsaksische kroniek vermeldt dat Alfred Londen in 886 "heroprichtte". Archeologisch onderzoek toont aan dat dit gepaard ging met het verlaten van lundenwisch en een heropleving van het leven en de handel binnen de oude Romeinse muren. Londen groeide toen langzaam tot een dramatische toename in ongeveer 950.
In de 11e eeuw was Londen duidelijk de grootste stad van Engeland. Westminster Abbey, herbouwd in Romaans stijl door koning Edward de biechtvader, was een van de grootste kerken in Europa. Winchester was de hoofdstad van Angelsaksisch Engeland, maar vanaf dat moment werd Londen het belangrijkste forum voor buitenlandse handelaren en de basis voor verdediging in oorlogstijd. In het zicht van Frank Stenton: "Het beschikte over de middelen, en het ontwikkelde snel de waardigheid en het politieke zelfbewustzijn dat past bij een nationale hoofdstad."
Na het winnen van de Slag bij Hastings, Willem, hertog van Normandië was gekroond Koning van Engeland in nieuw opgeleverd Westminster Abbey op Eerste Kerstdag 1066. Willem bouwde de Tower of London, de eerste van vele in steen herbouwd in Engeland in de zuidoostelijke hoek van de stad, om de inwoners te intimideren. In 1097, Willem II begon met bouwen westminster hall, vlakbij de gelijknamige abdij. Het werd de basis van een nieuwe Paleis van Westminster.
In de 12e eeuw groeiden de instellingen van de centrale overheid, die tot dusver het koninklijke Engelse hof in het hele land hadden gevolgd, in omvang en verfijning en raakten steeds meer gefixeerd, voor de meeste doeleinden op Westminster, hoewel de koninklijke schatkist is verplaatst van Winchester, kwam tot rust in de Tower. Terwijl de City of Westminster ontwikkeld tot een echte regeringshoofdstad, zijn duidelijke buur, de City of London, bleef de grootste stad en het belangrijkste commerciële centrum van Engeland en floreerde onder zijn eigen unieke administratie, de Corporatie van Londen. In 1100 telde de bevolking zo'n 18,000; tegen 1300 was het gegroeid tot bijna 100,000. Het noodlot sloeg toe in de vorm van de Black Death in het midden van de 14e eeuw, toen Londen bijna een derde van zijn bevolking verloor. Londen stond in het middelpunt van de belangstelling Boerenopstand in 1381.
Londen was ook een centrum van Engeland Joodse bevolking voor hun verdrijving by Eduard I in 1290. Geweld tegen joden vond plaats in 1190, toen het gerucht ging dat de nieuwe koning opdracht had gegeven tot hun bloedbad nadat ze zich bij zijn kroning hadden gepresenteerd. In 1264 tijdens de Tweede Baronnenoorlog, Simon de Montfort's rebellen doodden 500 Joden terwijl ze probeerden schulden in beslag te nemen.
Tijdens het Tudor-periode het Hervorming zorgde voor een geleidelijke verschuiving naar protestantisme. Een groot deel van het onroerend goed in Londen ging over van de kerk naar privébezit, wat de handel en het bedrijfsleven in de stad versnelde. In 1475 de Hanze Liga opzetten van een belangrijke handelsbasis (controle) van Engeland in Londen, genaamd de Stalhof or Staalwerf. Het bleef tot 1853, toen de Hanzesteden van Lübeck, Bremen en Hamburg verkocht het pand aan Zuidoostelijke spoorweg. Wollen doek werd ongeverfd en ongekleed verscheept van het Londen van de 14e/15e eeuw naar de nabijgelegen oevers van de Lage Landen, waar het als onmisbaar werd beschouwd.
Toch reikte de Engelse maritieme onderneming nauwelijks verder dan de zeeën van noordwest Europa. De commerciële route naar Italië en de Middellandse Zee was normaal door Antwerpen en over de Alpen; alle schepen die door de Straat van Gibraltar van of naar Engeland waren waarschijnlijk Italiaans of Ragusa. De heropening van Nederland voor de Engelse scheepvaart in januari 1565 zorgde voor een uitbarsting van commerciële activiteit. De Koninklijke Uitwisseling is gesticht. Mercantilisme groeide en monopolistische handelaren zoals de Oost-Indische Compagnie werden opgericht toen de handel zich uitbreidde naar de Nieuwe wereld. Londen werd de belangrijkste Noordzee haven, met migranten uit Engeland en het buitenland. De bevolking steeg van ongeveer 50,000 in 1530 tot ongeveer 225,000 in 1605.
In de 16e eeuw, William Shakespeare en zijn tijdgenoten woonden in Londen tijdens Engels renaissancetheater. van Shakespeare Globe Theatre werd gebouwd in 1599 in Southwark. Toneelvoorstellingen kwamen tot stilstand in Londen toen puritein overheid sluiten de theaters in de jaren 1640 en 1650. Het verbod op theater werd tijdens opgeheven de restauratie in 1660, en de oudste operatiekamer van Londen, Drury Lane, geopend in 1663 in wat nu de West End theater wijk.
Tegen het einde van de Tudor-periode in 1603 was Londen nog compact. Er was een moordaanslag op Jacobus ik in Westminster, in de Buskruit plot van 5 November 1605.
In 1637, de regering van Charles I geprobeerd om de administratie in de omgeving van Londen te hervormen. Dit riep de Corporation van de stad op om haar jurisdictie en bestuur uit te breiden over groeiende gebieden rond de stad. Uit angst voor een poging van de Kroon om de Vrijheden van Londen, in combinatie met een gebrek aan interesse in het beheer van deze extra gebieden of de bezorgdheid van stadsgilden om de macht te moeten delen, veroorzaakten de Corporation's "The Great Refusal", een beslissing die grotendeels nog steeds de unieke regeringsstatus van de Stad.
In het Engelse Burgeroorlog de meerderheid van de Londenaren steunde de Parlementair oorzaak. Na een eerste opmars van de Royalisten in 1642, met als hoogtepunt de veldslagen van Brentford en Turnham Groen, Londen werd omringd door een verdedigingsmuur die bekend staat als de Lijnen van communicatie. De lijnen werden gebouwd door maximaal 20,000 mensen en werden in minder dan twee maanden voltooid. De vestingwerken slaagden niet voor hun enige test toen de Nieuw model leger kwam Londen binnen in 1647, en ze werden in hetzelfde jaar door het parlement gelijkgetrokken.
Londen was geplaagd door ziekte in het begin van de 17e eeuw, uitmondend in de Grote plaag van 1665–1666, waarbij tot 100,000 mensen om het leven kwamen, of een vijfde van de bevolking.
De Great Fire of London brak in 1666 uit in Pudding Lane in de stad en raasde snel door de houten gebouwen. De wederopbouw duurde meer dan tien jaar en werd begeleid door polymath Robert Hooke als landmeter voor de City of London. in 1708 Christoffel Wren's meesterwerk, St Paul's Kathedraal, werd voltooid. Tijdens de Georgische tijd, nieuwe wijken zoals Mayfair werden gevormd in het westen; nieuwe bruggen over de Theems stimuleerden ontwikkeling in Zuid-Londen. In het oosten, de Haven van Londen stroomafwaarts uitgebreid. De ontwikkeling van Londen als international financieel centrum gerijpt voor een groot deel van de 18e eeuw.
In 1762, George III verworven Buckingham huis, die in de loop van de volgende 75 jaar werd uitgebreid. In de 18e eeuw werd Londen geteisterd door misdaad, en Boog straatlopers werden in 1750 opgericht als een professionele politiemacht. Op meer dan 200 overtredingen stond de doodstraf, inclusief kleine diefstal. Door epidemieën in de jaren 1720 en 30 stierven de meeste kinderen die in de stad werden geboren, voordat ze hun vijfde verjaardag bereikten.
Koffie huizen werd een populaire plek om ideeën te bespreken, omdat ze groeien geletterdheid en ontwikkeling van de drukpers maakte nieuws op grote schaal beschikbaar, met Fleet Street steeds het centrum van de Britse pers. De invasie van Amsterdam door Napoleontische legers bracht veel financiers ertoe om naar Londen te verhuizen en in 1817 kwam de eerste Londense internationale uitgifte tot stand. Royal Navy werd 's werelds grootste oorlogsvloot en fungeerde als een belangrijk afschrikmiddel voor potentiële economische tegenstanders. De intrekking van de Graanwetten in 1846 was specifiek gericht op het verzwakken van de Nederlandse economische macht. Londen haalde toen Amsterdam in als het leidende internationale financiële centrum. Volgens Samuel Johnson:
Je vindt geen man, helemaal geen intellectueel, die bereid is Londen te verlaten. Nee, mijnheer, als een man Londen beu is, is hij het leven beu; want er is in Londen alles wat het leven zich kan veroorloven.
- Samuel Johnson, 1777
Met het begin van de Industriële revolutie in Groot-Brittannië, een ongekende groei in verstedelijking plaatsvond, en het aantal Hoogstraten (de belangrijkste winkelstraat in Groot-Brittannië) groeide snel. Londen was van de wereld grootste stad van ongeveer 1831 tot 1925, met een bevolkingsdichtheid van 325 per hectare. Naast het groeiende aantal winkels dat goederen verkoopt zoals Harding, Howell & co. on Pall Mall- een kanshebber voor de eerste warenhuis- de straten hadden tientallen straatverkopers luidruchtig reclame maken voor hun goederen en diensten. De overvolle omstandigheden in Londen leidden tot cholera epidemieën, eiste 14,000 levens in 1848 en 6,000 in 1866. Rising verkeersopstopping leidde tot de oprichting van 's werelds eerste lokale stedelijke spoorwegnet. De Metropolitane Raad van Werken hield toezicht op de uitbreiding van de infrastructuur in de hoofdstad en enkele omliggende provincies; het werd afgeschaft in 1889 toen de County Council van Londen is ontstaan uit provinciegebieden rond de hoofdstad.
Vanaf het begin van de 20e eeuw, theewinkels werden gevonden in High Streets in Londen en de rest van Groot-Brittannië, met Lyons, die de eerste van hun opende keten van theehuizen in Piccadilly in 1894 voorop. De tearooms, zoals de Criterium in Piccadilly, werd een populaire ontmoetingsplaats voor vrouwen uit de kiesrechtbeweging. De stad was het doelwit van vele aanvallen tijdens de suffragette bombardementen en brandstichting campagne, tussen 1912 en 1914, met historische monumenten zoals Westminster Abbey en St Paul's Kathedraal gebombardeerd.
Londen was gebombardeerd door de Duitsers functie in het Eerste Wereldoorlog, en tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Blitz en andere bombardementen door de Duitsers Luchtmacht doodde meer dan 30,000 Londenaren en verwoestte grote stukken woningen en andere gebouwen in de stad. Het graf van de onbekende krijger, een onbekend lid van de Britse strijdkrachten dat tijdens de Eerste Wereldoorlog is omgekomen, werd op 11 november 1920 begraven in Westminster Abbey. De cenotaaf, gelegen in Whitehall, werd op dezelfde dag onthuld en is het middelpunt van de Nationale Herinneringsdienst jaarlijks gehouden Herdenkingszondag, de zondag die het dichtst bij 11 november ligt.
De 1948 Olympische Zomerspelen werden gehouden in het origineel Wembley Stadium, terwijl Londen nog herstellende was van de oorlog. Vanaf de jaren veertig werd Londen de thuisbasis van veel immigranten, voornamelijk uit Gemenebest landen als Jamaica, India, Bangladesh en Pakistan, waardoor Londen een van de meest diverse steden ter wereld is. In 1951, de Festival van Groot-Brittannië werd gehouden op de South Bank. De Grote smog van 1952 leidde tot de Schone Luchtwet 1956, waarmee een einde kwam aan de "erwtensoep mist' waar Londen berucht om was geweest en had het de bijnaam de "Big Smoke" opgeleverd.
Vooral vanaf het midden van de jaren zestig werd Londen een centrum voor de hele wereld jeugd Cultuur, geïllustreerd door de Swingend Londen subcultuur geassocieerd met de Kings road, Chelsea en Carnaby Street. De rol van trendsetter herleefde in de punker tijdperk. In 1965 werden de politieke grenzen van Londen verlegd als reactie op de groei van het stedelijk gebied en een nieuw Raad van Groot-Londen werd gecreëerd. Gedurende De problemen in Noord-Ierland werd Londen vanaf 1973 getroffen door bomaanslagen door de Voorlopig Iers Republikeins Leger. Deze aanvallen duurden twee decennia, te beginnen met de Bombardement op Old Bailey. Raciale ongelijkheid werd benadrukt door de 1981 Brixton-rellen.
De bevolking van Groot-Londen daalde in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, van een geschatte piek van 8.6 miljoen in 1939 tot ongeveer 6.8 miljoen in de jaren tachtig. De belangrijkste havens voor Londen trokken stroomafwaarts naar Felixstowe en Soort rijtuigMet Londense Docklands gebied steeds een focus voor regeneratie, met inbegrip van de Canary Wharf ontwikkeling. Dit kwam voort uit de toenemende rol van Londen als internationaal financieel centrum in de jaren tachtig. De Theems Barrière werd in de jaren tachtig voltooid om Londen te beschermen tegen vloedgolven van de Noordzee.
De Greater London Council werd in 1986 opgeheven, waardoor Londen tot 2000 geen centraal bestuur meer had en de oprichting van de Greater London Authority. Om de 21e eeuw te markeren, de Millenniumkoepel, London Eye en Millennium Bridge werden gebouwd. Op 6 juli 2005 werd Londen bekroond met de 2012 Olympische Zomerspelen, als eerste stad die de Olympische Spelen drie keer. Op 7 juli 2005, drie London Underground treinen en een dubbeldekkerbus werden gebombardeerd in een reeks terroristische aanslagen.
In 2008, Tijd genaamd Londen naast New York City en Hong Kong als Nylonkong, die hen begroette als de drie meest invloedrijke ter wereld wereldsteden. In januari 2015 werd de bevolking van Groot-Londen geschat op 8.63 miljoen, het hoogste aantal sinds 1939. Tijdens het Brexit referendum in 2016 besloot het VK als geheel de Europese Unie te verlaten, maar de meeste Londense kiesdistricten stemden ervoor om te blijven.
Het bestuur van Londen bestaat uit twee niveaus: een stadsbreed, strategisch niveau en een lokaal niveau. Stadsbreed bestuur wordt gecoördineerd door de Greater London Authority (GLA), terwijl het lokale bestuur wordt uitgevoerd door 33 kleinere autoriteiten. De cao bestaat uit twee gekozen onderdelen: de burgemeester van Londen, wie heeft uitvoerende bevoegdhedenEn Londen Vergadering, die de beslissingen van de burgemeester onder de loep neemt en elk jaar de begrotingsvoorstellen van de burgemeester kan aanvaarden of afwijzen.
Het hoofdkantoor van de GLA is Stadhuis, Newam. De burgemeester sinds 2016 is geweest Sadiq Khan, De eerste Moslim burgemeester van een grote westerse hoofdstad. Van de burgemeester wettelijke planning strategie wordt gepubliceerd als de Plan van Londen, die voor het laatst werd herzien in 2011. De lokale autoriteiten zijn de raden van de 32 Londense stadsdelen en Maatschappij City of London. Zij zijn verantwoordelijk voor de meeste lokale diensten, zoals lokale planning, scholen, maatschappelijke dienstverlening, lokale wegen en huisvuilophaling. Bepaalde functies, zoals afvalbeheer, worden verstrekt via gezamenlijke regelingen. In 2009–2010 bedroegen de gecombineerde inkomstenuitgaven van de Londense gemeenten en de GLA iets meer dan £ 22 miljard (£ 14.7 miljard voor de stadsdelen en £ 7.4 miljard voor de GLA).
De London Fire Brigade is de wettelijk voorgeschreven brandweer en reddingsdienst voor Groot-Londen, gerund door de London Fire and Emergency Planning Authority. Het is de op twee na grootste brandweer ter wereld. National Health Service ambulance diensten worden geleverd door de London Ambulance Service (LAS) NHS Trust, de grootste gratis ambulancedienst ter wereld. De London Air Ambulance liefdadigheid werkt waar nodig samen met de LAS. Hare Majesteits Kustwacht en Royal National Lifeboat Institution opereren op de Theems, die onder de jurisdictie valt van de Haven van Londen autoriteit van Teddington-slot naar de zee.
Londen is de zetel van de Regering van het Verenigd Koninkrijk. Veel overheidsdiensten, evenals de eerste ministers woonplaats op 10 Downing Street, zijn gevestigd in de buurt van de Paleis van Westminster, vooral mee Whitehall. Er zijn 73 leden van het parlement (parlementsleden) uit Londen, gekozen uit de lokale parlementaire kiesdistricten in de nationale Parlement. Met ingang van december 2019, 49 zijn van de Partij van de Arbeid, 21 zijn Conservatieven, en drie zijn Liberal Democrats. De ministerpost van minister voor Londen is opgericht in 1994. Sinds februari 2020, Paul Scully is de minister van Londen.
Politie in Groot-Londen, met uitzondering van de City of London, wordt verzorgd door de Metropolitan Police ("The Met"), onder toezicht van de burgemeester via de Burgemeester Bureau voor Politie en Criminaliteit (MOPAC). De Met wordt ook wel genoemd Scotland Yard naar de locatie van het oorspronkelijke hoofdkantoor in een weg genaamd Grote Scotland Yard in Whitehall. De City of London heeft een eigen politiemacht – de Politie van de stad Londen. Voor het eerst gedragen door Met-politieagenten in 1863 bewaker helm wordt een "cultureel icoon" en een "symbool van de Britse wetshandhaving" genoemd. Geïntroduceerd door de Met in 1929, de blauwe politie telefooncel (basis voor de TARDIS in Doctor Who) was ooit een normaal verschijnsel in heel Londen en regionale steden in het VK. Politiediensten in Londen en de rest van het VK gebruiken meestal de battenburg patroon (lijkt op een Battenberg taart) van gele en blauwe retroreflecterende ruitjes voor hun voertuigen.
De Britse transportpolitie zijn verantwoordelijk voor de politiediensten op Nationaal Trein, London Underground, Docklands Light Railway en Tramlink services. De Ministerie van Defensie Politie is een speciale politiemacht in Londen, die zich over het algemeen niet bezighoudt met politietoezicht op het grote publiek. De binnenlandse contraspionagedienst van het VK (MI5) heeft haar hoofdkantoor in Theems huis in het zuidwestelijke deel van het centrum van Londen op de noordelijke oever van de rivier de Theems, en de buitenlandse inlichtingendienst (MI6) is gevestigd minder dan een halve mijl (800 m) ten zuiden in de SIS-gebouw op de zuidelijke oever van de Theems.
Misdaadcijfers lopen sterk uiteen in de verschillende delen van Londen. Criminaliteitscijfers worden landelijk beschikbaar gesteld op Plaatselijke autoriteit en Afdeling niveau. In 2015 waren er 118 moorden, een stijging van 25.5% ten opzichte van 2014. De Metropolitan Police heeft sinds 2000 gedetailleerde misdaadcijfers, uitgesplitst naar categorie op wijk- en wijkniveau, beschikbaar gesteld op hun website. De geregistreerde misdaad in Londen is gestegen, met name gewelddadige misdaad en moord door steken en andere middelen zijn gestegen. Van begin 50 tot half april 2018 waren er 2018 moorden. Waarschijnlijk hebben bezuinigingen op de politie in Londen hieraan bijgedragen, hoewel er ook andere factoren bij betrokken zijn. Het moordcijfer in Londen is echter veel lager dan andere grote steden rond de wereld.
Londen, ook wel bekend als Groot-Londen, is een van de negen streken van Engeland en de bovenste onderverdeling die het grootste deel van de metropool van de stad beslaat. De City of London in de kern omvatte ooit de hele nederzetting, maar naarmate het stedelijk gebied groeide, werd de Corporatie van Londen verzette zich tegen pogingen om de stad met haar samen te smelten buitenwijken, waardoor "Londen" op verschillende manieren kan worden gedefinieerd.
Veertig procent van Groot-Londen valt onder de Londense poststad, waarin 'LONDON' deel uitmaakt van postadressen. De Londense telefoon netnummer (020) bestrijkt een groter gebied, vergelijkbaar in grootte met Groot-Londen, hoewel sommige buitenste districten zijn uitgesloten en sommige net daarbuiten. De grens van Groot-Londen is geweest uitgelijnd met de snelweg M25 op plaatsen.
Verdere stadsuitbreiding wordt nu voorkomen door de Grootstedelijke Groene Gordel, hoewel de bebouwde kom zich op sommige plaatsen buiten de grens uitstrekt, waardoor een afzonderlijk gedefinieerd gebied ontstaat Stedelijk gebied in Groot-Londen. Daarachter ligt het uitgestrekte Londen forens riem. Groot-Londen is voor sommige doeleinden opgesplitst in Innerlijk Londen en Buiten Londen, en door de rivier de Theems in noorden en Zuiden, met een informele het centrum van Londen gebied. De coördinaten van het nominale centrum van Londen, traditioneel het origineel Eleonora Kruis at Charing Cross nabij de kruising van Trafalgar Square en Whitehall, gaan over 51 ° 30'26 "N 00 ° 07'39 "W /51.50722 ° N 0.12750 ° W. Op basis van het zwaartepunt van de kaart ligt het geografische centrum van Londen in de Londense wijk Lambeth, 0.1 mijl (150 m) ten noordoosten van Lambeth North metrostation.
Binnen Londen zijn zowel de City of London als de City of Westminster hebben stadsstatus en zowel de City of London als de rest van Groot-Londen zijn dat provincies ten behoeve van luitenants. Het gebied van Groot-Londen omvat gebieden die deel uitmaken van de historische provincies of MiddlesexKent, Surrey, Essex en Hertfordshire. De status van Londen als hoofdstad van Engeland, en later het Verenigd Koninkrijk, is nooit verleend of bevestigd door de wet of in schriftelijke vorm.[let op 5]
Zijn status als hoofdstad werd vastgesteld door constitutionele conventie, wat de status betekent als de facto kapitaal maakt deel uit van de De ongecodificeerde grondwet van het VK. De hoofdstad van Engeland werd vanuit Londen naar Londen verplaatst Winchester de Paleis van Westminster ontwikkeld in de 12e en 13e eeuw om de permanente locatie van de te worden Koninklijke rechtbank, en daarmee de politieke hoofdstad van de natie. Meer recentelijk is Groot-Londen gedefinieerd als een regio van Engeland en in deze context staat bekend als London.
Groot-Londen omvat een totale oppervlakte van 611 vierkante mijl (1,583 km2) een gebied met 7,172,036 inwoners in 2001 en een bevolkingsdichtheid van 11,760 inwoners per vierkante mijl (4,542/km2). Het uitgestrekte gebied dat bekend staat als de London Metropolitan Region of de London Metropolitan Agglomeration, omvat een totale oppervlakte van 3,236 vierkante mijl (8,382 km²).2) heeft een bevolking van 13,709,000 en een bevolkingsdichtheid van 3,900 inwoners per vierkante mijl (1,510/km2).
Modern Londen staat op de Theems, het belangrijkste geografische kenmerk, een bevaarbaar rivier die de stad van het zuidwesten naar het oosten doorkruist. De Thames-vallei is een overstromingsvlakte omgeven door zacht glooiende heuvels met inbegrip van Parliament Hill, Addington heuvels en Primrose Hill. Historisch gezien groeide Londen op in de laagste overbruggingspunt op de Theems. De Theems was ooit een veel bredere, ondiepere rivier met uitgestrekte moerassen; bij vloed bereikten de oevers vijf keer hun huidige breedte.
Aangezien de Victoriaanse tijdperk de Theems is uitgebreid geweest ingedijkt, en veel van zijn Londen zijrivieren nu stromen onder de grond. De Theems is een getijdenrivier en Londen is kwetsbaar voor overstromingen. De dreiging is in de loop van de tijd toegenomen als gevolg van een langzame maar voortdurende toename van de dreiging hoog water niveau veroorzaakt door klimaatverandering en door het langzaam 'kantelen' van de Britse Eilanden (omhoog in Schotland en Noord-Ierland en omlaag in zuidelijke delen van Engeland, Wales en Ierland) als gevolg van postglaciale rebound.
In 1974 begon een decennium van werk aan de bouw van de Theems Barrière over de Theems bij Woolwich om met deze dreiging om te gaan. Hoewel de barrière naar verwachting tot ongeveer 2070 zal functioneren zoals ontworpen, worden er al concepten besproken voor toekomstige uitbreiding of herontwerp.
Londen heeft in de loop der jaren een klein aantal aardbevingen gehad, met name die van 1750, waarvan macroseismische informatie aangeeft dat hun epicentra direct onder de stad lagen. In 2018 werden twee actieve breuklijnen ontdekt die parallel aan elkaar liepen, direct onder het centrum van de stad. Verder is de stad minstens twee keer beschadigd (met dodelijke afloop) bij de aardbevingen van 1382 en 1580. Die aardbevingen hadden hun epicentra onder de Engels Kanaal. De bouwvoorschriften van Londen worden hertekend, zodat elk nieuw gebouw bestand moet zijn tegen een aardbeving van ten minste 6.5 op de schaal van Richter.
Londen, Engeland | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Klimaatkaart (uitleg) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Londen heeft een gematigd oceanisch klimaat (Köppen: Cfb). Neerslagrecords worden in de stad bijgehouden sinds ten minste 1697, toen de records begonnen om Kew. In Kew is de meeste neerslag in één maand 7.4 inch (189 mm) in november 1755 en de minste is 0 inch (0 mm) in zowel december 1788 als juli 1800. Mile End had ook 0 inch (0 mm) in april 1893 . Het natste jaar ooit geregistreerd is 1903, met een totale daling van 38.1 inch (969 mm) en het droogste jaar is 1921, met een totale daling van 12.1 inch (308 mm). De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 600 mm, dat is de helft van de jaarlijkse neerslag van New York City, maar ook lager dan Rome, Lissabon en Sydney, Australië. Ondanks de relatief lage jaarlijkse neerslag, ontvangt Londen jaarlijks nog steeds 109.6 regendagen op de drempel van 1.0 mm. Londen is echter kwetsbaar voor klimaatverandering in het Verenigd Koninkrijk, en er is toenemende bezorgdheid onder hydrologische experts dat Londense huishoudens vóór 2050 zonder water kunnen komen te zitten.
Extreme temperaturen in Londen variëren van 40.2 ° C (104.4 ° F) op Heathrow op 19 juli 2022 tot -17.4 ° C (0.7 ° F) op Northolt op 13 december 1981. Opnames voor luchtdruk worden sinds 1692 in Londen bewaard. De hoogste druk ooit gerapporteerd is 1,049.8 millibar (31.00 inHg) op 20 januari 2020.
De zomers zijn over het algemeen warm, soms heet. Het gemiddelde hoogtepunt in juli in Londen is 23.5 ° C (74.3 ° F). Gemiddeld ervaart Londen elk jaar 31 dagen boven 25 ° C (77.0 ° F) en 4.2 dagen boven 30.0 ° C (86.0 ° F). Tijdens de 2003 Europese hittegolf, leidde langdurige hitte tot honderden hittegerelateerde sterfgevallen. Er was ook een eerdere periode van 15 opeenvolgende dagen boven 32.2 ° C (90.0 ° F) in Engeland in 1976, die ook veel sterfgevallen veroorzaakte door hitte. Een eerdere temperatuur van 37.8 ° C (100.0 ° F) in augustus 1911 op het station van Greenwich werd later als niet-standaard beschouwd. Droogte kan af en toe ook een probleem zijn, vooral in de zomer, voor het laatst in de zomer van 2018, en met veel drogere dan gemiddelde omstandigheden van mei tot december. Echter, de meeste opeenvolgende dagen zonder regen waren 73 dagen in het voorjaar van 1893.
De winters zijn over het algemeen koel met weinig temperatuurschommelingen. Zware sneeuwval is zeldzaam, maar sneeuw valt meestal minstens één keer per winter. Het voor- en najaar kan aangenaam zijn. Als grote stad heeft Londen een aanzienlijke urban heat island effect, waardoor het centrum van Londen soms 5 ° C (9 ° F) warmer is dan de buitenwijken en buitenwijken. Dit is hieronder te zien als je London Heathrow, 15 km ten westen van Londen, vergelijkt met het London Weather Centre.
Maand | jan | Feb | Mar | apr | mei | Jun | Jul | Aug | september | oktober | november | december | Jaar |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Record hoge °C (°F) | 17.2 (63.0) |
21.2 (70.2) |
24.5 (76.1) |
29.4 (84.9) |
32.8 (91.0) |
35.6 (96.1) |
40.2 (104.4) |
38.1 (100.6) |
35.0 (95.0) |
29.5 (85.1) |
21.1 (70.0) |
17.4 (63.3) |
40.2 (104.4) |
Gemiddeld hoog °C (°F) | 8.4 (47.1) |
9.0 (48.2) |
11.7 (53.1) |
15.0 (59.0) |
18.4 (65.1) |
21.6 (70.9) |
23.9 (75.0) |
23.4 (74.1) |
20.2 (68.4) |
15.8 (60.4) |
11.5 (52.7) |
8.8 (47.8) |
15.7 (60.3) |
Daggemiddelde °C (°F) | 5.6 (42.1) |
5.8 (42.4) |
7.9 (46.2) |
10.5 (50.9) |
13.7 (56.7) |
16.8 (62.2) |
19.0 (66.2) |
18.7 (65.7) |
15.9 (60.6) |
12.3 (54.1) |
8.4 (47.1) |
5.9 (42.6) |
11.7 (53.1) |
Gemiddeld laag °C (°F) | 2.7 (36.9) |
2.7 (36.9) |
4.1 (39.4) |
6.0 (42.8) |
9.1 (48.4) |
12.0 (53.6) |
14.2 (57.6) |
14.1 (57.4) |
11.6 (52.9) |
8.8 (47.8) |
5.3 (41.5) |
3.1 (37.6) |
7.8 (46.0) |
Record lage °C (°F) | -16.1 (3.0) |
-13.9 (7.0) |
-8.9 (16.0) |
-5.6 (21.9) |
-3.1 (26.4) |
-0.6 (30.9) |
3.9 (39.0) |
2.1 (35.8) |
1.4 (34.5) |
-5.5 (22.1) |
-7.1 (19.2) |
-17.4 (0.7) |
-17.4 (0.7) |
Gemiddelde neerslag mm (inch) | 58.8 (2.31) |
45.0 (1.77) |
38.8 (1.53) |
42.3 (1.67) |
45.9 (1.81) |
47.3 (1.86) |
45.8 (1.80) |
52.8 (2.08) |
49.6 (1.95) |
65.1 (2.56) |
66.6 (2.62) |
57.1 (2.25) |
615.0 (24.21) |
Gemiddelde neerslagdagen (≥ 1.0 mm) | 11.5 | 9.5 | 8.5 | 8.8 | 8.0 | 8.3 | 7.9 | 8.4 | 7.9 | 10.8 | 11.2 | 10.8 | 111.7 |
Gemiddelde Relatieve luchtvochtigheid (%) | 80 | 77 | 70 | 65 | 67 | 65 | 65 | 69 | 73 | 78 | 81 | 81 | 73 |
Gemiddelde dauwpunt ° C (° F) | 3 (37) |
2 (36) |
2 (36) |
4 (39) |
7 (45) |
10 (50) |
12 (54) |
12 (54) |
10 (50) |
9 (48) |
6 (43) |
3 (37) |
7 (44) |
Gemiddeld maandelijks zonneschijn uren | 61.1 | 78.8 | 124.5 | 176.7 | 207.5 | 208.4 | 217.8 | 202.1 | 157.1 | 115.2 | 70.7 | 55.0 | 1,674.8 |
procent mogelijk zonneschijn | 23 | 28 | 31 | 40 | 41 | 41 | 42 | 45 | 40 | 35 | 27 | 21 | 35 |
Gemiddelde ultraviolette index | 1 | 1 | 2 | 4 | 5 | 6 | 6 | 5 | 4 | 2 | 1 | 0 | 3 |
Bron 1: Met Office Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut | |||||||||||||
Bron 2: Weeratlas (percentage zonneschijn en UV-index) CEDA-archief NOGA Tijd en datum
Bekijk Klimaat van Londen voor aanvullende klimaatinformatie. |
Maand | jan | Feb | Mar | apr | mei | Jun | Jul | Aug | september | oktober | november | december | Jaar |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Record hoge °C (°F) | 16.8 (62.2) |
19.7 (67.5) |
23.3 (73.9) |
25.3 (77.5) |
29.0 (84.2) |
34.5 (94.1) |
35.3 (95.5) |
37.5 (99.5) |
30.2 (86.4) |
26.1 (79.0) |
18.9 (66.0) |
16.4 (61.5) |
37.5 (99.5) |
Gemiddeld hoog °C (°F) | 8.5 (47.3) |
9.2 (48.6) |
12.1 (53.8) |
15.4 (59.7) |
18.6 (65.5) |
21.4 (70.5) |
23.8 (74.8) |
23.3 (73.9) |
20.3 (68.5) |
15.8 (60.4) |
11.6 (52.9) |
8.9 (48.0) |
15.8 (60.4) |
Daggemiddelde °C (°F) | 5.9 (42.6) |
6.2 (43.2) |
8.4 (47.1) |
10.7 (51.3) |
13.8 (56.8) |
16.7 (62.1) |
18.8 (65.8) |
18.7 (65.7) |
15.9 (60.6) |
12.4 (54.3) |
8.8 (47.8) |
6.3 (43.3) |
11.9 (53.4) |
Gemiddeld laag °C (°F) | 3.4 (38.1) |
3.2 (37.8) |
4.7 (40.5) |
6.0 (42.8) |
9.1 (48.4) |
12.0 (53.6) |
13.9 (57.0) |
14.1 (57.4) |
11.6 (52.9) |
9.0 (48.2) |
6.1 (43.0) |
3.8 (38.8) |
8.1 (46.6) |
Record lage °C (°F) | -12.7 (9.1) |
-9.4 (15.1) |
-6.7 (19.9) |
-4.8 (23.4) |
-1.0 (30.2) |
1.1 (34.0) |
5.0 (41.0) |
5.3 (41.5) |
1.1 (34.0) |
-2.1 (28.2) |
-8.0 (17.6) |
-10.5 (13.1) |
-12.7 (9.1) |
Gemiddelde neerslag mm (inch) | 43.9 (1.73) |
39.9 (1.57) |
36.5 (1.44) |
38.6 (1.52) |
44.0 (1.73) |
49.3 (1.94) |
36.3 (1.43) |
53.0 (2.09) |
52.4 (2.06) |
58.3 (2.30) |
59.9 (2.36) |
50.7 (2.00) |
562.9 (22.16) |
Gemiddelde neerslagdagen (≥ 1.0 mm) | 10.5 | 9.2 | 7.9 | 8.1 | 7.9 | 7.8 | 7.1 | 8.2 | 7.9 | 10.3 | 10.6 | 10.2 | 105.6 |
Gemiddeld maandelijks zonneschijn uren | 44.4 | 66.1 | 109.7 | 152.9 | 198.7 | 198.6 | 209.2 | 198.0 | 140.6 | 99.7 | 58.5 | 50.1 | 1,526.4 |
Bron 1: Met Office | |||||||||||||
Bron 2: Starlings Roost Weather |
Plaatsen in het uitgestrekte stedelijke gebied van Londen worden aangeduid met gebiedsnamen, zoals Mayfair, Southwark, Wembley en Whitechapel. Dit zijn ofwel informele aanduidingen, weerspiegelen de namen van dorpen die zijn opgeslorpt door wildgroei, of zijn vervangen administratieve eenheden zoals parochies of voormalige stadsdelen.
Dergelijke namen zijn door de traditie in gebruik gebleven en verwijzen elk naar een lokaal gebied met een eigen onderscheidend karakter, maar zonder officiële grenzen. Sinds 1965 is Groot-Londen opgedeeld in 32 Londense stadsdelen naast de oude City of London. De City of London is het belangrijkste financiële district, en Canary Wharf heeft zich onlangs ontwikkeld tot een nieuw financieel en commercieel centrum in de Docklands naar het oosten.
De West End is het belangrijkste uitgaans- en winkelgebied van Londen en trekt toeristen aan. West-Londen omvat dure woonwijken waar eigendommen voor tientallen miljoenen ponden kunnen worden verkocht. De gemiddelde prijs voor woningen in Kensington en Chelsea is meer dan £ 2 miljoen met een vergelijkbare hoge uitgave in het grootste deel van centraal Londen.
De East End is het gebied dat het dichtst bij het origineel ligt Haven van Londen, bekend om zijn hoge immigrantenbevolking, maar ook als een van de armste gebieden in Londen. De omliggende East London gebied zag veel van de vroege industriële ontwikkeling van Londen; nu, brownfield locaties in het hele gebied worden herontwikkeld als onderdeel van de Theems poort waaronder de Rivieroever van Londen en Lagere Lea-vallei, die werd ontwikkeld tot de Olympic Park voor de Olympische Spelen en Paralympische Spelen 2012.
De gebouwen in Londen zijn te divers om te worden gekenmerkt door een bepaalde bouwstijl, deels vanwege hun verschillende leeftijden. Veel grote huizen en openbare gebouwen, zoals de National Gallery, zijn opgebouwd uit Portland steen. Sommige delen van de stad, vooral die net ten westen van het centrum, worden gekenmerkt door wit pleisterwerk of witgekalkte gebouwen. Er zijn maar weinig gebouwen in het centrum van Londen dateren van vóór de Fantastisch vuur van 1666, dit zijn een paar sporen roman blijft, de Tower of London en een paar verspreid Tudor overlevenden in de stad. Verderop ligt bijvoorbeeld de Tudor-periode Hampton Court Palace, het oudste bewaard gebleven Tudor-paleis van Engeland, gebouwd door kardinaal Thomas Wolsey rond 1515.
Onderdeel van het gevarieerde architectonische erfgoed zijn de 17e-eeuwse kerken van Christoffel Wren, neoklassieke financiële instellingen zoals de Koninklijke Uitwisseling en Bank of England, tot het begin van de 20e eeuw Oude Bailey gerechtsgebouw en de jaren zestig Barbican Landgoed.
De 1939 Battersea-krachtcentrale bij de rivier in het zuidwesten is een plaatselijk herkenningspunt, terwijl sommige spoorwegterminals daar uitstekende voorbeelden van zijn Victoriaanse architectuur, met name St. Pancras en Paddington. De dichtheid van Londen varieert, met een hoge werkgelegenheidsdichtheid in de middelste gebied en Canary Wharf, hoge woondichtheden in binnen Londen, en lagere dichtheden in Buiten Londen.
Het monument in de City of London biedt uitzicht op de omgeving en herdenkt tegelijkertijd de Great Fire of London, die in de buurt is ontstaan. Marble Arch en Wellington-boog, aan de noord- en zuidkant van Park Lanehebben respectievelijk koninklijke connecties, net als de Albert gedenkteken en Royal Albert Hall in Kensington. Nelsons column (gebouwd om te herdenken Admiraal Horatio Nelson) is een rijksmonument in Trafalgar Square, een van de knooppunten van het centrum van Londen. Oudere gebouwen zijn voornamelijk gebouwd van baksteen, meestal de gele Londense voorraadsteen of een warme oranjerode variant, vaak versierd met houtsnijwerk en wit gips lijstwerk.
In de dichtbevolkte gebieden vindt de meeste concentratie plaats via middelhoge en hoge gebouwen. Londense wolkenkrabbers, zoals 30 St Mary Ax, Tower 42 Broadgate-toren en Een Canada Plein, bevinden zich meestal in de twee financiële districten, de City of London en Canary Wharf. Hoogbouw wordt op bepaalde plekken aan banden gelegd als het zou belemmeren beschermde uitzichten of St Paul's Kathedraal en andere historische gebouwen. Dit beschermingsbeleid, bekend als 'St Paul's Heights', wordt sinds 1937 door de City of London toegepast. Toch zijn er een aantal hoge wolkenkrabbers in het centrum van Londen (zie Hoge gebouwen in Londen), inclusief de 95 verdiepingen Scherf London Bridge hoogste gebouw in het Verenigd Koninkrijk.
Andere opmerkelijke moderne gebouwen zijn onder meer de scalpel, oorspronkelijk een bijnaam bedacht door de Financial Times vanwege het kenmerkende hoekige ontwerp, maar later aangeduid als de officiële naam, Fenchurch-straat 20, genaamd "The Walkie-Talkie" vanwege zijn kenmerkende vorm die lijkt op een bidirectionele radio handset, de voormalige Stadhuis in Southwark met zijn kenmerkende ovale vorm, het Art Deco BBC Omroephuis Plus de postmodernistische British Library in Somers Town/Koningskruis en Nr. 1 Gevogelte by Jacobus Stirling. De BT Tower (eigendom van de BT Group, een telecommunicatiebedrijf waarvan de oorsprong teruggaat tot 1846) staat op 620 m en heeft een 189 graden gekleurd LED-scherm aan de bovenkant - waardoor het een opvallende verschijning is op de skyline van Londen - waarop nieuwsgebeurtenissen worden getoond aan het publiek onder elke dag, inclusief het laatste nieuws zoals "It's a girl" op een roze achtergrond bij de geboorte van Prinses Charlotte in 2015. Wat was vroeger de Millenniumkoepel, aan de Theems ten oosten van Canary Wharf, is nu een uitgaansgelegenheid genaamd de O2 arena.
De London Natural History Society suggereert dat Londen "een van 's werelds groenste steden" is met meer dan 40 procent groene ruimte of open water. Ze geven aan dat er 2000 soorten bloeiende planten zijn aangetroffen en dat de getijden Theems ondersteunt 120 vissoorten. Ze stellen ook dat er meer dan 60 soorten vogels nestelen het centrum van Londen en dat hun leden 47 soorten vlinders, 1173 motten en meer dan 270 soorten spinnen rond Londen hebben geregistreerd. die van Londen wetland gebieden ondersteunen nationaal belangrijke populaties van veel watervogels. Londen heeft er 38 Sites van bijzonder wetenschappelijk belang (SSSI's), twee nationale natuurgebieden en 76 lokale natuurgebieden.
Amfibieën komen veel voor in de hoofdstad, inclusief gladde salamanders wonen bij de Tate Modern en gewone kikkers, gewone padden, handvormige salamanders en grote kamsalamanders. Aan de andere kant, inheemse reptielen zoals langzame wormen, gewone hagedissen, versperde ringslangen en optellers, zijn meestal alleen te zien in Buiten Londen.
Onder andere inwoners van Londen zijn er 10,000 rode vossen, zodat er nu 16 vossen zijn voor elke vierkante mijl (6 per vierkante kilometer) van Londen. Deze stadsvossen zijn merkbaar brutaler dan hun neven op het platteland, delen de stoep met voetgangers en brengen welpen groot in de achtertuinen van mensen. Er zijn zelfs vossen binnengeslopen Huizen van het parlement, waar men slapend op een archiefkast werd aangetroffen. Een ander brak in op het terrein van Buckingham Palace, naar verluidt het doden van enkele van de gewaardeerde koningin Elizabeth II roze flamingo's. Over het algemeen lijken vossen en stadsmensen echter met elkaar overweg te kunnen. Een onderzoek in 2001 door het in Londen gevestigde Zoogdieren Vereniging ontdekte dat 80 procent van de 3,779 respondenten die vrijwillig een dagboek bijhielden van bezoeken aan tuinzoogdieren, het leuk vond om ze in de buurt te hebben. Deze steekproef kan niet worden genomen om Londenaren als geheel te vertegenwoordigen.
Andere zoogdieren gevonden in Groot-Londen in egel, bruine rat, muizen, konijn, spitsmuis, veldmuis en grijze eekhoorn. In wildere gebieden van Outer London, zoals Epping Bos, wordt een grote verscheidenheid aan zoogdieren gevonden, waaronder Europese haas, das, veld-, bank en water woelmuis, bosmuis, geelhalsmuis, mol, spitsmuis, en wezel, naast rode vos, grijze eekhoorn en egel. Een dode otter werd gevonden aan de snelweg, in Wapping, ongeveer een mijl van de Tower Bridge, wat zou suggereren dat ze zijn begonnen terug te verhuizen nadat ze honderd jaar uit de stad waren weggeweest. Tien van de achttien soorten vleermuizen in Engeland zijn geregistreerd in Epping Forest: sopraan, Nathusius' en gewone dwergvleermuizen, gemeenschappelijke nacht, serotonine, barbastelle, van Daubenton, bruin met lange oren, Natterers en van Leisler.
Onder de vreemde bezienswaardigheden in Londen was een walvis in de Theems, terwijl het BBC Two-programma Natuurlijke wereld: onnatuurlijke geschiedenis van Londen shows verwilderde duiven met de London Underground om door de stad te reizen, a verzegelen waar vis vandaan komt visverkopers buiten Billingsgate-vismarkt, en vossen die zullen "zitten" als ze worstjes krijgen.
Kuddes van rood en damherten ook vrij rondlopen in een groot deel van Richmond en Bosrijk Park. Elk jaar in november en februari vindt er een ruiming plaats om ervoor te zorgen dat de aantallen op peil kunnen worden gehouden. Epping Forest staat er ook om bekend damherten, die vaak in kuddes ten noorden van het Woud te zien is. Een zeldzame populatie van melanistisch, zwarte damherten worden ook gehouden in het hertenreservaat in de buurt Theydon Bois. Muntjak herten, die aan het begin van de 20e eeuw uit hertenkampen ontsnapten, zijn ook in het bos te vinden. Terwijl Londenaren gewend zijn aan dieren in het wild, zoals vogels en vossen, die de stad delen, zijn meer recentelijk stadsherten een vast onderdeel geworden en komen hele kuddes damherten 's nachts de woonwijken binnen om te profiteren van de groene ruimten van Londen.
Geboorteland | Bevolking | procent | |
---|---|---|---|
![]() |
5,223,986 | 59.4 | |
Niet-Verenigd Koninkrijk | 3,575,739 | 40.6 | |
![]() |
322,644 | 3.7 | |
![]() |
175,991 | 2.0 | |
![]() |
149,397 | 1.7 | |
![]() |
138,895 | 1.6 | |
![]() |
129,774 | 1.5 | |
![]() |
126,059 | 1.4 | |
![]() |
117,145 | 1.3 | |
![]() |
96,566 | 1.1 | |
![]() |
80,379 | 0.9 | |
![]() |
77,715 | 0.9 | |
Overig | 2,161,174 | 24.6 | |
Totaal | 8,799,725 | 100.0 |
De volkstelling van 2021 registreerde dat 3,575,739 mensen of 40.6% van de Londense bevolking in het buitenland geboren waardoor het de stad met de tweede grootste allochtone bevolking na New York City, in terms of absolute numbers. Ongeveer 69% van de kinderen die in 2015 in Londen zijn geboren, had ten minste één ouder die in het buitenland is geboren. De tabel aan de rechterkant toont de meest voorkomende geboortelanden van inwoners van Londen. Merk op dat een deel van de in Duitsland geboren bevolking, op de 18e plaats, vanaf de geboorte Britse staatsburgers zijn, geboren uit ouders die in de Britse strijdkrachten in Duitsland.
Door de toenemende industrialisatie groeide de bevolking van Londen gedurende de 19e en het begin van de 20e eeuw, en gedurende enige tijd in de late 19e en vroege 20e eeuw was het de dichtstbevolkte stad ter wereld. Het piekte op 8,615,245 in 1939, net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, maar was bij de volkstelling van 7,192,091 gedaald tot 2001. De bevolking groeide toen echter met iets meer dan een miljoen tussen de volkstellingen van 2001 en 2011, tot 8,173,941 in de laatste.
Het aaneengesloten stedelijke gebied van Londen strekt zich echter uit tot buiten Groot-Londen en telde in 9,787,426 2011 mensen. terwijl het breder is grootstedelijk gebied had een bevolking van 12-14 miljoen, afhankelijk van de gebruikte definitie. Think Eurostat, Londen is de tweede dichtstbevolkte grootstedelijk gebied in Europa. In de periode 726,000–1991 kwamen er netto 2001 immigranten aan.
De regio beslaat 610 vierkante mijl (1,579 km2), wat een bevolkingsdichtheid geeft van 13,410 inwoners per vierkante mijl (5,177/km²).2) meer dan tien keer zoveel als alle andere Britse regio. In termen van bevolking is Londen de 19e grootste stad en de 18e grootste metropool regio.
Kinderen jonger dan 14 jaar vormden in 20.6 2018% van de bevolking in Outer London en 18% in Inner London. De leeftijdsgroep 15-24 jaar was 11.1% in Outer London en 10.2% in Inner London, de leeftijdsgroep 25-44 jaar 30.6% in Outer London en 39.7% in Inner London, de leeftijdsgroep 45-64 jaar 24% en 20.7% in Outer en Binnen Londen respectievelijk. Degenen van 65 jaar en ouder zijn 13.6% in Outer London, maar slechts 9.3% in Inner London.
De gemiddelde leeftijd of London's residents in 2018 was 36.5, which was younger than the UK median of 40.3.
Volgens de Office for National Statistics, gebaseerd op 2011 volkstelling schattingen waren dat 59.8 procent van de 8,173,941 inwoners van Londen Wit, met 44.9% Witte Britten, 2.2% Wit Iers, 0.1% Zigeuner/Ierse reiziger en 12.1% geclassificeerd als Ander wit. Ondertussen was 20.9% van de Londenaren van Aziatisch en gemengd-Aziatische afkomst, 19.7% is van volledige Aziatische afkomst en die van gemengd-Aziatische afkomst 1.2% van de bevolking. Indiërs goed voor 6.6%, gevolgd door Pakistanen en Bangladeshis elk 2.7%. Chinese volkeren goed voor 1.5% en Arabieren voor 1.3%. Nog eens 4.9% werd geclassificeerd als "Overige Aziaten".
15.6% van de Londense bevolking was van Zwart en gemengde zwarte afkomst. 13.3% van de volledig zwarte afkomst, met gemengd zwart erfgoed van 2.3%. Zwarte Afrikanen goed voor 7.0% van de Londense bevolking, met 4.2% als Zwarte Caraïben en 2.1% als "Other Black". 5.0% was van gemengd ras. De geschiedenis Afrikaanse aanwezigheid in Londen loopt terug naar de Romeinse tijd.
In 2007 was een vijfde van de basisschool in Londen afkomstig uit etnische minderheden. In totaal was bij de volkstelling van 2011 van de 1,624,768 inwoners van Londen in de leeftijd van 0 tot 15 jaar 46.4% blank, 19.8% Aziatisch, 19% zwart, 10.8% gemengd en 4% een andere etnische groep. In januari 2005 beweerde een onderzoek naar de etnische en religieuze diversiteit in Londen dat er in Londen meer dan 300 talen werden gesproken en dat meer dan 50 niet-inheemse gemeenschappen meer dan 10,000 inwoners hadden. Cijfers uit de Office for National Statistics laat dat zien anno 2010, was de in het buitenland geboren bevolking van Londen 2,650,000 (33%), tegen 1,630,000 in 1997.
De volkstelling van 2011 toonde aan dat 36.7% van Groot-Londen's bevolking is buiten het VK geboren. Een deel van de in Duitsland geboren bevolking was waarschijnlijk Brits staatsburger, geboren uit ouders die in de Verenigde Staten dienden Britse strijdkrachten in Duitsland. Schattingen door de Office for National Statistics geven aan dat de vijf grootste in het buitenland geboren groepen die in de periode juli 2009 tot juni 2010 in Londen woonden, geboren zijn in India, Polen, Ierland, Bangladesh en Nigeria. Bij de volkstelling van 2021 was 40.6% van de inwoners van Londen in het buitenland geboren. De etnische demografie van de volkstelling van 2021 werd gerapporteerd als 53.8% blank, met blanke Britten gerapporteerd op 36.8%, Aziatisch of Aziatisch Brits op 20.8%, zwart of zwart Brits, 13.5%, gemengd 5.7% en andere op 6.3%.
Volgens de 2011 volkstelling, waren de grootste religieuze groeperingen Christenen (48.4%), gevolgd door mensen zonder religie (20.7%), Moslims (12.4%), geen respons (8.5%), Hindoes (5.0%), Joden (1.8%), Sikhs (1.5%), boeddhisten (1.0%) en andere (0.6%).
Londen is van oudsher christelijk geweest en heeft een groot aantal kerken, met name in de City of London. De wel bekende St Paul's Kathedraal in de stad en Kathedraal Southwark ten zuiden van de rivier zijn Anglican administratieve centra, Terwijl de aartsbisschop van Canterbury, hoofdbisschop van de Kerk van Engeland en wereldwijd Anglicaanse communie, heeft zijn hoofdverblijf te Lambeth-paleis functie in het Londense wijk Lambeth.
Belangrijke nationale en koninklijke ceremonies worden onderling gedeeld St Paul's en Westminster Abbey. De abdij is niet te verwarren met dichtbij Westminster Cathedral, de grootste rooms-katholiek kathedraal in Engeland en Wales. Ondanks de prevalentie van Anglicaanse kerken, is de naleving laag binnen de denominatie. Volgens de statistieken van de Church of England blijft het bezoek aan de Anglicaanse kerk langdurig en gestaag dalen.
Opmerkelijke moskeeën zijn de Moskee in Oost-Londen in Tower Hamlets, die via luidsprekers de islamitische oproep tot gebed mag doen Centrale moskee van Londen op de rand van Regent's park en Baitul Futuh van de Ahmadiyya Muslim Community. Na de olieboom, steeds meer rijken Midden Oosten Arabische moslims vestigden zich rond Mayfair, Kensington en Knightsbridge in West-Londen. Er zijn grote Bengaalse moslim gemeenschappen in de oostelijke stadsdelen van Tower Hamlets en Newham.
Grote hindoegemeenschappen zijn te vinden in de noordwestelijke stadsdelen van Eg en Brent, de laatste hosting wat was tot 2006 Europa's grootste Hindoetempel, Neasden-tempel. Londen is ook de thuisbasis van 44 hindoetempels, waaronder de BAPS Shri Swaminarayan Mandir Londen. Er zijn Sikh-gemeenschappen in Oost- en West-Londen, met name in Southall, de thuisbasis van een van de grootste Sikh-populaties en de grootste Sikh-tempel buiten India.
De meerderheid van Britse joden wonen in Londen, met opmerkelijke joodse gemeenschappen in Stamford Hill, Stanmore, Golders groen, Finchley, Hampstead, Hendon en Edgware, alles in Noord-Londen. Bevis Marks Synagoge functie in het City of London is aangesloten bij het historische Londen Sefardische Joodse gemeenschap. Het is de enige synagoge in Europa die al meer dan 300 jaar ononderbroken diensten houdt. Stanmore en Canons Park-synagoge heeft het grootste lidmaatschap van alle orthodoxe synagogen in Europa, inhalen Ilford synagoge (ook in Londen) in 1998. De Joods Forum van Londen werd in 2006 opgericht als reactie op het groeiende belang van de gedeconcentreerde Londense regering.
cockney is een accent dat in heel Londen te horen is, voornamelijk gesproken door arbeidersklasse en lagere middenklasse Londenaren. Het wordt voornamelijk toegeschreven aan East End en het bredere Oost-Londen, daar het in de 18e eeuw is ontstaan, hoewel er is gesuggereerd dat de Cockney-stijl van spreken veel ouder is. Enkele kenmerken van Cockney zijn onder meer, Th-fronten (uitspreken van "th" als "f"), bijvoorbeeld "sommige vingers in het leven zijn slecht" (gehoord in de opening van "Kijk altijd van de zonnige kant van het leven"In Monty Python's Life of Brian), "th" in een woord wordt uitgesproken met een "v" (broer wordt bruvva), H- laten vallen, bijvoorbeeld 'Ampshire voor Hampshire (als Eliza Doolittle zei in My Fair Lady), en, zoals de meeste Engelse accenten, een Cockney-accent laat de "r" vallen na een klinker wordt bijvoorbeeld "auto" uitgesproken als "cah". John Camden Hotten, in zijn Slang-woordenboek uit 1859, verwijst naar Cockney "gebruik van een eigenaardige straattaal" (Cockney rijmende slang) bij het beschrijven van de kostenverkopers van het Oosteinde. Voorbeelden hiervan zijn: het woord "stroop" gebruiken om liefje te betekenen (rijmt op Strooptaart), en "porkies" om leugens aan te duiden (rijmt op Varkensvlees taarten). Sinds het begin van de 21e eeuw komt het Cockney-dialect minder vaak voor in delen van East End zelf, met moderne bolwerken, waaronder andere delen van Londen en buitenwijken in de thuis provincies.
Estuarium Engels is een intermediair accent tussen Cockney en Ontvangen Uitspraak. Het wordt veel gesproken door mensen van alle klassen in Londen en Zuidoost-Engeland, in verband met de rivier de Theems en zijn monding.
Multicultureel Londens Engels (MLE) is een multi-etnolect komt steeds vaker voor in multiculturele gebieden onder jonge mensen uit de arbeidersklasse met verschillende achtergronden. Het is een samensmelting van een reeks etnische accenten, met name Afro-Caribisch en Zuid-Aziatisch, met een aanzienlijke Cockney-invloed.
Ontvangen Uitspraak (RP) is het accent dat traditioneel wordt beschouwd als de standaard voor Brits Engels. Het heeft geen specifiek geografisch verband, hoewel het ook traditioneel wordt gedefinieerd als de standaardspraak die wordt gebruikt in Londen en Zuidoost-Engeland. Het wordt voornamelijk gesproken door hogere klasse en hogere middenklasse Londenaren.
Londen bruto regionaal product in 2019 was £ 503 miljard, ongeveer een kwart van VK BBP. Londen heeft vijf grote zakendistricten: de stad, Westminster, Canary Wharf, Camden & Islington en Lambeth & Southwark. Een manier om een idee te krijgen van hun relatieve belang is door te kijken naar de relatieve hoeveelheid kantoorruimte: Groot-Londen had 27 miljoen m2 kantoorruimte in 2001, en de stad bevat de meeste ruimte, met 8 miljoen mXNUMX2 van kantoorruimte. Londen heeft enkele van de hoogste vastgoedprijzen ter wereld. Volgens het rapport van het World Property Journal (2015) is Londen de duurste kantorenmarkt ter wereld. Vanaf 2015 het onroerend goed in Londen is $ 2.2 biljoen waard - dezelfde waarde als die van het jaarlijkse BBP van Brazilië. De stad heeft de hoogste vastgoedprijzen van alle Europese steden volgens het Office for National Statistics en het European Office of Statistics. Gemiddeld is de prijs per vierkante meter in het centrum van Londen € 24,252 (april 2014). Dit is hoger dan de vastgoedprijzen in andere Europese hoofdsteden van de G8; Berlijn € 3,306, Rome € 6,188 en Parijs € 11,229. As of June 2022, based on the cost of living in the city and the strength of the local currency, London is the 4th most expensive city in the world, behind Hong Kong, New York and Geneva.
De financiële sector van Londen is gevestigd in de City of London en Canary Wharf, de twee belangrijkste zakelijke districten in Londen. Londen is een van de meest vooraanstaande financiële centra van de wereld als de belangrijkste locatie voor internationale financiën. Londen nam kort na 1795 het over als een belangrijk financieel centrum toen de Nederlandse Republiek instortte voor de Napoleontische legers. Voor veel in Amsterdam gevestigde bankiers (oa Hope, Baring) was dit het enige moment om naar Londen te verhuizen. Ook werd het marktgerichte systeem van Londen (in tegenstelling tot het bankgerichte systeem in Amsterdam) in de 18e eeuw dominanter. De Londense financiële elite werd versterkt door een sterke joodse gemeenschap uit heel Europa die in staat was de meest geavanceerde financiële instrumenten van die tijd onder de knie te krijgen. Deze unieke bundeling van talenten versnelde de overgang van de commerciële revolutie naar de industriële revolutie. De Franse filosoof Voltaire schreef over kapitalisme en het nut van diversiteit in zijn boek over de Engelse samenleving en zette uiteen waarom Engeland in die tijd welvarender was in vergelijking met de minder religieus tolerante Europese buren van het land:
Bekijk de Koninklijke Uitwisseling in Londen, een plaats die eerbiedwaardiger is dan veel rechtbanken, waar de vertegenwoordigers van alle naties bijeenkomen ten behoeve van de mensheid. Daar handelen de jood, de mohammedaan en de christen samen, alsof ze allemaal dezelfde religie beleden, en geven de naam van ongelovige aan niemand anders dan bankroeten. Daar neemt de presbyteriaan de anabaptist in vertrouwen, en de geestelijke vertrouwt op het woord van de quaker. Als in Engeland slechts één godsdienst zou zijn toegestaan, zou de regering hoogstwaarschijnlijk willekeurig worden; als het er maar twee waren, zouden de mensen elkaar de keel doorsnijden; maar aangezien er zo'n menigte is, leven ze allemaal gelukkig en in vrede.
Halverwege de 19e eeuw was Londen het belangrijkste financiële centrum en aan het einde van de eeuw werd meer dan de helft van de wereldhandel in Britse valuta gefinancierd. Toch vanaf 2016 Londen voert de wereldranglijst aan op de Wereldwijde financiële centra-index (GFCI), en het stond op de tweede plaats in de Global Cities Index 2018 van AT Kearney.
De grootste industrie van Londen is financiën, en zijn financiële export maken het een grote bijdrage aan de UK's betalingsbalans. In Londen waren tot medio 325,000 ongeveer 2007 mensen werkzaam in de financiële dienstverlening. Londen heeft meer dan 480 overzeese banken, meer dan enige andere stad ter wereld. Het is ook 's werelds grootste valutahandelcentrum, goed voor zo'n 37 procent van het gemiddelde dagelijkse volume van $ 5.1 biljoen, volgens de BIS. Meer dan 85 procent (3.2 miljoen) van de werkende bevolking van Groot-Londen werkt in de dienstensector. Vanwege zijn prominente rol in de wereld was de economie van Londen getroffen door de financiële crisis van 2007-2008. In 2010 had de stad zich echter hersteld, nieuwe regelgevende bevoegdheden ingevoerd, verloren terrein herwonnen en de economische dominantie van Londen hersteld. Samen met professionele diensten hoofdkantoor, de City of London is de thuisbasis van de Bank of England, London Stock Exchange en Lloyd's of London verzekerings markt.
Meer dan de helft van de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven in het VK (de FTSE 100) en meer dan 100 van Europa's 500 grootste bedrijven hebben hun hoofdkantoor in het centrum van Londen. Meer dan 70 procent van de FTSE 100 bevindt zich in het grootstedelijk gebied van Londen en 75 procent van Fortune 500 bedrijven hebben kantoren in Londen. In een rapport uit 1992 in opdracht van de London Stock Exchange, Sir Adriaan Cadbury, voorzitter van het zoetwarenbedrijf van zijn familie Cadbury, produceerde de Cadbury-rapport, een gedragscode die als basis diende voor de hervorming van Corporate Governance rond de wereld.
Mediabedrijven zijn geconcentreerd in Londen en de mediadistributie-industrie is de op één na meest concurrerende sector van Londen. De BBC, 's werelds oudste nationale omroep, is een belangrijke werkgever, terwijl ook andere omroepen hun hoofdkantoor in de stad hebben. Veel nationale kranten, waaronder The Times, opgericht in 1785, worden uitgegeven in Londen; de voorwaarde Fleet Street (waar de meeste landelijke dagbladen actief waren) blijft een metoniem voor de Britse nationale pers. Londen is een groot winkelcentrum en had in 2010 de hoogste non-food detailhandelsverkopen van alle steden ter wereld, met een totale besteding van ongeveer £ 64.2 miljard. De Haven van Londen is de op een na grootste in het VK, met een verwerking van 45 miljoen ton vracht per jaar.
Een groeiend aantal technologiebedrijven is gevestigd in Londen, met name in Tech City in Oost-Londen, ook wel bekend als Siliciumrotonde. In 2014 was de stad een van de eersten die een geoTLD. In februari 2014 werd Londen uitgeroepen tot Europese stad van de toekomst in de lijst van 2014/15 door fDi Intelligentie. Pionier informatica Alan Turing komt uit Maida Vale, West-Londen. Een museum erin Bletchley Park, waar Turing tijdens de Tweede Wereldoorlog was gestationeerd, is in Bletchley, 40 mijl (64 km) ten noorden van het centrum van Londen, zoals het is Het Nationaal Computermuseum.
De gas- en elektriciteitsdistributienetwerken die de torens, kabels en druksystemen beheren en exploiteren die energie leveren aan consumenten in de hele stad, worden beheerd door National Grid plc, SGN en UK Power Networks.
Londen is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen ter wereld en werd in 2015 gerangschikt als de meest bezochte stad ter wereld met meer dan 65 miljoen bezoeken. Het is ook de beste stad ter wereld wat betreft grensoverschrijdende uitgaven van bezoekers, geschat op 20.23 miljard dollar in 2015. Toerisme is een van de belangrijkste industrieën van Londen, biedt werk aan 700,000 fulltime werknemers in 2016 en draagt £ 36 miljard per jaar bij aan de economie. De stad is goed voor 54% van alle uitgaven van inkomende bezoekers in het VK. Vanaf 2016 Londen was de beste bestemming ter wereld, gerangschikt volgens TripAdvisor gebruikers.
In 2015 waren de meest bezochte attracties in het VK allemaal in Londen. De top 10 van meest bezochte attracties waren: (met bezoeken per locatie)
Het aantal hotelkamers in Londen in 2015 bedroeg 138,769 en zal naar verwachting in de loop van de jaren groeien.
Transport is een van de vier belangrijkste beleidsterreinen die worden beheerd door de burgemeester van Londen, maar de financiële controle van de burgemeester strekt zich niet uit tot het spoorwegnet over langere afstanden dat Londen binnenkomt. In 2007 nam de burgemeester van Londen de verantwoordelijkheid op zich voor enkele lokale lijnen, die nu de Londen bovengronds netwerk, wat bijdraagt aan de bestaande verantwoordelijkheid voor de Londense metro, trams en bussen. Het openbaar vervoernetwerk wordt beheerd door Transport for London (Tfl).
De lijnen die de Londense metro vormden, evenals trams en bussen, werden in 1933 onderdeel van een geïntegreerd transportsysteem toen de London Passenger Transport Board or Londen vervoer werd gecreëerd. Transport for London is nu de statutaire onderneming die verantwoordelijk is voor de meeste aspecten van het transportsysteem in Groot-Londen en wordt bestuurd door een bestuur en een commissaris die zijn aangesteld door de Burgemeester van Londen.
Londen is een belangrijk internationaal luchtvervoersknooppunt met de drukste stadsluchtruim ter wereld. Acht luchthavens gebruiken het woord London op hun naam staan, maar het meeste verkeer passeert er zes. Aanvullend, verschillende andere luchthavens bedienen ook Londen, voornamelijk gericht op algemene luchtvaart vluchten.
Geopend in 1863, de London Underground, gewoonlijk de metro of gewoon de metro genoemd, is de oudste en de derde langste metro systeem ter wereld. Het systeem dient 272-zenders. en werd gevormd uit verschillende particuliere bedrijven, waaronder 's werelds eerste ondergrondse elektrische lijn, de Stads- en Zuid-Londenspoorweg, geopend in 1890.
Elke dag worden er meer dan vier miljoen ritten gemaakt op het metronetwerk, meer dan 1 miljard per jaar. Een investeringsprogramma probeert congestie te verminderen en de betrouwbaarheid te verbeteren, inclusief £ 6.5 miljard (€ 7.7 miljard) uitgegeven vóór de 2012 Olympische Zomerspelen. De Docklands Light Railway (DLR), geopend in 1987, is een tweede, meer lokaal metrosysteem met behulp van kleinere en lichtere tram-achtige voertuigen die de dienen Docklands, Greenwich en Lewisham.
Er zijn 368 treinstations functie in het London Travelcard-zones op een uitgebreid bovengronds spoorwegnet in de voorsteden. Vooral Zuid-Londen heeft een hoge concentratie aan spoorwegen omdat er minder metrolijnen zijn. De meeste spoorlijnen eindigen rond het centrum van Londen en komen uit in achttien eindstations, met uitzondering van de Thameslink treinen aansluiten Bedford in het noorden en Brighton in het zuiden via Luton en Gatwick luchthavens. Londen heeft het drukste station van Groot-Brittannië op basis van het aantal passagiers:Waterloo, met meer dan 184 miljoen mensen die gebruik maken van het overstapstationscomplex (inclusief Waterloo Oost station) per jaar. Clapham is een van de drukste spoorwegknooppunten van Europa.
Met de behoefte aan meer spoorcapaciteit in Londen, de Elizabeth Lijn (ook bekend als Crossrail) geopend in mei 2022. Het is een nieuwe spoorlijn die van oost naar west door Londen loopt en de Home Provincies met een aftakking naar de luchthaven van Heathrow. Het was Europa's grootste bouwproject, met een verwachte kostprijs van £ 15 miljard.
Londen is het centrum van de Nationaal Trein netwerk, waarbij 70 procent van de treinreizen begint of eindigt in Londen. station King's Cross en Euston-station, beide in Londen, zijn de startpunten van de Oostkust hoofdlijn en Hoofdlijn westkust – de twee belangrijkste spoorlijnen in Groot-Brittannië. Net als voorstedelijke treindiensten vertrekken regionale en intercitytreinen vanaf verschillende eindpunten rond het stadscentrum, die Londen rechtstreeks verbinden met de meeste grote steden en dorpen van Groot-Brittannië. De vliegende Schot is een snelle passagierstreindienst die sinds 1862 tussen de hoofdstad van Engeland (Londen) en de hoofdstad van Schotland (Edinburgh) rijdt; de wereldberoemde stoomlocomotief vernoemd naar deze dienst, Flying Scotsman, was de eerste locomotief die op 100 november 161 de officieel geverifieerde snelheid van 30 mijl per uur (1934 km/u) bereikte.
Sommige internationale spoorwegdiensten naar continentaal Europa werden geëxploiteerd in de 20e eeuw als boot treinen, zoals de Admiraal de Ruijter naar Amsterdam en Nacht veerboot naar Parijs en Brussel. De opening van de Kanaaltunnel in 1994 Londen rechtstreeks aangesloten op het continentale spoorwegnet, waardoor Eurostar diensten beginnen. Sinds 2007 zijn er hogesnelheidstreinen met elkaar verbonden St Pancras International met Lille, Calais, Paris, Disneyland Parijs, Brussel, Amsterdam en andere Europese toeristische bestemmingen via de Hoge snelheid 1 spoorverbinding en de Kanaaltunnel. De eerste snelle binnenlandse treinen begonnen in juni 2009 te koppelen Kent naar Londen. Er zijn plannen voor een tweede hogesnelheidslijn die Londen verbindt met de Midlands, Noordwest-Engeland en Yorkshire.
Hoewel goederenvervoer per spoor niveaus zijn veel lager in vergelijking met hun hoogte, aanzienlijke hoeveelheden vracht worden ook per spoor van en naar Londen vervoerd; voornamelijk bouwmaterialen en stortplaats afval. Als belangrijk knooppunt van het Britse spoorwegnet vervoeren de sporen van Londen ook grote hoeveelheden vracht voor de andere regio's, zoals containervracht van de Kanaaltunnel en Engels Kanaal havens, en nucleair afval For opwerking at Sellafield.
Londen bus netwerk rijdt 24 uur per dag met ongeveer 9,300 voertuigen, meer dan 675 buslijnen en ongeveer 19,000 bushaltes. In 2019 had het netwerk meer dan 2 miljard woon-werkreizen per jaar. Sinds 2010 wordt er jaarlijks gemiddeld £ 1.2 miljard aan inkomsten binnengehaald. Londen heeft een van de grootste rolstoeltoegankelijke netwerken ter wereld en werd vanaf het derde kwartaal van 2007 toegankelijker voor slechthorende en slechtziende passagiers door de introductie van audiovisuele aankondigingen.
Het busknooppunt van Londen is Victoria Coach Stationeen Art Deco gebouw geopend in 1932. Het busstation werd aanvankelijk gerund door een groep busmaatschappijen onder de naam London Coastal Coaches; in 1970 werden de dienst en het station echter opgenomen in de nationalisatie van de busdiensten van het land en werden ze onderdeel van de National Bus Company. In 1988 werd het busstation gekocht door London Transport, dat toen werd Transport for London. Victoria Coach Station heeft meer dan 14 miljoen passagiers per jaar en levert diensten in het Verenigd Koninkrijk en continentaal Europa.
Londen heeft een modern tramnetwerk, ook wel bekend als Tramlink, gecentreerd Croydon in Zuid-Londen. Het netwerk heeft 39 haltes en vier routes en vervoerde in 28 2013 miljoen mensen. Sinds juni 2008 Transport for London is volledig eigendom van en wordt geëxploiteerd door Tramlink.
De eerste en tot nu toe enige kabelbaan van Londen is de Kabelbaan van Londen, geopend in juni 2012. De kabelbaan steekt de Theems over en verbindt Greenwich-schiereiland met de Koninklijke dokken in het oosten van de stad. Het is geïntegreerd met die van Londen Oester kaart ticketsysteem, hoewel de tarieven van Emirates Air Line niet zijn inbegrepen in de dagelijkse limiet van Oyster. Het kostte £ 60 miljoen om te bouwen en kan tijdens piekuren tot 2,500 passagiers per uur in elke richting vervoeren. Vergelijkbaar met de Regeling fietsverhuur Londen fietsverhuur, werd de kabelbaan gesponsord in een 10-jarige deal door de luchtvaartmaatschappij Emirates.
In de regio Groot-Londen gebruiken dagelijks ongeveer 670,000 mensen een fiets, wat betekent dat ongeveer 7% van de totale bevolking van ongeveer 8.8 miljoen op een gemiddelde dag een fiets gebruikt. Dit relatief lage percentage fietsgebruikers kan te wijten zijn aan de slechte investeringen voor fietsen in Londen van ongeveer £ 110 miljoen per jaar, wat neerkomt op ongeveer £ 12 per persoon, wat vergelijkbaar is met £ 22 in Nederland.
Fietsen is een steeds populairdere manier geworden om je door Londen te verplaatsen. De lancering van een fietsverhuur regeling in juli 2010 was succesvol en werd over het algemeen goed ontvangen.
De Haven van Londen, ooit de grootste ter wereld, is nu pas de op een na grootste in het Verenigd Koninkrijk, met een verwerking van 45 miljoen ton vracht per jaar vanaf 2009. Het grootste deel van deze lading gaat door de Haven van Tilbury, buiten de grens van Groot-Londen.
Londen heeft rivierbootdiensten op de Theems, ook wel bekend als Theems Clippers, die zowel woon- als toeristenbootdiensten aanbieden. Op grote pieren, waaronder Canary Wharf, Londen Bridge City, Battersea Power Station en London Eye (Waterloo), diensten vertrekken minstens elke 20 minuten tijdens forensentijden. De Woolwich-veerboot, met 2.5 miljoen passagiers per jaar, is een frequente verbinding tussen de noorden en Zuid Circulaire Wegen.
Hoewel de meeste reizen in het centrum van Londen met het openbaar vervoer worden gemaakt, is autorijden gebruikelijk in de buitenwijken. De binnen ring (rond het stadscentrum), de noorden en Zuid Circulaire wegen (net binnen de buitenwijken), en de buitenste ringweg (de M25, op de meeste plaatsen net buiten de bebouwde kom) omcirkelen de stad en worden doorsneden door een aantal drukke radiale routes - maar zeer weinig snelwegen dringen door in binnen Londen. Een plan voor een uitgebreid netwerk van snelwegen door de stad (de Ringwegenplan) werd voorbereid in de jaren zestig, maar werd begin jaren zeventig grotendeels geannuleerd. De M25 is met een lengte van 117 mijl (188 km) de op een na langste ringweg van Europa. De A1 en M1 Londen verbinden met Leeds en Oostende (B) en Edinburgh.
De Austin Motor Company begon te maken hackney rijtuigen (Londen taxi's) in 1929, inclusief modellen Austin FX3 van 1948, Austin FX4 uit 1958, met recentere modellen TXII en TX4 gemaakt door London Taxi's International. De BBC stelt: "Alomtegenwoordige zwarte taxi's en rode dubbeldekkers hebben allemaal lange en verwarde verhalen die diep verankerd zijn in de Londense tradities".
Londen is berucht om zijn verkeersopstoppingen; in 2009 werd de gemiddelde snelheid van een auto in de spits geregistreerd op 10.6 mph (17.1 km / h). In 2003 te congestieheffing werd ingevoerd om de verkeersdrukte in het stadscentrum te verminderen. Op enkele uitzonderingen na moeten automobilisten betalen om te rijden binnen een afgebakende zone die een groot deel van het centrum van Londen omvat. Automobilisten die inwoner zijn van de afgebakende zone kunnen een sterk gereduceerde abonnement kopen. De Londense regering verwachtte aanvankelijk dat de Congestion Charge Zone de dagelijkse piekperiode zou verhogen. Metro- en busgebruikers, het wegverkeer verminderen, de verkeerssnelheden verhogen en wachtrijen verminderen; de toename van het aantal te huren voertuigen voor particulieren heeft deze verwachtingen echter beïnvloed. In de loop van een aantal jaren is het gemiddelde aantal auto's dat op een doordeweekse dag het centrum van Londen binnenrijdt teruggebracht van 195,000 naar 125,000 auto's - een vermindering van 35 procent van het aantal voertuigen dat per dag wordt gereden.
Londen is een belangrijk mondiaal centrum voor onderwijs en onderzoek in het hoger onderwijs en heeft de grootste concentratie van instellingen voor hoger onderwijs in Europa. Volgens de QS World University Rankings 2015/16 heeft Londen de grootste concentratie van topuniversiteiten ter wereld en de internationale studentenpopulatie van ongeveer 110,000 is groter dan enige andere stad ter wereld. Een 2014 PricewaterhouseCoopers rapport noemde Londen de wereldwijde hoofdstad van het hoger onderwijs. In Londen is een aantal toonaangevende onderwijsinstellingen gevestigd. In de 2022 QS World University Rankings, Imperial College London staat op nummer 6 in de wereld, University College London (UCL) staat op de 8e plaats, en King's College London (KCL) staat op de 37e plaats. Ze worden allemaal regelmatig hoog gerangschikt, met Imperial College als de leidende universiteit van het VK in de Onderzoeksexcellentiekader ranglijst 2021. De London School of Economics is beschreven als 's werelds toonaangevende instelling voor sociale wetenschappen voor zowel onderwijs als onderzoek. De London Business School wordt beschouwd als een van 's werelds toonaangevende business schools en in 2015 werd het MBA-programma door de Financial Times. De stad is ook de thuisbasis van drie van 's werelds top tien scholen voor podiumkunsten (volgens de 2020 QS World University Rankings): de Royal College of Music (2e plaats in de wereld), de Koninklijke Academie voor Muziek (4e plaats) en de Guildhall School of Music and Drama (plaats 6).
Met studenten in Londen en ongeveer 48,000 inch Universiteit van Londen wereldwijd, de federale University of London is de grootste contactonderwijsuniversiteit in het VK. Het omvat vijf universiteiten met meerdere faculteiten - Stad, King's College Londen, Queen Mary, Royal Holloway en UCL - en een aantal kleinere en meer gespecialiseerde instellingen, waaronder Birkbeck Courtauld Institute of Art, goudsmids London Business School, de London School of Economics, de London School of Hygiene & Tropical Medicine Koninklijke Academie voor Muziek Centrale school voor spraak en drama Royal Veterinary College en School of Oriental and African Studies. Leden van de Universiteit van Londen hebben hun eigen opnames procedures, en de meeste reiken hun eigen graden uit.
Een aantal universiteiten in Londen valt buiten het University of London-systeem, waaronder Brunel University, Imperial College London,[let op 6] Kingston University, London Metropolitan University, Universiteit van East London, Universiteit van West-Londen, University of Westminster, London South Bank University, Middlesex University en University of the Arts Londen (de grootste universiteit voor kunst, design, mode, communicatie en podiumkunsten in Europa). Daarnaast zijn er drie internationale universiteiten in Londen - Regent's University Londen, Richmond, The American International University in Londen en Schiller International University.
Londen is de thuisbasis van vijf grote medische scholen - Barts en The London School of Medicine and Dentistry (deel van Queen Mary), King's College London School of Medicine (de grootste medische school in Europa), Imperial College School of Medicine, UCL Medische School en St George's, University of London – en heeft veel aangesloten academische ziekenhuizen. Het is ook een belangrijk centrum voor biomedisch onderzoek, en drie van de acht in het VK academische gezondheidswetenschappelijke centra zijn gevestigd in de stad - Imperial College Gezondheidszorg, King's Health Partners en UCL-partners (het grootste dergelijke centrum in Europa). Bovendien zijn veel biomedische en biotechnologische spin-outbedrijven van deze onderzoeksinstellingen in de stad gevestigd, met name in White City. Opgericht door baanbrekende verpleegster Florence Nightingale at St Thomas 'Hospital in 1860, de eerste verpleegschool maakt nu deel uit van King's College London. Het was bij King's in 1952 waar een team langskwam Rosalind Franklin gevangen foto 51, het kritische bewijs bij het identificeren van de structuur van DNA. Er zijn een aantal business schools in Londen, waaronder de Londense school voor zaken en financiën, Cas Business School (deel van City University London), Hult International Business School, ESCP Europe, European Business School Londen, Imperial College Business School London Business School en UCL School voor Management.
Londen is ook de thuisbasis van vele gespecialiseerde instellingen voor kunsteducatie, waaronder de Centrale Balletschool, London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA; voorzitter Benedict Cumberbatch), London College voor Hedendaagse Kunsten (LCCA), Londense hedendaagse dansschool, Nationaal centrum voor circuskunsten, Royal Academy of Dramatic Art (RADA; voorzitter Sir Kenneth Branagh), Rambert School voor Ballet en Hedendaagse Dans Royal College of Art, Sylvia Young Theaterschool en Drievuldigheid Laban. De BRIT-school in de Londense wijk Croydon verzorgt opleidingen voor de podiumkunsten en de technologieën die performance mogelijk maken, met acteur Tom Holland onder hun alumni.
De meeste basis- en middelbare scholen en hogescholen in Londen worden gecontroleerd door de Londense stadsdelen of anderszins door de staat gefinancierd; leidende voorbeelden zijn Ashbourne College, Bethnal Groene Academie, Brampton Manor Academie, Stad en Islington College, City of Westminster College, David Game College, Ealing, Hammersmith en West London College, Leyton Sixth Form College, London Academy of Excellence, Toren Hamlets College en Newham collegiale Sixth Form Center. Er zijn ook een aantal particuliere scholen en hogescholen in Londen, sommige oud en beroemd, zoals City of London-school, Eg, St Paul's School, De jongensschool van Haberdashers Aske, Hogeschool Hogeschool, De John Lyon-school, Hogeschool en Westminister School.
Opgericht in 1675, de Koninklijke Sterrenwacht in Greenwich opgericht om het rekenprobleem aan te pakken lengte voor navigatiedoeleinden. John Harrisonis pionieren chronometer, bekend als H4 uit 1759, bracht een revolutie teweeg in de navigatie op zee (en later in de lucht), en is een van de artefacten die in het museum van het observatorium worden tentoongesteld. Het baanbrekende werk in Greenwich bij het oplossen van de lengtegraad - beschreven in astronoom royal Nevil Maskelyne's Nautische Almanak waardoor de meridiaan van Greenwich het universele referentiepunt werd - hielp leiden tot de internationale acceptatie van Greenwich als de nulmeridiaan (0° lengtegraad) in 1884.
Belangrijk wetenschappelijk geleerde genootschappen gevestigd in Londen omvatten de Royal Society— de Britse onderdaan academie van wetenschappen en de oudste nationale wetenschappelijke instelling ter wereld, opgericht in 1660, en Koninklijke instelling, opgericht in 1799; de kelder van de laatste is waar Michael Faraday eerst gedemonstreerd elektrische beweging in 1821. Aangezien 1825, de Kerstlezingen van het Koninklijk Instituut hebben wetenschappelijke onderwerpen gepresenteerd aan een algemeen publiek, en sprekers waren onder meer lucht- en ruimtevaartingenieurs Frank Whittle, natuuronderzoeker David Attenborough en evolutiebioloog Richard Dawkins.
Vrije tijd is een belangrijk onderdeel van de Londense economie. Een rapport uit 2003 schreef een kwart van de totale Britse vrijetijdseconomie toe aan Londen bij 25.6 evenementen per 1000 mensen. De stad is een van de vier mode hoofdsteden van de wereld, en volgens officiële statistieken het op twee na drukste filmproductiecentrum ter wereld, presenteert meer live comedy dan enige andere stad, en heeft het grootste theaterpubliek van alle steden ter wereld.
Binnen City of Westminster in Londen, het uitgaanscentrum van de West End heeft zijn focus rond Leicester Square, waar Londen en wereldfilm premières worden gehouden, en Piccadilly Circus, met zijn gigantische elektronische advertenties. Londen theaterwijk is hier, net als veel bioscopen, bars, clubs en restaurants, waaronder die van de stad Chinatown wijk (in Soho), en net naar het oosten is Covent Garden, een gebied met speciaalzaken. De stad is de thuisbasis van Andrew Lloyd Webber, wiens musicals sinds het einde van de 20e eeuw het West End-theater domineren. Agatha Christie's De muizenval, 's werelds langstlopende toneelstuk, wordt sinds 1952 in West End opgevoerd. De Laurence Olivier-prijzen-genoemd naar Laurence Olivier–worden jaarlijks uitgereikt door de Maatschappij van Londen Theater. De Koninklijk Ballet, Engels nationaal ballet, Koninklijke Opera en Engelse Nationale Opera zijn gevestigd in Londen en treden op in de Royal Opera House Londen Colosseum, Sadler's Wells TheaterEn Royal Albert Hall, evenals toeren door het land.
Islington's 1 mijl (1.6 km) lange Upper Street, die zich noordwaarts uitstrekt van Engel, heeft meer bars en restaurants dan enige andere straat in het Verenigd Koninkrijk. Europa's drukste winkelgebied is Oxford Street, een winkelstraat van bijna 1 km lang, waarmee het de langste winkelstraat van het VK is. Het is de thuisbasis van een groot aantal retailers en warenhuizen, waaronder Selfridges flagship store. Knightsbridge, de thuisbasis van de al even bekende Harrods warenhuis, ligt in het zuidwesten. Geopend in 1760 met zijn flagshipstore aan Regent Street sinds 1881, Hamleys is de oudste speelgoedwinkel in de wereld. Madame Tussauds wassenbeeldenmuseum geopend Bakkerstraat in 1835.
Londen is de thuisbasis van ontwerpers John Galliano, Stella McCartney, Manolo Blahnik en Jimmy Choo, onder andere; zijn gerenommeerde kunst- en modescholen maken het tot een van de vier internationale modecentra. Maria Kwant ontwierp de minirok in haar Kings road boetiek binnen Swingend Londen uit de jaren zestig. Londen biedt een grote verscheidenheid aan gerechten als gevolg van de etnisch diverse bevolking. Gastronomische centra zijn de Bengaalse restaurants van Brick Lane en Chinese restaurants van Chinatown. Er zijn Chinese afhaalmaaltijden in heel Londen, net als Indiase restaurants die bieden Indiase en Anglo-Indiase keuken. Rond 1860 de eerste fish and chips winkel in Londen werd geopend door Joseph Malin, een joodse immigrant, in Boog. De volledig Engels ontbijt dateert uit het Victoriaanse tijdperk, en veel café's in Londen serveren de hele dag een volledig Engels menu. Londen heeft vijf 3-Michelin-sterrenrestaurants, waaronder Restaurant Gordon Ramsay in Chelsea. Veel hotels in Londen bieden een traditioneel middag thee dienst, zoals de Oscar Wilde Lounge de Hotel Café Royal in Piccadilly, en er is ook een theeservies met een thema beschikbaar, bijvoorbeeld een Alice in Wonderland thema-afternoon tea geserveerd in de Egerton House Hotel en Sjakie en de chocoladefabriek thema-afternoontea bij Een Aldwych in Covent Garden. De populairste van het land biscuit naar dunk in thee, chocolade digestieven zijn vervaardigd door McVitie's bij hun Harlesden fabriek in het noordwesten van Londen sinds 1925.
Er is een verscheidenheid aan jaarlijkse evenementen, te beginnen met het relatief nieuwe Parade op nieuwjaarsdag, een vuurwerkshow bij de London Eye; de op één na grootste ter wereld straatfeest Notting Hill Carnival, wordt laat gehouden Feestdag augustus elk jaar. Traditionele optochten zijn onder meer die van november Burgemeestersshow, een eeuwenoud evenement ter ere van de jaarlijkse aanstelling van een nieuwe Burgemeester van de City of London met een processie door de straten van de stad en die van juni Trooping the Colour, een formele militaire verkiezing uitgevoerd door regimenten van de Gemenebest en Brits legers om de Officiële verjaardag van de koningin. De Boishakhi Mela is een Bengaals nieuwjaar festival gevierd door de Brits Bengaals gemeenschap. Het is het grootste Aziatische openluchtfestival van Europa. Na het Notting Hill Carnival is het het op één na grootste straatfestival in het Verenigd Koninkrijk met meer dan 80,000 bezoekers uit het hele land. Voor het eerst gehouden in 1862, de RHS Chelsea bloemenshow (gerund door de Royal Horticultural Society) vindt elk jaar gedurende vijf dagen in mei plaats.
De eerste Gay bar in Londen in de moderne zin was De Grot van het Gouden Kalf, opgericht als een nachtclub in een ondergrondse locatie aan Heddon Street 9, vlakbij Regent Street, in 1912 en werd een trefpunt voor de rijken, aristocraten en bohémiens. Terwijl Londen daarna een LGBT-toeristische bestemming is geweest homoseksualiteit werd gedecriminaliseerd in Engeland werd in 1967 de homobarcultuur zichtbaarder, en vanaf het begin van de jaren zeventig Soho (en vooral Oude Compton Street) werd het centrum van de LHBT-gemeenschap in Londen. GAY, voorheen gevestigd in de AstoriaEn nu Hemel, is een langlopende nachtclub.
Bredere Britse culturele bewegingen hebben ook de LHBT-cultuur beïnvloed: bijvoorbeeld de opkomst van glamour rock in het Verenigd Koninkrijk in de vroege jaren 1970, via Marc Bolan en David Bowie, zag een generatie tieners spelen met het idee van androgynie, en de musical West End De Rocky Horror Show, dat in 1973 in Londen debuteerde, wordt ook algemeen beschouwd als een invloed op tegenculturele en seksuele bevrijdingsbewegingen. De Blitz kinderen (welke bevatte Boy George) bezocht de dinsdagclubavond in Blitz in Covent Garden, helpen bij het lanceren van de Nieuw romantisch subculturele beweging eind jaren zeventig. Vandaag de jaarlijkse London Pride Parade en London Lesbian and Gay Film Festival worden gehouden in de stad.
Londen is het decor geweest voor veel literaire werken. De pelgrims binnen Geoffrey Chauceris eind 14e eeuw Canterbury Tales op weg naar Canterbury uit Londen, met name uit de tabberd cafe, Southwark. William Shakespeare bracht een groot deel van zijn leven door in Londen; zijn tijdgenoot Ben Jonson was daar ook gevestigd, en een deel van zijn werk, met name zijn toneelstuk De Alchemist, speelde zich af in de stad. Een Journal of the Plague Year (1722) door Daniel Defoe is een fictionalisering van de gebeurtenissen van 1665 Grote plaag.
De literaire centra van Londen zijn van oudsher heuvelachtig Hampstead en (sinds het begin van de 20e eeuw) Bloomsbury. Schrijvers die nauw verbonden zijn met de stad zijn de dagboekschrijver Samuël Pepys, bekend om zijn ooggetuigenverslag van de Fantastisch vuur; Charles Dickens, wiens voorstelling van een mistig, besneeuwd, groezelig Londen van straatvegers en zakkenrollers een grote invloed heeft gehad op de visie van mensen op de vroege Victoriaans Londen; En Virginia Woolf, beschouwd als een van de belangrijkste modernist literaire figuren van de 20e eeuw. Latere belangrijke afbeeldingen van Londen uit de 19e en vroege 20e eeuw zijn dat wel Arthur Conan Doyle's Sherlock Holmes verhalen. In 1898, HG Wells'scifi-roman The War of the Worlds ziet Londen (en het zuiden van Engeland) binnengevallen door marsmannetjes. Ook van belang is Letitia Elisabeth Landon's Kalender van de Londense seizoenen (1834). Moderne schrijvers die alomtegenwoordig door de stad zijn beïnvloed, zijn onder meer Peter Akroyd, auteur van een "biografie" van Londen, en Iain Sinclair, die schrijft in het genre van psychogeografie. In de jaren 1940, George Orwell schreef essays in de London Evening Standard, met name "Een lekker kopje thee", die de methoden van de natie betrof thee zettenEn "De maan onder water", die een gedetailleerde beschrijving van zijn ideaal gaf cafe. Op kerstavond 1925, Winnie-the-Pooh debuteerde in Londen Avond nieuws, met het personage gebaseerd op een knuffel AA Milne gekocht voor zijn zoon Christopher Robin in Harrods. 1958, auteur Michaël Bond aangemaakt Beertje Paddington, een vluchteling gevonden in Londen Paddington station door de familie Brown die hem adopteerden. Een schermaanpassing, Paddington (2014), bevat het calypso-nummer "Londen is de plek voor mij".
Londen heeft een belangrijke rol gespeeld in de filmindustrie. Grote studio's in of grenzend aan Londen zijn onder meer Pinewood, Elstree, Ealing, Shepperton, Twickenham en BladerenMet James Bond en Harry Potter serie tussen vele opmerkelijke films die hier zijn geproduceerd. Werktitelfilms heeft zijn hoofdkantoor in Londen. A post-productie gemeenschap centraal staat Soho, en Londen herbergt zes van 's werelds grootste Visual Effects bedrijven, zoals Framestore. Het Imaginarium, een digitale performance-capture studio, werd opgericht door Andy Serkis. Londen is het decor geweest voor films, waaronder Oliver Twist (1948) Vrek (1951) Peter Pan (1953) De 101 Dalmatiërs (1961) My Fair Lady (1964) Mary Poppins (1964) Opblazen (1966) A Clockwork Orange (1971) De Lange Goede Vrijdag (1980) The Great Mouse Detective (1986) Notting Hill (1999) Love Actually (2003) V for Vendetta (2005) Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2008) en De toespraak van de koning (2010). Opmerkelijke acteurs en filmmakers uit Londen zijn onder meer; Charlie Chaplin, Alfred Hitchcock, Michael Caine, Emma Thompson, Gary Oldman, Guy Ritchie, Christopher Nolan, Alan Rickman, Jude Law, Helena Bonham Carter, Idris Elba, Tom Hardy, Keira Knightley en Daniel Day-Lewis. Echte komedies hebben uitgelicht Alec Guinness, Hamer verschrikkingen hebben gespeeld Christopher Leezodat Richard Curtis's rom-coms zijn uitgelicht Hugh Grant. De grootste bioscoopketen van het land, Odeon-bioscopen werd in 1928 in Londen opgericht door Oscar Duits. Voor het eerst gehouden in 1949, sinds 2017 de British Academy Film Awards (BAFTA's) hebben plaatsgevonden in de Royal Albert Hall. Opgericht in 1957, de BFI Filmfestival van Londen vindt plaats gedurende twee weken in oktober.
Londen is een belangrijk centrum voor televisieproductie, met onder meer studio's Televisie Centrum, ITV Studios, Sky Campus en Fontein Studio's; de laatste organiseerde de originele talentenjachten, Pop idool, De X Factor en Britain's Got Talent, voordat elk formaat over de hele wereld werd geëxporteerd. Voorheen een franchise van ITV, Thames Televisie aanbevolen komieken zoals Benny Hill en Rowan Atkinson (Mr. Bean werd voor het eerst gescreend door Thames), terwijl Praat terug geproduceerd Van Ali G Show welke gekenmerkt Sacha Baron Cohen as Ali G, een faux-streetwise gangster uit Staines, ten westen van Londen. Er zijn veel televisieshows in Londen geweest, waaronder de populaire tv-soap EastEnders, uitgezonden door de BBC sinds 1985.
Londen is de thuisbasis van vele musea, galerieën en andere instellingen, waarvan vele gratis en groot zijn Toeristische attracties maar ook een onderzoeksfunctie vervullen. De eerste die werd opgericht, was de British Museum in BloomsburyIn 1753. Oorspronkelijk met antiquiteiten, natuurhistorische exemplaren en de nationale bibliotheek, heeft het museum nu 7 miljoen artefacten van over de hele wereld. 1824, de National Gallery werd opgericht om de Britse nationale collectie westerse schilderijen te huisvesten; dit neemt nu een prominente plaats in Trafalgar Square.
De British Library is de tweede grootste bibliotheek ter wereldEn nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn veel andere onderzoeksbibliotheken, waaronder de Welkom bibliotheek en Dana Centrum alsmede universiteitsbibliotheken, Waaronder Britse bibliotheek voor politieke en economische wetenschappen at LSE Centrale bibliotheek at Imperial Maughan-bibliotheek at King'sEn Bibliotheken van het Senaatshuis de University of London.
In de tweede helft van de 19e eeuw de plaats van South Kensington is ontwikkeld als "Albertpolis", een culturele en wetenschappelijke wijk. Er zijn drie grote nationale musea: de Victoria and Albert Museum (voor de toegepaste kunst), De Natural History MuseumEn Wetenschapsmuseum. De National Portrait Gallery werd in 1856 opgericht om afbeeldingen van figuren uit de Britse geschiedenis te huisvesten; haar bezit omvat nu 's werelds meest uitgebreide collectie portretten. De nationale galerie voor Britse kunst bevindt zich op Tate Britain, oorspronkelijk opgericht als een bijgebouw van de National Gallery in 1897. De Tate Gallery, zoals het vroeger heette, werd ook een belangrijk centrum voor moderne kunst. In 2000 is deze collectie verhuisd naar Tate Modern, een nieuwe galerie gevestigd in de voormalige Bankzijde krachtcentrale die toegankelijk is voor voetgangers ten noorden van de Theems via de Millennium Bridge.
Londen is een van de belangrijkste klassieke en populaire muziek hoofdsteden van de wereld en biedt onderdak aan grote muziekbedrijven, zoals Universele Muziekgroep Internationaal en Warner Music Group, en talloze bands, muzikanten en professionals uit de industrie. De stad herbergt ook veel orkesten en concertzalen, zoals de Kunstcentrum Barbican (belangrijkste basis van de London Symphony Orchestra en Londens symfoniekoor), De Southbank Center (London Philharmonic Orchestra en Philharmonia Orchestra), Cadogan-hal (Royal Philharmonic Orchestra) en de Royal Albert Hall (de proms). The Proms, een acht weken durend zomerseizoen met dagelijkse klassieke orkestmuziek, voor het eerst gehouden in 1895, eindigt met de Laatste nacht van de proms (werkt door Edward Elgar, Hendrik Hout, Thomas Arne en Hubert Parrie functie op de climax). De twee belangrijkste operahuizen van Londen zijn de Royal Opera House en Londen Colosseum (thuis naar de) Engelse Nationale Opera). De grootste van het Verenigd Koninkrijk pijp orgel bevindt zich in de Royal Albert Hall. Andere belangrijke instrumenten bevinden zich in kathedralen en grote kerken - de kerkklokken van St. Clement Denen functie in de 1744 kinderrijmpje "Sinaasappelen en citroenen", en de teksten reizen door kerken en klokken van het Londen van de 18e eeuw. Verscheidene conservatoria zijn in de stad: Koninklijke Academie voor Muziek, Royal College of Music, Guildhall School of Music and Drama en Drievuldigheid Laban. Het platenlabel EMI werd opgericht in de stad in 1931, en een vroege werknemer voor het bedrijf, Alan Blumlein, gemaakt stereogeluid dat jaar.
Londen heeft tal van locaties voor rock- en popconcerten, waaronder 's werelds drukste overdekte locatie, de O2 arena, en Wembley Arena, evenals vele middelgrote podia, zoals Brixton Academy Hamersmid Apollo en Shepherd's Bush-rijk. Verscheidene muziekfestivals, Waaronder Draadloos festival, liefdesdoos en Hyde Park's Britse zomertijd, worden gehouden in Londen.
De stad is de thuisbasis van het origineel Hard Rock Cafe en Abbey Road Studios, Waar The Beatles namen veel van hun hits op. In de jaren 1960, 1970 en 1980 houden muzikanten en groepen ervan Elton John, Pink Floyd, David Bowie, De rollende stenen, The Kinks, Queen reeks, Eric Clapton, The Who, Cliff Richard, Led Zeppelin, Iron Maiden, Diep paars, T. Rex, The Police, Elvis Costello, Ernstige moeilijkheden, Cat Stevens, Fleetwood Mac, The Cure, Krankzinnigheid, Culture Club, Dusty Springfield, Phil Collins, Rod Stewart, Status quo en Sade, ontleende hun geluid aan de straten en ritmes van Londen.
Londen speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van punkmuziek, met figuren als de Sex Pistols, The Clash en modeontwerper Vivienne Westwood allemaal gevestigd in de stad. Andere artiesten die uit de Londense muziekscene komen, zijn onder meer George Michael, Kate Bush, Seal, Siouxsie and the Banshees, Struik Spice Girls, Jamiroquai, Blur, The Prodigy, Gorillaz, Mumford, Coldplay, Amy Winehouse, Adele, Sam Smith, Ed Sheeran, Ellie Goulding, Dua Lipa en Florence en de machine. Kunstenaars uit Londen speelden een prominente rol in de ontwikkeling van synth-pop, waaronder Gary Numan, Depeche Mode Pet Shop Boys en Eurythmics; de laatste"Zoete dromen zijn hiervan gemaakt)" werd opgenomen op de zolder van hun huis in Noord-Londen, waarmee een trend voor thuisopnamemethoden werd aangekondigd. Onder andere artiesten uit Londen met Caribische invloeden Warme chocolademelk, Billy Ocean, Ziel II Ziel en Eddie Grant, met de laatste versmelting reggae, soul en samba met rock en pop. Londen is ook een centrum voor urban muziek. Met name de genres Britse garage, drum and bass, dubstep en vuil evolueerde in de stad uit de buitenlandse genres van huis, hip hop, en reggae, naast lokaal drum and bass. Muziek station BBC Radio 1Xtra is opgericht om de opkomst van local te ondersteunen stedelijke tijdgenoot muziek zowel in Londen als in de rest van het Verenigd Koninkrijk. De Britse fonografische industrie's jaarlijkse populaire muziekprijzen, de Brit Awards, worden gehouden in Londen, meestal in februari.
Een 2013-rapport van de Maatschappij City of London zei dat Londen de "groenste stad" van Europa is met 14,164 hectare (35,000 acres) openbare parken, bossen en tuinen. De grootste parken in de centrale wijk van Londen zijn drie van de acht Koninklijke parken, Namelijk Hyde Park en zijn buurman Kensington tuinen in het westen, en Regent's park naar het noorden. Vooral Hyde Park is populair om sport- en organiseert soms openluchtconcerten. Regent's Park bevat London zoo, 's werelds oudste wetenschappelijke dierentuin, en is dichtbij Madame Tussauds Wax Museum. Primrose Hill, direct ten noorden van Regent's Park, op 256 m is een populaire plek om de skyline van de stad te bekijken.
In de buurt van Hyde Park zijn kleinere Royal Parks, Green Park en St. James's Park. Een aantal grote parken ligt buiten het stadscentrum, waaronder Hampstead Heath en de overige koninklijke parken van Greenwich Park naar het zuidoosten en Bosrijk Park en Richmond Park (de grootste) naar het zuidwesten, Hampton Court-park is ook een koninklijk park, maar omdat het een paleis bevat, wordt het beheerd door de Historische koninklijke paleizen, in tegenstelling tot de acht Koninklijke parken.
Dicht bij Richmond Park is Kew Gardens, met 's werelds grootste collectie levende planten. In 2003 zijn de tuinen aangelegd UNESCO lijst van Werelderfgoed. Er zijn ook parken die worden beheerd door de Londense stadsraden, waaronder Victoria Park functie in het East End en Battersea-park in het midden. Er zijn ook enkele meer informele, semi-natuurlijke open ruimtes, waaronder de 320 hectare grote Hampstead Heath of Noord-Londen, en Epping Bos, dat 2,476 hectare (6,118 acres) beslaat in het oosten. Beiden worden bestuurd door de Maatschappij City of London. Hampstead Heath omvat Kenwood-huis, een voormalige statige woning en een populaire locatie in de zomermaanden wanneer er klassieke muziekconcerten worden gehouden aan het meer, die elk weekend duizenden mensen trekken om te genieten van de muziek, het landschap en het vuurwerk. Epping Forest is een populaire locatie voor verschillende buitenactiviteiten, zoals mountainbiken, wandelen, paardrijden, golfen, vissen en oriëntatielopen.
Wandelen is een populaire recreatieve activiteit in Londen. Gebieden die voorzien in wandelingen omvatten Wimbledon gemeenschappelijk, Epping Bos, Hampton Court-park, Hampstead Heath, de acht Koninklijke parken, kanalen en in onbruik geraakte spoorlijnen. De toegang tot kanalen en rivieren is de laatste tijd verbeterd, onder meer door de aanleg van de Theems pad, waarvan ongeveer 28 km binnen Groot-Londen, en de Wandelpad; dit loopt 12 mijl (19 km) door Zuid-Londen langs de Rivier Wandle, een zijrivier van de rivier de Theems.
Overig langeafstandspaden, verbindende groene ruimten, zijn ook gemaakt, waaronder de Hoofdletter Groene kettingwandeling, Londen buitenste baanpad ("Lus"), Jubileum loopbrug, Lea Valley-wandelingEn Diana, prinses van Wales Memorial Walk.
Londen is gastheer van de Olympische zomerspelen drie keer: in 1908, 1948 en 2012, waardoor het de eerste stad is die drie keer de moderne Spelen organiseert. De stad was ook de gastheer van de Britse rijksspelen in 1934. In 2017 was Londen gastheer van de Wereldkampioenschappen atletiek voor de eerste keer.
Londen meest populaire sport is voetbal, en het heeft zeven clubs in de Premier League functie in het 2022-23 seizoen: Arsenaal, Brentford, Chelsea, Crystal Palace, Fulham, Tottenham Hotspur en West Ham United. Andere professionele herenteams in Londen zijn dat wel AFC Wimbledon, Barnet, Bromley, Charlton Athletic, Dagenham & Redbridge, Leyton Orient, Millwall, Queens Park Rangers en Sutton United. Vier in Londen gevestigde teams zijn in de Super League Dames: Arsenaal, Chelsea, Tottenham en West Ham United.
Uit 1924, het origineel Wembley Stadium was het huis van de Engels voetbalelftal. Het was gastheer van de Finale Wereldbeker 1966, waarbij Engeland West-Duitsland versloeg, en diende als locatie voor de FA Cup Finale net zoals rugby competitie's Wisselbeker end. De nieuwe Wembley Stadium dient dezelfde doeleinden en heeft een capaciteit van 90,000. De damesteam versloeg Duitsland op Wembley om te winnen euro 2022.
Drie eredivisie rugby union teams are based in Greater London: Harlequins, Londen Iers en Saracenen. Ealing Trailfinders, Londense sots en Richmond spelen in de RFU-kampioenschap; andere rugbyclubs in de stad zijn Schots, Rosslyn Park FC, Westcombe Park RFC en Blackheath FC Twickenham Stadion in het zuidwesten van Londen worden thuiswedstrijden gespeeld voor de Engelands nationale rugbyteam en heeft een capaciteit van 82,000 nu de nieuwe zuidtribune is voltooid.
Terwijl rugby competitie populairder is in het noorden van Engeland, zijn er twee professionele rugby league-clubs in Londen: de London Broncos in de tweede klasse RFL-kampioenschap, die spelen bij de Trailfinders sportveld in West Ealing, en het derde niveau Competitie 1 team, de Londense geleerden van Hout groen, Haringey.
Een van de bekendste jaarlijkse sportcompetities in Londen is de Tenniskampioenschappen Wimbledon, gehouden op de Alle Engelse clubs in de zuidwestelijke voorstad van Wimbledon sinds 1877. Het wordt eind juni tot begin juli gespeeld en is het oudste tennistoernooi ter wereld en wordt algemeen beschouwd als het meest prestigieuze. Opgericht in Londen in 1881, Slazenger levert tennisballen voor Wimbledon sinds 1902, de oudste sponsoring in de sport.
Londen heeft er twee Test cricket gronden, Lord's (thuis van Middlesex CCC) in St John's Wood en het ovaal (thuis van Surrey CCC) in Kennington. Lord's heeft vier finales van de georganiseerd Cricket Wereldbeker en staat bekend als de Huis van cricket. Alexandra Palace in Noord-Londen herbergt de PDC Wereldkampioenschap Darts en Masters snooker toernooi. Andere belangrijke jaarlijkse evenementen zijn de massale deelname Marathon van Londen, waarin zo'n 35,000 hardlopers een parcours van 26.2 km rond de stad proberen, en Universitaire Bootrace (bestreden tussen Oxford en Cambridge) op de Theems van Putney naar Mortlake.
Natuurlijk verwees de naam London tot relatief recente tijden alleen naar de City of London met even Westminster een aparte entiteit blijven. Maar toen het graafschap Londen in 1888 werd opgericht, werd de naam vaak nogal losjes gebruikt voor dit veel grotere gebied, dat ook wel werd aangeduid als Groot-Londen vanaf ongeveer deze datum. Echter in 1965 Groot-Londen werd nieuw gedefinieerd als een veel groter gebied.
Londen krijgt al ongeveer de helft van de hoeveelheid regen die in New York City valt, en klimaatverandering zal de frequentie en intensiteit van droogtes in de regio verhogen
{{cite book}}
: CS1 onderhoud: locatie (link)