Lucius Cornelius Scipio Barbatus

Tegenwoordig is Lucius Cornelius Scipio Barbatus een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen over de hele wereld. Met zijn relevantie in onze huidige samenleving heeft Lucius Cornelius Scipio Barbatus een niveau van belangrijkheid bereikt dat verder gaat dan alleen maar een rage. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een centraal punt van discussie en belangstelling op verschillende gebieden. Van de impact ervan op de technologie tot de invloed ervan op de populaire cultuur: Lucius Cornelius Scipio Barbatus is een onderwerp gebleken dat de moeite waard is om diepgaand te onderzoeken om het ware bereik en de relevantie ervan vandaag de dag te begrijpen. In dit artikel duiken we in de wereld van Lucius Cornelius Scipio Barbatus om de impact en het belang ervan in ons dagelijks leven beter te begrijpen.

Sarcofaag van Lucius Cornelius Scipio Barbatus (Vaticaanse musea, Museo Pio-Clementino, Vestibolo quadrato nr. 13).

Lucius Cornelius Scipio Barbatus (volledige naam: L. Cornelius Cn.f. Scipio Barbatus[1]), behorend tot de familie van de Cornelii Scipiones, was een Romeins politicus en militair.

Lucius Cornelius Scipio Barbatus was niet de eerste vertegenwoordiger van deze tak van de gens Cornelia, maar gold desalniettemin als stamvader van deze familie. Hij bekleedde waarschijnlijk ten laatste in 301 v.Chr. het ambt van aedilis curulis[2] en werd in 298 v.Chr. samen met Gnaius Fulvius Maximus Centumalus consul. In deze functie leidde hij het Romeinse leger naar een zege tegen de Etrusken in de buurt van Volaterrae (Volterra).[3] Hij nam Taurasia en Cisauma in, onderwierp heel Lucanië en voor korte tijd ook Samnium. Het elogium, waarin zijn daden werden afgeschilderd,[2] is mogelijkerwijs pas later opgesteld geworden. Barbatus was in 295 v.Chr. propraetor, was waarschijnlijk in 280 v.Chr. samen met een zekere Gnaius Domitius censor[1] en was reeds voor 304 v.Chr. pontifex maximus en bleef dit tot aan zijn dood (na 280 v.Chr.). Hij was de vader van Lucius Cornelius Scipio (consul in 259 v.Chr.).[4]

Hij werd als eerste in de tombe van de Scipiones bijgezet. Zijn sarcofaag bevindt zich nu in de Vaticaanse musea.

Noten

  1. a b Fasti Capitolini (p. 52): L. Cornelius Cn.f. . . Scipio Barbatus, Cn. Domiti.
  2. a b ILLRP 309 = CIL IV 1284. Vgl. CIL I 8 = ILLRP 310a (p. 325)
  3. Livius, Ab Urbe condita X 12.3-8.
  4. Fasti Antiates Maiores.

Bronvermelding

Literatuur

  • K.-L. Elvers, art. Cornelius Scipio Barbatus, L. , in NP 3 (1997), coll. 183-184.
Voorganger:
Marcus Fulvius Cn.f. Paetinus
T. Manlius T.f. Torquatus
cos. suff.: M. Valerius M.f. Corvus (VI)
Consul
298 v.Chr.
Cn. Fulvius Cn.f. Maximus Centumalus
Opvolger:
Quintus Fabius Maximus Rullianus (IV)
Publius Decius Mus (III)