Maansteen (gesteente)

In de wereld van vandaag heeft Maansteen (gesteente) een ongekend belang gekregen. Op zowel persoonlijk als professioneel vlak heeft Maansteen (gesteente) een aanzienlijke invloed op ons leven gehad. Sinds zijn opkomst is Maansteen (gesteente) een onderwerp van groot belang geworden, dat debatten, onderzoek en innovatieve ontwikkelingen heeft voortgebracht. In dit artikel zullen we de impact van Maansteen (gesteente) in verschillende sectoren onderzoeken, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de implicaties die dit heeft voor de toekomst. Zonder enige twijfel is Maansteen (gesteente) een onderwerp dat niemand onverschillig laat, en het is essentieel om de reikwijdte en gevolgen ervan in de huidige samenleving te begrijpen.

Maansteen van Apollo 17

Maansteen is gesteente dat op de Maan is ontstaan. Er zijn op de Aarde drie bronnen van dit buitenaards materiaal:

  1. verzameld door het Amerikaanse Apolloprogramma (2415 monsters met een gewicht van 382 kg);
  2. monsters meegenomen bij het Russische Loenaprogramma (326 gram);
  3. monsters in 2020 meegenomen door de onbemande Chinese ruimtesonde Chang'e 5 (1,7 gram);
  4. gesteente dat door inslagen van de oppervlakte van de Maan zijn geslingerd en als maanmeteoriet op de Aarde terechtkwamen (vanaf 2006 meer dan 30 kilo).

De leeftijd van de op de Maan verzamelde rotsen kan door middel van radiometrische datering vastgesteld worden, en bedraagt van 3,2 miljard jaar voor de basalt-monsters uit de maanzeeën tot 4,6 miljard jaar in de hooglanden. De samenstelling van het gesteente is vooral plagioklaas, pyroxeen en kleinere hoeveelheden olivijn en ilmeniet.

Zie de categorie Lunar samples van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.