Mamadou Bâ

In de wereld van vandaag is Mamadou Bâ een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een steeds breder publiek. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de historische relevantie ervan of het belang ervan in de huidige context, Mamadou Bâ blijft een onderwerp van debat en analyse op verschillende gebieden. Van de academische sfeer tot de populaire sfeer blijft Mamadou Bâ belangstelling wekken en reflecties uitlokken over de implicaties en gevolgen ervan voor de hedendaagse wereld. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Mamadou Bâ, waarbij we de implicaties ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de relevantie ervan in de huidige context analyseren.

Dit artikel gaat over de Guinees politicus. Zie Mamadou Bah voor de Guinees voetballer.

Mamadou Bâ (Boké, 1 april 1930 - Parijs, 26 mei 2009) was een Guinees politicus.

Bâ was moslim en afkomstig van de etnische groep der Fulbe. Hij studeerde financiële economie en begon zijn loopbaan bij de centrale bank van Guinee, maar ontvluchtte in de jaren 1960 het land voor het regime van de eerste president van Guinee Sékou Touré. Hij werd in 1969 ter dood veroordeeld. Mamadou Bâ werkte vervolgens voor de Wereldbank in Washington, en in Ivoorkust.

Na de dood van Sékou Touré in 1984 en de staatsgreep van generaal Lansana Conté keerde hij terug naar Guinee. In 1993 deed hij mee aan de eerste pluralistische presidentsverkiezingen van het land, toen Conté de overwinning behaalde. Bâ voerde oppositie tegen Conté en was tot 2007 leider van de "Union des forces démocratiques de Guinée" (UFDG), die nadien geleid werd door oud-premier Cellou Dalein Diallo. Hij overleed in mei 2009 in Frankrijk aan kanker.