Het belang van Marcel Pagnol in de huidige samenleving valt niet te ontkennen. Of het nu gaat om een prominent figuur op een specifiek gebied, als gespreksonderwerp in verschillende contexten, of als herdenkingsdatum, Marcel Pagnol speelt een fundamentele rol in het leven van mensen. De invloed ervan reikt van politiek tot entertainment, en de relevantie ervan wordt weerspiegeld in de aandacht die het krijgt van de media en de samenleving in het algemeen. In dit artikel zullen we de impact van Marcel Pagnol op verschillende aspecten van het dagelijks leven onderzoeken, en het belang ervan in de huidige context analyseren.
Marcel Pagnol (Aubagne, 28 februari 1895 – Parijs, 18 april 1974) was een Frans schrijver, toneelschrijver, en filmregisseur.
Op de middelbare school in Marseille richtte hij, samen met enkele medeleerlingen, het tijdschrift Fortunio, het latere Cahiers du Sud, op. In 1915 was hij reserveleraar op verschillende scholen. Van 1923 tot 1926 was hij leraar Engels op het Lycée Condorcet[1] in Parijs.
Vanaf 1922 begon Pagnol toneelstukken te schrijven. De eerste bleven onuitgegeven. Samen met zijn schoolvriend Paul Nivoix schreef hij in 1925 Les Marchands de la Gloire. Een jaar later schreef hij Jazz, wat zijn eerste succes werd. In 1928 werd hij bekend bij het grote publiek met Topaze, het stuk dat zijn definitieve doorbraak betekende. Zijn stuk Marius, dat een jaar later werd opgevoerd verscheen, sloeg eveneens aan bij het grote publiek. De vervolgstukken Fanny (1932) en César (1946) verschenen in de jaren daarna. In Nederland worden ze nooit als trilogie uitgevoerd, maar ze zijn voor televisie bewerkt door Willy van Hemert met Ko van Dijk jr. in de hoofdrol.
Tussen 1933 en 1954 maakte Pagnol ongeveer 21 films. In 1945 trouwde hij met Jacqueline Bouvier (1920-2016), die onder de naam Jacqueline Pagnol in enkele van zijn latere films een rol speelt. Ze kregen twee kinderen: Frédéric en Estelle.
Pagnol werd in 1946 tot lid van de Académie française gekozen. Hij overleed op 79-jarige leeftijd.