Margaretha van Bancken

In het artikel dat we hieronder presenteren, zullen we het onderwerp Margaretha van Bancken behandelen, dat onderwerp van belangstelling en debat is geweest in verschillende domeinen van de samenleving. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag is Margaretha van Bancken het onderwerp geweest van meerdere interpretaties en meningen, wat een breed veld van studie en onderzoek heeft opgeleverd. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Margaretha van Bancken verkennen, de impact ervan in verschillende contexten analyseren en een alomvattend beeld bieden van het belang ervan in de wereld van vandaag.

Margaretha van Bancken
Dubbelportret van Abraham Casteleyn en Margaretha van Bancken van Jan de Bray
Dubbelportret van Abraham Casteleyn en Margaretha van Bancken van Jan de Bray
Algemene informatie
Geboren 1628
Amsterdam
Overleden 1694
Haarlem
Beroep(en) uitgever

Margaretha van Bancken (Amsterdam, 1628 - Haarlem, 1694) was een uitgever uit Haarlem.

Levensloop

Margaretha van Bancken werd geboren als de dochter van Dirck van Bancken en Anna Noppen. Ze trouwde op 19 april 1661 met de doopsgezinde stadsdrukker en courantier Abraham Casteleyn. Samen kregen ze een zoon, Gerard Casteleyn. Het paar werkte in hun uitgeverij In de Blije Druck aan de Grote Markt in Haarlem. In de drukkerij werd veel drukwerk gemaakt voor het stadsbestuur. Het stond daarom ook wel bekend als de stadsdrukkerij. Daarnaast werd hier de Opregte Haarlemsche Courant uitgegeven. Van het echtpaar bestaat een dubbelportret geschilderd door Jan de Bray.

Na de dood van haar man in 1681 kreeg Margaretha toestemming van de Haarlemse burgemeesters om hem als stadsdrukker en courantier op te volgens. Deze toestemming werd verleend op 27 juni 1681. Onder haar bewind bleef de krant jarenlang succesvol als meest betrouwbare krant in die tijd. Dit kwam onder andere door het zorgvuldig opgebouwde correspondentienetwerk. Net zoals haar man, kwam Margaretha meerdere malen in aanraking met de autoriteiten vanwege het publiceren over staatszaken en staatsgeheimen. Dankzij de goede contacten met het stadsbestuur bleef het altijd bij waarschuwingen.[1]

Margaretha van Bancken trouwde in 1682 met Frederik van Vliet, over wie geen verdere gegevens bekend zijn. De uitgeverij werd na de dood van Margaretha in 1694 voortgezet door haar zoon Gerard Casteleyn.