Marlannen

In de wereld van vandaag heeft Marlannen een cruciale rol in de samenleving gespeeld. Zijn invloed strekt zich uit tot alle gebieden van het leven, van de politiek tot de populaire cultuur. Dag na dag wordt Marlannen relevanter en de impact ervan is overal voelbaar. In dit artikel zullen we in detail onderzoeken welke rol Marlannen speelt in verschillende aspecten van de samenleving en hoe deze zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld. Vanaf het begin tot aan de huidige staat heeft Marlannen een ongekende belangstelling gewekt, waardoor debatten en reflecties bij alle soorten publiek zijn aangewakkerd. Daarom is het essentieel om de verschillende invalshoeken rondom Marlannen nauwkeurig te onderzoeken, om het belang ervan te begrijpen en te weten hoe je je kunt aanpassen aan de voortdurende veranderingen.

Mar(s)lannen
Natuurgebied
Marlannen (Friesland)
Marlannen
Situering
Coördinaten 53° 21′ NB, 6° 4′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Dokkum
Informatie
Oppervlakte 0,8
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Marlannen

De Marslannen of Marlannen is het gebied om het omstreeks 1855 drooggemalen meer ten zuidwesten van het dorp Jouswier. Het gebied ligt ten zuiden va de Lauwersseewei tussen Dokkum en Mitselwier. In 1926 werd de windmolen vervangen door een elektrisch gemaal. Het plusminus 80 ha grote gebied is sinds de in de jaren tachtig van de vorige eeuw voltooide ruilverkaveling in eigendom van Staatsbosbeheer.

In het voorjaar is het een broedplaats voor meeuwen, visdiefjes en steltlopers als de kluut. Door het naar boven komende zoute kwelwater is na verloop van tijd, vooral na de afsluiting van de Lauwerszee, een vegetatie ontstaan van zoutminnende planten. Het een van de weinige plekken in West-Europa waar brakwatersoorten als de zeeaster en kortarige zeekraal binnendijks groeien. Ook zijn er grote velden van het steeds zeldzamer wordende goudknopje (Cotula coronopifolia) te vinden.

Andere typische plantensoorten van de zilte graslanden zoals zilte schijnspurrie, melkkruid, zeebies en moeraszoutgras kun je hier eveneens aantreffen.[1]