In de wereld van vandaag is Meemad een onderwerp geworden met grote relevantie en aandacht. Sinds zijn opkomst heeft Meemad de aandacht getrokken van experts, onderzoekers en het grote publiek, waardoor een breed scala aan debatten, theorieën en meningen is ontstaan. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn invloed op de cultuur of zijn relevantie in de geschiedenis is, Meemad blijft het voorwerp van analyse en discussie op verschillende gebieden. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Meemad verkennen, van de oorsprong tot de impact ervan op de wereld van vandaag, om een alomvattende visie te geven op dit opwindende en controversiële onderwerp.
Politiek in Israël | ||
---|---|---|
![]() | ||
President (lijst) Knesset (lijst) Regering Verkiezingen Bestuurlijke indeling Arabisch-Israëlisch conflict |
Meemad (Hebreeuws: מימד) is een linkse religieus-zionistische politieke partij in Israël, opgericht in 1988. Meemad is de transcriptie van een Hebreeuws acroniem dat 'Joodse staat, Democratische staat' betekent.
Meemad deelt de waarden van andere sociaaldemocratische partijen, behalve in godsdienstige kwesties. Meemad kiest een wat rechtsere benadering van het Israëlisch-Palestijnse conflict dan de Arbeidspartij. Meemad bepleit de opneming van godsdienstige vakken in het leerplan van de openbare scholen en moedigt het gebruik van rabbijnse gerechthoven naast burgerlijke hoven aan.
De partij wordt ideologisch geleid door rabbijn Yehuda Amital. De partij wordt momenteel in de Knesset aangevoerd door rabbijn Michael Melchior, voormalig opperrabbijn van Denemarken, die in de regering-Barak als minister van diasporazaken heeft gediend. Melchior is momenteel (2005) onderminister van onderwijs. Onder rabbijn Melchior heeft de partij voor een linksere benadering zowel wat betreft buitenlandse als vooral voor binnenlandse zaken gekozen.
In de landelijke politiek mislukte het Meemad om via een eigen lijst een zetel te veroveren. Later is ze verschillende allianties aangegaan met de Arbeidspartij (Avoda), waardoor ze zetels via een gemeenschappelijke lijst kreeg. De partij heeft aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2003 meegedaan, waarbij ze zetels won in Tel Aviv. In Haifa werkte ze samen met de linksere Meretz-partij waardoor ze een zetel in het kader van een rotatie-overeenkomst deelt.
Meemad ging bij de Israëlische parlementsverkiezingen van 2006 een alliantie aan met de Arbeidspartij.
Bij de Israëlische parlementsverkiezingen van 2009 verbrak zij haar samenwerking met de Awoda en ging de partij een nieuwe alliantie aan met de milieu-partij Hatenoe'a HaJeroeka hetgeen "De Groene Beweging" betekent. De reden hiertoe is dat de Arbeiderspartij de leider van Meemad, Rabbijn Michael Melchior op een onverkiesbare plek zou plaatsen. Alhoewel de alliantie bij de verkiezingen genoeg stemmen voor een zetel in het Israëlische parlement behaalde, haalde zij de kiesdrempel van 2 procent niet, en is de partij dientengevolge niet meer in de Knesset vertegenwoordigd.