Menkyo

In dit artikel gaan we in op het onderwerp Menkyo, een onderwerp dat de laatste tijd grote belangstelling heeft gewekt. Menkyo is een probleem dat een groot aantal mensen over de hele wereld treft, en het is van cruciaal belang om de implicaties en gevolgen ervan te begrijpen. Langs deze lijnen gaan we de verschillende aspecten die verband houden met Menkyo diepgaand analyseren, van de oorsprong tot de mogelijke oplossingen. Daarnaast zullen we verschillende standpunten en meningen van deskundigen onderzoeken om licht te werpen op dit onderwerp dat vandaag zo relevant is. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over Menkyo!

Menkyo (免許) is een Japanse term die 'licentie' betekent. Het is een vaardigheidscertificaat van een beoefenaar en kan tevens inhouden dat hij/zij bevoegd is de kunst in kwestie zelfstandig te onderwijzen.[1] Menkyo worden meestal verleend in de vorm van handgeschreven rollen densho of makimono in klassieke Japanse krijgskunsten maar ook in andere kunsten, zoals: schilderen (sumi-e), theeceremonie (chadō), bloemschikken (ikebana) of kalligrafie (shodō).

Rangen en niveaus

Het menkyo-systeem kent verschillende gradaties. De exacte indeling verschilt van school tot school; variërend van twee tot negen niveaus.[2] Daarmee zijn er aanzienlijk minder verschillende niveaus dan in het dan-systeem, dat immers 6 à 10 kyu-graden en 10 dan-graden heeft.[2] De hoogste graad is menkyo kaiden. Dit houdt in dat de beoefenaar het gehele systeem beheerst en gemachtigd is zijn eigen school (“ryū”) te stichten.

Sommige scholen hanteren het dan- en menkyo-systeem naast elkaar.

Voorbeelden

Binnen Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu:

  • Mokuroku ("catalogus")
  • Menkyo ("licentie, certificaat")
  • Gokui Kaiden ("diepste overlevering")

Oorspronkelijk binnen Shintō Musō-ryū jō:[3]

  • Oku-iri ("certificaat van binnenkomst")
  • Shomokuroku ("kleine catalogus")
  • Gômokuroku ("eind catalogus")
  • Menkyo ("licentie")
  • Menkyo Kaiden ("certificaat van complete overgang")