Meyer Werft

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
Meyer Werft
Oprichting 1795
Eigenaar Meyer Neptun Group
Sleutelfiguren Bernard Meyer
Hoofdkantoor Papenburg, Duitsland
Werknemers ca. 3000
Producten cruiseschepen,
gastankers,
containerschepen
Sector Scheepsbouw
Website meyerwerft.de
Portaal  Portaalicoon   Economie
Werf Papenburg
De Norwegian Jewel in aanbouw
Droogdokken L B D
Dock I 358 40,0 9,5
Dock II 482 45,0 10,0
- 240 35,0

De Meyer Werft is een Duitse scheepswerf in Papenburg (Emsland), aan de Eems. Het heeft scheepswerven in Rostock en sinds medio 2014 ook in het Finse Turku.

Geschiedenis

De Meyer Werft werd in 1795 opgericht en is nu in bezit van de zevende generatie van de familie Meyer. Sinds 1997 maakt Meyer Werft onderdeel uit van de Meyer Neptun Group, samen met de Neptun Werft uit Rostock. Van de twintig scheepswerven die in 1920 in Papenburg waren gevestigd is de Meyer Werft als enige overgebleven.

Activiteiten

De Meyer Werft is vooral bekend van de bouw van grotere cruiseschepen, maar ook gastankers zijn al lang een specialiteit. Bij krapte in de cruise-orders worden ook containerschepen gebouwd. De bouw vindt plaats in twee overdekte bouwdokken, Halle 5 en Halle 6, die tot de grootste ter wereld behoren. Een derde grote hal wordt gebruikt voor het snijden van de staalplaten.

De hallen van de Meyer Werft, geheel rechts de deur van Halle 6 en links Halle 5
Omschrijving Halle 5
Baudock 1
Halle 6
Baudock 2
Lengte 370 m 504 m
Breedte 101 m 125 m
Hoogte 60 m 75 m
Lengte dok 358 m 482 m
Breedte dok 40 m 45 m
Kranen 1x 600 ton
4x 30 ton
6x 12,5 ton
1x 800 ton
4x 60 ton
6x 16,0 ton

In september 2014 hebben Meyer Werft en de Finse staat het gehele aandelenkapitaal van STX Finland van STX Europe overgenomen. De Duitse mededingingsautoriteit heeft na controle de aankoop goedgekeurd en de werf heeft de financiering rond gekregen. De nieuwe naam van de werf is Meyer Turku en ligt in het zuidwesten van Finland. Meyer Werft heeft 70% van de aandelen en is hoofdverantwoordelijk voor de activiteiten op de werf. De andere 30% van de aandelen is in handen van de Finse staat. TUI AG heeft in 2014 twee cruiseschepen bij de werf besteld waarmee de werkgelegenheid op de Finse werf voor enige tijd is zeker gesteld. Door de overdekte hallen in Papenburg en de ligging aan de rivier is er een limiet op de omvang van de schepen die in Duitsland gebouwd kunnen worden. De werf in Turku ligt direct aan open zee en hier zijn geen restricties voor de grootte van de cruiseschepen.

Ligging aan de Eems

Onderzoeksschip Sonne in Baudock 1

De bouw van steeds grotere schepen op een locatie ver stroomopwaarts aan een relatief smalle en ondiepe Eems, maakte het transport van de nieuwbouwschepen naar zee steeds moeilijker. In een vooraf gedetailleerd voorbereide operatie, een zogenaamde "Emsüberführung", worden de schepen bij hoogwater achterwaarts naar zee gesleept, waarbij diverse hindernissen gepasseerd worden. Allereerst wordt het schip in Papenburg door de "Dockschleuse" gesleept, de sluisdeur die het havengebied rond de werf kan afsluiten zodat ook in dat kleinere gebied al een tijdelijk hogere waterstand verkregen kan worden. Stroomafwaarts worden twee bruggen, de Friesenbrücke bij Weener en de Jann-Berghaus-Brücke bij Leer, gepasseerd, waarbij een deel van de Friesenbrücke door een drijvende bok tijdelijk wordt weggenomen. Dankzij de bouw van de Eemskering kan ook het water op een groot deel van de rivier tijdelijk hoger gezet worden. Ook de kering zelf moet daarna omzichtig gepasseerd worden. Zowel de transporten over de Eems als ook de werf zelf trekken tienduizenden bezoekers per jaar.

Na het wegslepen worden de schepen tijdelijk in een zeehaven afgemeerd, waar de laatste hand aan de bouw wordt gelegd en waarvandaan de proefvaarten plaatsvinden. Diverse keren koos Meyer Werft hierbij voor de Nederlandse Eemshaven.

Selectie van schepen

Externe links

Mediabestanden Bibliografische informatie