Mies Merkelbach

In dit artikel zullen we Mies Merkelbach vanuit verschillende perspectieven onderzoeken, waarbij we de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan in de geschiedenis analyseren. Met een kritische en objectieve blik zullen we de belangrijkste aspecten met betrekking tot Mies Merkelbach behandelen, waarbij we ons verdiepen in de oorsprong, evolutie en ontwikkeling ervan in de loop van de tijd. Door middel van een grondige analyse zullen we de verschillende concepten en theorieën ontrafelen die rond Mies Merkelbach draaien, met als doel een alomvattend inzicht te verschaffen in het belang ervan in de hedendaagse context. Daarnaast zullen we de implicaties en effecten onderzoeken die Mies Merkelbach op verschillende gebieden heeft gehad, waardoor een brede en gedetailleerde visie op de betekenis ervan vandaag de dag mogelijk wordt.

Mies Merkelbach
Mies Merkelbach (jaren 20)
Mies Merkelbach (jaren 20)
Persoonsgegevens
Volledige naam Maria Antonia Rosenboom-Merkelbach
Geboren 21 april 1904
Overleden 2 april 1985
Beroep(en) fotograaf
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1924-1969
Bekende werken Portretfoto's van Koningin Wilhelmina (1948)
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Maria Antonia (Mies) Rosenboom-Merkelbach (Amsterdam, 21 april 1904 - aldaar, 2 april 1985) was een Nederlands fotografe.[1]

Leven en werk

Merkelbach, dochter van fotograaf Jacob Merkelbach en Josephine Maria Wilhelmina Harmsen, ging in 1924 werken in het Atelier J. Merkelbach van haar vader. In 1939 trouwde ze met Lambertus J.M. (Bobby) Rosenboom (1905-1974), die sinds 1932 als operateur werkte in het atelier.

Tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog werd haar man in 1941 door de Duitsers gearresteerd en kwam tot het eind van de bezetting in 1945 vast te zitten. Na het overlijden van Jacob Merkelbach in 1942 kreeg Mies Rosenboom-Merkelbach de leiding van het bedrijf. Tijdens de oorlogsjaren maakt ze behalve vele foto's van Duitse militairen[2] ook pasfoto's voor het Verzet.[3]

Op 29 april 1969, de verjaardag van haar vader, stopte ze met het bedrijf, verkocht een deel van de collectie aan het Londense Theatre Museum, het Deutsches Museum in München en het Leidse Prentenkabinet en schonk 150.000 negatieven aan de Gemeente Amsterdam.

Enkele foto's gemaakt door Mies Merkelbach