In dit artikel zullen we het onderwerp Ministerieel besluit vanuit verschillende perspectieven behandelen met als doel ons te verdiepen in het belang en de relevantie ervan vandaag de dag. Ministerieel besluit is een onderwerp dat in verschillende sectoren een groeiende belangstelling heeft gewekt en een gedetailleerde analyse kan licht werpen op de vele facetten ervan. In de volgende paar regels zullen we de verschillende aspecten van Ministerieel besluit verkennen, waarbij we verschillende meningen en benaderingen presenteren die de lezer in staat zullen stellen de complexiteit en betekenis van dit onderwerp volledig te begrijpen. Via een multidisciplinaire aanpak zullen we ons verdiepen in de gevolgen en uitdagingen van Ministerieel besluit, en zo een alomvattende visie bieden die zal bijdragen aan de kennis en het begrip van dit fenomeen.
Een ministerieel besluit (MB) is een norm in het Belgisch recht die uitgaat van een individuele minister van de federale regering (of van een minister van een gemeenschaps- of gewestregering).
Volgens de Belgische Grondwet is de koning bevoegd voor de uitvoering van de wet. In de praktijk komt dit neer op de federale regering als geheel, die optreedt door middel van een koninklijk besluit. Voor detailmaatregelen kan echter de bevoegde minister individueel optreden. Dit doet hij dan via een ministerieel besluit dat, net als de koninklijke besluiten, eerst in het Belgisch Staatsblad moet verschijnen vooraleer het bindend wordt.
Een ministerieel besluit kan nietig verklaard worden door de Raad van State.
Voor Nederland zie ministeriële regeling.