Misselijkheid

In dit artikel zullen we de opwindende wereld van Misselijkheid en alle facetten eromheen verkennen. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we ons onderdompelen in een diepgaande analyse van dit zeer relevante onderwerp. Door middel van recent onderzoek, interviews met experts en concrete voorbeelden zullen we ons verdiepen in de verschillende dimensies ervan om de impact ervan op de samenleving te begrijpen. Misselijkheid is door de jaren heen het onderwerp van belangstelling en onderzoek geweest, en het is van cruciaal belang om het belang ervan in de huidige context te begrijpen. Van de invloed ervan op de populaire cultuur tot de relevantie ervan op wetenschappelijk gebied, we zullen alle aspecten bespreken die Misselijkheid tot een onderwerp maken dat de moeite waard is om in detail te onderzoeken. Ga met ons mee op deze reis van ontdekken en leren!

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Misselijkheid uitgebeeld door Giorgio Bonola (1681, kathedraal van Milaan)

Misselijkheid (Latijn: nausea) is een onpasselijkheid in de maag die meestal gepaard gaat met (een neiging tot) braken.

Misselijkheid kan door een grote verscheidenheid aan gebeurtenissen ontstaan, zoals: overeten, overmatig alcoholgebruik, stress, zwangerschap, reisziekte, maar ook door bijvoorbeeld het zien of ruiken van iets dat persoonlijk wordt opgevat als wanstaltig. Het is echter ook mogelijk misselijk te worden bij het aanhoudend uitblijven van sterk gewenste situaties in omstandigheden die als zeer spannend worden ervaren, zoals wedstrijden. Misselijkheid kan voortkomen uit een ziekte en ook medicatie kan misselijkheid en braken uitlokken. Een voorbeeld is chemotherapie, maar ook ergotamine en antidepressiva veroorzaken vaak misselijkheid. Dit geldt eveneens voor gebruik van drugs en plantaardige, in het algemeen eetbare stoffen, voor de mens niet eetbare stoffen of daaruit samengestelde producten.

Misselijkheid gaat vaak vooraf aan braken. Beide worden door een bepaald gebied in de hersenen gestuurd; het braakcentrum. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van het evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal.