In dit artikel zullen we de impact van Monument de Korenbloem in verschillende contexten en situaties onderzoeken. Van zijn invloed op de samenleving tot zijn relevantie in het professionele veld is Monument de Korenbloem een onderwerp van groot belang en debat gebleken. Op deze pagina's zullen we de oorsprong, evolutie en mogelijke toekomstige implicaties analyseren, met als doel een volledige en bijgewerkte visie op Monument de Korenbloem te bieden. Door gegevens, getuigenissen en meningen van deskundigen te verzamelen hopen we licht op dit onderwerp te werpen en onze lezers een verrijkend perspectief te bieden.
De Korenbloem is een monument in Deventer ter herinnering aan de Joodse burgers van Deventer die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedeporteerd werden. Het bestaat uit een gedenkplaat van natuursteen.
De gedenkplaat is geplaatst op de hoekwoning van de Papenstraat en Ankersteeg in het Noordenbergkwartier. In reliëf zijn een davidster, een driedelige kandelaar en een anker afgebeeld. Daarnaast hangt onder de gedenkplaat een kleine plaquette met de volgende tekst:
Het monument is op 15 november 1986 onthuld door Stichting Noordenbergkwartier in Deventer.
Op de plek waar het monument geplaatst is, stond vroeger koffiehuis de Korenbloem. Dit was een koffiehuis van de geheelonthoudersvereniging. Het werd voornamelijk gebruikt als weekendverblijf voor jonge Oost-Europese Joden die onderweg waren naar Palestina. Veel van deze Joden werden eerst bij boeren geplaatst zodat zij een vak konden leren voordat zij naar Palestina vertrokken. De afdeling van de Nederlandse Vereeniging van Palestina-pioniers in Deventer functioneerde vaak als bemiddelaar tussen deze boeren en de Oost-Europese Joden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Korenbloem door de Duitse bezetter gebruikt als wachtkamer voor de Joodse burgers uit Deventer. Van daaruit werden zij weggevoerd naar verschillende concentratiekampen. Van de vijfhonderd Joden in Deventer kwamen er 401 om het leven. Een van de bekendste Joden uit Deventer die vervolgd werd tijdens de Tweede Wereldoorlog was Etty Hillesum. Zij kwam samen met haar familie om in Auschwitz in 1943.