In de wereld van vandaag is Muhammad al-Idrisi steeds relevanter geworden op verschillende gebieden, van politiek tot wetenschap, inclusief cultuur en samenleving. De impact ervan valt niet te ontkennen en de implicaties ervan zijn gevarieerd en complex. In dit artikel zullen we ons verdiepen in het universum van Muhammad al-Idrisi, de verschillende facetten ervan onderzoeken en de invloed ervan in de huidige context analyseren. Vanaf de oorsprong tot de mogelijke toekomstige evoluties zullen we proberen licht te werpen op deze diverse en veelzijdige kwestie.
Muhammad al-Idrisi oftewel Ash-Sharīf al-Idrīsī (Ceuta, 1100 – Sicilië, 1165 of 1166), volledige naam Aboe Abdallah Mohammed ibn Mohammed Ibn Abdallah Ibn Idriss al-Qurtubi al-Hassani (Arabisch: أبو عبد الله محمد الإدريسي) was een Maghrebijnse cartograaf, geograaf en botanicus van Arabische afkomst (afstammeling van de Banu Hamudin)[1].
Hij leefde in Sicilië aan het hof van Rogier II. Al-Idrisi werd geboren in Ceuta (wat later ging behoren tot Spanje), wat toen Sabtah heette en onderdeel uitmaakte van het Amoravidische Rijk. Het vliegveld van de Marokkaanse stad Al Hoceima is vernoemd naar deze cartograaf. Al-Idrisi behoorde tot de Hammudiden familie, die claimde af te stammen van de profeet Mohammed, via de Idrisiden.
In 1154 maakte hij een zuidelijk georiënteerde Mappa mundi, onder de naam Tabula Rogeriana. Daarbij voegde hij het boek Geografie aan toe. Samen werden ze door koning Rogier Nuzhat al-Mushtak genoemd, maar door al-Idrisi werden ze Kitab Rudjar ("Rogiers Boek") genoemd. De vermelding van Vlaamse steden op de wereldkaart van Al-Idrisi werd opgenomen in de Canon van Vlaanderen.