NAND-poort

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van NAND-poort. Het wordt een spannende reis waarin we verschillende aspecten van NAND-poort zullen onderzoeken, van de geschiedenis en oorsprong ervan tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van NAND-poort diepgaand analyseren en gedetailleerde informatie en bijgewerkte perspectieven bieden over dit onderwerp van algemeen belang. Daarnaast zullen we de nieuwste onderzoeken en ontdekkingen met betrekking tot NAND-poort verkennen, evenals de meningen van experts in het veld. Dus bereid je voor om jezelf onder te dompelen in een spannende reis vol kennis en informatie over NAND-poort. Mis het niet!

De NAND-poort (Nederlands: NEN-poort) is een digitale elektronische schakeling. De poort bezit twee of meer ingangen en één uitgang. De logische toestand van de uitgang is uitsluitend 0, als alle ingangen 1 zijn. De NAND-poort is in een transistor-schakelschema het basiscircuit voor alle overige logische poorten (NOT, AND, OR, NOR, XOR, etc.). Met NOR kan het ook, maar voor een NAND zijn maar twee transistors nodig.

Overdrachtsfunctie

De booleaanse overdrachtsfunctie van een NAND-poort met ingangen is

Volgens de wetten van De Morgan kan dit ook geschreven worden als:

Waarheidstabel voor een poort met 2 ingangen

Ingangen Uitgang
P1 P2 Q
0 0 1
0 1 1
1 0 1
1 1 0

Waarheidstabel voor een poort met 3 ingangen

Ingangen Uitgang
P1 P2 P3 Q
0 0 0 1
0 0 1 1
0 1 0 1
0 1 1 1
1 0 0 1
1 0 1 1
1 1 0 1
1 1 1 0
Amerikaans (boven) en IEC-symbool van een NAND met twee ingangen

Elektronische implementatie

NAND-poorten worden, meestal in groepen of in combinatie met andere logische schakelingen, als geïntegreerde schakeling uitgevoerd. Meestal is het positieve logica; een logische 1 correspondeert met een hoge spanning. Het type 7400 uit de TTL-serie 74xx is een voorbeeld van een viervoudige NAND met elk twee ingangen.

Uitvoering

Uitvoering met relais

In de schakeling met relais bezit elk relais een verbreekcontact. De stroomkring met de contacten is slechts geopend, wanneer alle relais bekrachtigd zijn. Positieve logica: 1 = stroomvoerend

NAND-poort met relais
NAND-poort met relais

Uitvoering met transistoren

Indien beide ingangen onder spanning staan, laten beide transistoren stroom door en wordt de uitgang geaard. Indien echter een van beide ingangen niet onder spanning staat, laat een van beide transistoren geen stroom door en ontstaat een uitgangsspanning.

NAND-poort met transistoren

Etymologie

Het woord NAND bestaat niet in de Engelse taal. Het kan worden gezien als een samentrekking van NOT en AND. Het kan ook worden gezien als een woord dat gemaakt is naar analogie van NOR, dat wél een goed Engels woord is.

Zie ook