In de moderne wereld heeft Nevenfunctie grote relevantie gekregen in alle domeinen van de samenleving. De impact ervan wordt weerspiegeld in het leven van mensen, op economisch, politiek, cultureel en technologisch gebied. Nevenfunctie is een onderwerp dat niemand onverschillig laat en dat debat, reflectie en actie eromheen genereert. Door de geschiedenis heen is Nevenfunctie een constant referentiepunt geweest, dat belangrijke mijlpalen en veranderingen markeerde in de manier waarop we leven en met elkaar omgaan. In dit artikel zullen we verschillende aspecten en perspectieven van Nevenfunctie verkennen, met als doel de invloed en het bereik ervan in de huidige samenleving beter te begrijpen.
Een nevenfunctie of bijberoep is een activiteit die iemand naast zijn of haar hoofdberoep uitoefent.
Een nevenfunctie vraagt doorgaans een tijdsbesteding van enkele dagen per jaar tot een dag per week. Typische nevenfuncties zijn het lidmaatschap van een Raad van Commissarissen en bestuursfuncties in verenigingen en stichtingen. Ook sommige politieke functies, zoals het lidmaatschap van een gemeenteraad, Provinciale Staten of de Eerste Kamer, worden meestal als nevenfunctie uitgeoefend. Meestal bekleedt iemand een nevenfunctie wegens zijn of haar capaciteiten of netwerk. Bij bedrijven en bedrijfsmatig werkende organisaties wordt een nevenfunctie doorgaans goed beloond. Degenen die een nevenfunctie uitoefenen willen daarmee echter meestal hun maatschappelijke betrokkenheid tonen en hun netwerk uitbreiden.
Nevenfuncties roepen het gevaar op van belangenverstrengeling en van verwaarlozing van het hoofdberoep. Om de eerste reden zijn in Nederland nevenfuncties van ministers verboden en moeten leden van de Tweede Kamer nevenfuncties registreren. Om de tweede reden beperkt de Code-Tabaksblat het aantal commissariaten dat iemand mag bekleden.