Novarupta

In dit artikel zullen we de fascinerende wereld van Novarupta verkennen en alle implicaties die dit onderwerp heeft voor de hedendaagse omgeving. Van de geschiedenis tot de impact ervan op de samenleving, via de verschillende perspectieven en toepassingen ervan, zullen we alle relevante aspecten van Novarupta diepgaand analyseren. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de nieuwste onderzoeken en ontdekkingen over dit onderwerp, evenals de meningen van experts over dit onderwerp. Zonder twijfel is Novarupta een spannend en voortdurend evoluerend onderwerp, dus dit artikel wil een gids zijn om het belang en de betekenis ervan vandaag de dag beter te begrijpen.

Novarupta
Novarupta
Hoogte 841 m
Coördinaten 58° 16′ NB, 155° 9′ WL
Ligging Alaska
Gebergte Aleutian Range
Type Caldera met lavakoepel
Laatste uitbarsting 1912
Novarupta (Alaska)
Novarupta
(en) Global Volcanism Program, Smithsonian Institution
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

Novarupta, wat letterlijk "nieuwe eruptie" betekent, is een vulkaan in Alaska, in het Nationaal park Katmai. Novarupta bevindt zich onder Mount Katmai.

De laatste uitbarsting van de vulkaan was van 6 juni8 juni 1912. Deze uitbarsting was 30 keer sterker dan de eruptie van Mount Saint Helens in 1980. De uitbarsting was de grootste vulkaanuitbarsting van de 20e eeuw. Ongeveer 30km³ aan vulkanisch materiaal werd binnen een verloop van 2,5 dagen naar buiten gespuwd. Dat is ongeveer de helft van het aantal materiaal dat bij de uitbarsting van de Krakatau in 1883 naar buiten kwam. In totaal heeft deze uitbarsting een 6 op de Vulkanische-explosiviteitsindex gekregen.[1]

De lavakoepel die na de uitbarsting ontstond is wat nu Novarupta wordt genoemd. Pyroclastische as afkomstig van de eruptie vormde wat nu de Valley of Ten Thousand Smokes wordt genoemd. Deze naam werd bedacht door botanicus Robert F. Griggs, die voor de the National Geographic Society in 1916 de gevolgen van de uitbarsting onderzocht.

Het Nationaal park Katmai werd opgericht om het gebied rondom de Novarupta te beschermen.

Zie de categorie Novarupta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.