In de wereld van vandaag is Omloop Het Nieuwsblad 2009 een fundamentele plaats gaan innemen in verschillende domeinen van het dagelijks leven. Of het nu op de werkvloer, in de academische, culturele of sociale sfeer is, Omloop Het Nieuwsblad 2009 is een onderwerp geworden dat relevant en interessant is voor een breed scala aan mensen. De impact en relevantie ervan hebben de belangstelling gewekt van onderzoekers, professionals en het grote publiek, die het belang en de gevolgen ervan proberen te begrijpen. In dit artikel zullen we de rol die Omloop Het Nieuwsblad 2009 speelt in de huidige samenleving diepgaand onderzoeken, waarbij we de evolutie, uitdagingen en mogelijke oplossingen ervan analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken hoe Omloop Het Nieuwsblad 2009 het huidige landschap heeft gevormd en zal blijven vormgeven, evenals de voordelen en uitdagingen die gepaard gaan met zijn aanwezigheid in verschillende contexten.
De Omloop Het Nieuwsblad, een eendaagse wielerwedstrijd in België en tot 2008 als de Omloop Het Volk verreden, was in 2009 de 64e editie voor de mannen en de 4e editie voor de vrouwen. Beide koersen werden voor het eerst op dezelfde dag verreden en beide met start en finish in Gent. De naamswijziging is er gekomen omdat het organiserende dagbladHet Volk is opgegaan in het dagblad Het Nieuwsblad.
De 64e editie werd verreden op zaterdag 28 februari met start en aankomst in Gent over een parcours van 204,5 kilometer. De koers wordt beschouwd als de openingswedstrijd van het nieuwe (Belgische) seizoen. Dit jaar werd de muur van Geraardsbergen opnieuw opgenomen in het parcours, na een jaar afwezigheid.
De Noor Thor Hushovd won de koers in een massasprint. Hij was de negende buitenlander die de Omloop op zijn naam schreef. Opmerkelijk was de aanval van de Rabobank ploeg, die op de Taaienberg met vier renners van het peloton wegreden.
De 4e editie werd verreden op zaterdag 28 februari van Gent naar Gent over 128,2 kilometer met 166 starttende rensters waarvan 111 de finishlijn passeerden. De Nederlandse Suzanne de Goede won de koers, ze was ook de winnares van de eerste editie in 2006.