Omwentelingen per minuut

Tegenwoordig is Omwentelingen per minuut een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Van de impact ervan op het dagelijks leven tot de invloed ervan op de samenleving in het algemeen is Omwentelingen per minuut het onderwerp geweest van voortdurend debat, analyse en reflectie. De relevantie ervan varieert van technologie tot cultuur, inclusief economie en politiek. Omwentelingen per minuut heeft de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en uit verschillende beroepsvelden, waardoor een interesse is gewekt die de geografische en culturele grenzen overschrijdt. In dit artikel zullen we de impact van Omwentelingen per minuut op ons leven en de wereld om ons heen diepgaand onderzoeken, waarbij we een uitgebreide analyse bieden die verschillende perspectieven en benaderingen omvat.

Omwentelingen per minuut, toeren per minuut of rotation per minute (rpm) is een meeteenheid voor het beschrijven van het aantal toerental of de omwentelingsfrequentie: het aantal keren per tijdseenheid minuut dat een object om een omwentelingsas draait. De omwentelingssnelheid kan worden uitgedrukt in omwentelingen per minuut, maar ook in omwentelingen per seconde. De snelheid waarmee iets ronddraait kan ook uitgedrukt worden in een hoeksnelheid in radialen per seconde.

De meeteenheid omwentelingen per minuut is geen SI-eenheid, maar er wordt wel veel gebruik van gemaakt. De SI-eenheid voor rotatie is hertz, dat wil zeggen aantal omwentelingen per seconde. De eenheid hertz kan voor elk periodiek verschijnsel gebruikt worden,[1] dus ook voor een rotatie van een propeller, een automotor, een generator etc.

Omrekeningsfactoren

1 rpm ≈ (2π radialen) / (60 seconden) ≈ 0,104720 rad/s
1 rpm = 1/60 omwentelingen per seconde ≈ 0,01666 hertz
60 rpm = 1 hertz

Voorbeelden

De snelheid van grammofoonplaten wordt aangeduid in toeren per minuut, vaak verkort tot alleen "toeren". Platen hebben vanouds een draaisnelheid van 777/8[bron?] (steeds aangeduid als 78) toeren. Vanaf 1949 ook 45 en 331/3 (kortweg 33) toeren. Voor taalcursussen[bron?] werd soms 162/3 (kortweg 16) toeren gebruikt.

De turbine van een straalmotor draait met een toerental van 25.000 tot 40.000 per minuut. Een normale viertakt-benzinemotor van een auto draait met een toerental dat doorgaans varieert tussen 700 en 6500 toeren per minuut, bij racemotoren ligt dat al boven de 10.000.

De afgeleide SI-eenheid voor frequentie is hertz (Hz) met de dimensie 1/seconde (1/s). Het aantal omwentelingen per minuut kan naar hertz worden omgerekend door de waarde rpm door 60 te delen.

Zie ook