Onderrok

In de wereld van vandaag is Onderrok een zeer relevant onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het belang van Onderrok heeft geleid tot een breed scala aan studies, debatten en analyses op verschillende gebieden, van wetenschap en technologie tot politiek en cultuur. In de loop van de tijd is Onderrok een centraal aandachtspunt voor de samenleving geworden, dat in gelijke mate zowel opwinding als bezorgdheid genereert. In dit artikel zullen we de meest relevante aspecten van Onderrok grondig onderzoeken en de impact ervan op de moderne samenleving analyseren.

Onderrok met ruches
Rose zijden onderrok
Replica van een gewatteerde onderrok of cul de Paris

Een onderrok of een onderjurk is een rok, resp. jurk, meestal gemaakt van een dungeweven stof als katoen, polyester, zijde of satijn.[1] In het Vlaams dialect wordt deze combinatie van lijfje en slip ook wel een "combinaison" genoemd.[2]

Een onderkleed wordt gedragen onder de reguliere rok of een jurk. De redenen voor het dragen ervan zijn divers. Zo kan een onderrok ervoor zorgen dat het materiaal van de bovenrok beter en vloeiender valt, hetgeen vooral bij chique kleding belangrijk is. Ook wordt vaak een onderrok gedragen wanneer de reguliere rok gemaakt is van een doorschijnend materiaal, om de beenlijnen onzichtbaar te maken. Bij rokken gemaakt van stugge stof kan een onderrok het draaggemak vergroten.

Soms is de onderrok bevestigd aan de rok, dan is het feitelijk een voering, soms betreft het een los kledingstuk. Soms heeft een onderrok een decoratieve functie indien deze - bewust gekozen als modebeeld en dan vaak afgezet met kant - onder de jurk of rok uitkomt.

Als een dame van iemand te horen kreeg: "je vlagt", dan betekende het dat de onderrok onder de rok uitstak. Dat was meestal namelijk niet de bedoeling.

  • (en) Pauline Weston Thomas, "Undergarments History: Pants, Drawers, Briefs and Knickers Fashion", Fashion-Era.com, 2010, online geraadpleegd op 29-10-2018.
Zie de categorie Slips van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.