Ookmeer

In dit artikel wordt het onderwerp Ookmeer behandeld, dat op verschillende gebieden grote belangstelling heeft gewekt. Ookmeer heeft de aandacht getrokken van academici, experts, professionals en het grote publiek vanwege zijn relevantie en impact vandaag de dag. Door de jaren heen is Ookmeer het onderwerp geweest van talrijke studies, debatten en analyses, wat heeft bijgedragen aan het verrijken van de kennis over dit onderwerp. Met als doel het begrip van Ookmeer te verdiepen, zullen verschillende aspecten worden onderzocht die ons in staat zullen stellen het belang en de implicaties ervan in verschillende contexten te begrijpen. Via een alomvattende en gedetailleerde aanpak zullen verschillende perspectieven en reflecties worden gepresenteerd die zullen bijdragen aan het verrijken van het debat rond Ookmeer.

Ookmeerpolder
Polder in Nederland
Locatie op de polderkaart van W.H. Hoekwater uit 1901
Locatie
Provincie Noord-Holland
Coördinaten 52°22'10,3634"NB, 4°47'58,3469"OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Ookmeer
Wijk van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Nieuw-West
Coördinaten 52°22'10,3634"NB, 4°47'58,3469"OL
Oppervlakte 73 ha.  

Het Ookmeer was een klein ovaalvormig meertje van ca. 2 meter diep binnen de vroegere Osdorper Binnenpolder, ten noordoosten van de buurtschap Osdorp ten westen van de toenmalige Groeneweg in de voormalige Nederlandse gemeente Sloten. Tegenwoordig is Lutkemeer en Ookmeer een wijk van de gemeente Amsterdam.

Ookmeerpolder

"'t Oock Meertge" in Oostdorp (het latere Osdorp) op een kaart van een deel van het Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1746.

Na de droogmaking van de Haarlemmermeerpolder in 1852 bleef het Ookmeertje nog enige tijd bestaan, maar werd als laatst overgebleven meertje in deze omgeving in 1874 ook drooggemaakt. De Ookmeerpolder werd bemalen met een kleine poldermolen. Er was één boerderij, met dezelfde naam.[1]

In de jaren vijftig verdween de Ookmeerpolder onder het zand voor de nieuwe Tuinstad Geuzenveld. Iets ten zuiden daarvan werd vanaf 1956 het Sportpark Ookmeer aangelegd. Het werd geopend in 1961. Hier kreeg in 1965 ook de Molen De 1100 Roe, afkomstig van de Haarlemmerweg, een nieuwe plek. Hij dient nu als hulpbemaling voor het sportpark. In het sportpark heeft de Academie voor Lichamelijke Opvoeding een schoolcomplex.

Wijk

De statistische buurt Lutkemeer en Ookmeer telt 900 inwoners (2008).