Oppem (Meise)

In de wereld van vandaag is Oppem (Meise) een onderwerp dat steeds meer in de belangstelling staat en van onbetwistbare relevantie is. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Oppem (Meise) een brandpunt van debat geworden op verschillende terreinen, van politiek en economie tot cultuur en samenleving. Zelfs op persoonlijk vlak heeft Oppem (Meise) steeds meer belangstelling gewekt, of het nu gaat om de impact ervan op het dagelijks leven of de invloed ervan op de manier waarop we de wereld om ons heen waarnemen. In deze context is het essentieel om de betekenis en implicaties van Oppem (Meise) volledig te onderzoeken, evenals de verschillende facetten en dimensies ervan. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Oppem (Meise) en analyseren we het belang en de impact ervan vandaag de dag.

Oppem
Dorp in België Vlag van België
Oppem (België)
Oppem
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Meise Meise
Coördinaten 50° 56′ NB, 4° 18′ OL
Detailkaart
Oppem (Vlaams-Brabant)
Oppem
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Oppem is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant. Het ligt in de gemeente Meise, zo'n anderhalve kilometer ten westen van het dorpscentrum van Meise.

Geschiedenis

Op de Ferrariskaart uit de jaren 1770 staat de plaats weergegeven als het dorp Ophem. Aan het einde van het ancien régime werd Oppem een gemeente, maar deze werd in 1810 alweer opgeheven en net als Ossel bij Brussegem gevoegd.[1]

Bij de gemeentelijke fusies van 1977 werd Oppem met het gehucht Amelgem overgeheveld van Brussegem, dat deel werd van de gemeente Merchtem, naar de gemeente Meise.

Bezienswaardigheden

  • De opvallend witte Sint-Stefanuskerk werd op een helling gebouwd. Aan de overkant van de straat staat de ommuurde pastorie (Processieweg 1).
  • Achter de kerk staat een 19de-eeuwse hoeve die de naam "Sans Soucis" meekreeg, hiervan is een deel momenteel[(sinds) wanneer?] een Bed & Breakfast genaamd "Sterckxhof" naar kardinaal Sterckx die in Oppem geboren en getogen is.
  • In de Oppemstraat ligt nog een hoeve (Hof ter Stene of Hof te Oppem genoemd), mogelijk de eerste nederzetting in het dorpje.

Nabijgelegen kernen

Meise, Wolvertem, Brussegem, Hamme