In de wereld van vandaag is Opperdoezer Ronde een kwestie die grote relevantie heeft gekregen in de samenleving. Of het nu gaat om de impact ervan op het dagelijks leven van mensen, de invloed ervan op de wereldeconomie of de betekenis ervan in de geschiedenis, Opperdoezer Ronde heeft de aandacht getrokken van zowel experts, onderzoekers als burgers. Vanaf zijn oorsprong tot zijn huidige evolutie is Opperdoezer Ronde het onderwerp geweest van debat en reflectie in verschillende contexten en kennisgebieden. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Opperdoezer Ronde en het belang ervan in de hedendaagse wereld onderzoeken.
De Opperdoezer Ronde is een aardappelras dat uitsluitend rond het Noord-Hollandse dorp Opperdoes wordt verbouwd. Het ras gedijt het beste op de wat hoger gelegen zavel-rijke gronden in dit deel van Noord-Holland. 'Opperdoezer Ronde' is sinds 1996 een beschermde oorsprongsbenaming. De aardappel is daarmee een van de zeldzame Nederlandse producten met het Europese beschermingskeurmerk.[1]
In Opperdoes werden vanaf 1860 voornamelijk negenwekers verbouwd, een snelgroeiende aardappel, die al vroeg in het seizoen gerooid kan worden. Deze negenwekers werden gekruist met uit zaadbollen gekweekte variaties van de plant, door de Andijkse tuinder J. Sluis. Het resultaat werd aanvankelijk de sluis genoemd. Door veredeling van deze aardappel ontstond de Opperdoezer Ronde.
De Ronde is een vastkokende consumptieaardappel met een gele schil. Officieel heeft de aardappel 'een geel/wit vlezige, iets onregelmatige gevormde, ovaalronde, diepogige knol met een vrij laag zetmeelgehalte'. Om deze reden wordt de Opperdoezer Ronde door kenners als delicatesse gezien. De aardappel bevat veel vitamines en hoogwaardige eiwitten. Doordat de aardappel vastkokend is, is deze zowel geschikt voor koken als bakken, en wordt in gekookte vorm veelal met gesmolten boter geserveerd.
Vanwege de uiterst kwetsbare dunne schil wordt de aardappel door de telers met de hand gerooid. De eerste aardappelen kunnen al in mei worden gerooid, als deze in plastic tunnels groeien. Aardappels in een kas kunnen zelfs al in april worden gerooid. De hele oogst is in ieder geval voor eind september uit de grond, wat de Opperdoezer Ronde een vroege aardappel maakt.