In de wereld van vandaag is Orgaan een onderwerp geworden dat van grote relevantie en interesse is voor een steeds breder publiek. Het belang van Orgaan ligt in de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving, van de economie tot cultuur, politiek en het milieu. Orgaan heeft aanleiding gegeven tot debat en controverse, en is zelfs het onderwerp geweest van onderzoek en studies die het geheel ervan proberen te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Orgaan onderzoeken, waarbij we de betekenis ervan, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan op de wereld van vandaag analyseren. Daarnaast zullen we mogelijke oplossingen en alternatieven onderzoeken voor de uitdagingen die Orgaan met zich meebrengt, met als doel een alomvattende en bijgewerkte visie te bieden op dit onderwerp van mondiaal belang.
Een orgaan is, binnen een organisme, een geheel van weefsels met een of meerdere functies ten behoeve van dat organisme. Een huidmondje is bijvoorbeeld een orgaan dat bij planten de ventilatie regelt. Vaak oefenen stelsels van enkele organen gezamenlijk een bepaalde functie uit. Zo verzorgen hart en bloedvaten samen de functie bloedsomloop.
Het grootste menselijke orgaan is de huid. Het bedekt het hele lichaam en heeft de functie het menselijk lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling, beschadiging en ziektekiemen.
Organen kunnen samen orgaansystemen (stelsels) vormen. Deze organen hebben elkaar nodig om een complexere functie te kunnen uitoefenen.
In de dierenwereld komen onder andere deze gespecialiseerde organen voor:
De basale organen van de zaadplanten zijn de wortel, de stengel (en takken) en het blad. Een plant bestaat in principe uit een wortelgestel, takgestel en bebladering.
Overige organen, zoals bloemen en vruchten, worden beschouwd als afgeleid van deze drie basale organen.
In tegenstelling tot de situatie bij dieren wordt bij planten het verlies van organen gewoonlijk gecompenseerd door de vorming van nieuwe: afgebroken of afgegeten takken, bladeren of wortels worden gewoonlijk weer vervangen door nieuwe.
Bij loofverliezende planten worden na bladverlies in de herfst weer nieuwe bladeren gevormd in het voorjaar.