Panotti

In de wereld van vandaag is Panotti een onderwerp geworden dat van groot belang is voor mensen van alle leeftijden en achtergronden. Of het nu op persoonlijk, professioneel, sociaal of cultureel vlak is, Panotti heeft de aandacht getrokken en belangrijke debatten en reflecties gegenereerd. De impact ervan is voelbaar op verschillende gebieden van het dagelijks leven, wat aanleiding gaf tot discussies over de implicaties en gevolgen ervan. Door de jaren heen heeft Panotti verschillende vormen aangenomen en zich ontwikkeld afhankelijk van de omstandigheden en trends van het moment, waardoor het een cruciaal onderwerp blijft voor de hedendaagse samenleving. In dit artikel zullen we het belang van Panotti en de invloed ervan op verschillende aspecten van ons leven grondig onderzoeken, waarbij we gedetailleerde analyses en inzichten bieden die tot nadenken en debat uitnodigen.

Voorstelling van de Panotti in de Kroniek van Neurenberg.

De Panotti (van de Griekse woorden πᾶν en οὖς voor 'een en al oor') waren een mythisch ras dat gekenmerkt werd door de lange oren die het hele lichaam konden bedekken.

Achtergrond

Deze mythische wezens werden voor het eerst aangehaald door klassieke schrijvers zoals Plinius de Oudere. Deze schrijft onder andere dat de panotti op 'een en al oor' eilanden leefden. Pomponius Mela, daarentegen, schrijft dat ze vlak bij de Orkneyeilanden leefden, die ze deelden met andere creaturen zoals de Oeonae en Hippopodes (zij die de voeten van een paard hebben).
Ook Isidorus van Sevilla haalt de Panotti aan.

Ze verschenen onder andere in de novelle 'Baudolino' van Umberto Eco.

Homo Fanesius Auritus, uit Monstrorum historia van Jean-Baptiste Coriolan, 1642

Beschrijving

Scylax schrijft de Panotti oren toe, die zo lang waren als een schep. Ctesias zei echter dat de oren om de rug heen tot de ellebogen konden reiken. Volgens Megasthenes sliepen deze mensen ook op hun oren. Latere klassieke schrijvers wezen de Panotti de eilanden in de noordelijk-gelegen oceaan als woonplaats toe.

Panotti in de Basiliek van Vézelay

Literatuur

  • Heinz Mode: Fabeltiere und Dämonen. Die phantastische Welt der Mischwesen. Edition Leipzig, Leipzig 1977
  • Gustav Schwab: Herzog Ernst (Projekt Gutenberg)
  • (en) Panotti