Dit artikel gaat in op het onderwerp Parellada, een concept dat de afgelopen jaren aan relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Sinds zijn opkomst heeft Parellada de aandacht getrokken van experts en het grote publiek, wat heeft geleid tot debatten, onderzoek en verschillende interpretaties. In de loop van de tijd is Parellada een interessant onderwerp geworden, zowel in de academische wereld als in de dagelijkse gesprekken, en de invloed ervan heeft zich naar meerdere gebieden verspreid en is een fundamenteel referentiepunt geworden voor het begrijpen van huidige verschijnselen. In deze review zullen verschillende perspectieven op Parellada worden onderzocht, om een brede en verrijkende visie te bieden op de relevantie en impact ervan op de hedendaagse samenleving.
Parellada is een witte druivensoort uit Spanje, die daar vooral in Catalonië wordt verbouwd. Het is een van de drie soorten die wordt gebruikt voor het maken van de bekende mousserende Spaanse wijn cava. De andere twee zijn de soorten macabeo en xarel-lo.
De kwaliteit van deze druif is in principe hoog, mits er op gelet wordt dat de opbrengst per hectare laag blijft (minder dan 35 hectoliter per hectare zelfs). Dan krijgt men prachtige, evenwichtige wijnen, met een behoorlijke zuurgraad en frisse tonen van citrus en groene appel. Het alcoholpercentage blijft aan de lage kant, maar zo'n graad of 9 tot 11. Dat wordt veroorzaakt door het lage suikergehalte dat in de groei wordt opgebouwd. Door de dikke schil is deze druif goed bestand tegen allerlei ziektes, met name rot. Om de frisheid niet te verliezen is het goed om deze wijn jong te drinken.