Patanjali

Tegenwoordig is Patanjali een onderwerp dat grote belangstelling in de samenleving wekt. Lange tijd is Patanjali het onderwerp geweest van debat en controverse, waardoor er tegenstrijdige meningen ontstonden onder experts en het grote publiek. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Patanjali, onderzoeken we de verschillende facetten ervan en analyseren we het belang ervan in de huidige context. Door de geschiedenis heen heeft Patanjali op verschillende gebieden een cruciale rol gespeeld en de manier beïnvloed waarop mensen de wereld om hen heen waarnemen. Daarom is het essentieel om Patanjali grondig te begrijpen om de impact ervan vandaag te begrijpen en te anticiperen op de evolutie ervan in de toekomst.

Patanjali
Patanjali als de incarnatie van Adi Sesha
Patanjali als de incarnatie van Adi Sesha
Algemene informatie
Volledige naam Patanjali
Religie Hindoeïsme
Beroep(en) geleerde, schrijver, filosoof
Bekend van De Yogasoetra's
Portaal  Portaalicoon   Yoga

Patanjali (Devanagari: पतञ्जलि, IAST: Patañjali, IPA: pɐtɐɲdʑɐli) was een Indiase geleerde en filosoof, wiens naam traditioneel verbonden is met verschillende teksten,[1] waaronder de Yogasoetra's, één van de belangrijkste klassieke werken uit de yogaliteratuur. Het is onduidelijk in welke periode Patanjali geleefd heeft, schattingen lopen uiteen van de 2e eeuw voor Chr. tot de 5e eeuw na Chr.[1][2] Beschrijvingen van het leven van Patanjali bevatten zowel historische feiten als legendarische en mythologische elementen.

Werken

Aan Patanjali worden naast de Yogasoetra's nog verschillende andere teksten toegeschreven, waaronder de Mahābhāṣya (2e eeuw voor Chr.), een behandeling van de grammatica van het Sanskriet op basis van de Aṣṭādhyāyī van Pāṇini.[1][2]

De Yogasoetra's

De Yogasoetra's, een Sanskriet werk van 195 of 196 soetra's of aforismen, wordt toegeschreven aan Patanjali. Het staat niet vast of Patanjali de auteur van het gehele werk is, of dat het hier om een samenstelling van reeds bestaande teksten gaat, waar hij zijn eigen inzichten aan heeft toegevoegd. Het werk bestaat uit vier hoofdstukken:

  • I. Samādhi Pāda (gelukzalige eenwording, unio mystica);
  • II. Sādhana Pāda (leer, scholing);
  • III. Vibhūti Pāda (buitengewone kennis en vermogens, siddhi's);
  • IV. Kaivalya Pāda (bevrijding, eenwording).

In dit uiterst bondige geschrift wordt de filosofie en de techniek van de yoga samengevat.

Het zogenaamde 'achtvoudige yogapad' (ashtanga yoga, zie II.28-29) wordt behandeld in de hoofdstukken II en III en bestaat uit:

  1. yama (II.30-39)
  2. niyama (II.30-34, 40-45)
  3. āsana (II.46-48)
  4. prāṇāyāma (II.49-53)
  5. pratyāhāra (II.54-55)
  6. dhārana
  7. dhyāna
  8. samādhi (III.1-15)

Het uiteindelijke doel is bevrijding (kaivalya, moksha).

Zie ook

Referenties

  1. a b c Bryant, E.F. (2009): The Yoga Sutras of Patanjali: A New Edition, Translation and Commentary, North Point Press, ISBN 978-0865477360.
  2. a b (en) Patanjali | Hindu author, mystic, and philosopher | Britannica. britannica.com. Geraadpleegd op 26 maart 2022.
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Yoga Sutras op de Engelstalige Wikisource.