Penaeus monodon

In dit artikel zullen we Penaeus monodon onderzoeken, een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling heeft gewekt. Door de geschiedenis heen is Penaeus monodon het onderwerp geweest van debat, onderzoek en analyse, vanwege het belang en de relevantie ervan in de huidige samenleving. Vanaf het begin tot nu heeft Penaeus monodon een fundamentele rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven en heeft het cultuur, politiek, economie en technologie beïnvloed. Via dit artikel zullen we dieper ingaan op de complexiteit van Penaeus monodon, waarbij we de verschillende aspecten ervan en de impact ervan op onze moderne wereld analyseren.

Grote tijgergarnaal
Penaeus monodon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Malacostraca
Orde:Decapoda
Familie:Penaeidae
Geslacht:Penaeus
Soort
Penaeus monodon
Fabricius, 1798
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote tijgergarnaal op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote tijgergarnaal of reuzen-tijgergarnaal (Penaeus monodon) is een tienpotigensoort uit de familie van de Penaeidae.[1] De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1798 door Fabricius.

Habitat en verspreiding

Van oorsprong komt Penaeus monodon voor de Indische en de Grote Oceaan aan de oostkust van Afrika, rond het Arabisch Schiereiland tot en met Zuidoost-Azië en de noordkust van Australië. Als exoot wordt de soort ook gevonden in de Golf van Mexico en de Atlantische kust van de Zuidelijke Verenigde Staten.

Commercieel belang

Penaeus monodon is wereldwijd de op een na meest gekweekte garnalensoort (na Litopenaeus vannamei). In 2009 werd er naar schatting 770.000 ton geproduceerd met een waarde van meer dan 3 miljard euro. In Nederland is de garnaal verkrijgbaar onder de naam tijgergarnaal of cocktailgarnaal.