Per Nørgård

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
Per Nørgård
Per Nørgård
Algemene informatie
Volledige naam Per Nørgård
Geboren 13 juli 1932
Geboorteplaats GentofteBewerken op Wikidata
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Werk
Genre(s) symfonische muziek, opera, HaFaBramuziek
Beroep componist, muziekpedagoog
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Per Nørgård (Gentofte, 13 juli 1932) is een Deens componist en muziekpedagoog.

Levensloop

Opleiding

Nørgård studeerde aan Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (DKDM) te Kopenhagen bij onder andere Vagn Holmboe en Finn Høffding. Naast compositie studeerde hij muziektheorie, piano, solfège en muziekgeschiedenis. Hij behaalde zijn einddiploma compositie in 1955. Na zijn debuutconcert in 1956 ging hij naar Parijs en studeerde bij Nadia Boulanger.

Compositieleraar

In 1958 werd Nørgård docent muziektheorie en compositie aan Det Fynske Musikkonservatorium te Odense en werkte in deze functie tot 1961. Vervolgens werd hij in dezelfde vakken docent aan zijn alma mater, het DKDM in Kopenhagen. Omdat hij het met de directie van het conservatorium niet eens werd over het toelatings- en opleidingsbeleid verhuisde hij in 1965 naar Det Jyske Musikkonservatorium te Aarhus, waar hij een compositieklas oprichtte, die zich al spoedig ontwikkelde tot een centrum voor een ideologievrije muziekopleiding in Noord-Europa. In 1995, na meer dan dertig jaren, trok Nørgård zich terug uit zijn functie als muziekpedagoog. Tot zijn bekendste leerlingen behoren de Deense componisten Karl Aage Rasmussen, Bent Sørensen, Hans Abrahamsen en Anders Nordentoft en de Zweedse operacomponist Hans Genfors.

Uendelighedsrække (Oneindigheidsreeks)

Oneindigheidsreeks in G groot (de eerste 32 noten)

Nørgård heeft veel geleerd van de "door elektriciteit geleide energie", die zijn compositieleraar Holmboe hem bijbracht. Wat hen met elkaar verbindt was het Noordse en het Kosmische. Holmboes metamorfosetechniek – het idee van een 'muzikale kiemcel in onuitgezette organische verandering' (Rasmussen) – leek als gecreëerd voor een componist die zich aangetrokken voelde tot Oosterse klankvoorstellingen en de 'oneindige verbindingen tussen de dingen' onderzocht. Op zoek naar de "sensibele chaos" (Novalis) ontdekte Nørgård de door hem zo genoemde oneindigheidsreeks. Uitgaand van een aselectieve interval, kan deze – door een regelmatig voortzettingsprincipe – een eindeloze lijn in gang zetten, die zich losmaakt van verdere hiërarchieën van "zelf-gelijke" dochterreeksen: bouwstof voor 'fractale' klankstructuren. In het werk voor kamerorkest Rejse ind i den gyldne skærm (Reis in het gouden scherm) wordt het klankgebeuren dat zich quasi volgens natuurwetten ontplooit geleid door een dergelijke oneindigheidsreeks.

Adolf Wölfli

Reekshiërarchieën, het over- en ondertoonspectrum en ritmes naar het model van de gulden snede geven zijn muziek in de jaren zeventig een objectief karakter. Een expositie met schilderijen van Adolf Wölfli in het kunstmuseum Louisiana in Humlebæk ten noorden van Kopenhagen beïnvloedde hem en leidde omstreeks 1980 tot een nieuwe, subjectief-expressionistische werkperiode. In de 4e Symfonie en Indische Rozentuin en Chinese Heksenzee (1981) en in de opera Det guddommelige Tivoli ("De goddelijke kermis") (1982) zette Nørgård de schizofrene Zwitserse kunstenaar Wölfli neer als een blijvend "beschermd monument".

Toonzeeën

Golvende klankverlopen en 'toonzeeën' – ineengevlochten "stapels van kwinten, die telkens voorwaarts en achterwaarts aflopen" (Leif Thomsen) – doorspekken voornamelijk zijn werken uit de jaren negentig. Orgiastische klankkolken en pauzebreuken zijn het kenmerk van de 5e Symfonie (1990). Een belangrijk scheppingsmotief in de 6e Symfonie "...in het Rijk van het aflopen" was het onderzoek van een ongekende baswereld. Haar basis wordt gevormd door basfluit, contrafagot, bastrompet, contrabastrombone en contratuba. Toenemende en rollende klankgolven met een onrustig "binnenleven", overlappende verschillende tempo's, wisseling tussen ritmisch scherp gesneden motieven en glijdende camouflage geven het klankgebeuren een instabiel en meerduidig karakter.

Hij schreef (anno 2009) zes opera's, vijf balletten, acht symfonieën, andere orkestwerken, concerten, vocale muziek, koorwerken en een aanzienlijk oeuvre aan kamermuziek. Hij schreef ook filmmuziek.

Composities (selectie)

Werken voor orkest

Symfonieën Concerten voor instrumenten en orkest Andere werken voor orkest

Werken voor harmonieorkest en blazers

Oratoria en cantates

Muziektheater

Opera's
Voltooid in titel aktes première libretto
1963 Labyrinten Het Labyrint) 2 aktes 2 september 1967, Kopenhagen Bent Nørgaard
1971-1972 Gilgamesh (Gilgamesj) 6 dagen en 7 nachten 4 april 1973, Aarhus van de componist naar het Gilgamesj-Epos
1974-1979 Siddharta – Spil for den ventede
("Siddharta – Spel voor de verwachte")
3 aktes 19 maart 1989, Stockholm, Koninklijke Opera van de componist en Ole Sarvig
1982 Det guddommelige Tivoli
("De goddelijke kermis")
2 aktes 1983, Århus Adolf Wölfli, Ted Hughes,
William Shakespeare, Friedrich Nietzsche
1988 Den uendelige sang bygger på Den afbrudte sang
(The Never-ending Song);
    1. Brylluppet;
    2. Nedstigningen;
    3. Orfeus' død
3 delen Ulla Ryum, Marie Lalander,
de componist en verschillende antieke schrijvers
1995-1996 Nuit des hommes 2 aktes 1996, Kopenhagen Guillaume Apollinaire
Balletten
Voltooid in titel aktes première libretto choreografie
1964-1968 Den unge mand skal giftes 1965, Deense televisie; 1967, Kopenhagen (toneel) I. Ionesco
1967 Tango Chikane 1967, Kopenhagen F. Flindt
1984 Kropsdrøm (Body Dream)
1985 Tre søskende (Three Siblings)
1986 Ildnatten

Werken voor koren

Vocale muziek

Kamermuziek

Werken voor orgel

Werken voor piano

Werken voor klavecimbel

Werken voor beiaard

Werken voor harp

Werken voor gitaar

Werken voor accordeon

Werken voor slagwerk

Filmmuziek

Elektronische muziek

Eerbetoon

Publicaties

Bibliografie

Externe links

Bibliografische informatie