Philippe de Vitry

In de wereld van vandaag heeft Philippe de Vitry een fundamentele rol in de samenleving gespeeld. Of het nu gaat om een ​​gespreksonderwerp, als protagonist van een belangrijke gebeurtenis of als representatief figuur op een specifiek gebied, Philippe de Vitry heeft de aandacht getrokken van mensen over de hele wereld. Van de impact ervan op de populaire cultuur tot de invloed ervan op de politiek: Philippe de Vitry is een relevant onderwerp gebleken dat het verdient om geanalyseerd en besproken te worden. In dit artikel duiken we in de wereld van Philippe de Vitry en onderzoeken we het belang en de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven.

Philippe de Vitry (Vitry, 31 oktober 1291Meaux, 2 juni 1361) was een Frans componist en muziektheoreticus, maar daarnaast ook bisschop, dichter en diplomaat.

Hij was secretaris van Karel IV en Filips VI van Frankrijk en later van 1351 tot 1361 bisschop van Meaux. Hij is bekend voor zijn vernieuwing in de muzieknotatie - vooral op ritmisch gebied - en is samen met Guillaume de Machault de belangrijkste vertegenwoordiger van de Ars nova. Van zijn composities zijn slechts enkele motetten (op eigen tekst) bewaard gebleven. Hij schreef het muziektraktaat Ars nova (ca. 1322–1323), dat een verhandeling is over de muziek die hij en Guillaume de Machault in zwang brachten. Blijkens getuigenissen van tijdgenoten die in hem een universeel geleerde zagen, heeft hij zich ook bewogen op het terrein van de metafysica, de mathematica en de dichtkunst.

Uitgaven

  • L. Schrade, in: Polyphonic music of the 14th century, I (1956)
  • 'Ars Nova', A. Gilles en J. Maillard, in: Musica Disciplina, 10 (1956; met transcripties en vertaling van de tekst), blz. 5–33, en 11 (1957), blz. 12–30
  • 'Ars nova', G. Reany e.a., in: Corpus Scriptorum de Musica, 8 (1969).