Plessuralpen

In dit artikel gaan we alles met betrekking tot Plessuralpen grondig analyseren en verkennen. Vanaf de oorsprong tot de huidige impact zullen we de evolutie ervan in de loop van de tijd bestuderen en hoe deze verschillende aspecten van de samenleving heeft beïnvloed. Daarnaast zullen we de verschillende perspectieven en meningen onderzoeken die er over dit onderwerp bestaan, om zo een globale en volledige visie te verkrijgen. Plessuralpen is een onderwerp van grote relevantie en actualiteit, dus het is essentieel om het diepgaand te begrijpen om je bewust te zijn van de impact ervan op de wereld van vandaag.

Plessuralpen
Plessuralpen
Hoogste punt Aroser Rothorn (2.985 m)
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Locatie kanton Graubünden
Coördinaten 46° 44′ NB, 9° 38′ OL
Onderdeel van Westelijke Rätische Alpen
Plessuralpen (Zwitserland)
Plessuralpen
Foto's
Obersee in Arosa
Obersee in Arosa
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Plessuralpen zijn een gebergtegroep in de Westelijke Rätische Alpen, in het Zwitserse kanton Graubünden.

Ligging en bereikbaarheid

De Plessuralpen worden gescheiden van de Oberhalbsteiner Alpen in het zuiden door de vallei van de Albula. Ten zuiden en ten oosten van de Plessuralpen liggen de Albula Alpen. De Albula en Landwasser vormen hierbij de grens. In het noordoosten worden de Plessuralpen gescheiden van het Silvrettamassief door de Wolfgangpas en de toeleidende valleien naar deze pas. In het noorden eindigen de Plessuralpen bij de Prättigau, de vallei van de Landquart. Aan de overzijde bevindt zich de Rätikon. Alle voornoemde andere massieven behoren eveneens tot de Westelijke Rätische Alpen. In het westen vormt het Alpenrijndal de grens met de Lepontische Alpen (zuidwesten) en de Glarner Alpen (westen).

In het westelijke deel van de Plessuralpen vormt de relatief lage pas bij Lenzerheide een alternatief om vanuit het noorden de Julierpas in de Albula Alpen te bereiken.

Topografie en hydrologie

In het algemeen zijn de Plessuralpen wat lager dan de omliggende groepen. De Aroser Rothorn vormt met zijn 2985 meter de hoogste bergtop van de Plessuralpen.

De noordzijde van de Plessuralpen stroomt af naar de Landquart. Het centrale deel wordt gedraineerd door de Plessur die zijn naam gaf aan de groep. De zuidzijde en zuidoostzijde behoort tot het stroomgebied van de Landwasser en de Albula. Alle rivier komen uiteindelijk uit in de Alpenrijn.

Zie de categorie Plessur Range van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.