Polen



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest Polen verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met Polen verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over Polen verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken Polen verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld Polen verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond Polen verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

52 ° N 20 ° E /52 ° N 20 ° E / 52; 20
Republiek Polen
De Republiek Polen (Pools)
Hymne: Mazurek Dąbrowskiego
"Polen is nog niet verloren"
EU-Polen (orthografische projectie).svg
EU-Polen.svg
Locatie van Polen (donkergroen)

- in Europa (groen & donkergrijs)
- in de Europeese Unie (groente) - [Legende]

Kapitaal
en grootste stad
Warschau
52 ° 13'N 21 ° 02'E /52.217 ° N 21.033 ° E / 52.217; 21.033
Officiële taalPools
Etnische groepen
(2011)
  • 98% polen
  • 2% anders/onbeantwoord
Godsdienst
(2011)
  • 2.4% geen religie
  • 0.2% anders
  • 8.7% onbeantwoord
Demoniem(en)
OverheidUnitaire parlementaire republiek
• President
Andrzej Duda
Mateusz Morawiecki
wetgevende machtParlement
Senaat
Sejm
Training
14 april 966
18 april 1025
1 juli 1569
24 oktober 1795
11 november 1918
17 september 1939
19 februari 1947
31 december 1989
De Omgeving
• Totaal
312,696 km2 (120,733 vierkante mijl) (69)
• Water (%)
1.48 (2015)
Bevolking
• Volkstelling van 2022
Neutrale daling 38,036,118 (38)
• Dikte
122/km2 (316.0/m²) (98)
Het BBP (PPP)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 1.705 biljoen (21)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 45,343 (41)
Het BBP (nominaal)schatting 2023
• Totaal
Laat uw omzet $ 748.8 miljard (22)
• Per hoofd van de bevolking
Laat uw omzet $ 19,912 (50)
Gini (2020)Positieve afname 27.2
lage
HDI (2021)Laat uw omzet 0.876
zeer · 34
Valutagouden (PLN)
tijdzoneGMT+1 (CET)
• Zomer (STD)
GMT+2 (EDT)
Datumnotatiedd.mm.jjjj (CE)
Rijzijderechts
Oproepcode+ 48
ISO 3166-codePL
Internet-TLD.pl

Polen, officieel de Republiek Polen, is een land in Midden-Europa. Het is verdeeld in 16 administratieve provincies genoemd woiwodschappen, met een oppervlakte van 312,696 km²2 (120,733 vierkante mijl). Polen heeft een bevolking van 38 miljoen en is de vijfde meest bevolkte lidstaat van de Europese Unie. Warschau is de hoofdstad en grootste van het land wereldstad. Andere grote steden zijn onder andere Kraków, Wrocław, Łódź, Poznań, Gdańsk en Szczecin.

Polen heeft een gematigde overgangsfase klimaat en zijn grondgebied doorkruist de Midden-Europese vlakte, zich uitstrekkend van Oostzee in het noorden tot Sudeten en Karpatische bergen in het zuiden. De langste Poolse rivier is de Wisla, en het hoogste punt van Polen is Berg Rysy op, gelegen in de Tatra-gebergte van de Karpaten. Het land wordt begrensd door Litouwen en Rusland in het noordoosten, Wit-Rusland en Oekraïne naar het Oosten, Slowakije en Tsjechië naar het zuiden, en Duitsland naar het westen. Het deelt ook maritieme grenzen met Denemarken en Zweden.

De geschiedenis van mens activiteiten op Poolse bodem dateert naar c. 10,000 BC. Overal cultureel divers late oudheid, werd de regio bewoond door stammen Polen wie gaf Polen zijn naam functie in het vroege middeleeuwen. De oprichting van een staat in 966 viel samen met een heiden heerser van de Polen die zich tot bekeren Christendom onder auspiciën van de Roomse Kerk. De Koninkrijk Polen ontstond in 1025 en bevestigde in 1569 zijn langdurige bestaan vereniging met Litouwen, waardoor de Pools-Litouwse Gemenebest. Het was een van de grote krachten van Europa destijds, met een uniek liberaal politiek systeem dat is aangenomen Europa's eerste moderne grondwet in 1791.

Met het overlijden van een welvarende Poolse Gouden Eeuw, het land was opgedeeld door buurlanden aan het einde van de 18e eeuw en herwon zijn onafhankelijkheid in 1918 als de Tweede Poolse Republiek. In september 1939 heeft de invasie van Polen by Duitsland en Sovjet Unie markeerde het begin van De Tweede Wereldoorlog, Waardoor de Holocaust en miljoenen Poolse slachtoffers. Als lid van de communistisch blok in de wereld Koude Oorlog Poolse Volksrepubliek was een van de oprichters van de Warschau Pact. Door de opkomst en bijdragen van de Solidariteitsbeweging communistische regering was opgelost en Polen vestigde zich opnieuw als een democratische staat in 1989.

Polen is een parlementaire republiek, Met tweekamer wetgever bestaande uit de Sejm en Senaat. Het is ontwikkelde markt en economie met een hoog inkomen. Beschouwd als een middelste kracht, Polen heeft de zesde grootste economie in de Europeese Unie by BBP (nominaal) en vijfde grootste by BBP (PPS). Het biedt een zeer hoge levensstandaard, veiligheid en economische vrijheid, evenals gratis universitaire opleiding en universele gezondheidszorg systeem. Het land heeft er 17 UNESCO Werelderfgoed, waarvan er 15 cultureel zijn. Polen is een van de oprichters van de Verenigde Naties, evenals een lid van de Wereld handel Organisatie, NATOEn Europeese Unie (inclusief de Schengengebied).

Etymologie

De inheemse Pools naam voor Polen is Polen. De naam is afgeleid van de Polen, een West-Slavisch stam die in de Warta-rivier bekken van nu Groot-Polen regio (6e-8e eeuw CE). De naam van de stam komt voort uit de Oerslavisch zelfstandig naamwoord paal betekenisveld, dat op zichzelf voortkomt uit de Proto-Indo-Europees woord *pleh₂- wijst op platland. De etymologie verwijst naar de topografie van de regio en het vlakke landschap van Groot-Polen. De Engelse naam Polen werd gevormd in de jaren 1560, uit Duits Pool(en) en het achtervoegsel -land, waarmee een volk of natie wordt aangeduid. Voorafgaand aan de goedkeuring, de Latijns formulier Polonia werd overal veel gebruikt middeleeuws Europa.

De alternatieve archaïsche naam van het land is lychee en de wortellettergreep wordt nog steeds officieel gebruikt in verschillende talen, met name Hongaars, Litouws en Perzisch. De exoniem is mogelijk afgeleid van een van beide Lech, een legendarische heerser van de LechietenOf het Lendianen, een West-Slavische stam die woonde aan de zuidoostelijke rand van Klein-Polen. De oorsprong van de naam van de stam ligt in de Oud Pools woord lęda (vlak). Aanvankelijk beide namen lychee en Polonia werden door kroniekschrijvers door elkaar gebruikt bij het verwijzen naar Polen tijdens de Middeleeuwen.

Geschiedenis

Prehistorie en protohistorie

Een reconstructie van een Bronstijd, Lausitz cultuur vestiging in Biskupin, 8e eeuw voor Christus

De eerste Steentijd archaïsche mensen en Homo erectus soorten vestigden zich ongeveer 500,000 jaar geleden in wat Polen zou worden, hoewel het daaruit voortvloeiende vijandige klimaat verhinderde dat vroege mensen meer permanente kampementen stichtten. De aankomst van Homo sapiens en anatomisch moderne mensen viel samen met de klimatologische discontinuïteit aan het einde van de Laatste ijstijd (10,000 voor Christus), toen Polen bewoonbaar werd. neolithicum opgravingen wezen op een brede ontwikkeling in die tijd; het vroegste bewijs van Europees kaasmaken (5500 voor Christus) werd ontdekt in het Pools Koejavië, en Bronocice-pot is ingesneden met de vroegst bekende afbeelding van wat mogelijk een op wielen voertuig (3400 voor Christus).

De periode over de Bronstijd en Vroege ijzertijd (1300 v.Chr. - 500 v.Chr.) werd gekenmerkt door een toename van de bevolkingsdichtheid, de vestiging van gepalissadeerd nederzettingen (gords) en de uitbreiding van Lausitz cultuur. Een belangrijke archeologische vondst uit de protohistorie van Polen is een versterkte nederzetting op Biskupin, toegeschreven aan de Lausitzcultuur van de Late Bronstijd (midden 8e eeuw voor Christus).

Door oudheid (400 v.Chr. - 500 n.Chr.) Bewoonden veel verschillende oude bevolkingsgroepen het grondgebied van het huidige Polen, met name Keltisch, Scythian, Germaans, Sarmatisch, Oostzee en Slavisch stammen. Bovendien bevestigden archeologische vondsten de aanwezigheid van Romeinse legioenen gezonden om de te beschermen barnsteen handel. De Poolse stammen ontstond naar aanleiding van de tweede golf van de migratieperiode rond de 6e eeuw na Christus; ze waren Slavisch en mogelijk zijn er geassimileerde overblijfselen van volkeren die eerder in het gebied woonden. Beginnend in het begin van de 10e eeuw, de Polen andere zou gaan domineren Lechitisch stammen in de regio, vormden aanvankelijk een tribale federatie en later een gecentraliseerde monarchale staat.

Koninkrijk Polen

Polen onder het bewind van Mieszko, wiens aanvaarding van Christendom onder auspiciën van de Roomse Kerk en Doop van Polen markeerde het begin van de staat in 966.

Rond het midden van de 10e eeuw begon Polen zich te vormen tot een herkenbare unitaire en territoriale entiteit Piast-dynastie. In 966, heerser van de Polen Mieszko aanvaard Christendom onder auspiciën van de Roomse Kerk met de Doop van Polen. An incipit getiteld Dagome iudex definieerde eerst de geografische grenzen van Polen met zijn hoofdstad en bisdom at Gniezno, en bevestigde dat zijn monarchie onder de bescherming stond van de Apostolisch Zie. De vroege oorsprong van het land werd beschreven door Gallus Anoniem in Gesta principum Polonorum, de oudste Poolse kroniek. Een belangrijke nationale gebeurtenis van die periode was de martelaarschap of Sint Adalbert, die werd vermoord door Pruisisch heidenen in 997 en wiens overblijfselen naar verluidt werden teruggekocht voor hun gewicht goud door de opvolger van Mieszko, Bolesław I de Dappere.

In 1000, bij de Congres van Gniezno, verkreeg Bolesław het recht van inauguratie van Otto III, keizer van het Heilige Roomse Rijk, die instemde met de oprichting van extra bisdommen. Drie nieuwe bisdommen werden vervolgens opgericht in Kraków, Kolobrzeg en Wrocław. Ook schonk Otto Bolesław koninklijk regalia en een replica van de Heilige lans, die later als eerste bij zijn kroning werden gebruikt Koning van Polen in c. 1025, toen Bolesław toestemming kreeg voor zijn kroning van Paus Johannes XIX. Bolesław breidde het rijk ook aanzienlijk uit door delen van het Duits in beslag te nemen Lausitz, Tsjechisch Moravië, Opper-Hongarije en zuidwestelijke regio's van de Kievse Rus'.

Casimir III de Grote is de enige Poolse koning die de titel van ontvangt Grote. Hij bouwde uitgebreid tijdens zijn bewind en hervormde het Poolse leger samen met de wettelijke code van het land, 1333-70.

De overgang van heidendom in Polen was niet onmiddellijk en resulteerde in de heidense reactie van de jaren 1030. In 1031, Mieszko II Lambert verloor de titel van koning en vluchtte te midden van het geweld. De onrust leidde tot de overdracht van de hoofdstad aan Krakau in 1038 door Casimir I de Restaurateur. In 1076, Bolesław II herstelde het ambt van koning, maar werd in 1079 verbannen wegens moord op zijn tegenstander, Bisschop Stanislaus. In 1138 is het land gefragmenteerd in vijf vorstendommen wanneer Boleslaw III Wrymouth verdeelde zijn land onder zijn zonen. Deze omvatten Klein-Polen, Groot-Polen, Silezië, Mazovië en Sandomierz, met intermitterende hold-over Pommeren. In 1226, Konrad I van Mazovië nodigde de Duitse Ridders helpen bij de bestrijding van de Oostzee Pruisen; een beslissing die leidde tot eeuwenlange oorlogvoering met de Ridders.

In het midden van de 13e eeuw, Hendrik I de Baard en Hendrik II de Vrome bedoeld om de gefragmenteerde hertogdommen te verenigen, maar de Mongoolse invasies en de dood van Hendrik II in strijd belemmerde de eenwording. Als gevolg van de verwoesting die daarop volgde, veroorzaakten ontvolking en de vraag naar ambachtelijke arbeidskrachten een migratie van Duitse en Vlaamse kolonisten naar Polen, wat werd aangemoedigd door de Poolse hertogen. In 1264 de Statuut van Kalisz introduceerde ongekende autonomie voor de Poolse Joden, die naar Polen kwam op de vlucht voor vervolging elders in Europa. In 1320, Władysław I de Korte werd de eerste koning van een herenigd Polen sinds Przemysł II in 1296, en de eerste om gekroond te worden Wawel-kathedraal in Krakau.

Beginnend in 1333, het bewind van Casimir III de Grote werd gekenmerkt door ontwikkelingen in kasteel infrastructuur, leger, rechterlijke macht en diplomatie. Onder zijn gezag veranderde Polen in een grote Europese mogendheid; hij stelde de Poolse heerschappij in Roethenië in 1340 en legde quarantaine op die de verspreiding van Black Death. In 1364 huldigde Casimir de Universiteit van Krakau, een van de oudste instellingen voor hoger onderwijs in Europa. Met zijn dood in 1370 kwam er een einde aan de Piast-dynastie. Hij werd opgevolgd door zijn naaste mannelijke verwant, Lodewijk van Anjou, die Polen regeerde, Hongarije en Kroatië een personele unie. Lodewijks jongste dochter Hedwig werd in 1384 de eerste vrouwelijke monarch van Polen.

De Slag bij Grunwald werd gevochten tegen de Duitse Orde van Teutoonse Ridders, en resulteerde in een beslissende overwinning voor de Koninkrijk Polen, 15 juli 1410.

In 1386 ging Jadwiga van Polen een schijnhuwelijk aan Władysław II Jagiełło Groothertog van Litouwen, waardoor de Jagiellonische dynastie en Pools-Litouwse unie die de late overspande Middeleeuwen en vroeg Moderne tijd. Het partnerschap tussen Polen en Litouwers bracht de enorme multi-etniek met zich mee Litouws gebieden in de invloedssfeer van Polen en bleek gunstig voor de inwoners, die naast elkaar leefden in een van de grootste Europese politieke entiteiten van de tijd.

In het Oostzeegebied is de strijd van Polen en Litouwen met de Duitse Ridders voortgezet en culmineerde in de Slag bij Grunwald in 1410, waar een gecombineerd Pools-Litouws leger hen een beslissende overwinning toebracht. In 1466, na de Dertienjarige oorlog, koning Casimir IV Jagiellon gaf koninklijke toestemming aan de Vrede van Doorn, die de toekomst creëerde Hertogdom Pruisen onder Poolse heerschappij en dwong de Pruisische heersers om te betalen tributes. De Jagiellonische dynastie vestigde ook dynastieke controle over de koninkrijken van Bohemen (vanaf 1471) en Hongarije. In het zuiden confronteerde Polen de Ottomaanse Rijk en Krim-Tataren, en in het oosten hielp Litouwen om te vechten Rusland.

Polen ontwikkelde zich als een feodaal staat, met een overwegend agrarische economie en een steeds machtigere landadel die de bevolking beperkten tot particuliere landgoederen, of volgelingen. In 1493, Jan I Albert bekrachtigde de oprichting van een tweekamer parlement bestaande uit een lagerhuis, de Sejm, en een bovenhuis, de Senaat. De Nihil nieuw wet aangenomen door de Polen Generaal Sejm in 1505, bracht het grootste deel van de wetgevende macht van de vorst tot het parlement, een gebeurtenis die het begin markeerde van de periode die bekend staat als Gouden vrijheid, toen de staat werd geregeerd door schijnbaar vrijen en gelijken Poolse edelen.

Kasteel Wawel in Kraków, zetel van Poolse koningen van 1038 totdat de hoofdstad werd verplaatst naar Warschau in 1596.

De 16e eeuw zag protestante Reformatie bewegingen die diep doordringen in het Poolse christendom, wat resulteerde in de invoering van beleid ter bevordering van religieuze tolerantie, uniek in Europa in die tijd. Door deze tolerantie kon het land de religieuze onrust vermijden en godsdienstoorlogen die Europa teisteren. In Polen, Niet-trinitair christendom werd de leer van de zogenaamde Poolse broeders, die gescheiden zijn van hun Calvinist denominatie en werden de mede-oprichters van global unitarisme.

Het Europees Renaissance opgeroepen onder Sigismund I de Oude en Sigismund II Augustus een gevoel van urgentie in de noodzaak om een cultureel ontwaken. Tijdens het Poolse Gouden Eeuw, bloeiden de economie en cultuur van het land. De in Italië geboren Goede inspanning, dochter van de Hertog van Milaan en koningin-gemalin van Sigismund I, leverden aanzienlijke bijdragen aan architectuur, koken, taal en gerechtelijke gebruiken op Kasteel Wawel.

Pools-Litouwse Gemenebest

De Pools-Litouwse Gemenebest op zijn hoogtepunt in 1619

De Unie van Lublin van 1569 vestigde de Pools-Litouwse Gemenebest, een verenigde federale staat met een electieve monarchie, maar grotendeels bestuurd door de adel. Dit laatste viel samen met een periode van voorspoed; de door Polen gedomineerde unie werd daarna een leidende macht en een belangrijke culturele entiteit, die politieke controle uitoefende over delen van Centraal, Oostelijk, zuidoost en Noord-Europa. Het Pools-Litouwse Gemenebest besloeg ongeveer 1 miljoen km2 (390,000 vierkante mijl) op zijn hoogtepunt en was de grootste staat van Europa. Tegelijkertijd legde Polen op Polonisatie beleid in nieuw verworven gebieden stuitte op verzet van etnische en religieuze minderheden.

In 1573, Hendrik de Valois van Frankrijk, de eerste gekozen koning, keurde de Henriciaanse artikelen die toekomstige vorsten verplichtte de rechten van edelen te respecteren. Zijn opvolger, Stephen Bathory, leidde een succesvolle campagne functie in het Lijflandse oorlog, waardoor Polen meer krijgt landt aan de oostkust van de Oostzee. Staatszaken werden toen geleid door Jan Zamoyski Kroonkanselier. In 1592, Sigismund III van Polen volgde zijn vader op, John Wasain Zweden. De Pools-Zweedse unie doorstaan ​​tot 1599, toen hij was afgezet door de Zweden.

koning Jan III Sobieski versloeg de Ottomaanse Turken de Slag om Wenen op 12 1683 september.

In 1609 Sigismund binnengevallen Rusland die werd overspoeld met een burgeroorlog, en een jaar later de Poolse gevleugelde huzaar eenheden onder Stanisław Żółkiewski bezet Moskou voor twee jaar na het verslaan van de Russen bij Kushino. Sigismund weerlegde ook de Ottomaanse Rijk in het zuidoosten; bij Khotyn in 1621 Jan Karol Chodkiewicz behaalde een beslissende overwinning op de Turken, die de ondergang van Sultan inluidde Osman II.

Sigismunds lange heerschappij in Polen viel samen met de Zilveren tijdperk. De liberaal Władysław IV verdedigde effectief de territoriale bezittingen van Polen, maar na zijn dood begon het uitgestrekte Gemenebest af te nemen door interne wanorde en voortdurende oorlogvoering. In 1648 leidde de Poolse hegemonie over Oekraïne tot de Khmelnytsky-opstand, gevolgd door het decimeren Zweedse zondvloed tijdens de Tweede Noordelijke Oorlog, en die van Pruisen onafhankelijkheid in 1657. In 1683, Jan III Sobieski herstelde militaire bekwaamheid toen hij de opmars van een Ottomaanse leger naar Europa bij de Slag om Wenen. De opeenvolgende Saksische tijd, onder Augustus II en Augustus III, zag de opkomst van buurlanden in de nasleep van de Grote Noordelijke Oorlog (1700) en de Poolse Successieoorlog (1733).

Wanden

Stanislaus II Augustus, de laatste Koning van Polen, regeerde van 1764 tot aan zijn troonsafstand op 25 november 1795.

De koninklijke verkiezing van 1764 resulteerde in de verhoging van Stanislaus II Augustus Poniatowski aan de monarchie. Zijn kandidatuur werd uitgebreid gefinancierd door zijn sponsor en voormalige minnaar, keizerin Catharina II van Rusland. De nieuwe koning manoeuvreerde tussen zijn wens om de nodige moderniserende hervormingen door te voeren en de noodzaak om in vrede te blijven met omringende staten. Zijn idealen leidden tot de vorming van de 1768 Bar Confederatie, een opstand gericht tegen de Poniatowski en alle invloeden van buitenaf, die er onhandig op uit was de soevereiniteit en privileges van de adel in Polen te behouden. De mislukte pogingen tot herstructurering van de overheid en de binnenlandse onrust brachten de buurlanden ertoe om in te grijpen.

In 1772 de Eerste verdeling van het Gemenebest door Pruisen, Rusland en Oostenrijk plaatsvond; een handeling die de Scheidingswand Sejm, onder aanzienlijke dwang, uiteindelijk geratificeerd als een een voldongen feit. Afgezien van de territoriale verliezen, werd in 1773 een plan van kritische hervormingen opgesteld, waarin de Commissie van Nationaal Onderwijs, de eerste overheidsinstantie voor onderwijs in Europa, werd ingehuldigd. Lijfstraffen van schoolkinderen werden officieel verboden in 1783. Poniatowski was de hoofdfiguur van de Verlichting, moedigde de ontwikkeling van industrieën aan en omarmde republikeins neoclassicisme. Voor zijn bijdragen aan de kunsten en wetenschappen ontving hij een Genootschap van de Royal Society.

In 1791, Groot Sejm-parlement heeft de Grondwet van 3 mei, de eerste reeks hoogste nationale wetten, en introduceerde een constitutionele monarchie. De Confederatie van Targowica, een organisatie van edelen en afgevaardigden die zich tegen de daad verzetten, deed een beroep op Catherine en veroorzaakte de 1792 Pools-Russische oorlog. Uit angst voor de heropkomst van de Poolse hegemonie, schikten Rusland en Pruisen en voerden in 1793 de Tweede partitie, waardoor het land verstoken bleef van grondgebied en niet in staat was tot onafhankelijk bestaan. Op 24 oktober 1795 werd het Gemenebest voor de derde keer verdeeld en hield op te bestaan ​​als een territoriale entiteit. Stanisław Augustus, de laatste koning van Polen, deed op 25 november 1795 afstand van de troon.

Tijdperk van opstanden

De partities van Polen, uitgevoerd door de Koninkrijk Pruisen (blauw), De Russische Rijk (bruin), en de Oostenrijkse Habsburgse monarchie (groen) in 1772, 1793 en 1795.

Het Poolse volk meerdere keren in opstand kwam tegen de tussenschotten en bezettende legers. Een mislukte poging om de soevereiniteit van Polen te verdedigen vond plaats in 1794 Kościuszko-opstand, waar een populaire en vooraanstaande generaal Tadeusz Kościuszko, die enkele jaren eerder onder had gediend George Washington functie in het Amerikaanse revolutionaire oorlog, leidde Poolse opstandelingen. Ondanks de overwinning op de Slag bij Racławicemaakte zijn ultieme nederlaag een einde aan het onafhankelijke bestaan ​​van Polen Voor 123 jaar.

In 1806, jaar opstand georganiseerd door Jan Henryk Dąbrowski bevrijd West-Polen vooruit Napoleon's opmars naar Pruisen tijdens de Oorlog van de Vierde Coalitie. In overeenstemming met de 1807 Verdrag van Tilsit, riep Napoleon de Hertogdom Warschau, een cliënt staat geregeerd door zijn bondgenoot Frederik Augustus I van Saksen. De Polen hielpen actief Franse troepen in de Napoleontische oorlogen, vooral die onder Józef Poniatowski wie werd? Maarschalk van Frankrijk kort voor zijn dood op Leipzig in 1813. In de nasleep van de ballingschap van Napoleon werd het hertogdom Warschau afgeschaft Congres van Wenen in 1815 en zijn grondgebied werd verdeeld in het Russisch Congres Koninkrijk Polen, de Pruisische Groothertogdom Posen en Oostenrijks Galicië met de Vrije stad Krakau.

Tadeusz Kościuszko was een veteraan en held van zowel de Pools en Amerikaans onafhankelijkheidsoorlogen.

In 1830, onderofficieren bij Warschau Officier Kadettenschool kwam in opstand in wat was de Novemberopstand. Na de ineenstorting verloor het Congres Polen zijn macht constitutionele autonomie, leger en wetgevende vergadering. Tijdens het Europese Lente van Naties, Polen namen de wapens op in de Opstand in Groot-Polen van 1848 weerstaan Germanisering, maar door het mislukken ervan werd de status van het hertogdom teruggebracht tot louter provincie; en de daaropvolgende integratie in de Duitse rijk in 1871. In Rusland, de val van de Januari Opstand (1863-1864) leidde tot ernstige politieke, sociale en culturele represailles, gevolgd door deportaties en pogroms van de Pools-Joodse bevolking. Tegen het einde van de 19e eeuw werd het Congres Polen zwaar geïndustrialiseerde; zijn primaire export is steenkool, zink, ijzer en textiel.

Tweede Poolse Republiek

Staatshoofd Maarschalk Jozef Pilsudski was een held van de Poolse onafhankelijkheidscampagne en de belangrijkste staatsman van het land van 1918 tot aan zijn dood op 12 mei 1935.

In de nasleep van Eerste Wereldoorlog Allies overeengekomen over de reconstructie van Polen, bevestigd door de Verdrag van Versailles van juni 1919. In totaal vochten 2 miljoen Poolse troepen met de legers van de drie bezettende machten, waarbij meer dan 450,000 doden vielen. Naar aanleiding van de wapenstilstand met Duitsland in november 1918 herwon Polen zijn onafhankelijkheid als de Tweede Poolse Republiek. Het bevestigde daarna zijn soevereiniteit opnieuw een reeks militaire conflicten, met name de Pools-Russische oorlog, toen Polen een verpletterende nederlaag toebracht aan de Rode Leger de Slag om Warschau. Gedurende deze periode slaagde Polen er met succes in om de territoria van de drie voormalige verdelende rijken samen te smelten tot een samenhangende natiestaat.

Het interbellum luidde een nieuw tijdperk in de Poolse politiek in. Terwijl Poolse politieke activisten in de decennia tot aan de Eerste Wereldoorlog te maken hadden gehad met zware censuur, probeerde het land nu een nieuwe politieke traditie te vestigen. Om deze reden zijn veel verbannen Poolse activisten, zoals Ignacy Paderewski (die later premier zou worden) keerde terug naar huis om te helpen; een aanzienlijk aantal van hen bekleedde vervolgens sleutelposities in de nieuw gevormde politieke en gouvernementele structuren. Het noodlot sloeg toe in 1922 toen Gabriël Narutowicz, inaugurele houder van het presidentschap, werd vermoord op de Zachęta Galerij in Warschau door een schilder en rechtse nationalist Eligiusz Niewiadomski.

In 1926 de staatsgreep mei, geleid door de held van de Poolse onafhankelijkheidscampagne maarschalk Jozef Pilsudski, droeg de heerschappij van de Tweede Poolse Republiek over aan de niet-partijgebonden Sanacja (Genezing) beweging om te voorkomen dat radicale politieke organisaties van zowel links als rechts het land destabiliseren. Tegen het einde van de jaren dertig werd de Poolse regering, als gevolg van toenemende dreigingen van politiek extremisme in het land, steeds hardhandiger en verbood ze een aantal radicale organisaties, waaronder communistische en ultranationalistische politieke partijen, die de stabiliteit van het land bedreigden.

De Tweede Wereldoorlog

Poolse leger 7TP tanks tijdens militaire manoeuvres kort voor de invasie van Polen in 1939

De Tweede Wereldoorlog begon met de nazi-Duitsers invasie van Polen op 1 september 1939, gevolgd door de Sovjet-invasie van Polen op 17 sept. Op 28 september 1939, Warschau viel. Zoals afgesproken in de Molotov-Ribbentrop-pact, Polen werd opgesplitst in twee zones, een bezet door nazi-Duitsland, de ander door de Sovjet Unie. In 1939–1941 deporteerden de Sovjets honderdduizenden Polen. De Sovjet NKVD executeerde duizenden Poolse krijgsgevangenen (onder andere incidenten in de Katyn bloedbad) voor Operatie Barbarossa. Duitse planners hadden in november 1939 opgeroepen tot "de volledige vernietiging van alle Polen" en hun lot zoals geschetst in de genocidale Algemeenplan Oost.

Piloten van de 303 Pools jachteskader tijdens de Battle of Britain, Oktober 1940

Polen leverde de op drie na grootste troepenbijdrage in Europa, en zijn troepen dienden zowel de Poolse regering in ballingschap functie in het west en Sovjetleiderschap in de oosten. Poolse troepen speelden een belangrijke rol in de Normandië, Italiaans en Noord-Afrikaanse campagnes en worden vooral herinnerd voor de Slag bij Monte Cassino. Poolse inlichtingenagenten bleken buitengewoon waardevol voor de geallieerden en leverden veel van de inlichtingen uit Europa en daarbuiten. en Poolse codebrekers waren verantwoordelijk voor het kraken van het Enigma-cijfer. In het oosten, door de Sovjet gesteund Poolse 1e Leger onderscheidde zich in de strijd om Warschau en Berlijn.

De verzetsbeweging in oorlogstijdEn Armia Krajowa (Thuis leger), vocht tegen de Duitse bezetting. Het was een van de drie grootste verzetsbewegingen van de hele oorlog, en omvatte een reeks clandestiene activiteiten, die fungeerden als een ondergrondse staat compleet met universiteiten die diploma's uitreiken en een rechtssysteem. Het verzet was loyaal aan de regering in ballingschap en had over het algemeen een hekel aan het idee van een communistisch Polen; om deze reden begon het in de zomer van 1944 Operatie Storm, waarvan de Opstand van Warschau die op 1 augustus 1944 begon, is de bekendste operatie.

Kaart van de Holocaust in het door Duitsland bezette Polen met deportatieroutes en slachtplaatsen. Belangrijk getto's zijn gemarkeerd met gele sterren. Nazi vernietigingskampen zijn gemarkeerd met witte schedels in zwarte vierkanten. De grens in 1941 tussen nazi Duitsland en Sovjet Unie is rood gemarkeerd.

Nazi-Duitse troepen in opdracht van Adolf Hitler zes Duitsers opzetten vernietigingskampen in bezet Polen, incl Treblinka, Majdanek en Auschwitz. De Duitsers miljoenen joden vervoerd uit heel bezet Europa om in die kampen vermoord te worden. In totaal 3 miljoen Poolse Joden - ongeveer 90% van het vooroorlogse jodendom in Polen - en tussen de 1.8 en 2.8 miljoen etnische Polen werden gedood tijdens de Duitse bezetting van Polen, waaronder tussen de 50,000 en 100,000 Poolse leden intelligentsia - academici, artsen, advocaten, adel en priesterschap. Alleen al tijdens de Opstand van Warschau werden meer dan 150,000 Poolse burgers gedood, de meesten werden vermoord door de Duitsers tijdens de Zullen en verlangen bloedbaden. Ongeveer 150,000 Poolse burgers werden tussen 1939 en 1941 door de Sovjets gedood tijdens de bezetting van Oost-Polen door de Sovjet-Unie (Kresy), en nog eens naar schatting 100,000 Polen werden vermoord door de Oekraïens opstandelingenleger (UPA) tussen 1943 en 1944 in wat bekend werd als de Wołyń bloedbaden. Van alle landen in de oorlog verloor Polen het hoogste percentage van zijn burgers: ongeveer 6 miljoen kwamen om – meer dan een zesde van de vooroorlogse bevolking van Polen – de helft van hen Poolse joden. Ongeveer 90% van de sterfgevallen waren niet-militair van aard.

In 1945, de grenzen van Polen werden naar het westen verschoven. Meer dan twee miljoen Poolse inwoners van Kresy werden verdreven langs de Curzon-lijn by Stalin. De westelijke grens werd de Oder-Neisse lijn. Als gevolg hiervan werd het Poolse grondgebied met 20% verkleind, of 77,500 vierkante kilometer (29,900 vierkante mijl). De verschuiving dwong de migratie van miljoenen andere mensen, van wie de meesten Polen, Duitsers, Oekraïners en Joden waren.

Naoorlogs communisme

At High Noon, 4 juni 1989 - politieke poster met Gary Cooper om stemmen voor de te stimuleren Solidariteit feest in de 1989 verkiezingen

Op aandringen van Joseph Stalin Jalta-conferentie bekrachtigde de vorming van een nieuwe voorlopige pro-communistische coalitieregering in Moskou, die de Poolse regering in ballingschap gevestigd in Londen. Deze actie maakte veel Polen boos, die het als een verraad door de geallieerden. In 1944 had Stalin garanties gegeven Churchill en Roosevelt dat hij de soevereiniteit van Polen zou handhaven en democratische verkiezingen zou laten plaatsvinden. Na het behalen van de overwinning in 1945 werden de door de bezettende Sovjetautoriteiten georganiseerde verkiezingen echter vervalst en gebruikt om de Sovjethegemonie over Poolse aangelegenheden te legitimeren. De Sovjet-Unie stelde een nieuwe in communist regering in Polen, analoog aan een groot deel van de rest van de Oostblok. Zoals elders in het communistische Europa, werd de Sovjetinvloed op Polen opgevangen gewapend verzet vanaf het begin dat doorging tot in de jaren vijftig.

Ondanks wijdverbreide bezwaren accepteerde de nieuwe Poolse regering de Sovjet-annexatie van de vooroorlogse oostelijke regio's van Polen (met name de steden van Wilno en Lwów) en stemde in met het permanente garnizoen van Rode Leger eenheden op het grondgebied van Polen. Militaire afstemming binnen de Warschau Pact door de Koude Oorlog kwam tot stand als een direct gevolg van deze verandering in de Poolse politieke cultuur. Op het Europese toneel werd het de volwaardige integratie van Polen in de broederschap van communistische naties.

De nieuwe communistische regering nam de macht over met de goedkeuring van de Kleine grondwet op 19 februari 1947. De Poolse Volksrepubliek (Polska Rzeczpospolita Ludowa) werd officieel uitgeroepen in 1952. In 1956, na de dood van Bolesław Bierut, het regime van Wladyslaw Gomułka werd tijdelijk liberaler, waardoor veel mensen uit de gevangenis werden bevrijd en sommige persoonlijke vrijheden werden uitgebreid. Collectivisatie in de Poolse Volksrepubliek mislukt. Een soortgelijke situatie herhaalde zich in de jaren zeventig Eduard Gierek, maar meestal vervolging van anticommunistische oppositie groepen bleven bestaan. Desondanks werd Polen destijds beschouwd als een van de minst onderdrukkende staten van het Oostblok.

Arbeidsonrust in 1980 leidde tot de oprichting van de onafhankelijke vakbond "Solidariteit"("Solidariteit"), die na verloop van tijd een politieke kracht werd. Ondanks vervolging en oplegging van staat van beleg in 1981 door generaal Wojciech Jaruzelski, het erodeerde de dominantie van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij en had in 1989 gezegevierd in de eerste van Polen gedeeltelijk vrije en democratische parlementsverkiezingen sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Lech Walesa, uiteindelijk een kandidaat van Solidariteit won het presidentschap in 1990. De beweging Solidariteit luidde de ineenstorting van communistische regimes en partijen in heel Europa.

Derde Poolse Republiek

Bloemen voor de deur Presidentieel paleis na dood van de hoogste Poolse regeringsfunctionarissen bij een vliegtuigongeluk op 10 april 2010

A schok therapie programma, geïnitieerd door Leszek Balcerowicz begin jaren negentig heeft het land in staat gesteld zijn socialistische stijl te transformeren Geplande economie een markteconomie. Zoals bij andere postcommunistische landen, leed Polen een tijdelijke daling van de sociale, economische en levensstandaard, maar het werd het eerste postcommunistische land dat zijn pre-1989 bereikte BBP-niveaus al in 1995, grotendeels dankzij zijn booming economie. Polen werd lid van de Visegrad-groep in 1991, en sloot zich aan NATO in 1999. De Polen stemden toen voor deelname aan de Europeese Unie in een referendum in juni 2003, met Polen wordt volwaardig lid op 1 mei 2004, naar aanleiding van de daaruit voortvloeiende uitbreiding van de organisatie.

Polen sloot zich aan bij de Schengengebied in 2007, waardoor de landsgrenzen met andere lidstaten van de Europese Unie zijn ontmanteld, rekening houdend met volledige bewegingsvrijheid binnen het grootste deel van de Europese Unie. Op 10 april 2010 heeft de President van Polen Lech Kaczynski, samen met 89 andere hooggeplaatste Poolse functionarissen omgekomen bij een vliegtuigcrash in de buurt Smolensk, Rusland.

In 2011 de uitspraak Burgerplatform gewonnen parlementaire verkiezingen. In 2014 de premier van Polen, Donald Tusk, werd gekozen om te zijn Voorzitter van de Europese Raad, en nam ontslag als premier. De 2015 en 2019 verkiezingen werden gewonnen door de conservatief Wet en Rechtvaardigheid Partij (PiS) onder leiding van Jaroslaw Kaczynski, resulterend in toegenomen euroscepsis en verhoogde wrijving met de Europese Unie. In december 2017, Mateusz Morawiecki werd beëdigd als de nieuwe premier, met succes Beata Szydlo, in functie sinds 2015. Voorzitter Andrzej Duda, gesteund door de partij Recht en Rechtvaardigheid, werd nipt herkozen tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 verkiezing. Ruslands invasie van Oekraïne in 2022 leidde tot 6.9 miljoen Oekraïense vluchtelingen aankomst in Polen.

Aardrijkskunde

Topografisch kaart van Polen

Polen heeft een administratief gebied van 312,722 km²2 (120,743 vierkante mijl), en is de negende grootste land van Europa. Ongeveer 311,895 km2 (120,423 vierkante mijl) van het grondgebied van het land bestaat uit land, 2,041 km2 (788 vierkante mijl) bestaat uit binnenwateren en 8,783 km2 (3,391 vierkante mijl) is de territoriale zee. Topografisch wordt het landschap van Polen gekenmerkt door divers landvormen, water lichamen en ecosystemen. De centrale en noordelijke regio grenzend aan de Oostzee liggen in de flat Midden-Europese vlakte, maar het zuiden is heuvelachtig en bergachtig. Het gemiddelde hoogte boven de zeespiegel wordt geschat op 173 meter.

Het land heeft een kustlijn van 770 km (480 mijl); zich uitstrekt van de oevers van de Oostzee, langs de Baai van Pommeren in het westen naar de Golf van Gdansk in het oosten. De kustlijn van het strand is er in overvloed zandduinen velden or kustruggen en wordt ingesprongen door spitten en lagunes, met name de Schiereiland Hel en Vistula-lagune, die wordt gedeeld met Rusland. Het grootste Poolse eiland in de Oostzee is Wolin, gelegen binnen Nationaal Park Wolin. Polen deelt ook de Szczecin-lagune en Usedom eiland met Duitsland.

De bergachtige gordel in het uiterste zuiden van Polen is verdeeld in twee grote bergketens; de Sudetenland in het westen en de Karpaten in het oosten. Het hoogste deel van het Karpatenmassief zijn de Tatra-gebergte, dat zich uitstrekt langs de zuidelijke grens van Polen. Het hoogste punt van Polen is Berg Rysy op op 2,501 meter hoogte, gelegen in de Tatra. De hoogste top van het Sudetenmassief is De berg Śnieżka op 1,603.3 meter (5,260 ft), gedeeld met Tsjechië. Het laagste punt van Polen ligt op Raczki Elblaskie functie in het Vistula-delta, dat is 1.8 meter (5.9 ft) onder zeeniveau.

Morskie Oko alpenmeer in de Tatra-gebergte. Polen heeft een van de hoogste dichtheden van meren ter wereld.

Polen langste rivieren de Wisla Of WartaEn Bug. Het land bezit ook een van de hoogste dichtheden van meren in de wereld, ongeveer tienduizend in aantal en voornamelijk geconcentreerd in de noordoostelijke regio van Mazurië, binnen de Mazurisch merengebied. De grootste meren, die meer dan 100 vierkante kilometer (39 vierkante mijl) beslaan, zijn dat wel Śniardwy en Mammie, en de diepste is Meer Hańcza op 108.5 meter (356 voet) diep.

Klimaat

Het klimaat van Polen is gematigde overgangsfase, en varieert van oceaan- in het noordwesten naar continentaal in het zuidoosten. De bergachtige zuidelijke rand ligt binnen een alpen klimaat. Polen wordt gekenmerkt door warme zomers, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 20 ° C (68.0 ° F) in juli, en matig koude winters van gemiddeld -1 ° C (30.2 ° F) in december. Het warmste en zonnigste deel van Polen is Neder-Silezië in het zuidwesten en de koudste regio is de noordoostelijke hoek rond Suwałki in provincie Podlachië, waar het klimaat door wordt beïnvloed koude fronten van Scandinavië en Siberië. Neerslag komt vaker voor tijdens de zomermaanden, met de meeste regenval geregistreerd van juni tot september.

Er is een aanzienlijke schommeling in het dagelijkse weer en de komst van een bijzonder seizoen kan per jaar verschillen. Klimaatverandering en andere factoren hebben verder bijgedragen aan interannual thermische afwijkingen en verhoogde temperaturen; de gemiddelde jaarlijkse luchttemperatuur tussen 2011 en 2020 was 9.33 ° C (48.8 ° F), ongeveer 1.11 ° C hoger dan in de periode 2001–2010. De winters worden ook steeds droger, met minder ijzel en sneeuwval.

Biodiversiteit

De wijs, Een van Nationale dieren van Polen, wordt vaak gevonden bij de oude en UNESCO-beschermd Bos van Białowieża.

Fytogeografisch, Polen behoort tot de Midden-Europese provincie van de Circumboreale regio in de Boreaal koninkrijk. Het land heeft er vier Palearctische ecoregio's – Midden-, Noord-, West-Europees gematigd breedbladig en gemengd bosEn Karpatische bergconifeer. Bossen bezetten 31% van het landoppervlak van Polen, waarvan de grootste de is Neder-Silezische wildernis. De meest voorkomende loofbomen gevonden in het hele land zijn eik, esdoorn en beuk; de meest voorkomende coniferen zijn den, net en Spar. Naar schatting is 69% van alle bossen dat naald-.

De flora en fauna in Polen is dat van continentaal EuropaMet wijs, witte ooievaar en zeearend aangewezen als nationale dieren, en de rode klaproos zijnde het onofficiële bloemenembleem. Een van de meest beschermde soorten is de Europese bizon, Europa's zwaarste landdier, evenals de Euraziatische bever lynx grijze wolf en Tatra gemzen. De regio was ook de thuisbasis van de uitgestorvenen oeros, de laatste persoon die in 1627 in Polen stierf. Wilddieren zoals rood Hert, reeën en wild zwijn komen in de meeste bossen voor. Polen is ook een belangrijke broedplaats voor trekvogels en herbergt ongeveer een kwart van de wereldbevolking van witte ooievaars.

Ongeveer 315,100 hectare (1,217 vierkante mijl), gelijk aan 1% van het grondgebied van Polen, wordt beschermd binnen 23 Poolse nationale parken, waarvan twee - Białowieża en Bieszczady - Zijn UNESCO-werelderfgoed. Er zijn 123 gebieden aangewezen als landschapsparken, samen met tal van natuurgebieden en andere beschermde gebieden onder de Natuur 2000 netwerk.

overheid en politiek

Polen is een unitair parlementaire republiek en representatieve democratie, Met een president de staatshoofd. De uitvoerend macht wordt verder uitgeoefend door de Raad van Ministers en premier die optreedt als de regeringshoofd. De individuele leden van de raad worden gekozen door de premier, benoemd door de president en goedgekeurd door het parlement. Het staatshoofd wordt gekozen door populaire stem voor een periode van vijf jaar. De huidige president is Andrzej Duda en de premier is Mateusz Morawiecki.

Polen wetgevend montage is een tweekamerstelsel parlement bestaande uit een lagerhuis van 460 leden (Sejm) en een 100 leden tellend hogerhuis (Senaat). De Sejm wordt gekozen onder evenredige vertegenwoordiging volgens de d'Hondt-methode voor stem-zetel conversie. De Senaat wordt gekozen onder de first-past-the-post kiesstelsel, waarbij uit elk van de honderd kiesdistricten één senator wordt teruggestuurd. De Senaat heeft het recht om een ​​door de Sejm aangenomen statuut te wijzigen of te verwerpen, maar de Sejm kan het besluit van de Senaat terzijde schuiven met een meerderheid van stemmen.

Met uitzondering van allochtone partijen, alleen kandidaten van politieke partijen het ontvangen van ten minste 5% van de totale nationale stemmen kan de Sejm binnenkomen. Zowel het lager- als het hogerhuis van het parlement in Polen worden gekozen voor een termijn van vier jaar en elk lid van het Poolse parlement is gegarandeerd parlementaire onschendbaarheid. Volgens de huidige wetgeving moet een persoon 21 jaar of ouder zijn om de functie van afgevaardigde op zich te nemen, 30 jaar of ouder om senator te worden en 35 jaar om deel te nemen aan presidentsverkiezingen.

Leden van de Sejm en de Senaat vormen samen de Nationale Vergadering van de Republiek Polen. De Nationale Assemblee, onder leiding van de Sejm maarschalk, wordt bij drie gelegenheden gevormd - wanneer een nieuwe president aantreedt ambtseed; wanneer een aanklacht tegen de president wordt ingediend bij de Staatstribunaal; en in het geval dat een president permanent onbekwaam wordt verklaard om zijn taken uit te oefenen vanwege zijn gezondheidstoestand.

Administratieve afdelingen

Polen is verdeeld in 16 provincies of staten die bekend staan ​​als woiwodschappen. Vanaf 2022 zijn de woiwodschappen onderverdeeld in 380 provincies (powiats), die verder zijn gefragmenteerd in 2,477 gemeenten (gminas). Grote steden hebben normaal gesproken de status van beide gemeenschap en District. De provincies zijn grotendeels gesticht op de grenzen van historische regio's, of vernoemd naar individuele steden. De administratieve autoriteit op het niveau van het woiwodschap wordt gedeeld door een door de regering aangestelde gouverneur (voivode), een gekozen regionale assemblee (sejmik) En een maarschalk van het woiwodschap, een uitvoerende macht gekozen door de vergadering.

Woiwodschap Hoofdstad De Omgeving Bevolking
in Engels in het Pools km2 2021
Groot-Polen Groot-Polen Poznań 29,826 3,496,450
Kuyavian-Pommeren Greater London Bydgoszcz & Rennen 17,971 2,061,942
Klein-Polen minder Kraków 15,183 3,410,441
Łódź Lodzkie Łódź 18,219 2,437,970
Neder-Silezië Neder-Silezië Wrocław 19,947 2,891,321
Lublin Lubelski Lublin 25,123 2,095,258
Lubusz Lubusz Gorzów Wielkopolski &
Zielona Góra
13,988 1,007,145
Mazovië Mazowieckie Warschau 35,559 5,425,028
Opole Opole Opole 9,412 976,774
Podlaskie Podlaskie Białystok 20,187 1,173,286
Pommers Pommeren Gdańsk 18,323 2,346,671
Silezië Silezische Katowice 12,333 4,492,330
Subkarpaten Provincie Podkarpackie Rzeszów 17,846 2,121,229
heilig Kruis Provincie Świętokrzyskie Kielce 11,710 1,224,626
Ermland-Mazurië Warmia-Mazury Olsztyn 24,173 1,416,495
West-Pommeren West Szczecin 22,905 1,688,047

Wet

De Grondwet van 3 mei aangenomen in 1791 was de eerste moderne grondwet in Europa.

De Grondwet van Polen is de uitgevaardigde hoogste wet, en de Poolse rechterlijke macht is gebaseerd op het principe van burgerrechten, beheerst door de code van burgerlijk recht. De huidige democratisch grondwet werd aangenomen door de Nationale Vergadering van Polen op 2 april 1997; het garandeert een meerpartijenstaat met vrijheid van godsdienst, meningsuiting en vergadering, verbiedt de praktijken van gedwongen medische experimenten, marteling of doodstraf, en erkent de onschendbaarheid van het huis, het recht op vorm vakbonden, en het recht op slaan.

De rechterlijke macht in Polen bestaat uit de Supreme Court als het hoogste gerechtelijke orgaan van het land, de Hoogste administratieve rechtbank voor de rechterlijke controle van het openbaar bestuur, gemeenschappelijke rechtbanken (Wijk, Regionaal, Appelleren) en de Militaire rechtbank. De Grondwettelijk en staatsrechtbanken zijn afzonderlijke rechterlijke instanties die de grondwettelijke aansprakelijkheid regelen van mensen die de hoogste ambten van de staat bekleden en toezicht houden op de naleving van wettelijk recht, waardoor de grondwet wordt beschermd. De juryleden worden voorgedragen door de Nationale Raad voor Justitie en worden voor het leven benoemd door de president. Na goedkeuring door de Senaat benoemt de Sejm een ombudsman voor een termijn van vijf jaar om de naleving van sociale rechtvaardigheid te bewaken.

Polen heeft een dieptepunt moordenaar tarief van 0.7 moorden per 100,000 mensen, vanaf 2018. Verkrachting, aanranding en gewelddadige criminaliteit blijven op een zeer laag niveau. Het land heeft strenge regels opgelegd abortus, wat alleen is toegestaan ​​in geval van verkrachting, incest of wanneer het leven van de vrouw in gevaar is; aangeboren aandoening en doodgeboorte vallen niet onder de wet, waardoor sommige vrouwen abortus in het buitenland zoeken.

Historisch gezien is de belangrijkste Poolse rechtshandeling de Grondwet van 3 mei 1791. Ingesteld om langdurige politieke tekortkomingen van de federatief Pools-Litouwse Gemenebest en Gouden vrijheid, het was de eerste moderne grondwet in Europa en heeft later velen beïnvloed democratische bewegingen over de hele wereld. In 1918 de Tweede Poolse Republiek werd een van de eerste landen die universeel introduceerde vrouwenkiesrecht.

Buitenlandse Zaken

Polen is een middelste kracht en gaat over in een regionale macht in Europa. Het heeft in totaal 52 vertegenwoordigers in de Europees parlement vanaf 2022. Warschau dient als hoofdkwartier voor Frontex, het agentschap van de Europese Unie voor de beveiliging van de buitengrenzen ODIHR, een van de belangrijkste instellingen van de OVSE. Naast de Europese Unie is Polen lid geweest van NATO Verenigde NatiesEn WTO.

In de afgelopen jaren heeft Polen zijn positie aanzienlijk versterkt betrekkingen met de Verenigde Staten, en wordt zo een van de nauwste bondgenoten en strategische partners in Europa. Historisch gezien bleef Polen sterk cultureel en politiek banden met Hongarije; deze speciale relatie werd in 2007 door de parlementen van beide landen erkend met de gezamenlijke verklaring van 23 maart als "De dag van de Pools-Hongaarse vriendschap".

Leger

De Poolse strijdkrachten zijn samengesteld uit vijf takken - de Landmacht Marine blauw Air Force Special Forces en Territoriale Defensiemacht. Het leger is ondergeschikt aan de Ministerie van Nationale Defensie van de Republiek Polen. De opperbevelhebber in vredestijd is echter de president, die officieren, de minister van Landsverdediging en de stafchef benoemt. De Poolse militaire traditie wordt over het algemeen herdacht door de Dag van de strijdkrachten, jaarlijks gevierd op 15 augustus. Vanaf 2022 hebben de Poolse strijdkrachten een gecombineerde sterkte van 114,050 actieve soldaten, met nog eens 75,400 actief in de gendarmerie en Defensie.

Polen besteedt 2% van zijn bbp aan defensie, wat overeenkomt met ongeveer 14.5 miljard dollar in 2022, met een geplande stijging tot 29 miljard dollar in 2023. Vanaf 2022 zal Polen 110 miljard euro uitgeven aan de modernisering van zijn krijgsmacht, in nauwe samenwerking met Amerikaanse, Zuid-Koreaanse en lokale Poolse defensie fabrikanten. Ook zal het Poolse leger zijn omvang uitbreiden tot 250,000 manschappen en officieren, en 50,000 defensiepersoneel. Think SIPRI, exporteerde het land in 487 voor € 2020 miljoen aan wapens en bewapening naar het buitenland.

Verplicht militaire dienst voor mannen, die voorheen negen maanden moesten dienen, werd in 2008 stopgezet. De Poolse militaire doctrine weerspiegelt dezelfde defensieve aard als die van zijn NAVO-partners en het land is actief gastheer van NAVO's militaire oefeningen. Sinds 1953 levert het land een grote bijdrage aan verschillende Verenigde Naties vredesmissies, en onderhoudt momenteel militaire aanwezigheid in het Midden-Oosten, Afrika, de Baltische staten en Zuidoost-Europa.

Wetshandhaving en hulpdiensten

A Mercedes-Benz Sprinter patrouillewagen van de Polen Dienst Rijkspolitie (politie)

Rechtshandhaving in Polen wordt uitgevoerd door verschillende instanties die ondergeschikt zijn aan de Ministerie van Binnenlandse Zaken en Administratie - De Staatspolitie (politie), aangesteld om misdaden of overtredingen te onderzoeken; de Gemeentelijke stadswacht, die de openbare orde handhaaft; en verschillende gespecialiseerde bureaus, zoals de Poolse grenswacht. Particuliere beveiligingsbedrijven komen ook veel voor, hoewel ze geen wettelijke bevoegdheid hebben om een ​​verdachte te arresteren of vast te houden. Gemeentewachten worden voornamelijk geleid door provinciale, regionale of gemeenteraden; individuele bewakers mogen niet dragen vuurwapens tenzij geïnstrueerd door de superieure commandant. Beveiligingspersoneel patrouilleert regelmatig in zowel grote stedelijke gebieden als kleinere voorstedelijke plaatsen.

De Interne Veiligheidsdienst (ABW, of ISA in het Engels) is de chef contraspionage-instrument het beschermen van de interne veiligheid van Polen, samen met Agencja Wywiadu (AW) die bedreigingen identificeert en geheime informatie in het buitenland verzamelt. De Centraal Recherchebureau van de politie (CBŚP) en de Centraal Bureau voor Corruptiebestrijding (CBA) zijn verantwoordelijk voor het tegengaan van georganiseerde misdaad en corruptie in staats- en particuliere instellingen.

Hulpdiensten in Polen bestaan ​​uit de dringende medische diensten, zoek en Red eenheden van de Poolse strijdkrachten en Rijksbrandweer. Medische nooddiensten in Polen worden beheerd door lokale en regionale overheden, maar maken deel uit van het gecentraliseerde nationale agentschap - de Nationale Medische Hulpdienst (Państwowe Ratownictwo Medyczne).

Economie

Panorama siekerkowski.jpg

Economische indicatoren
BBP (PPS) $ 1.599 biljoen (2022)
Nominaal Het BBP $ 716 miljard (2022)
Reële BBP-groei 4.5% (2019)
CPI inflatie 2.2% (2019)
Verhouding werkgelegenheid ten opzichte van de bevolking 55% (2019)
Werkloosheid 2.9% (2021)
Totale staatsschuld $ 274 miljard (2019)

Vanaf 2023, de Poolse economie en Bruto Binnenlands Product (BBP) is de zesde grootste in de Europese Unie door nominale normen en de vijfde grootste door koopkrachtpariteit. Het is ook een van de snelst groeiende binnen de Unie en bereikte een ontwikkelde markt toestand anno 2018. Het werkloosheidspercentage gepubliceerd door Eurostat in 2021 bedroeg 2.9%, het op één na laagste in de EU. Ongeveer 61% van de werkende bevolking werkt in de dienstensector, 31% in de productie en 8% in de agrarisch sector. Hoewel Polen lid is van de EU interne markt, heeft het land de Euro als wettig betaalmiddel en handhaaft zijn eigen valuta - de Poolse złoty (zł, PLN).

Polen is de regionale economische leider in Midden-Europa, met bijna 40 procent van de 500 grootste bedrijven in de regio (in omzet) en een hoge mate van globalisering. De grootste bedrijven van het land vormen de PRUIK 20 en PRUIK 30 indexen, die wordt verhandeld op de Effectenbeurs van Warschau. Volgens rapporten van de Nationale bank van Polen, bereikte de waarde van Poolse buitenlandse directe investeringen bijna 300 miljard PLN eind 2014. De Centraal Bureau voor de Statistiek schatte dat er in 2014 1,437 Poolse bedrijven waren met belangen in 3,194 buitenlandse entiteiten.

Polen heeft de grootste banksector in Midden-Europa, met 32.3 vestigingen per 100,000 volwassenen. Het was de enige Europese economie die de recessie van 2008. Het land is de 20e grootste exporteur van goederen en diensten in de wereld. De uitvoer van goederen en diensten wordt vanaf 56 geschat op ongeveer 2020% van het bbp. In 2019 keurde Polen een wet goed die werknemers onder de 26 jaar zou vrijstellen van inkomstenbelasting.

Toerisme

Polen kende een aanzienlijke toename van het aantal toeristen na zijn toetreding tot de Europese Unie in 2004. Met bijna 21 miljoen internationale aankomsten in 2019 draagt ​​het toerisme aanzienlijk bij aan de algehele economie en vormt het een relatief groot deel van de dienstenmarkt van het land.

Toeristische attracties in Polen variëren, van de bergen in het zuiden tot de zandstranden in het noorden, met een spoor van bijna elke bouwstijl. De meest bezochte stad is Kraków, de voormalige hoofdstad van Polen en dient als een overblijfsel van de Poolse Gouden Eeuw en Renaissance. Krakau hield ook stand koninklijke kroningen of de meeste Poolse koningen en vorsten at Wawel, het belangrijkste historische monument van het land. Onder andere opmerkelijke sites in het land is Wrocław, een van de oudste steden in Polen die model stond voor de oprichting van Krakau. Wrocław staat er bekend om dwerg standbeelden, een grote Marktplaats met twee stadhuizen, en de oudste Zoölogische tuinen met een van 's werelds grootste aantal dieren soorten. De Poolse hoofdstad Warschau en zijn historische Oude stad werden daarna volledig gereconstrueerd vernietiging in oorlogstijd. Andere steden die talloze toeristen trekken, zijn onder meer Gdańsk, Poznań, Lublin, Rennen evenals de site van de Duits Concentratiekamp Auschwitz in Oswiecim. Een opmerkelijk hoogtepunt is de 13e eeuw Wieliczka-zoutmijn met zijn labyrintische tunnels, een ondergronds meer en kapellen die door mijnwerkers zijn uitgehouwen steen zout onder de grond.[citaat nodig]

Het belangrijkste toeristische aanbod van Polen omvat buitenactiviteiten zoals skiën, zeilen, berg wandelen en beklimming alsmede agrotoerisme, bezienswaardigheden bekijken historische monumenten. Toeristische bestemmingen zijn de Oostzee kust in het noorden; de Mazurisch merengebied en Bos van Białowieża in het oosten; op het zuiden Karkonosze Tafel bergen en Tatra-gebergte, Waar Rysy – de hoogste berg van Polen, en Adelaars pad bergpad zijn gelegen. De Pieniny en Bieszczady-gebergte liggen in het uiterste zuidoosten. Er zijn meer dan 100 kastelen in het land, de meeste in de Woiwodschap Neder-Silezië, en ook op de Spoor van de Adelaarsnesten. Het grootste kasteel ter wereld per landoppervlak bevindt zich in malbork, in noord-centraal Polen.

Vervoer en energie

Transport in Polen wordt verzorgd door middel van rail, weg, scheepvaart en vliegreizen. Het land maakt deel uit van de EU Schengengebied en is een belangrijk transportknooppunt langs buurland Duitsland vanwege zijn strategische ligging in Midden-Europa. Enkele van de langste Europese routes, waaronder de E40, door Polen lopen.

Het land heeft een goed netwerk van snelwegen, bestaande uit expres wegen en snelwegen. Begin 2022 had Polen 4,623.3 km (2,872.8 mijl) snelwegen in gebruik. Daarnaast worden alle lokale en regionale wegen gemonitord door het Nationaal Programma Wegenaanleg, dat tot doel heeft de kwaliteit van het reizen op het platteland en in de buitenwijken te verbeteren.

In 2017 had het land 18,513 kilometer (11,503 mijl) spoorlijn, de derde langste in de Europese Unie, na Duitsland en Frankrijk.[betere bron nodig] De Poolse Staatsspoorwegen (PKP) is de dominante spoorwegmaatschappij in het land. Polen heeft een aantal internationale luchthavens, waarvan de grootste Warschau Chopin luchthaven, de belangrijkste wereldwijde hub voor LOT Polish Airlines.

Er zijn overal langs de Baltische kust van Polen zeehavens, waar de meeste vrachtactiviteiten gebruik van maken Swinoujscie, Politie, Szczecin, Kolobrzeg, Gdynia, Gdańsk en Elbląg als hun basis. De Haven van Gdansk is de enige haven in de Oostzee aangepast om oceaanschepen te ontvangen.

De elektriciteitsopwekkingssector in Polen is grotendeels fossiele brandstof-gebaseerd. Steenkool productie in Polen is een belangrijke bron van banen en de grootste bron van de natie de uitstoot van broeikasgassen. Veel elektriciteitscentrales in het hele land gebruiken de positie van Polen als een belangrijke Europese exporteur van steenkool in hun voordeel door steenkool te blijven gebruiken als primaire grondstof bij de productie van hun energie. De drie grootste Poolse mijnbouwbedrijven (Węglokoks, Kompania Węglowa en JSW) winnen jaarlijks ongeveer 100 miljoen ton steenkool. Na steenkool is de Poolse energievoorziening voor een groot deel afhankelijk van olie - het land is de op twee na grootste afnemer van Russische olie-export naar de EU.

De nieuwe Energiebeleid van Polen tot 2040 (EPP2040) zou het aandeel van steenkool verminderen en bruinkool in elektriciteitsopwekking met 25% tussen 2017 en 2030. Het plan omvat de inzet van nieuwe kerncentrales, het verhogen van de energie-efficiëntie en het koolstofarm maken van het Poolse transportsysteem om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en prioriteit te geven aan energiezekerheid op de lange termijn.

Wetenschap en technologie

Natuurkundige en scheikundige Maria Sklodowska-Curie was de eerste die er twee won Nobelprijzen.

In de loop van de geschiedenis heeft het Poolse volk aanzienlijke bijdragen geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en wiskunde. Misschien wel de meest bekende Pool die deze theorie ondersteunde Nicolaus Copernicus (Mikołaj Kopernik), die de Copernicaanse revolutie door de Zon in plaats van de aarde in het centrum van het universum. Hij ontleende ook een kwantiteitstheorie van geld, wat hem tot een pionier van de economie maakte. De prestaties en ontdekkingen van Copernicus worden beschouwd als de basis van de Poolse cultuur en culturele identiteit. Polen stond op de 40e plaats in de Wereldwijde innovatie-index in 2021, tegen de 39e plaats in 2019.

Nicolaus Copernicus, de 16e-eeuwse Poolse astronoom die de formule formuleerde heliocentrisch model van het zonnestelsel.

Poolse instellingen voor tertiair onderwijs; traditioneel universiteiten, evenals technische, medische en economische instellingen, bieden werk aan ongeveer tienduizenden onderzoekers en personeelsleden. Er zijn honderden onderzoeks- en ontwikkelingsinstituten. In de 19e en 20e eeuw werkten echter veel Poolse wetenschappers in het buitenland; een van de belangrijkste van deze ballingen was Maria Sklodowska-Curie, een natuurkundige en scheikundige die een groot deel van haar leven in Frankrijk woonde. In 1925 richtte ze Polen op Radium Instituut.

In de eerste helft van de 20e eeuw was Polen een bloeiend centrum van de wiskunde. Uitstekende Poolse wiskundigen vormden de Lwów School voor Wiskunde (met Stefan Banach, Stanisław Mazur, Hugo Steinhaus, Stanisław Ulam) en Wiskundeschool Warschau (met Alfred Tarsky, Kazimierz Kuratowski, Wacław Sierpiński en Antoni Zygmund). Talrijke wiskundigen, wetenschappers, scheikundigen of economen emigreerden vanwege historische perikelen, onder wie Benoit Mandelbrot, Leonid Hurwicz, Alfred Tarsky, Joseph Rotblat en Nobelprijs laureaten Roald Hoffman, Georges Charpak en Tadeusz Reichstein. In de jaren dertig, wiskundige en cryptoloog Marian Rejewski vond de Cryptografische bom die de basis vormden van de inspanningen die de geallieerden in staat stelden om de Enigma-code.

Demografie

Polen heeft vanaf 38.2 ongeveer 2021 miljoen inwoners en is de negende meest bevolkte land in Europa, evenals de vijfde meest bevolkte lidstaat van de Europeese Unie. Het heeft een bevolkingsdichtheid van 122 inwoners per vierkante kilometer (328 per vierkante mijl). De totaal vruchtbaarheidscijfer werd geschat op 1.42 kinderen van een vrouw in 2019, dat is behoren tot de laagste ter wereld. Bovendien is de bevolking van Polen aanzienlijk ouder worden, en het land heeft een gemiddelde leeftijd van ongeveer 42.

Bevolking van Polen van 1900 tot 2010 in miljoenen inwoners

Ongeveer 60% van de bevolking van het land woont in stedelijke gebieden of grote steden en 40% op het platteland. In 2020 woonde 50.2% van de Polen in vrijstaande woningen en 44.3% in appartementen. De dichtstbevolkte administratieve provincie of staat is de Mazovië en de dichtstbevolkte stad is de hoofdstad, Warschau, op 1.8 miljoen inwoners met nog eens 2 à 3 miljoen mensen die er wonen grootstedelijk gebied. De grootstedelijk gebied of Katowice is de grootste stad agglomeratie met een bevolking tussen de 2.7 miljoen en 5.3 miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid is hoger in het zuiden van Polen en vooral geconcentreerd tussen de steden van Wrocław en Kraków.

In het Poolse volkstelling van 2011, meldden 37,310,341 mensen Pools identiteit, 846,719 Silezië, 232,547 Kasjoebisch en 147,814 Duits. anders identiteiten werden gemeld door 163,363 mensen (0.41%) en 521,470 mensen (1.35%) specificeerden geen nationaliteit. Officiële bevolkingsstatistieken omvatten geen migrerende werknemers die niet in het bezit zijn van een permanente verblijfsvergunning of Karta Polaka. Meer dan 1.7 miljoen Oekraïens burgers werkten legaal in Polen in 2017. Het aantal migranten stijgt gestaag; het land keurde alleen al in 504,172 2021 werkvergunningen voor buitenlanders goed.

 
 
De grootste steden of dorpen in Polen
Statistieken Polen (GUS) 2021 en GUS BDL 2021
Rang Naam Woiwodschap Pop. Rang Naam Woiwodschap Pop.
Warschau
Warschau
Kraków
Kraków
1 Warschau Mazovië 1,860,281 11 Katowice Silezië 285,711 Wrocław
Wrocław
Łódź
Łódź
2 Kraków Klein-Polen 800,653 12 Gdynia Pommers 245,222
3 Wrocław Neder-Silezië 672,929 13 Częstochowa Silezië 213,107
4 Łódź Łódź 670,642 14 Radom Mazovië 201,601
5 Poznań Groot-Polen 546,859 15 Rennen Kuyavian-Pommeren 198,273
6 Gdańsk Pommers 486,022 16 Rzeszów Subkarpaten 195,871
7 Szczecin West-Pommeren 396,168 17 Sosnowiec Silezië 193,660
8 Bydgoszcz Kuyavian-Pommeren 337,666 18 Kielce Provincie Świętokrzyskie 186,894
9 Lublin Lublin 334,681 19 Gliwice Silezië 174,016
10 Białystok Podlaskie 294,242 20 Olsztyn Ermland-Mazurië 170,225

Talen

Dolina Jadwigi - a tweetalig Pools-Kasjoebisch verkeersbord met de dorpsnaam

Pools is de officieel en overheersende gesproken taal in Polen, en is een van de officiële talen van de Europese Unie. Het is ook een tweede taal in delen van buurland Litouwen, waar het wordt onderwezen op scholen voor Poolse minderheden. Hedendaags Polen is een taalkundig homogeen natie, waarbij 97% van de respondenten het Pools als moedertaal verklaarde. Er zijn momenteel 15 minderheidstalen in Polen, waaronder één erkende regionale taal, Kasjoebisch, dat dagelijks door ongeveer 100,000 mensen wordt gesproken in de noordelijke regio's van Kasjoebië en Pommeren. Polen erkent ook secundaire bestuurstalen of hulptalen in tweetalige gemeenten, waar tweetalige tekens en plaatsnamen gemeengoed zijn. Volgens de Centrum voor Onderzoek van de Publieke Opinieverklaarde ongeveer 32% van de Poolse burgers kennis te hebben van de Engels taal in 2015.

Godsdienst

Johannes Paulus II, geboren Karol Wojtyła, bekleedde het pausdom tussen 1978 en 2005 en was de eerste Pool om een ​​te worden rooms-katholiek Paus.

Volgens de volkstelling van 2011 houdt 87.6% van alle Poolse burgers zich aan de Rooms-katholieke kerk, waarbij 2.4% aangeeft geen religie te hebben. Polen is een van de de meeste religieuze landen van Europa, waar het rooms-katholicisme een criterium blijft voor de nationale identiteit en in Polen is geboren Paus Johannes Paulus II wordt alom vereerd. In 2015 gaf 61.6% van de respondenten aan dat religie van groot of zeer groot belang is. belangrijk bedevaarten aan de Jasna Góra-klooster, een heiligdom gewijd aan de Zwarte Madonna, vinden jaarlijks plaats. Het kerkbezoek is de afgelopen jaren echter afgenomen; slechts 38% van de aanbidders was aanwezig massa regelmatig op zondag in 2018.

Vrijheid van godsdienst in Polen wordt gegarandeerd door de grondwet en de concordaat garandeert het godsdienstonderwijs op openbare scholen. Historisch gezien behield de Poolse staat een hoge mate van religieuze tolerantie en bood asiel aan vluchtelingen die op de vlucht waren voor religieuze vervolging in andere delen van Europa. Polen was ook gastheer van Europa's grootste Joodse diaspora en het land was een centrum van Asjkenazisch Joods cultuur en traditioneel leren tot de brandoffer.

Hedendaagse religieuze minderheden omvatten Orthodoxe christenen, Protestanten - inclusief Lutheranen van de Evangelisch-Augsburg kerk, pentecostals functie in het Pinksterkerk in Polen, Adventisten functie in het Zevende-dags Adventkerk en andere kleinere evangelisch denominaties — Jehovah's Getuigen, Oosterse katholieken, Mariaviten, Joden, Moslims (Tataren) en neopagans, van wie sommigen lid zijn van de Inheemse Poolse Kerk.

Gezondheid

Medische dienstverleners en ziekenhuizen (ziekenhuizen) in Polen zijn ondergeschikt aan de ministerie van Gezondheid; het zorgt voor bestuurlijk toezicht en controle op de huisartsgeneeskunde en is verplicht deze op een hoog niveau te houden hygiëne en patiëntenzorg. Polen heeft een universeel gezondheidszorgsysteem op basis van all-inclusive verzekeringssysteem; door de overheid gesubsidieerde gezondheidszorg is beschikbaar voor alle burgers die vallen onder het algemene ziektekostenverzekeringsprogramma van de Nationaal Gezondheidsfonds (NFZ). Er zijn landelijke particuliere medische complexen; meer dan 50% van de bevolking maakt gebruik van zowel de publieke als de private sector.

Volgens de Human Development Report vanaf 2020 is de gemiddelde levensverwachting bij de geboorte 79 jaar (ongeveer 75 jaar voor een mannelijke baby en 83 jaar voor een vrouwelijke baby); het land heeft een dieptepunt kindersterfte (4 per 1,000 geboorten). In 2019 was de belangrijkste doodsoorzaak ischemische hartziekte​ ziekten van de bloedsomloop goed voor 45% van alle sterfgevallen. In hetzelfde jaar was Polen ook de 15e grootste importeur van medicijnen en farmaceutische producten.

Educatie

De Jagiellonische Universiteit opgericht in 1364 door Casimir III in Kraków was de eerste instelling voor hoger onderwijs in Polen, en is een van de oudste universiteiten nog continu in bedrijf. Polen Commissie van Nationaal Onderwijs (Komisja Edukacji Narodowej), opgericht in 1773, was 's werelds eerste staatsministerie van onderwijs.

Het raamwerk voor primair, secundair en hoger tertiair onderwijs zijn vastgesteld door de Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Het bijwonen van de kleuterschool is optioneel voor kinderen tussen de drie en vijf jaar, waarbij één jaar is verplicht voor zesjarigen. Het basisonderwijs begint traditioneel op zevenjarige leeftijd, hoewel kinderen van zes jaar op verzoek van hun ouders of voogden kunnen deelnemen. De basisschool omvat acht klassen en het secundair onderwijs is afhankelijk van de voorkeur van de leerling – een vierjarige middelbare school (liceum), een vijfjarige technische school (technische school) of verschillende beroepsopleidingen (szkoła branżowa) kan door elke individuele leerling worden nagestreefd. Een liceum of technikum wordt afgesloten met een rijpheidsexamen (matura), die moet worden behaald om te kunnen solliciteren naar een universiteit of een andere instelling voor hoger onderwijs.

In Polen zijn er meer dan 500 instellingen op universitair niveau, met technische, medische, economische, agrarische, pedagogische, theologische, muzikale, maritieme en militaire faculteiten. De Universiteit van Warschau en Polytechnische Warschau Universiteit van Wrocław, Adam Mickiewicz Universiteit in Poznań en Technische Universiteit van Gdańsk behoren tot de meest prominente. Er zijn drie conventionele academische diploma (s in Polen - licenciaat or ingenieur (eerste cyclus kwalificatie), magister (kwalificatie tweede cyclus) en doktor (kwalificatie derde cyclus). In 2018 de Programma voor Internationale Beoordeling van Studenten, gecoördineerd door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, rangschikte het Poolse onderwijssysteem hoger dan het OESO-gemiddelde; de studie toonde aan dat studenten in Polen academisch beter presteren dan in de meeste OESO-landen.

Culture

De cultuur van Polen is nauw verbonden met zijn ingewikkelde 1,000-jaar geschiedenis, en vormt een belangrijk bestanddeel in de Westerse beschaving. De Polen zijn erg trots op hun nationale identiteit, die vaak wordt geassocieerd met de kleuren wit en rood, en die wordt uitgestraald door de uitdrukking biało-czerwoni ("witrood"). Nationale symbolen, voornamelijk de gekroonde zeearend, zijn vaak zichtbaar op kleding, insignes en emblemen. De architectonische monumenten van groot belang worden beschermd door de Nationale Erfgoedraad van Polen. Meer dan 100 van de belangrijkste tastbare wonderen van het land werden ingeschreven op de Monumentenregister, en nog eens 17 worden erkend door UNESCO als werelderfgoedlocaties.

Feestdagen en tradities

Allerheiligen op 1 november is een van de belangrijkste feestdagen in Polen.

Er zijn 13 door de overheid goedgekeurde jaarlijkse feestdagen - Nieuwjaar op 1 januari, Drie koningen op 6 januari, Paaszondag en Poniedziałek Wielkanocny, dag van de Arbeid op 1 mei, Dag van de Grondwet op 3 mei, Pinksteren, Sacramentsdag, Feest van de Hemelvaart op 15 augustus, Allerheiligen op 1 november, Independence Day op 11 november en Kersttijd op 25 en 26 dec.

Bijzondere tradities en bijgelovige gewoonten die in Polen worden waargenomen, zijn nergens anders in Europa te vinden. Hoewel Kerstavond (kerstavond) is geen feestdag, het blijft de meest memorabele dag van het hele jaar. Bomen zijn versierd op 24 december, hooi wordt onder het tafelkleed gelegd om op Jezus te lijken eten, Kerst wafels (opłatek) worden gedeeld tussen verzamelde gasten en a vleesloos avondmaal met twaalf gerechten wordt diezelfde avond geserveerd wanneer de eerste ster Verschijnt. Een leeg bord en stoel worden symbolisch aan tafel achtergelaten voor een onverwachte gast. Soms, kerstliederen reis rond kleinere steden met een volk Turon wezen tot de Lent periode.

Een alom populaire donut en zoet gebak vindt plaats op Dikke donderdag, meestal 52 dagen voorafgaand aan Pasen. Eieren For Heilige zondag zijn geschilderd en gedecoreerd geplaatst manden die voorheen door geestelijken in kerken werden gezegend Paaszaterdag. Paasmaandag wordt heidens gevierd dyngus festiviteiten, waar de jeugd zich bezighoudt met watergevechten. Jaarlijks worden op Allerheiligen begraafplaatsen en graven van overledenen bezocht door familieleden; grafstenen worden schoongemaakt als teken van respect en kaarsen worden aangestoken om de doden op ongekende schaal te eren.

Muziek

Fryderyk Chopin
Fryderyk Chopin was een gerenommeerd klassiek componist en virtuoos pianist.
Arthur Rubinstein
Arthur Rubinstein was een van de grootste concertpianisten van de 20e eeuw.

Artiesten uit Polen, waaronder beroemde muzikanten zoals Frederic Chopin, Arthur Rubinstein, Ignacy Jan Paderewski, Krzysztof Penderecki, Henryk Wieniawski, Karol Szymanowski, en traditioneel, geregionaliseerd volkscomponisten creëer een levendige en diverse muziekscene, die zelfs zijn eigen muziekgenres herkent, zoals gezongen poëzie en disco polo.

De oorsprong van de Poolse muziek gaat terug tot de 13e eeuw; manuscripten zijn gevonden in Stary Sacz bevattende polyfoon composities gerelateerd aan de Parijzenaar Notre Dame School. Andere vroege composities, zoals de melodie van Moeder van God en God is geboren (een kroning polonaise deuntje voor Poolse koningen door een onbekende componist), kan echter ook uit deze periode dateren, de eerste bekende opmerkelijke componist, Nicolaas van Radom, leefde in de 15e eeuw. Diomedes Cato, een geboren Italiaan die in Krakau woonde, werd een gerenommeerd luitist aan het hof van Sigismund III; hij importeerde niet alleen enkele muziekstijlen uit Zuid-Europa, maar vermengde ze met inheemse volksmuziek.

In de 17e en 18e eeuw schreven Poolse barokcomponisten liturgische muziek en seculiere composities zoals concerten en sonates voor stemmen of instrumenten. Aan het einde van de 18e eeuw ontwikkelde de Poolse klassieke muziek zich tot nationale vormen zoals de polonaise. Wojciech Bogusławski is geaccrediteerd met het samenstellen van de eerste Poolse onderdaan opera, getiteld Krakaucia in Górale, die in 1794 in première ging.

Polen heeft tegenwoordig een actieve muziekscene, waarbij de jazz- en metalgenres vooral populair zijn bij de hedendaagse bevolking. Poolse jazzmuzikanten zoals Krzysztof Komeda creëerde een unieke stijl, die het beroemdst was in de jaren zestig en zeventig en tot op de dag van vandaag populair is. Polen is ook een belangrijk trefpunt geworden voor grootschalige muziekfestivals, waaronder de belangrijkste Opener Festival, Opole-festival en Sopot-festival.

Kunst

Jan Matejko
Jan Matejko, leidend Pools geschiedenis schilder wiens werken het erfgoed van Polen en belangrijke historische gebeurtenissen weergeven.
Dame met een hermelijn
Dame met een hermelijn (1490) door Leonardo da Vinci wordt weergegeven in de Czartoryski-museum in Krakau.

Kunst in Polen heeft steevast gereflecteerd Nederlands trends, waarbij de Poolse schilderkunst centraal stond folklore, katholieke thema's, historisme en realisme, maar ook op impressionisme en romantiek. Een belangrijke kunststroming was Jong Polen, ontwikkeld in de late 19e eeuw voor promotie decadentie, symboliek en Art Nouveau. Sinds de 20e eeuw genieten Poolse documentaire kunst en fotografie wereldwijde faam, vooral de Poolse school voor affiches. Een van de meest vooraanstaande schilderijen in Polen is Dame met een hermelijn (1490) door Leonardo da Vinci.

Internationaal bekende Poolse kunstenaars zijn onder andere Jan Matejko (historicisme), Jacek Malczewski (symboliek), Stanislaw Wyspianski (Art Nouveau), Henryk Siemiradzki (Romeins academische kunst), Tamara van Lempicka (art deco), En Zdzislaw Beksiński (dystopisch surrealisme). Verschillende Poolse kunstenaars en beeldhouwers waren ook geprezen vertegenwoordigers van avant-garde, constructivistisch, minimalistische en hedendaagse kunststromingen, waaronder Katarzyna Kobro, Władysław Strzemiński, Magdalena Abakanowicz, Alina Szapocznikow, Igor Mitoraj en Wilhelm Sasnal.

Opmerkelijke kunstacademies in Polen zijn onder meer de Krakau Academie voor Schone Kunsten, Academie voor Schone Kunsten in Warschau, Kunstacademie van Szczecin, Universiteit voor Schone Kunsten in Poznań en Geppert Academie voor Schone Kunsten in Wrocław. Hedendaagse werken worden tentoongesteld in Zachęta, Ujazdów en MOCAK Kunstgallerijen.

Architectuur

Sint-Mariakerk in Krakau
St. Mary's Basiliek op de Grote Markt in Kraków is een voorbeeld van Baksteen gotiek architectuur.
Stadhuis van Poznan
De 16e eeuw Stadhuis of Poznań illustreert de Renaissance stijl.

De architectuur van Polen weerspiegelt Europese architectuur stijlen, met sterke historische invloeden afgeleid van Italië, DuitslandEn Lage Landen. Nederzettingen gebaseerd op wet van Magdeburg rond geëvolueerd centrale marktplaatsen (plac, markt), omringd door een raster of concentrisch netwerk van straten die een oude binnenstad (oude stad). Het traditionele landschap van Polen wordt gekenmerkt door sierlijke kerken, stads huurkazernes en stadhuizen. Lakenhal markten (sukiennice) waren ooit een overvloedig kenmerk van de Poolse stedelijke architectuur. Het bergachtige zuiden staat bekend om zijn Zakopane chaletstijl, die is ontstaan ​​in Polen.

De vroegste architectonische trend was Romaans (c. 11e eeuw), maar zijn sporen in de vorm van ronde rotondes zijn schaars. De aankomst van baksteen gotiek (c. 13e eeuw) definieerde de meest herkenbare middeleeuwse stijl van Polen, die wordt uitgestraald door de kastelen van malbork, Lidzbark, Woede en Kwidzyn evenals de kathedralen van Gniezno, Gdańsk, Wrocław, Vanbork en Kraków. De Renaissance (16e eeuw) gaf aanleiding tot Italiaanse binnenplaatsen, defensief palazzo's en mausolea. Decoratief zolders met toppen en arcade loggia's zijn elementen van Pools maniërisme, gevonden in Poznań, Lublin en Zamość. Buitenlandse ambachtslieden kwamen vaak ten koste van koningen of edelen, wier paleizen daarna in de Barok, neoklassieke en Revivalist stijlen (17e-19e eeuw).

Primaire bouwmaterialen bestaande uit hout or rode baksteen werden op grote schaal gebruikt in de Poolse volksarchitectuur, en het begrip a versterkte kerk was gemeengoed. Seculiere structuren zoals herenhuis landhuizen, boerderijen, graanschuren, molens en land herbergen zijn nog steeds aanwezig in sommige regio's of in openluchtmusea (Openluchtmuseum). De traditionele bouwmethoden vervaagden echter in het begin van de 20e eeuw als gevolg van verstedelijking en de constructie van functionalistisch woonwijken en woonwijken.

Literatuur

adam mickiewicz
adam mickiewicz, wiens nationaal episch gedicht De heer Tadeusz (1834) wordt beschouwd als een meesterwerk van Poolse literatuur.
Joseph Conrad Korzeniowski
Joseph Conrad, auteur van populaire boeken zoals Hart van duisternis (1899) en Bootsman (1904).

De literaire werken van Polen hebben zich van oudsher geconcentreerd rond de thema's van patriottisme, geestelijkheidsociaal allegorieën en moreel verhalen. De vroegste voorbeelden van Poolse literatuur, geschreven in Latijns, dateren uit de 12e eeuw. De eerste Pools zin - Day ut ia pobrusa, a ti poziwai - werd gedocumenteerd in de Boek van Henryków en weerspiegelde het gebruik van een quern-steen. Het is sindsdien opgenomen in UNESCO's Memory of World-register. De oudste nog bestaande manuscripten van fine proza in Oud Pools de Heilige Kruispreken en Bijbel van koningin Sophia, en Calendarium cracoviense (1474) is de oudste overlevende van Polen print.

De dichters Jan Kochanowski en Nicolaas Rey werd de eerste Renaissance auteurs om in het Pools te schrijven. Prime literariërs van de periode inbegrepen dantiscus, Modrevius, Goslicius, Sarbievius en theoloog John Laski. In de Barok tijdperk, Jezuïeten filosofie en de lokale cultuur hadden grote invloed op de literaire technieken van Jan Andrzej Morsztyn (Marinisme) en Jan Chrysostom Pasek (Sarmatian memoires). Tijdens het Verlichting, toneelschrijver Ignacy Krasicki componeerde de eerste Poolse taal roman. Polen's leidende 19e eeuw romantische dichters waren de Drie Barden - Juliusz Slowacki, Zygmunt Krasiński en adam mickiewicz, wiens epische gedicht De heer Tadeusz (1834) is een nationale klassieker. In de 20e eeuw, de Engelsen impressionist en vroeg modernist geschriften van Joseph Conrad maakte hem tot een van de meest vooraanstaande romanschrijvers aller tijden.

Hedendaagse Poolse literatuur is veelzijdig, met zijn fantasie genre werd bijzonder geprezen. De filosofische sci-fi roman solaris by Stanislaw Lem en The Witcher serie van Andrzej Sapkowski zijn gevierde werken van wereldfictie. Polen heeft er zes Nobelprijswinnaar auteurs – Hendrik Sienkiewicz (Quo Vadis; 1905), Wladyslaw Reymont (De boeren; 1924), Isaac Bashevis Singer (1978) Czeslaw Milosz (1980) Wislawa Szymborska (1996), en Olga Tokarczuk (2018).

Keuken

Selectie van stevige traditionele troostmaaltijden uit Polen, inclusief bigos, gołąbki, zure soep, pierogi, aardappel pannekoeken en roggebrood.

De keuken van Polen is eclectisch en vertoont overeenkomsten met andere regionale keukens. Tot de nietjes of regionale gerechten behoren pierogi (gevulde knoedels), worst (worst), bigos (jagersstoofpot), Kotlet Schabowy (gepaneerde kotelet), gołąbki (kool rolletjes), Borsch (borsjt), zure soep (zure roggesoep), oscypek (gerookte kaas), en tomatensoep. bagels, een type van broodje, ook afkomstig uit Polen.

Traditionele gerechten zijn hartig en overvloedig varkensvlees, aardappelen, eieren, room, champignons, regionale kruiden en saus. Pools eten is kenmerkend voor zijn verschillende soorten klusky (zachte knoedels), soepen, granen en een verscheidenheid aan brood en broodjes openen. Salades, oa mizeria (komkommer salade), koolsla, zuurkool, wortel en aangebraden bieten, komen vaak voor. Maaltijden worden afgesloten met een dessert zoals sernik (kwarktaart), Maanzaad cake (maanzaadrol), of napoleonka slagroomtaart.

Traditionele alcoholische dranken bevatten honing mede, wijdverbreid sinds de 13e eeuw, bier, wijn en wodka. 'S Werelds eerste schriftelijke vermelding van wodka is afkomstig uit Polen. De meest populaire alcoholische dranken op dit moment zijn bier en wijn, die in de jaren 1980–1998 populairder zijn geworden dan wodka. Grodziskie, ook wel "Poolse champagne" genoemd, is een voorbeeld van een historische bierstijl uit Polen. Thee blijft gebruikelijk in de Poolse samenleving sinds de 19e eeuw, terwijl koffie wordt sinds de 18e eeuw veel gedronken.

Mode en design

traditioneel polonaise jurken, 1780-1785.

Verschillende Poolse ontwerpers en stylisten hebben een erfenis van schoonheidsuitvindingen nagelaten schoonheidsmiddelen; inclusief Helena Rubinstein en Maksymilian Faktorowicz, die een lijn van cosmeticabedrijf creëerde in Californië bekend als Max Factor en formuleerde de term "make-up" die nu algemeen wordt gebruikt als alternatief voor het beschrijven van cosmetica. Faktorowicz wordt ook gecrediteerd voor het uitvinden van modern wimper extensions. Sinds 2020 bezit Polen de op vier na grootste cosmeticamarkt van Europa. Inglot-cosmetica is de grootste fabrikant van schoonheidsproducten van het land, en de winkel Gereserveerd is de meest succesvolle kledingwinkelketen van het land.

Historisch mode is een belangrijk aspect van het nationale bewustzijn van Polen geweest of culturele manifestatie, en het land ontwikkelde zijn eigen stijl die bekend staat als Sarmatisme aan het begin van de 17e eeuw. Ook de nationale klederdracht en etiquette van Polen bereikten de rechtbank op Versailles, waaronder Franse jurken geïnspireerd op Poolse kledingstukken gewaad à la polonaise en witzchoura. De reikwijdte van invloed omvatte ook meubels; rococo Poolse bedden met luifels werd in de mode in Franse kastelen. Sarmatisme vervaagde uiteindelijk in de nasleep van de 18e eeuw.

Bioscoop

Andrzej Wajda, de ontvanger van een Ere-Oscar Palme d'Or, evenals ere Golden Lion en Gouden beer awards.

De bioscoop van Polen vindt zijn oorsprong in 1894, toen uitvinder Kazimierz Proszyński patenteerde de Pleograaf en vervolgens de aëroscoop, de eerste succesvolle handbediende filmcamera. In 1897, Jan Szczepanik de gebouwd Telescoop, een prototype van televisie het overbrengen van beelden en geluiden. Ze worden allebei erkend als pioniers van cinematografie. Polen heeft ook invloedrijke regisseurs, filmproducenten en acteurs voortgebracht, van wie er velen actief waren Hollywood, hoofdzakelijk Roman Polanski, Andrzej Wajda, Pola Negric, Samuel Goldwyn Warner broers, Max Fleischer, Agnieszka Holland, Krzysztof Zanussi en Krzysztof Kieslowski.

De thema's die vaak in de Poolse cinema worden verkend, zijn onder meer geschiedenis, drama, oorlog, cultuur en zwart realisme (film noir). In de 21e eeuw wonnen twee Poolse producties de Academy Awards - The Pianist (2002) van Roman Polański en Gang (2013) door Pawel Pawlikowski.

Media

Hoofdkwartier van het door de overheid gefinancierde nationale televisienetwerk TVP in Warschau

Volgens de Eurobarometer-rapport (2015) kijkt 78 procent van de Polen naar de televisie dagelijks. In 2020 las 79 procent van de bevolking het nieuws meer dan eens per dag, waarmee het op de tweede plaats komt na Zweden. Polen heeft een aantal grote binnenlandse mediakanalen, voornamelijk de openbare omroep corporatie TVP, vrij in de lucht kanalen TVN en Polsat evenals 24-uurs nieuwszenders TVP-info, TVN 24 en Polsat Nieuws. De openbare televisie breidt haar activiteiten uit naar genrespecifieke programma's zoals DVT-sport, TVP Geschiedenis, tvp kultura, TVP Rozrywka, TVP Serial en TVP Polen, de laatste een door de staat beheerd kanaal dat zich toelegt op de uitzending van uitzendingen in het Pools voor de Poolse diaspora. In 2020 waren de meest populaire krantensoorten tabloids en sociaal-politieke nieuwsdagbladen.

Polen is een belangrijk Europees knooppunt voor ontwikkelaars van videogames en behoort tot de meest succesvolle bedrijven CD Projekt, Techland, De Boerderij 51, CI Games en People Can Fly. Enkele van de populaire videogames die in Polen zijn ontwikkeld, zijn onder meer The Witcher Trilogie en Cyberpunk 2077. De Poolse stad van Katowice ook gastheer Intel Extreme Masters, een van de grootste esports gebeurtenissen in de wereld.

Sport

De Stadion narodowy in Warschau, de thuisbasis van de nationaal voetbalteam

Motorfiets Speedway, volleybal en vereniging voetbal behoren tot de meest populaire sporten van het land, met een rijke geschiedenis van internationale competities. Track en veld, basketbal, handbal, boksen, MMA, ski springen, langlaufen, ijshockey, tennis, schermen, zwemmen en gewichtheffen zijn andere populaire sporten. Het gouden tijdperk van voetbal in Polen vond plaats in de jaren 1970 en ging door tot begin jaren 1980 toen de Pools voetbalelftal behaalden hun beste resultaten in alle FIFA Wereldbeker-competities en eindigden op de derde plaats in de 1974 en de 1982 toernooien. Het team won een gouden medaille in Voetbal de 1972 Olympische Zomerspelen en twee zilveren medailles, in 1976 en in 1992. In 2012 was Polen mede-gastheer van de UEFA EK voetbal.

Vanaf januari 2023 is de Het Poolse nationale volleybalteam voor mannen is gerangschikt als eerste in de wereld. Het team won een gouden medaille op de 1976 Olympische Zomerspelen en de gouden medaille op de FIVB Wereldkampioenschap 1974, 2014 en 2018. Mariusz Pudzianowski is een zeer succesvolle sterke concurrent en heeft er meer gewonnen De sterkste man ter wereld titels dan enige andere deelnemer ter wereld, en won het evenement in 2008 voor de vijfde keer.

Polen heeft een onderscheidend kenmerk gemaakt bij speedwayraces op de motor. De top Extreem divisie heeft er een van de hoogste gemiddelde opkomst voor elke sport in Polen. De nationale speedwayteam van Polen is een van de belangrijkste teams in de internationale speedway. Individueel heeft Polen er drie Speedway-Grand Prix Wereldkampioenen, met als meest succesvolle drievoudig wereldkampioen Bartosz Zmarzlik die back-to-back kampioenschappen won in 2019 en 2020, en zijn derde in 2022. In 2021 eindigde Polen als tweede in de Speedway of Nations wereldkampioenschappen finale, gehouden in Manchester, VK in 2021.

In de 21e eeuw heeft het land een groeiende populariteit gekend van tennis en bracht een aantal succesvolle tennissers voort, waaronder de nummer 1 van de wereld Iga Swiatek, winnaar van drie Grand Slam singles titels (French Open 2020, French Open 2022 en 2022 US Open); voormalig nummer 2 van de wereld Agnieszka Radwanska, winnaar van 20 WTA-titels in het enkelspel, waaronder WTA-finale 2015; Top 10 ATP-speler Hubert Hurkacz; en voormalig nummer 1 van de wereld in het dubbelspel Łukasz Kubot wiens carrière hoogtepunten zijn het winnen van twee Grand Slam dubbeltitels - Australian Open 2014 en Wimbledonkampioenschappen 2017. Polen won ook de Hopman-beker 2015 met Agnieszka Radwanska en Jerzy Janowicz het land vertegenwoordigen.

Polen hebben belangrijke successen geboekt in het bergbeklimmen, met name in de Himalayas en de winteropgang van de achtduizenders. Poolse bergen zijn een van de toeristische attracties van het land. Wandelen, klimmen, skiën en mountainbiken en trekt jaarlijks talloze toeristen van over de hele wereld. Watersporten zijn de meest populaire recreatieactiviteiten in de zomer, met voldoende locaties om te vissen, kanoën, kajakken, zeilen en windsurfen, vooral in de noordelijke regio's van het land.

Zie ook

Opmerkingen

  1. ^ Velen verklaarden meer dan één etnische of nationale identiteit. De percentages etnische Polen en minderheden zijn afhankelijk van hoe ze worden geteld. 94.83% verklaarde uitsluitend Poolse identiteit, 96.88% verklaarde Pools als hun eerste identiteit en 97.10% als eerste of tweede identiteit. Ongeveer 98% verklaard een soort Pools als hun eerste identiteit.
  2. ^ De adoptie van het christendom in Polen wordt door veel Polen gezien, ongeacht hun religieuze overtuiging of het ontbreken daarvan, als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van hun land, aangezien het werd gebruikt om de Poolse stammen.
  3. ^ Pools: Polen (luisteren)
  4. ^ Pools: Rzeczpospolita Polen (luisteren)
  5. ^ Polen grenst aan de Oblast Kaliningradeen uitsluiten van Rusland.
  6. ^ Britse codekraker Gorden Welchman zei: "Ultra zou nooit van de grond zijn gekomen als we niet op het nippertje van de Polen de details hadden vernomen van zowel de Duitse militaire versie van de commerciële Enigma-machine als van de operationele procedures die in gebruik waren.
  7. ^ Bronnen variëren met betrekking tot wat de grootste verzetsbeweging was tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verwarring komt vaak voort uit het feit dat naarmate de oorlog vorderde, sommige verzetsbewegingen groter werden - en andere kleiner werden. Poolse gebieden werden in de jaren 1944-45 grotendeels bevrijd van nazi-Duitse controle, waardoor hun respectieve (anti-nazi) partizanentroepen in Polen niet meer nodig waren (hoewel de vervloekte soldaten bleef vechten tegen de Sovjets). Verschillende bronnen merken op dat Pools Armia Krajowa was de grootste verzetsbeweging in het door de nazi's bezette Europa. Norman Davies schreef: "Armia Krajowa (Thuisleger), de AK, die redelijkerwijs zou kunnen beweren het grootste Europese verzet te zijn"; Gregor Dallas schreef "Het thuisleger (Armia Krajowa of AK) telde eind 1943 ongeveer 400000, waarmee het de grootste verzetsorganisatie van Europa is"; Mark Wyman schreef: "Armia Krajowa werd beschouwd als de grootste ondergrondse verzetseenheid in Europa in oorlogstijd". Zeker, het Poolse verzet was het grootste verzet tot het Duitse invasie van Joegoslavië en invasie van de Sovjet-Unie in 1941. Daarna werden de nummers van Sovjet partizanen en Joegoslavische partizanen begon snel te groeien. De nummers van Sovjet partizanen snel ingehaald en waren vergelijkbaar met die van het Poolse verzet. De nummers van Tito's Joegoslavische partizanen waren ongeveer gelijk aan die van de Poolse en Sovjet-partizanen in de eerste jaren van de oorlog (1941-42), maar groeiden snel in de latere jaren en overtroffen de Poolse en Sovjet-partizanen met 2:1 of meer (schattingen geven de Joegoslavische strijdkrachten ongeveer 800,000 in 1945, aan Poolse en Sovjet-troepen van 400,000 in 1944).
  8. ^ Officieel vertaald als "Laat me, ik zal malen, en jij rust uit"

Referenties

  1. ^ Grondwet van de Republiek Polen, Artikel 27.
  2. ^ a b Struktura narodowo-etniczna, językowa en wyznaniowa ludności Polski. Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2011 [Nationaal-etnische, taalkundige en religieuze structuur van Polen. Nationale volkstelling en huisvesting 2011] (PDF) (in het Pools). Centraal Bureau voor de Statistiek. 2015. p. 36. ISBN 978-83-7027-597-6.
  3. ^ a b Struktura narodowo-etniczna, językowa en wyznaniowa ludności Polski. Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2011 [Nationaal-etnische, taalkundige en religieuze structuur van Polen. Nationale volkstelling en huisvesting 2011] (PDF) (in het Pools). Centraal Bureau voor de Statistiek. 2015. p. 93. ISBN 978-83-7027-597-6.
  4. ^ Christian Smith (1996). Ontwrichtende religie: de kracht van geloof in activisme van sociale bewegingen. Psychologie Pers. ISBN 978-0-415-91405-5. Ontvangen 9 september 2013 – via Google Boeken.
  5. ^ "De wet van 29 december 1989 tot wijziging van de grondwet van de Poolse Volksrepubliek". Internetowy-systeem Aktów Prawnych. Ontvangen 18 oktober 2020. (in het Pools)
  6. ^ GUS. "Powierzchnia i ludność w przekroju terytorialnym w 2018 roku".
  7. ^ "Oppervlaktewater en oppervlaktewaterverandering". Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ontvangen 11 oktober 2020.
  8. ^ "Statistisch Bulletin nr. 11/2022". Statistieken Polen. Ontvangen 23 december 2022.
  9. ^ a b c d e f "World Economic Outlook-database, april 2023". IMF.org. Internationaal Monetair Fonds. April 2023.
  10. ^ "Gini-coëfficiënt van equivalent besteedbaar inkomen". Eurostat. Gearchiveerd van het origineel op 9 oktober 2020. Ontvangen Juni 21 2022.
  11. ^ Naties, Verenigde (8 september 2022). "Menselijk Ontwikkelingsrapport 2021/2022" (PDF). Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. Ontvangen 11 september 2022.
  12. ^ Thompson, Wayne C. (2021). Scandinavië, Midden- en Zuidoost-Europa 2020-2022. Blue Ridge-top: Rowman & Littlefield Publishers. P. 322. ISBN 9781475856262.
  13. ^ Lukowski, Jerzy; Zawadzki, Hubert (2001). Een beknopte geschiedenis van Polen. Cambridge: Universiteit van Cambridge Press. P. 4. ISBN 0521551099.
  14. ^ Lehr-Spławiński, Tadeusz (1978). Język polski. Pochodzenie, powstanie, rozwój (in het Pools). Warszawa (Warschau): Państwowe Wydawnictwo Naukowe. P. 64. OCLC 4307116.
  15. ^ Potkański, Karol (2004). Pisma pośmiertne. Granice plemienia Polan (in het Pools). Vol. 1 & 2. Krakau: Polska Akademia Umiejętności. P. 423. ISBN 9788370634117.
  16. ^ Everett-Heath, John (2019). "Polen (Polska)". Het beknopte woordenboek van plaatsnamen in de wereld. Oxford Universiteit krant. ISBN 9780191905636.
  17. ^ Harper, Douglas (nd). "Polen (n.)". Online etymologisch woordenboek. Ontvangen 1 augustus 2021.
  18. ^ Harper, Douglas (nd). "Paal (n.)". Online etymologisch woordenboek. Ontvangen 1 augustus 2021.
  19. ^ a b Buko, Andrzej (2014). Bodzia. Een elitebegraafplaats uit de late Vikingtijd in Centraal Polen. Leiden: Bril. blz. 36, 62. ISBN 9789004281325.
  20. ^ Hannan, Kevin (1994). Taal en identiteit in een West-Slavisch grensgebied: de zaak Teschen Silezië. Austin: Universiteit van Texas. P. 127. OCLC 35825118.
  21. ^ a b c d e f g h i Dabrowski, Patrice M. (2014). Polen. De eerste duizend jaar. New York: Cornell University Press. ISBN 9781501757402.
  22. ^ Kamusella, Tomasz (2022). Woorden in ruimte en tijd: een historische atlas van taalpolitiek in modern Centraal-Europa. Boedapest: Central European University Press. P. 9. ISBN 9789633864180.
  23. ^ Małecki, Antoni (1907). Lechici w świetle historycznej krytyki (in het Pools). Lwów (Lviv): Zakład Narodowy im. Ossolińskich. P. 37. ISBN 9788365746641.
  24. ^ Andersson, Theodore Murdock; Morkinskinna, Ellen Gade (2000). De vroegste IJslandse kroniek van de Noorse koningen (1030-1157). Ithaca: Cornell University Press. P. 471. ISBN 9780801436949.
  25. ^ Fabisiak, Wojciech (2002). Dzieje powiatu wrocławskiego (in het Pools). Wrocław: Starostwo Powiatowe. P. 9. ISBN 978-83-913985-3-1.
  26. ^ Jurek, Krzysztof (2019). Poznać przeszłość 1. Karty pracy ucznia. Poziom podstawowy (in het Pools). Warszawa (Warschau): Nowa-tijdperk. P. 93. ISBN 978-83-267-3653-7.
  27. ^ Subbaraman, Nidhi (12 december 2012). "De kunst van het kaasmaken is 7,500 jaar oud". Natuur nieuws. twee:10.1038 / natuur.2012.12020. S2CID 180646880.
  28. ^ Attema, PAJ; Los-Weijns, Ma; Pers, ND Maring-Van der (december 2006). "Bronocice, Flintbek, Uruk, Jebel Aruda en Arslantepe: het vroegste bewijs van wielvoertuigen in Europa en het Nabije Oosten". Paleohistorie. Rijksuniversiteit Groningen. 47/48: 10–28 (11).
  29. ^ Harding, Anthony (2020). The Oxford Handbook of the European Bronze Age. Oxford Universiteit krant. blz. 766-783. ISBN 9780198855071.
  30. ^ Prijs, T.Douglas (2015). Ancient Scandinavia: een archeologische geschiedenis van de eerste mensen tot de Vikingen. New York: Oxford Universitaire Pers. P. 212. ISBN 9780190231989.
  31. ^ Ringen, Trudy; Watson, Noelle; Schellinger, Paul (28 oktober 2013). Noord-Europa: internationaal woordenboek van historische plaatsen. Routledge. ISBN 978-1-136-63944-9. Ontvangen Maart 31 2019.
  32. ^ Davies, Noorman (2001). Hart van Europa. Het verleden in het heden van Polen. Oxford: Oxford Universitaire Pers. P. 247. ISBN 978-0-19-280126-5.
  33. ^ Zdziebłowski, Szymon (9 mei 2018). "Archeoloog: we hebben bewijs van de aanwezigheid van Romeinse legionairs in Polen". Wetenschap in Polen. Pools Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Ontvangen 8 augustus 2021.
  34. ^ Mielnik-Sikorska, Marta; et al. (2013), "De geschiedenis van Slaven afgeleid uit complete mitochondriale genoomsequenties", PLoS ONE, 8 (1): e54360, Bibcode:2013PLoSO...854360M, twee:10.1371 / journal.pone.0054360, PMC 3544712, PMID 23342138
  35. ^ Brather, Sebastian (2004). "De archeologie van de Noordwestelijke Slaven (zevende tot negende eeuw)". Oost Centraal Europa. 31 (1): 78-81. twee:10.1163 / 187633004x00116.
  36. ^ McKenna, Amy (2013). Estland, Letland, Litouwen en Polen. Britannica Educatieve uitgeverij. P. 132. ISBN 9781615309917.
  37. ^ Dabrowski, Patrice (2014). Polen: de eerste duizend jaar. Ithaca: Cornell University Press. blz. 21-22. ISBN 9781501757402.
  38. ^ Ramet, Sabrina (2017). De katholieke kerk in de Poolse geschiedenis. Van 966 tot heden. New York: Palgrave Macmillan VS. P. 15. ISBN 978-1-137-40281-3.
  39. ^ a b c Curta, Florin; Holt, Andreas (2016). Grote gebeurtenissen in religie. Santa Barbara: ABC-CLIO. blz. 468, 480-481. ISBN 9781610695664.
  40. ^ Knoll, Paul W.; Schaer, Frank, red. (2003), Gesta Principum Polonorum / De daden van de prinsen van de Polen, Central European Medieval Texts, General Editors János M. Bak, Urszula Borkowska, Giles Constable & Gábor Klaniczay, Volume 3, Budapest/New York: Central European University Press, pp. 87-211, ISBN 978-963-9241-40-4
  41. ^ Ozog, Krzysztof (2009). De rol van Polen in de intellectuele ontwikkeling van Europa in de Middeleeuwen. Krakau: Societas Vistulana. P. 7. ISBN 978-83-61033-36-3.
  42. ^ Urbanczyk, Przemysław (2017). Bolesław Chrobry – weinig ryczący (in het Pools). Toruń: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. blz. 309-310. ISBN 978-8-323-13886-0.
  43. ^ Davies, Noorman (2005a). God's Playground: Een geschiedenis van Polen, deel I (2e ed.). Oxford: Oxford University Press. blz. 27-28. ISBN 978-0-231-12817-9.
  44. ^ Kumor, Bolesław; Obertyński, Zdzisław (1974). Historia Kościoła w Polsce. Poznan: Pallottinum. P. 12. OCLC 174416485.
  45. ^ Gerard Labuda (1992). Mieszko II król Polski: 1025–1034: czasy przełomu w dziejach państwa polskiego. Afgescheiden. P. 112. ISBN 978-83-85483-46-5. Ontvangen 26 oktober 2014. ... w wersji Anonima Minoryty mówi się znowu, iż w Polsce "paliły się kościoły i klasztory", co responduje w przekazaną przez Anonima Galla wiadomością o zniszczeniu kościołów katedralnych w Gnieźnie...
  46. ^ Krajewska, Monika (2010). Integratie en samenwerking tussen Piastów en Kronikach Polskich Marcina Kromera of Marcina en Joachima Bielskich9 (in het Pools). Warszawa (Warschau): W. Neriton. P. 82. ISBN 978-83-909852-1-3.
  47. ^ Anita J. Prazmowska (2011). Een geschiedenis van Polen. Palgrave Macmillan. blz. 34-35. ISBN 978-0-230-34537-9. Ontvangen 26 oktober 2014.[permanent dode link]
  48. ^ Melton, J. Gordon (2011). Religieuze feesten. Een encyclopedie van feestdagen, festivals, plechtige vieringen en spirituele herdenkingen. Santa Barbara: ABC-CLIO. P. 834. ISBN 978-1-59884-206-7.
  49. ^ Hourihane, Kolom (2012). The Grove encyclopedie van middeleeuwse kunst en architectuur. Vol. 2. New York: Oxford University Press. P. 14. ISBN 9780195395365.
  50. ^ Biber, Tomász; Leszczynski, Maciej (2000). Encyklopedia Polska 2000. Poczet władców. Poznan: Podsiedlik-Raniowski. P. 47. ISBN 978-83-7212-307-7.
  51. ^ Krasuski, Jerzy (2009). Polska-Niemcy. Stosunki staatsbestel van zarania po czasy najnowsze. Wrocław: Zakład Narodowy im. Ossolińskich. P. 53. ISBN 978-83-04-04985-7.
  52. ^ Maron, Jerzy (1996). Legnica 1241 (in het Pools). Warszawa (Warschau): Bellona. ISBN 978-83-11-11171-4.
  53. ^ Davies, Norman (2010). Europa: een geschiedenis. New York: Oxford Universitaire Pers. P. 366. ISBN 9780198201717.
  54. ^ Dembkowski, Harry E. (1982). De unie van Lublin, Pools federalisme in de gouden eeuw. Oost-Europese monografieën. P. 271. ISBN 978-0-88033-009-1.
  55. ^ Kula, Marcin (2000). Zupełnie normalna historia, czyli, Dzieje Polski zanalizowane przez Marcina Kulę w krótkich słowach, subiektywnie, ku pożytkowi miejscowych en cudzoziemców. Warszawa (Warschau): Więzi. blz. 58-59. ISBN 978-83-88032-27-1.
  56. ^ Wróblewski, Bohdan (2006). Jaki znak twee? Orzeł Biały. Piekary Śląskie: ZP Grupa. P. 28. ISBN 978-83-922944-3-6.
  57. ^ Stanley S.Sokol (1992). Het Pools biografisch woordenboek: profielen van bijna 900 Polen die een blijvende bijdrage hebben geleverd aan de wereldbeschaving. Uitgeverij Bolchazy-Carducci. P. 60. ISBN 978-0-86516-245-7.
  58. ^ Britannica Educatieve uitgeverij (2013). Estland, Letland, Litouwen en Polen. Britannica Educatieve uitgeverij. P. 139. ISBN 978-1-61530-991-7.
  59. ^ Wróbel, Piotr (2004). "Polen". In Frucht, Richard C. (red.). Oost-Europa: een inleiding tot de mensen, landen en cultuur. Vol. 1. ABC-CLIO. P. 10. ISBN 978-1-57607-800-6. Ontvangen 8 april 2013. Tegelijkertijd, toen het grootste deel van Europa werd gedecimeerd door de Zwarte Dood, ontwikkelde Polen zich snel en bereikte het het niveau van de rijkste landen van het Westen in zijn economie en cultuur.
  60. ^ Magill, Frank N. (2012). De middeleeuwen. Woordenboek van wereldbiografie. Vol. 2. Hoboken: Taylor & Francis. P. 210. ISBN 978-1-136-59313-0.
  61. ^ Watson, Noelle (2013). Noord-Europa. Internationaal woordenboek van historische plaatsen. New York: Routledge, Taylor & Francis. P. 388. ISBN 978-1-136-63944-9.
  62. ^ Magill 2012, P. 64
  63. ^ a b Davies 2001, P. 256
  64. ^ Halecki, Oscar (1991). Jadwiga van Anjou en de opkomst van Oost-Centraal-Europa. Pools Instituut voor Kunsten en Wetenschappen van Amerika. blz. 116-117, 152. ISBN 978-0-88033-206-4.
  65. ^ Griessler, Christina (2020). De Visegrad Vier en de Westelijke Balkan. Baden-Baden: Nomos. P. 173. ISBN 978-3-7489-0113-6.
  66. ^ Jerzy Wyrozumski – Historia Polski do Roku 1505 (Geschiedenis van Polen tot 1505), Państwowe Wydawnictwo Naukowe (Poolse wetenschappelijke uitgeverij PWN), Warschau 1986, ISBN 978-83-01-03732-1
  67. ^ Norman Davies (1996). Europa: een geschiedenis. Oxford Universiteit krant. P. 428. ISBN 978-0-19-820171-7. Tegen 1490 controleerden de Jagiellons Polen-Litouwen, Bohemen en Hongarije, maar niet het rijk.
  68. ^ Vorst, Robert I. (2018). The Making of the Pools-Litouwse Unie 1385-1569. Vol. 1. Oxford: Universiteitspers. P. 242. ISBN 9780198800200.
  69. ^ Graven, maart (2014). De parlementen van het vroegmoderne Europa. Hoboken: Taylor & Francis. P. 101. ISBN 978-1-317-88433-0.
  70. ^ Graven 2014, blz. 101, 197
  71. ^ a b Paul W. Knoll (2011). "Religieuze tolerantie in het zestiende-eeuwse Polen. Politieke realiteit en sociale beperkingen.". In Howard Louthan; Gary B.Cohen; Franz AJ Szabo (red.). Diversiteit en afwijkende meningen: onderhandelen over religieuze verschillen in Centraal-Europa, 1500–1800. Berghahn-boeken. blz. 30-45. ISBN 978-0-85745-109-5.
  72. ^ Houlden, JL (2015). Jezus in geschiedenis, legende, Schrift en traditie: een wereldencyclopedie. Denver, Colorado: ABC-CLIO. blz. 577-578. ISBN 978-1-61069-804-7.
  73. ^ a b Butterwick, Richard (2021). Het Pools-Litouwse Gemenebest, 1733-1795. Universiteit van Yale Press. blz. 21, 14. ISBN 978-0-300-25220-0.
  74. ^ Parker, Geoffrey (2017). Wereldwijde crisis. Oorlog, klimaatverandering en rampen in de zeventiende eeuw. New Haven: Yale University Press. P. 122. ISBN 978-0-300-21936-4.
  75. ^ Parkeer 2017, P. 122
  76. ^ Ward, Adolf; Hume, Martin (2018). De godsdienstoorlogen in Europa. Vachendorf: Perennial Press. ISBN 978-1-5312-6318-8.
  77. ^ O'Connor, Kevin (2015). De geschiedenis van de Baltische staten. Vol. 2e editie. Westport: ABC-CLIO. blz. 37-38. ISBN 978-1-61069-916-7.
  78. ^ Halina Lerski (30 januari 1996). Historisch Woordenboek van Polen, 966-1945​ ABC-CLIO. p. 678. ISBN 978-0-313-03456-5. Ontvangen 2 juli 2012.
  79. ^ Szujski, Józef (1894). Dzieła Józefa Szujskiego. Dzieje Polski (in het Pools). Vol. 3. Krakau: Szujski-Kluczycki. blz. 162-163. OCLC 717123162.
  80. ^ Peterson, Gary Dean (2014). Strijderskoningen van Zweden. De opkomst van een rijk in de zestiende en zeventiende eeuw. McFarland, Incorporated, Uitgevers. P. 107. ISBN 978-1-4766-0411-4.
  81. ^ Verver, Thomas Henry (1861). De geschiedenis van het moderne Europa. Vol. Van de val van Constantinopel in 1453 tot de oorlog op de Krim in 1857. Deel 2. London: J. Murray. P. 504. ISBN 978-3-337-75029-9.
  82. ^ Dziegielewski, Jan (1994). Encyklopedia historii Polski: AM (in het Pools). Polska: Morex. P. 101. ISBN 978-83-902522-1-6.
  83. ^ Kizwalter, Tomasz (1987). Kryzys Oświecenia en początki konserwatyzmu polskiego (in het Pools). Warszawa (Warschau): Uniwersytet Warszawski. P. 21. OCLC 23942204.
  84. ^ Scott, HM (2015). The Oxford Handbook of Early Modern European History, 1350-1750. Vol. 2. Oxford: Oxford Universitaire Pers. blz. 409-413. ISBN 978-0-19-102000-1.
  85. ^ Czapliński, Władysław (1976). Władysław IV en jego czasy [Władysław IV en zijn tijd] (in het Pools). Warschau: PW "Wiedza Poweszechna". blz. 170, 217-218.
  86. ^ Scott 2015, P. 409
  87. ^ a b Scott 2015, blz. 409-413
  88. ^ Scott 2015, P. 411
  89. ^ Scott 2015, blz. 409-412, 666
  90. ^ Boterwick 2021, P. 88
  91. ^ Boterwick 2021, blz. 83-88
  92. ^ Boterwick 2021, blz. 89-91
  93. ^ Boterwick 2021, blz. 108-109
  94. ^ Boterwick 2021, blz. 108-116
  95. ^ Józef Andrzej Gierowski – Geschiedenis Polski 1764-1864 , Państwowe Wydawnictwo Naukowe (Poolse wetenschappelijke uitgeverij PWN), Warszawa 1986, ISBN 978-83-01-03732-1, blz. 1-74
  96. ^ Ted Tapper; David Palfreyman (2005). Massaal hoger onderwijs begrijpen: vergelijkende perspectieven op toegang. RoutledgeFalmer. P. 140. ISBN 978-0-415-35491-2. Ontvangen Maart 17 2013.
  97. ^ Boterwick 2021, P. 176
  98. ^ Polska Akademia Nauk (1973). Nauka polska. Polska Akademia Nauk. P. 151. Ontvangen 30 augustus 2021.
  99. ^ Boterwick 2021, P. 260
  100. ^ Boterwick 2021, P. 310
  101. ^ Józef Andrzej Gierowski – Geschiedenis Polski 1764-1864 (Geschiedenis van Polen 1764-1864), pp. 74-101
  102. ^ Bertholet, Augustus (2021). "Constant, Sismondi en Polen". Annales Benjamin Constant. 46: 65-85.
  103. ^ Schulz-Forberg, Hagen (2005). Beschaving ontrafelen: Europees reizen en schrijven over reizen. Peter Lang. P. 162. ISBN 9052012350.
  104. ^ a b Storozynski, Alex (2009). De boerenprins: Thaddeus Kosciuszko en het tijdperk van de revolutie (Google boeken). New York: St. Martin's Press, 352 pagina's. ISBN 978-1-4299-6607-8.
  105. ^ Gardner, Monica Mary (1942). De opkomst van Kościuszko (hoofdstuk VII) (Project Gutenberg). Kościuszko: een biografie. G. Allen & Unwin., Ltd, 136 pagina's.
  106. ^ Nicholls, David (1999). Napoleon. Oxford: ABC-CLIO. P. 204. ISBN 978-0-87436-957-1.
  107. ^ Lukowski, Jerzy; Zawadzki, WH (2001). Een beknopte geschiedenis van Polen. Cambridge: Universiteit van Cambridge Press. P. 313. ISBN 978-0-521-55917-1.
  108. ^ Carolina Armenteros; Dageraad Dodds; Isabel Divanna; Tim Blanning (2008). Historisering van de Franse Revolutie. Newcastle: Cambridge-geleerden. P. 247. ISBN 978-1-4438-1157-6.
  109. ^ Kappeler, Andreas (27 augustus 2014). Het Russische rijk: een multi-etnische geschiedenis. Routledge. ISBN 978-1-317-56810-0 – via Google Boeken.
  110. ^ Lucassen, Leo; Feldman, David; Oltmer, Jochen (6 september 2006). Paden van integratie: migranten in West-Europa (1880-2004). Amsterdamse Universitaire Pers. ISBN 978-90-5356-883-5 – via Google Boeken.
  111. ^ Restivo, Sal (2005). Wetenschap, technologie en samenleving: een encyclopedie. New York: Oxford Universitaire Pers. P. 613. ISBN 1280835133.
  112. ^ Koryś, Piotr (2018). Polen Van partities tot toetreding tot de EU: een moderne economische geschiedenis, 1772-2004. springer. ISBN 978-3-319-97126-1.
  113. ^ Think Margaret Mac Millan, "De wedergeboorte van Polen was een van de grote verhalen van de Vredesconferentie van Parijs."Margaret MacMillan, Parijs 1919: zes maanden die de wereld veranderden (2001), blz. 208.
  114. ^ Curtis, Glenn E. (1994). Polen: een landenstudie. Vol. 550 (3 red.). Washington, DC: Federale Onderzoeksafdeling van de Library of Congress. p. 29. ISBN 978-0-844-40827-9.
  115. ^ Wandycz, Piotr S. (2009). "De Tweede Republiek, 1921-1939". De Poolse recensie. Universiteit van Illinois Press. 54 (2): 159-171. JSTOR 25779809.
  116. ^ Kukiel, Marjan (1929). "De Pools-Russische campagne van 1920". De Slavische en Oost-Europese Review. Onderzoeksvereniging Moderne Geesteswetenschappen. 8 (22): 48-65. JSTOR 4202361.
  117. ^ Bittere glorie: Polen en zijn lot, 1918 tot 1939; P. 179
  118. ^ Machray, Robert (november 1930). "Pilsudski, de sterke man van Polen". Huidige geschiedenis. University of California Press. 33 (2): 195-199. twee:10.1525/curh.1930.33.2.195. JSTOR 45333442.
  119. ^ Porter-Szücs, Brian (6 januari 2014). Polen in de moderne wereld: het martelaarschap voorbij. John Wiley & zonen. ISBN 978-1-118-59808-5 – via Google Boeken.
  120. ^ "Het Russische parlement veroordeelt Stalin voor het bloedbad van Katyn". BBC News. 26 november 2010
  121. ^ Michael Geyer (2009). Voorbij totalitarisme: stalinisme en nazisme vergeleken. Cambridge University Press. blz. 152-153. ISBN 978-0-521-89796-9.
  122. ^ Steven J.Zaloga; Richard Haak (1982). Het Poolse leger 1939-45. Uitgeverij Osprey. blz. 3–. ISBN 978-0-85045-417-8. Ontvangen Maart 6 2011 – via Google Boeken.[permanent dode link]
  123. ^ Jerzy Jan Lerski (1996). Historisch Woordenboek van Polen, 966–1945. Greenwood Publishing Group. P. 18. ISBN 978-0-313-26007-0. Ontvangen Maart 6 2011 – via Google Boeken.
  124. ^ E. Garnizoen Walters (1988). Het andere Europa: Oost-Europa tot 1945. Universitaire pers van Syracuse. blz. 276–. ISBN 978-0-8156-2440-0. Ontvangen Maart 6 2011 – via Google Boeken.
  125. ^ Op de belegering van Tobroek
  126. ^ inclusief de verovering van de kloosterheuvel bij de Slag bij Monte Cassino
  127. ^ Kochanski, Halik (2014). The Eagle Unbowed: Polen en de Polen in de Tweede Wereldoorlog. Harvard Universitaire Pers. ISBN 978-0-674-06814-8.
  128. ^ Gordon Welchman, The Hut Six Story, 1982, p. 289.
  129. ^ a b Jerzy Jan Lerski (1996). Historisch Woordenboek van Polen, 966–1945. Greenwood Publishing Group. P. 34. ISBN 978-0-313-26007-0 – via Google Boeken.
  130. ^ Norman Davies, God's Playground: een geschiedenis van Polen, Columbia University Press, 2005, ISBN 978-0-231-12819-3, Google Afdrukken p. 344
  131. ^ Gregor Dallas, 1945: De oorlog die nooit eindigde, Universiteit van Yale Press, 2005, ISBN 978-0-300-10980-1, Google Print, p. 79
  132. ^ Mark Wyman, DP's: Europe's Displaced Persons, 1945-1951, Cornell University Press, 1998, ISBN 978-0-8014-8542-8, Google Print, p. 34
  133. ^ Zie bijvoorbeeld: Leonid D. Grenkevich in The Soviet Partisan Movement, 1941–44: A Critical Historiographical Analysis, p. 229 of Walter Laqueur in The Guerilla Reader: A Historical Anthology, New York, Charles Scribiner, 1990, p. 233.
  134. ^ a b Velimir Vukšić (2003). Tito's partizanen 1941-45. Uitgeverij Osprey. blz. 11–. ISBN 978-1-84176-675-1. Ontvangen Maart 1 2011.[permanent dode link]
  135. ^ Anna M Cienciala, De komst van de oorlog en Oost-Europa in de Tweede Wereldoorlog, Geschiedenis 557 Lecture Notes
  136. ^ Stanislaw Salmonowicz, Polskie Państwo Podziemne, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa, 1994, ISBN 978-83-02-05500-3, P. 37
  137. ^ De Opstand van Warschau, polendinexile.com
  138. ^ Browning, Christopher R.; Matthäus, Jürgen (2004). De oorsprong van de definitieve oplossing: de evolutie van het nazi-joodse beleid, september 1939 - maart 1942. Uitgebreide geschiedenis van de Holocaust. Lincoln: Universiteit van Nebraska Press. ISBN 978-0-8032-1327-2.
  139. ^ Snyder, Timothy (2015). Zwarte aarde: de Holocaust als geschiedenis en waarschuwing (Eerste red.). New York: Tim Duggan-boeken. ISBN 978-1-101-90345-2.
  140. ^ Materski en Szarota (2009) Citaat: Liczba Żydów en Polaków żydowskiego pochodzenia, obywateli II Rzeczypospolitej, zamordowanych przez Niemców sięga 2,7- 2,9 miljoen osób. Vertaling: Het aantal joodse slachtoffers wordt geschat op 2,9 miljoen. Dit was ongeveer 90% van de 3.3 miljoen Joden die in het vooroorlogse Polen woonden. Bron: IPN.
  141. ^ "Polen historische achtergrond".
  142. ^ "Poolse slachtoffers". Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten.
  143. ^ Piotrowski, Tadeusz. "Polen slachtoffers Tweede Wereldoorlog (in duizenden)".
  144. ^ Materski en Szarota (2009) Citaat: Het is mogelijk dat er geen rechten zijn om het goed te doen. 2 770 000. Vertaling: De huidige schatting is ongeveer 2,770,000 slachtoffers van de Duitse bezetting. Dit was 11.3% van de 24.4 miljoen etnische Polen in het vooroorlogse Polen.
  145. ^ "Documenteren van aantallen slachtoffers van de Holocaust en nazi-vervolging". Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten.
  146. ^ Wardzyńska, Maria (2009). Był rok 1939. Operacja niemieckiej policji bezpieczeństwa w Polsce. Intelligentie [Het jaar was 1939: operatie van de Duitse veiligheidspolitie in Polen. Intelligentie] (PDF) (in het Pools). Instituut voor Nationale Herinnering. ISBN 978-83-7629-063-8, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 29 november 2014. Ontvangen 4 januari 2020. Oblicza się, że akcja "Inteligente" pochłonęła 100 tys. ofiar. Vertaling: Geschat wordt dat Intelligentie kostte het leven aan 100,000 Polen.
  147. ^ Grzegorz Motyka, Od rzezi wołyńskiej do akcji "Wisła". Konflikt polsko-oekraïens 1943-1947. Krakau 2011, p. 447. Zie ook: Boekbespreking door Tomasz Stańczyk: "Grzegorz Motyka oblicza, że ​​w latach 1943–1947 z polskich rąk zginęło 11–15 tys. Ukraińców. Polskie straty to 76–106 tys. galicyjskiej."
  148. ^ 'Wat waren de Wolhynische bloedbaden?'. 1943 Wołyń bloedbaden Waarheid en herinnering. Instituut voor Nationale Herinnering. 2013.
  149. ^ Materski en Szarota (2009)
  150. ^ Holocaust: vijf miljoen vergeten: niet-joodse slachtoffers van de Shoah. Gearchiveerd 25 januari 2018 op de Naar Wayback Machine Onthoud.org.
  151. ^ "Poolse experts verlagen het dodental van de Tweede Wereldoorlog in het land", Gearchiveerd vanuit het origineel op 18 augustus 2019.
  152. ^ Bureau odszkodowan wojennych (BOW), Verklaring over oorlogsverliezen en schade van Polen in 1939–1945. Warschau 1947
  153. ^ Bogumiła Lisocka-Jaegermann (2006). "Naoorlogse migraties in Polen". In: Miroslawa Czerny. Polen in het geografische centrum van Europa. Hauppauge, New York: uitgeverij Nova Science. blz. 71-87. ISBN 978-1-59454-603-7. Voorbeeld van Google Boeken.
  154. ^ Eberhardt, Pjotr ​​(2006). Politieke migraties in Polen 1939-1948 (PDF). Warschau: Didactica. ISBN 978-1-5361-1035-7, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 26 juni 2015.
  155. ^ Eberhardt, Pjotr ​​(2011). Politieke migraties op Poolse gebieden (1939-1950) (PDF). Warschau: Poolse Academie van Wetenschappen. ISBN 978-83-61590-46-0.
  156. ^ "Europese vluchtelingenbewegingen na de Tweede Wereldoorlog". BBC - Geschiedenis.
  157. ^ "ARTIKEL door Karol Nawrocki, Ph.D.: De soldaten van de Poolse vrijheid". Ontvangen Maart 6 2022.
  158. ^ Arthur Bliss Lane Ik zag Polen verraden: Een Amerikaanse ambassadeur rapporteert aan het Amerikaanse volk. Indianapolis: De Bobbs-Merrill Company, 1948.
  159. ^ "Warschau Pact: definitie, geschiedenis en betekenis". Ontvangen Maart 6 2022.
  160. ^ "Polska. Geschiedenis". PWN Encyklopedia (in het Pools). Gearchiveerd van het origineel op 1 oktober 2006. Ontvangen 11 juli 2005.
  161. ^ "Solidariteitsbeweging - of het begin van het einde van het communisme". September 2020. Gearchiveerd van het origineel op 28 maart 2022. Ontvangen Maart 6 2022.
  162. ^ Jager, Richard J. Jr.; Ryan, Leo V. (2006). "EEN RETROSPECTIEVE ANALYSE EN TOEKOMSTPERSPECTIEF: "Waarom was de overgang van Polen zo moeilijk?"". De Poolse recensie. Universiteit van Illinois Press. 51 (2): 147-171. JSTOR 25779611.
  163. ^ Kowalik, Tadeusz (2011). Van solidariteit tot uitverkoop: het herstel van het kapitalisme in Polen. New York, NY: Maandelijkse Review Press.
  164. ^ Spieser, Catherine (april 2007). "Arbeidsmarktbeleid in het postcommunistische Polen: uitleg over de vreedzame institutionalisering van werkloosheid". Politique europeenne. 21 (1): 97-132. twee:10.3917/poeu.021.0097.
  165. ^ Poláčková, Hana (1994). "Regionale samenwerking in Midden-Europa: Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije: van Visegrad tot CEFTA". Perspectieven. SAGE-uitgevers (3): 117-129. JSTOR 23615759.
  166. ^ Sieradzka, Monika (3 november 2019). "Na 20 jaar in de NAVO wil Polen het nog steeds graag naar de zin maken". DW Nieuws. Deutsche Welle. Ontvangen Maart 26 2022. De toetreding van Polen tot de NAVO in 1999 was bedoeld om bescherming te bieden tegen Rusland.
  167. ^ Szczerbiak, Aleks (september 2004). "De geschiedenis overtreft de impopulariteit van de regering: het Poolse EU-toetredingsreferendum van juni 2003". West-Europese politiek. 27 (4): 671-690. twee:10.1080/0140238042000249876. S2CID 153998856.
  168. ^ Kundera, Jaroslaw (september 2014). "Polen in de Europese Unie. De economische gevolgen van tien jaar lidmaatschap". Rivista di Studi Politici Internazionali. 81 (3): 377-396. JSTOR 43580712.
  169. ^ 'Europa's grensvrije zone breidt uit'. BBC News. 21 december 2007. Ontvangen 28 juli 2011.
  170. ^ Smith, Alex Duval (7 februari 2016). "Zal Polen ooit de waarheid ontdekken over het vliegtuigongeluk waarbij de president om het leven kwam?". The Guardian. Warschau. Ontvangen Maart 26 2022.
  171. ^ Turkowski, Andrzej. "Regerend burgerplatform wint parlementsverkiezingen in Polen". Carnegie Endowment for International Peace.
  172. ^ Lynch, Susanne. 'Donald Tusk nieuwe voorzitter Europese Raad'. De Irish Times.
  173. ^ "Verkiezingen Polen: Conservatieven behalen beslissende overwinning". BBC News. 25 oktober 2015.
  174. ^ "Polen's populistische partij Recht en Rechtvaardigheid wint tweede termijn aan de macht". The Guardian. 14 oktober 2019.
  175. ^ "Rechtsstaat: Europese Commissie treedt op ter verdediging van de rechterlijke onafhankelijkheid in Polen". Europese Commissie. Ontvangen 15 november 2020.
  176. ^ Morijn, John (10 maart 2020). "Commissie v Polen: wat er is gebeurd, wat het betekent, wat er nodig is". Verfassungsblog: Over constitutionele zaken. twee:10.17176 / 20200310-215105-0. Ontvangen 15 november 2020.
  177. ^ "Polen verslaat Duda ternauwernood Trzaskowski bij presidentsverkiezingen". BBC News. 13 juli 2020.
  178. ^ "Aantal mensen dat de Poolse grens is overgestoken vanuit het door oorlog geteisterde Oekraïne vanaf juli 2022, op rapportdatum". Statista. 28 juli 2022.
  179. ^ a b c d e f g Pools ministerie van Onderwijs en Wetenschap (2019). "Statistisch Jaarboek van de Republiek Polen" (PDF). Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej. Warschau: Statistics Poland (Główny Urząd Statystyczny GUS): 80–81, 84–85, 111. ISSN 1506-0632. OCLC 907771825. Ontvangen 2 april 2022.
  180. ^ "Cechy krajobrazów Polski - Notatki geografie".
  181. ^ Grochowski, Mirosław (1997). "Polen in transitie en zijn nieuwe geografie". Canadese Slavische papieren. Taylor en Francis. 39 (1/2): 1-26. twee:10.1080/00085006.1997.11092140. JSTOR 40869887.
  182. ^ BACC-redactie (2015). Tweede beoordeling van klimaatverandering voor het Oostzeebekken. Cham: Springer. P. 385. ISBN 9783319160054.
  183. ^ Tymon Zielinski; Iwona Sagan; Waldemar Surosz (2017). Interdisciplinaire benaderingen voor duurzame ontwikkelingsdoelen. Cham: Springer. P. 79. ISBN 9783319717883.
  184. ^ Shell, Marc (2014). Eilandkunde: Aardrijkskunde, Retoriek, Politiek. Stanford: Universitaire Pers. P. 89. ISBN 9780804789264.
  185. ^ "Najwyższe szczyty w Tatrach Polskich i Słowackich". www.polskie-gory.pl, Gearchiveerd vanuit het origineel op 12 december 2021. Ontvangen 4 december 2020.
  186. ^ Siwicki, Michał (2020). "Nowe ustalenia dotyczące wysokości szczytów w Tatrach". geoforum.pl (in het Pools). Gearchiveerd van het origineel op 9 oktober 2021. Ontvangen 9 oktober 2021.
  187. ^ Czetwertynski-Sytnik, Lesław; Kozioł, Edward; R. Mazurski, Krzysztof (2000). "Vestiging en duurzaamheid in de Poolse Sudeten". Geojournaal. Springer. 50 (2/3): 273-284. twee:10.1023 / A: 1007165901891. JSTOR 41147476. S2CID 150809158.
  188. ^ Christine Zuchora-Walske (2013). "Het merengebied". Polen. ABDO-uitgeverij. P. 28. ISBN 978-1-61480-877-0. Plaats: Polen herbergt 9,300 meren. Finland is het enige Europese land met een hogere dichtheid aan meren dan Polen.
  189. ^ a b c d Korzeniewska, Ewa; Harnisz, Monika (2020). Poolse stroomgebieden en meren. Vol. I: Hydrologie en Hydrochemie. Cham: Springer International Publishing. blz. 4-5. ISBN 9783030121235.
  190. ^ a b Azad, Abdoel Kalam; Khan, Mohammad Masud Kamal (2021). Bio-energiebronnen en -technologieën. Londen: Elsevier. P. 6. ISBN 9780128225264.
  191. ^ a b Zbigniew Ustrunul; Agnieszka Wypych; Ewa Jakusik; Dawid Biernacik; Danuta Czekierda; Anna Chodubska (2020). Klimaat van Polen (PDF) (Rapport). Instituut voor Meteorologie en Waterstaat - Nationaal Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek (IMGW). P. 7. Ontvangen 3 april 2022.
  192. ^ "Bosoppervlak (% van het landoppervlak) - Polen". Wereldbank. Ontvangen 1 april 2021.
  193. ^ Milewski, Wawrzyniec (2017). Bossen in Polen 2017 (PDF). Warschau (Warszawa): Informatiecentrum Staatsbossen. P. 8. ISBN 9788365659231.
  194. ^ Frouz, Jan; Frouzova, Jaroslava (2022). Toegepaste ecologie: hoe landbouw, bosbouw en visserij onze planeet vormgeven. Cham: Springer International Publishing. P. 245. ISBN 9783030832254.
  195. ^ Aniskiewicz, Alena (2016). "Dat is Pools: onderzoek naar de geschiedenis van de nationale emblemen van Polen". cultuur.pl. Adam Mickiewicz Instituut. Ontvangen 3 april 2022. "Een witte adelaar, het profiel van een ruige bizon in een grasveld. Dit zijn emblemen van Polen". "Nation's (enigszins omstreden) nationale bloem - de klaproos".
  196. ^ Rokosz, M. (1995). "Geschiedenis van de oeros (Bos taurus primigenius) in Polen" (PDF). Informatie over dierlijke genetica. 16: 5-12. twee:10.1017 / S1014233900004582, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 14 januari 2013.
  197. ^ Reidar Andersen; Marco Apollonio; Rory Putman; Piotr Wawrzyniak (2010). Europese hoefdieren en hun beheer in de 21e eeuw. Cambridge University Press. blz. 223-231. ISBN 9780521760614.
  198. ^ Kevin Hillstrom; Laurie Collier Hillstrom (2003). Europa: een continentaal overzicht van milieukwesties, deel 4. ABC-CLIO Wereldgeografie. P. 34. ISBN 978-1-57607-686-6.
  199. ^ Mayer, Marius (2019). Grensoverschrijdend toerisme in beschermde gebieden: mogelijkheden, valkuilen en perspectieven. Cham: Springer. P. 115. ISBN 9783030059606.
  200. ^ Kowalczyk, Barbara; Mikowski, Rafal; Mikowski, Łukasz (2019). Milieurecht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. ISBN 9789403509501.
  201. ^ a b c Serwis Rzeczypospolitej Polskiej (nd). "Ambtenarenzaken; basisinformatie over Polen". www.gov.pl. Regering van de Republiek Polen. Ontvangen Maart 8 2022.
  202. ^ Stanisz, Piotr (2020). Religie en recht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. P. 13. ISBN 9789403529738.
  203. ^ Centrale Inlichtingendienst (2021). CIA Wereldfeitenboek 2021-2022. New York: Uitgeverij Skyhorse. ISBN 9781510763814.
  204. ^ Grondslagen van het recht: het Poolse perspectief. Warszawa (Warschau): Wolters Kluwer Polska. 2021. p. 127. ISBN 9788382231731.
  205. ^ Gwiazda, Anna (2015). Democratie in Polen: vertegenwoordiging, participatie, concurrentie en verantwoording sinds 1989. Florence: Taylor en Francis. P. 67. ISBN 9781315680118.
  206. ^ a b c Granat, Mirosław; Granaat, Katarzyna (2021). De grondwet van Polen: een contextuele analyse. Oxford: Uitgeverij Hart. blz. 51, 52, 221. ISBN 9781509913947.
  207. ^ Pjotr ​​Machnikowski; Justyna Balcarczyk; Monika Drela (2017). "Politiek systeem (III)". Contractenrecht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. ISBN 9789041189332. OCLC 1046634087.
  208. ^ a b Jasiński, Wojciech; Kremens, Karolina (2019). "Politiek systeem en administratieve structuur (IV)". Strafrecht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. ISBN 9789403513249.
  209. ^ a b Bień-Kacała, Agnieszka; Młynarska-Sobaczewska, Anna (2021). "De voorzitter, het presidium en het klooster van senioren, parlementaire commissies (II), s. 281". Staatsrecht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. ISBN 9789403533001.
  210. ^ a b c "Liczba jednostek podziału terytorialnego kraju". TERYT (in het Pools). Statistieken Polen (Główny Urząd Statystyczny GUS). 2022. Ontvangen Maart 16 2022.
  211. ^ a b Martí-Henneberg, Jordi (2021). Europese regio's, 1870-2020: een geografisch en historisch inzicht in het proces van Europese integratie. Cham: Springer International Publishing. blz. 259-271. ISBN 9783030615376.
  212. ^ a b Regering van Polen (2021). "Powierzchnia i ludność w przekroju terytorialnym w 2021 roku". stat.gov.pl (in het Pools). Statistieken Polen (Główny Urząd Statystyczny GUS). Ontvangen Maart 23 2022.
  213. ^ Kamarad, Ewa; Wysocka-Bar, Anna (2020). "Algemene inleiding, deel 3". Internationaal privaatrecht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. ISBN 9789403529615.
  214. ^ Sejm van de Republiek Polen. "Dziennik Ustaw nr 78: De grondwet van de Republiek Polen". sejm.gov.pl. Nationale Vergadering (Zgromadzenie Narodowe). Ontvangen Maart 9 2022.
  215. ^ Kamarad, Ewa; Wysocka-Bar, Anna (2020). "Algemene inleiding, deel 2". Internationaal privaatrecht in Polen. Alphen aan den Rijn: Kluwer Law International. ISBN 9789403529615.
  216. ^ a b Jaremba, Urszula (2013). Nationale rechters als EU-rechters: het Poolse burgerlijk rechtsstelsel. Boston: Martinus Nijhoff Uitgevers. blz. 126-129. ISBN 9781306070959.
  217. ^ Naties, Verenigd (2020). "Indicatoren voor menselijke ontwikkeling – Polen". Rapporten over menselijke ontwikkeling. Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. Ontvangen 16 december 2020.
  218. ^ "Slachtoffers van opzettelijke doodslag 1990–2018 - Polen". Gegevens UNODC. Bureau van de Verenigde Naties voor drugs en misdaad. 2018. Ontvangen 16 december 2020.
  219. ^ Zsuzsa Csergo; Daina Stukuls Eglitis; Paula M. Pickering (2021). Centraal- en Oost-Europese politiek: veranderingen en uitdagingen. Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield. P. 168. ISBN 9781538142790.
  220. ^ Davies, Noorman (1996). Europa: een geschiedenis. Oxford Universiteit krant. P. 699. ISBN 978-0-19-820171-7 – via internetarchief.
  221. ^ Norman Davies (1996). Europa: een geschiedenis. Oxford Universiteit krant. P. 699. ISBN 978-0-19-820171-7.
  222. ^ Gierowski, Józef Andrzej (1986). Historia Polski, 1505-1764 [Geschiedenis van Polen, 1505-1764] (in het Pools). Państwowe Wydawnictwo Naukowe. P. 251. ISBN 978-83-01-03732-1. Ontvangen 26 oktober 2014.
  223. ^ Berglund, Sten (2006). De totstandkoming van de Europese Unie: grondslagen, instellingen en toekomstige trends. Cheltenham: uitgeverij Edward Elgar Press. P. 46. ISBN 9781845420253.
  224. ^ Glazebrook, G. deT. (juni 1947). "De middelste mogendheden in het systeem van de Verenigde Naties". Internationale organisatie. Universiteit van Wisconsin Press. 1 (2): 307-315. twee:10.1017 / S0020818300006081. JSTOR 2703870. S2CID 154796013.
  225. ^ Bindi, Federiga (2019). Europa en Amerika: het einde van de transatlantische relatie?. Washington, DC: Brookings Institution Press. P. 6. ISBN 9780815732815.
  226. ^ "Polen in de EU". Website van de Republiek Polen. Regering van Polen. 2022. Ontvangen Maart 19 2022.
  227. ^ De Londras, Fiona; Doody, Josephine (2015). De impact, legitimiteit en effectiviteit van terrorismebestrijding in de EU. Londen: Routledge, Taylor & Francis Group. P. 58. ISBN 9781138097957.
  228. ^ Weissbrodt, David S.; Vega, Conny (2010). Internationale mensenrechtenwetgeving: een inleiding. Philadelphia: Universiteit van Pennsylvania Press. P. 324. ISBN 9780812221206.
  229. ^ Deni, John R. (2021). Coalitie van onwilligen en niet-kunnen: Europese herschikking en de toekomst van de Amerikaanse geopolitiek. Michigan: Universiteit van Michigan Press. P. 148. ISBN 9780472128792.
  230. ^ Suszycki, Andrzej Marcin (2021). Nationalisme in hedendaags Europa: concept, grenzen en vormen. Zürich: LIT. P. 193. ISBN 9783643911025.
  231. ^ a b c Mihalčová, Bohuslava; Szaryszová, Petra; Štofova, Lenka; Pruzinský, Michal; Gontkovičová, Barbora (2019). Productiebeheer en bedrijfsontwikkeling: Proceedings van de 6e jaarlijkse internationale wetenschappelijke conferentie over marketingbeheer, handel, financiële en sociale aspecten van het bedrijfsleven. Boca Raton: CRC Press. blz. 174-175. ISBN 9780429468667.
  232. ^ Zalewski, Jerzy (2002). Wojsko Polskie met przemianach ustrojowych 1989-2001 (in het Pools). Warszawa (Warschau): Elipsa. P. 131. ISBN 978-83-7151-494-4.
  233. ^ a b c Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) (2022). De militaire balans 2022. Milton: Routledge. blz. 134-137. ISBN 9781000619720.
  234. ^ Onoszko, Maciej (20 augustus 2022). "Polen verdubbelt militaire uitgaven terwijl oorlog in Oekraïne woedt". Bloomberg. Ontvangen Maart 30 2022.
  235. ^ Popescu, Ana Roxana (2022). "Polen verhoogt defensie-uitgaven tot 3% van het bbp vanaf 2023". Janes. Montagu Private Equity. Ontvangen Maart 24 2022.
  236. ^ Lepiarz, Jacek (27 augustus 2022). "Europa Środkowa i Wschodnia nie kupuje niemieckiej broni". MSN.com. Ontvangen 28 augustus 2022.
  237. ^ L., Wojciech (29 maart 2022). "Snel en gedurfd: het plan van Polen om zijn leger te moderniseren". Openlijke verdediging. Ontvangen 28 augustus 2022.
  238. ^ Regering van Polen (2019). Sporten in het buitenland in de wereld van Polski (PDF) (Rapport). Warszawa (Warschau): Ministerstwo Spraw Zagranicznych MSZ (Ministerie van Buitenlandse Zaken). P. 4. Ontvangen Maart 24 2022.
  239. ^ Dag, Matthew (5 augustus 2008). 'Polen schaft dienstplicht af'. Telegraaf. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen 28 juli 2011.
  240. ^ Zieba, Ryszard (2020). Het buitenlands en veiligheidsbeleid van Polen: compatibiliteitsproblemen met de veranderende internationale orde. Cham: Springer International Publishing. blz. 226-229. ISBN 9783030306977.
  241. ^ a b Narodowego, Biuro Bezpieczeństwa. "Potencjał ochronny". Biuro Bezpieczenstwa Narodowego, Gearchiveerd vanuit het origineel op 24 januari 2022. Ontvangen 2 december 2020.
  242. ^ Rybak, Marcin (6 december 2018). "Klant kontra ochrona sklepu. Czy mogą nas zatrzymać, przeszukać, legitymować?". Gazeta Wrocławska.
  243. ^ "Rozdział 3 - Uprawnienia i obowiązki strażników - Straże gminne. - Dz.U.2019.1795 tj"
  244. ^ "Policja of zwierzchnictwie nad Strażą Miejską w powiecie dzierżoniowskim". doba.mv.
  245. ^ "Agencja Wywiadu". aw.gov.pl.
  246. ^ Antykorupcyjne, Centralne Biuro. "Aktualności". Centralne Biuro Antykorupcyjne.
  247. ^ Internet, JSK "Status garnaal". Centralne Biuro Śledcze Policji.
  248. ^ "Projekt ustawy of krajowym systemie ratowniczym". orka.sejm.gov.pl.
  249. ^ "Ustawa van dnia 25 lipca 2001 r. o Państwowym Ratownictwie Medycznym". isap.sejm.gov.pl. Ontvangen 10 augustus 2021.
  250. ^ "BBP-groei (jaarlijks %) – Polen | Gegevens". data.worldbank.org.
  251. ^ "Inflatie, consumentenprijzen (jaarlijks %) – Polen | Gegevens". data.worldbank.org.
  252. ^ "Werkgelegenheid/bevolkingsverhouding, 15+, totaal (%) (gemodelleerde ILO-schatting) – Polen | Gegevens". data.worldbank.org.
  253. ^ a b "Eurostat: Polen op de tweede plaats met de laagste werkloosheid in de Europese Unie". www.gov.pl.
  254. ^ "Polen Nationale Schuld 2020". countryeconomy.com.
  255. ^ "Polen gepromoveerd tot ontwikkelde marktstatus door FTSE Russell". Opkomend Europa​ September 2018. Ontvangen 1 januari 2021.
  256. ^ "Praktijk met rollen, przemyśle en usługach | RynekPracy.org", Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 april 2020. Ontvangen 28 mei 2020.
  257. ^ "Poolse economie gezien als stabiel en competitief". Warschau Business Journal. 9 september 2010. Gearchiveerd van het origineel op 13 september 2010. Ontvangen 28 juli 2011.
  258. ^ Dorota Ciesielska-Maciągowska (5 april 2016). "Honderden buitenlandse bedrijven overgenomen door Poolse bedrijven in de afgelopen tien jaar". Centraal-Europese financiële waarnemer, Gearchiveerd vanuit het origineel op 13 april 2016. Ontvangen Juni 17 2017.
  259. ^ Thomas White Internationaal (september 2011), Prominente banken in Polen. Opkomende markten in de schijnwerpers. Banksector in Polen (internetarchief). Ontvangen 6 november 2014.
  260. ^ Wereldbank.org, Wereldwijd financieel ontwikkelingsrapport 2014. Bijlage B. Belangrijkste aspecten van financiële inclusie (PDF-bestand, directe download). Ontvangen 6 november 2014.
  261. ^ Schwab, Klaus. "Het rapport over het wereldwijde concurrentievermogen 2010–2011" (PDF). Wereld Economisch Forum. blz. 27 (41/516). Ontvangen 25 april 2011.
  262. ^ "Export van goederen en diensten (BoP, huidige US$) | Gegevens". data.worldbank.org.
  263. ^ "Uitvoer van goederen en diensten (% van het bbp) | Gegevens". data.worldbank.org. Ontvangen 6 september 2021.
  264. ^ Ivana Kottasová (30 juli 2019). "Braindrain eiste 1.7 miljoen jongeren op. Dit land schrapt dus zijn inkomstenbelasting". CNN. Ontvangen 30 juli 2019.
  265. ^ "Reizen en toerisme in Polen". www.euromonitor.com, Gearchiveerd vanuit het origineel op 7 december 2010. Ontvangen 12 oktober 2009.
  266. ^ Konopacki, Stanisław (12 maart 2009). Polska pięć lat w Unii Europejskiej. WSMIP UŁ. ISBN 978-83-88679-84-1 – via Google Boeken.
  267. ^ Persbericht (5 november 2012). 'Internationaal toerisme sterk ondanks onzekere economie'. Wereldorganisatie voor toerisme UNWTO. Gearchiveerd van het origineel op 18 februari 2013. Ontvangen 6 februari 2013.
  268. ^ maart 2020, door Filip Frydrykiewicz-9 (9 maart 2020). "Bez pomocy państwa upadną tysiące firm turystycznych".
  269. ^ a b "UNTWO Wereldtoerismebarometer, Vol.5 No.2" (PDF). www.tourismroi.com, Gearchiveerd vanuit het origineel (PDF) op 25 maart 2009. Ontvangen 12 oktober 2009.
  270. ^ Neil Wilson; Tom Parkinson; Richard Watkins (2005). "De adelaarsnesten". Polen. Eenzame planeet. ISBN 978-1-74059-522-3 – via Google Boeken.
  271. ^ Ophalen, Gilly (7 maart 2019). De 50 grootste kastelen en paleizen van de wereld. Icoon Boeken. ISBN 978-1-78578-458-3 – via Google Boeken.
  272. ^ "PAIH | Vervoer". www.paih.gov.pl.
  273. ^ "Autostrady :: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad – Serwis informacyjny". www.gddkia.gov.pl.
  274. ^ "Nationaal Wegenbouwprogramma (Pools)". Bip.mswia.gov.pl. 16 februari 2006. Ontvangen 28 juli 2011.
  275. ^ "Lengte van het spoorwegnet in Europa 2017, per land". Statista.
  276. ^ a b Internationaal Energieagentschap (20 mei 2022). "Polen - Landen & Regio's". Parijs: IEA. Ontvangen 24 mei 2022.
  277. ^ "Polen. Samenvatting van de kolenindustrie" (PDF). Ontvangen Maart 5 2022.
  278. ^ Internationaal Energieagentschap (13 april 2022). "Veelgestelde vragen over energiezekerheid". Parijs: IEA. Ontvangen 27 april 2022.
  279. ^ Ministerie van Klimaat en Milieu (2 februari 2021). "Energiebeleid van Polen tot 2040 (EPP2040)". Ministerie van Klimaat en Milieu van Polen. Ontvangen 24 mei 2022.
  280. ^ a b Richard Francis Schimmel (1993). Een eeuw röntgenstraling en radioactiviteit in de geneeskunde: met de nadruk op fotografische verslagen van de beginjaren. p. 19. ISBN 978-0-7503-0224-1 – via Google Boeken.
  281. ^ Nodzyńska, Małgorzata; Ciesla, Paweł (2012). Van alchemie tot heden - de keuze van biografieën van Poolse wetenschappers. Krakau: Pedagogische Universiteit van Krakau. ISBN 978-83-7271-768-9, Gearchiveerd vanuit het origineel op 3 maart 2016. Ontvangen 3 mei 2018.
  282. ^ "Nicolaus Copernicus Biografie: feiten en ontdekkingen". Space.com. 20 maart 2018. Ontvangen 6 april 2018.
  283. ^ Wolak, Arthur J. (12 maart 2004). Forced Out: het lot van het Poolse jodendom in het communistische Polen. Arthur Wolak. ISBN 978-1-58736-291-0.
  284. ^ "POLEN" (PDF). Wereldorganisatie voor intellectuele eigendom. Genève: Verenigde Naties. 2021. Ontvangen Maart 4 2022.
  285. ^ Barcikowska, Renata (1 september 2016). "Onderzoeksinstituten in Polen - Evaluatie van hun plaats en rol in innovatieve politiek in Polen". Marketing van wetenschappelijke en onderzoeksorganisaties. 21 (3): 141-154. twee:10.14611/minib.21.09.2016.12. S2CID 199470591, Gearchiveerd vanuit het origineel op 1 mei 2020 – via content.sciendo.com.
  286. ^ Statistieken Polen (2021). Voorlopige resultaten van de Nationale Volks- en Woningtelling 2021. Główny Urząd Statystyczny GUS. P. 1.
  287. ^ Statistieken Polen (2021). Gebied en bevolking in het territoriale profiel (in het Engels en Pools). Główny Urząd Statystyczny GUS. P. 20.
  288. ^ "Vruchtbaarheidscijfer, totaal (geboorten per vrouw) - Polen". Wereldbank. Ontvangen Maart 12 2022.
  289. ^ "Gemiddelde leeftijd". CIA World Factbook. Central Intelligence Agency. Ontvangen Maart 12 2022.
  290. ^ "Stedelijke bevolking (% van de bevolking) - Polen". Wereldbank. Ontvangen Maart 13 2022.
  291. ^ "Verdeling van de bevolking naar urbanisatiegraad, woningtype en inkomensgroep - EU-SILC-enquête". Europees Bureau voor de Statistiek "Eurostat". Europese Commissie. 2020. Ontvangen 6 april 2022.
  292. ^ Funkcje Metropolitalne Pięciu Stolic Województw Wschodnich Gearchiveerd 27 maart 2009 op de Naar Wayback Machine - Markowski
  293. ^ Vooruitzichten op wereldverstedelijking - Verenigde Naties - Afdeling Economische en Sociale Zaken / Afdeling Bevolking, de herziening van 2003 (gegevens van 2000)
  294. ^ Eurostat, Urban Audit-database Gearchiveerd 6 april 2011 bij de Naar Wayback Machine, geraadpleegd op 12 maart 2009. Gegevens voor 2004.
  295. ^ Cox, Wendell (2013). "Grote stedelijke gebieden in Europa". Nieuwe geografie. Joel Kotkin en Praxis Strategy Group.
  296. ^ Europees waarnemingsnetwerk voor ruimtelijke ordening, Studie over stedelijke functies (project 1.4.3) Gearchiveerd 24 september 2015 op de Naar Wayback Machine, Eindrapport, hoofdstuk 3, (ESPON, 2007)
  297. ^ Jażdżewska, Iwona (september 2017). "Veranderingen in de bevolkingsdichtheid van de stedelijke bevolking in Zuid-Polen in de periode 1950-2011 tegen de achtergrond van politieke en economische transformatie". Diverse Geographica. Wetenschap. 21 (3): 107-113. twee:10.1515/mgrsd-2017-0017. ISSN 2084-6118. S2CID 134111630.
  298. ^ Statistieken Polen (nd). Het concept van de internationale migratie. Statistiekensysteem in Polen (PDF). Główny Urząd Statystyczny GUS. P. 5.
  299. ^ "Polen's arbeidskloof vullen". Polen Vandaag, Gearchiveerd vanuit het origineel op 12 mei 2022. Ontvangen Maart 24 2019.
  300. ^ Afdeling Rynku Pracy MRPiPS (2021). "Zezwolenia na pracę cudzoziemców". psz.praca.gov.pl (in het Pools).
  301. ^ "Informacja of wynikach Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań 2021 na poziomie województw, powiatów i gmin". stat.gov.pl. 2022. Gearchiveerd van het origineel op 20 september 2022. Ontvangen 21 september 2022.
  302. ^ "GUS - Bank Danych Lokalnych". bdl.stat.gov.pl. 2022.
  303. ^ Mori, Laura (2018). Observeren van eurolects corpusanalyse van taalvariatie in het EU-recht. Philadelphia: John Benjamins Publishing Company. P. 295. ISBN 9789027201706.
  304. ^ "Kaderverdrag voor de bescherming van nationale minderheden". Verdrag nr. 157 van 1 februari 1995. Raad van Europa. Ontvangen 15 september 2021.
  305. ^ Lazdiņa, Sanita; Marten, Heiko F. (2018). Meertaligheid in de Baltische staten: maatschappelijke discoursen en contactverschijnselen. springer. ISBN 9781137569141.
  306. ^ Natalia Kucirkova; Catherine E Sneeuw; Vibeke Grover; Catherine McBride (2017). Het internationale handboek van Routledge over alfabetisering op jonge leeftijd. New York: Routledge. P. 139. ISBN 9781138787889.
  307. ^ "Wet van 6 januari 2005 betreffende nationale en etnische minderheden en betreffende de regionale talen" (PDF). GUGiK.gov.pl. Główny Urząd Geodezji i Kartografii (hoofdkantoor voor geodesie en cartografie). Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 6 maart 2021. Ontvangen 6 april 2020.
  308. ^ Michna, Ewa; Warmińska, Katarzyna (2020). Identiteitsstrategieën van staatloze etnische minderheidsgroepen in het hedendaagse Polen. Cham: Springer International Publishing. P. 16. ISBN 9783030415754.
  309. ^ "Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 5 kwietnia 2017 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego textu ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym". isap.sejm.gov.pl.
  310. ^ "O wyjazdach zagranicznych i znajomości języków obcych" (PDF). CBOS Komunikat z Badań (in het Pools) (5): 13. 2016. ISSN 2353-5822. Ontvangen Maart 15 2022.
  311. ^ Graf Strachwitz, Rupert (2020). Religieuze gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld in Europa. Vol. II: Analyses en perspectieven op een complex samenspel. Berlijn: De Gruyter Oldenburg. P. 177. ISBN 978-3110672992.
  312. ^ "Infographic - Religiositeit van Poolse inwoners". stat.gov.pl. Statistieken Polen (Główny Urząd Statystyczny GUS). 2015. Ontvangen Maart 13 2022.
  313. ^ Brabbs, Derry (2020). Grote bedevaartsoorden van Europa. Londen: Frances Lincoln. P. 116. ISBN 9780711245082.
  314. ^ Silberman, Michaël; Berger, Ann M. (2022). Wereldwijde perspectieven in kankerzorg: religie, spiritualiteit en culturele diversiteit in gezondheid en genezing. Oxford Universiteit krant. P. 197. ISBN 978-0197551356.
  315. ^ Ramet, Sabrina P.; Borowik, Irena (26 oktober 2016). Religie, politiek en waarden in Polen: continuïteit en verandering sinds 1989. New York: Palgrave Macmillan. P. 147. ISBN 9781137437518.
  316. ^ Laursen, John Christian; Nederman, Cary J. (2011). Voorbij de vervolgende samenleving: religieuze tolerantie vóór de verlichting. Philadelphia: Universiteit van Pennsylvania Press. P. 103. ISBN 978-0812215670.
  317. ^ Marcus, Jozef (2011). Sociale en politieke geschiedenis van de joden in Polen 1919-1939. Boston: De Gruyter Mouton. P. 7. ISBN 9783110838688.
  318. ^ "Beknopt statistisch jaarboek van Polen, 2008" (PDF). Centraal Bureau voor de Statistiek. 28 juli 2008. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 28 oktober 2008. Ontvangen 12 augustus 2008.
  319. ^ "Niecierpliwi". www.termedia.pl.
  320. ^ "Prywatnie leczy się już połowa Polaków".
  321. ^ "Polengids: het Poolse gezondheidszorgsysteem, een inleiding: de Poolse gezondheidszorg is gebaseerd op een algemeen". Justlanded.com. Ontvangen 28 juli 2011.
  322. ^ Naties, Verenigd (2020). "Polen – Indicatoren voor menselijke ontwikkeling". Rapporten over menselijke ontwikkeling. Verenigde Naties Ontwikkelings Programma. Ontvangen 16 december 2020.
  323. ^ "Sterftecijfer, zuigeling (per 1,000 levendgeborenen) | Gegevens". data.worldbank.org.
  324. ^ "Polen: Country Health Profile 2019 | LEES online". OESO iLibrary.
  325. ^ "Prywatna opieka medyczna – czy warto? – Blog – Compensa". www.compensatie.pl.
  326. ^ "Invoer van drugs en medicijnen per land". 's Werelds beste export. 4 april 2020.
  327. ^ "Geschiedenis - Jagiellonian University - Jagiellonian University". nl.uj.edu.pl.
  328. ^ Jan IJ. van der Meer (2002). Literaire activiteiten en attitudes in het Stanislaviaanse tijdperk in Polen (1764–1795): een sociaal systeem?. Rodopi. P. 233. ISBN 978-90-420-0933-2. Ontvangen 26 april 2012.
  329. ^ Norman Davies (2005). God's Playground: 1795 tot heden. Columbia Universitaire Pers. P. 167. ISBN 978-0-231-12819-3. OCLC 660185612.
  330. ^ "Zmiany w wychowaniu przedszkolnym - Informatie - Wychowanie przedszkolne w Polsce - wiek, obowiązek, miejsce, opłaty - dlaprzedszkolaka.info". www.dlaprzedszkolaka.info, Gearchiveerd vanuit het origineel op 25 november 2020. Ontvangen 3 december 2020.
  331. ^ a b c "Ustawa z dnia 14 grudnia 2016 r." (PDF). isap.sejm.gov.pl (in het Pools). Ontvangen Juni 30 2022.
  332. ^ "MATURA 2020 | wymagania na STUDIA | jak wygląda | beëindiging". otouczelnie.pl.
  333. ^ Centraal Bureau voor de Statistiek: Studenci szkół wyższych (łącznie z cudzoziemcami) op ​​30 XI 2008. Aantal studenten aan de Poolse instellingen voor hoger onderwijs, per 30 november 2008. Ontvangen 13 juni 2012. Gearchiveerd op Archive.org op 28 oktober 2008. (in het Pools)
  334. ^ "Studie in Polen". studies.info. Ontvangen Maart 27 2019.
  335. ^ "Ranglijst Uczelni Akademickich – Ranglijst Szkół Wyższych PERSPEKTYWY 2019". ranking.perspektywy.pl.
  336. ^ OESO (2009). "De impact van de onderwijshervorming van 1999 in Polen". Ontvangen 17 september 2010.
  337. ^ "Programma voor International Student Assessment (PISA) Resultaten van PISA 2018" (PDF). OESO. 2019. Ontvangen Juni 30 2022.
  338. ^ Adam Zamoyski, The Polish Way: duizendjarige geschiedenis van de Polen en hun cultuur. Gepubliceerd 1993, Hippocrene Books, Polen, ISBN 978-0-7818-0200-0
  339. ^ "Biało-Czerwoni - definitief, synoniem, przykłady użycia". sjp.pwn.pl.
  340. ^ Jakubowska, Longina (1990). "Politiek drama in Polen: het gebruik van nationale symbolen". Antropologie vandaag. Koninklijk Antropologisch Instituut van Groot-Brittannië en Ierland. 6 (4): 10-13. twee:10.2307/3032734. JSTOR 3032734.
  341. ^ "Zabytki nieruchome". www.nid.pl, Gearchiveerd vanuit het origineel op 7 juli 2020. Ontvangen 7 juli 2020.
  342. ^ "Album "100 pomników historii"". www.nid.pl, Gearchiveerd vanuit het origineel op 8 juli 2020. Ontvangen 7 juli 2020.
  343. ^ UNESCO Wereld Erfgoed. "Polen". UNESCO Werelderfgoedcentrum. Ontvangen 29 juli 2021.
  344. ^ "Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej van dnia 19 grudnia 2014 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego textu stawy o dniach wolnych od pracy". isap.sejm.gov.pl.
  345. ^ "Opłatek en pierwsza gwiazdka czyli wigilijne tradycje". wegorzewo.wm.pl.
  346. ^ "Waarom laten Polen één stoel leeg op kerstavond?". Culture.pl.
  347. ^ "turoń - słownik języka polskiego en poradnia językowa - Dobry słownik". DobrySłownik.pl.
  348. ^ a b Borodo, Michał (22 februari 2020). Engelse vertalingen van Korczaks kinderfictie: een taalkundig perspectief. Springer Natuur. ISBN 978-3-030-38117-2 – via Google Boeken.
  349. ^ "Śmigus-Dyngus: de Nationale Dag van het Watergevecht in Polen". Culture.pl.
  350. ^ "Zomer in Warschau | Dingen die je alleen in de zomer kunt doen". 21 oktober 2018.
  351. ^ Individuen en hun sociale context. Polen: Instituut voor Politieke Studies Poolse Academie van Wetenschappen. 31 december 2018. p. 160. ISBN 978-83-65972-34-7.
  352. ^ "De muziekhoven van de Poolse Vasa's" (PDF). www.semper.pl. P. 244. Gearchiveerd van het origineel (PDF) op 29 mei 2009. Ontvangen 13 mei 2009.
  353. ^ Wolff, Larry (9 januari 2012). Het idee van Galicië; Geschiedenis en fantasie in de Habsburgse politieke cultuur. Stanford Universitaire Pers. P. 57. ISBN 978-0-8047-7429-1.
  354. ^ Guillain, Charlotte (2012). Polen. Regenboom. P. 29. ISBN 978-1-4062-2826-7.
  355. ^ Ministerie van Buitenlandse Zaken van Polen, 2002-2007, Een overzicht van de Poolse cultuur Gearchiveerd 2 april 2009 bij de Naar Wayback Machine Toegangsdatum 13 december 2007.
  356. ^ "Dame met een hermelijn - door Leonardo Da Vinci". LeonardoDaVinci.net.
  357. ^ Kruis, Maria (31 augustus 2017). Madonna: een biografie. Greenwood Publishing Group. P. 47. ISBN 978-0-313-33811-3. Ontvangen 31 augustus 2017 – via Google Boeken.
  358. ^ Sarzyński, Piotr (12 februari 2013). "Rangschikking polskich galerii ze współczesną sztuką". www.polityka.pl (in het Pools). Ontvangen 4 mei 2021.
  359. ^ Facca, Danilo; Lepri, Valentina (2013). Poolse cultuur in de Renaissance: studies in de kunsten, humanisme en politiek denken. Firenze: Universitaire Pers. blz. 14-16. ISBN 9788866554899.
  360. ^ Magocsi, Paul Robert (2018). Historische Atlas van Midden-Europa. Vol. 3e editie. Toronto: Universitaire Pers. P. 37. ISBN 9781487523312.
  361. ^ Karczmarzyk, Włodzimierz (1990). Uitzicht op Poolse steden. Warschau (Warszawa): Interpress. P. 30. ISBN 8322323921.
  362. ^ Szolginia, Witold (1992). architectuur. Warschau: Sigma NOT. P. 152. ISBN 978-83-85001-89-8.
  363. ^ Brockington, Genade (2009). Internationalisme en kunst in Groot-Brittannië en Europa in het Fin de Siècle. Bern: Peter Lang. P. 116. ISBN 9783039111282.
  364. ^ Marcinek, Roman (2002). Polen. Krakau: Kluszczyński. blz. 16, 158, 170. ISBN 9788388080425.
  365. ^ Kujawińska-Courtney, Krystyna; Williams, Evan (2011). Europese cultuur in verscheidenheid. Newcastle: Cambridge-geleerden. blz. 115-116. ISBN 9781443832953.
  366. ^ Roszkowski, Wojciech (2015). Cultureel erfgoed van Oost-Centraal-Europa: een historisch overzicht. Warschau (Warszawa): Instytut Studiów Politycznych PAN. blz. 44-46. ISBN 9788364091551.
  367. ^ Milobędzki, Adam (1994). De architectuur van Polen: een hoofdstuk van het Europese erfgoed (in het Pools). Polen: Internationaal Cultureel Centrum-Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. blz. 52-56. ISBN 978-83-85739-14-2.
  368. ^ Veel ontwerpen imiteerden de binnenplaats met arcades en de gewelfde loggia's van het Wawel-paleis. Michael J. Mikoś. "Renaissance culturele achtergrond". www.staropolska.pl. P. 9. Ontvangen 23 april 2009.
  369. ^ Stanley, Johannes (2004). "Beoordeeld werk: literaire activiteiten en attitudes in het Stanislaviaanse tijdperk in Polen (1764–1795): een sociaal systeem? Door Jan IJ van der Meer". Canadese Slavische papieren. 46 (1/2): 226-229. JSTOR 40870954.
  370. ^ Rączka, Jan Władysław (2001). Walka o polski styl narodowy w architekturze (in het Pools). Polen: Politechnika Krakowska. ISBN 978-83-7242-153-1.
  371. ^ Dmochowski, Zbigniew (1956). De architectuur van Polen: een historisch overzicht. Londen: Pools onderzoekscentrum. P. 241. OCLC 636790894.
  372. ^ Kosmaczewska, Joanna; Poczta, Walenty (2021). Toerisme en sociaaleconomische transformatie van plattelandsgebieden: bewijs uit Polen. Milton: Taylor & Francis. blz. 4-30. ISBN 9781000377385.
  373. ^ Centroni, Alessandra (3 januari 2016). Restauro en ricostruzion. Italië: Gangemi Editore. P. 121. ISBN 978-88-492-9191-9.
  374. ^ Dyczewski, Leon (29 juli 2002). Waarden in de Poolse culturele traditie. CRVP. ISBN 978-1-56518-142-7 – via Google Boeken.
  375. ^ Koca, B. (2006). "Poolse literatuur - de middeleeuwen (religieuze geschriften)" (in het Pools). Gearchiveerd van het origineel op 8 november 2006. Ontvangen 10 december 2006.
  376. ^ www.ideo.pl, Ideo Sp. z oo -. "Het manuscript met de allereerste zin in het Pools is [sic] gedigitaliseerd – Nieuws – Wetenschap en studiebeurzen in Polen". scienceinpoland.pap.pl, Gearchiveerd vanuit het origineel op 21 augustus 2017. Ontvangen 24 mei 2017.
  377. ^ "De eerste zin in het Pools in het UNESCO-register". #Polen. Ontvangen 24 mei 2017.
  378. ^ "Poolse bibliotheken - Wiesław Wydra: de oudste nog bestaande prozatekst in de Poolse taal. Het fenomeen van de Heilige Kruispreken". poolsebibliotheken.pl. Ontvangen 24 mei 2017.
  379. ^ Carter, FW (2006). Handel en stedelijke ontwikkeling in Polen: een economische geografie van Krakau, van de oorsprong tot 1795​ Cambridge University Press. p. 364. ISBN 978-0-521-02438-9.
  380. ^ "Dwujęzyczność met twórczości Jana Kochanowskiego". fp.amu.edu.pl.
  381. ^ Evonne Levy (april 2004). Propaganda en de jezuïetenbarok. Universiteit van Californië Press. ISBN 978-0-520-23357-7. Ontvangen 24 mei 2017.
  382. ^ Peter Melville Logan, uitg. (2014). De encyclopedie van de roman. Geassocieerde redacteuren: Olakunle George, Susan Hegeman, Efraín Kristal. John Wiley & Zonen. ISBN 978-1-118-77907-1. Ontvangen 24 mei 2017 – via Google Boeken.
  383. ^ Eunice L. Blavascunas (2008). Het boeren- en communistische verleden bij het ontstaan ​​van een ecologische regio: Podlasie, Polen. p. 98. ISBN 978-0-549-65633-3.[permanent dode link]
  384. ^ "De officiële website van de Joseph Conrad Society (VK)". josephconradsociety.org. Ontvangen 10 februari 2016.
  385. ^ "De Joseph Conrad Society of America". josephconrad.org. Ontvangen 10 februari 2016.
  386. ^ Booker, M. Keith (2020). Historisch woordenboek van sciencefictionfilms. Uitgeverij Rowman & Littlefield. P. 261. ISBN 978-1-5381-3010-0.
  387. ^ "O Wiedźminie en Wiedźmince". Rynek książki.
  388. ^ "Feiten over de Nobelprijs voor Literatuur". Nobelprize.org. 5 oktober 2009. Ontvangen 28 juli 2011.
  389. ^ Adam Gopnik (5 juni 2007). "Szymborska's 'View': kleine waarheden scherp geëtst". npr.org. Ontvangen 12 december 2010.
  390. ^ "Tokarczuk en Handke winnen Nobelprijs Literatuur". BBC News. 10 oktober 2019.
  391. ^ "Tomatensoep, altijd huisgemaakt, is een van de eerste dingen die een Poolse kok leert bereiden." Marc E. Heine. Polen. 1987
  392. ^ "U kunt zien hoe u zich kunt wenden tot uw eigen, narodowe potrawy, Borsjt, bigos, Zrazy, Taarten i Pieczen" Jan N. de Bobrowicz. Maxymilian arcyksiąże Austryacki obrany Król polski. 1848. s. 74; "Borsch, bouillon, sztuka mięsa, pieczenie huzarskie, bigos, pierogi, worst z kapustą, przede wszystkim zaś rozmaite kasze" Zbigniew Kuchowicz Obyczaje staropolskie XVII-XVIII wieku. 1975; "pieczeń cielęca pieczona (panierowana), pieczeń cielęca zapiekana w sosie beszamelowym, pieczeń huzarska (=pieczeń wołowa przekładana farszem), pieczeń rzymska (klops) , pieczeń rzymska (klops z cielęciny) w sosie śmietanowym, pieczeń rzymska z królika " Stanisław Berger. Kuchnia polska. 1974.; Polish Holiday Cookery door Robert Strybel. Strybel, Robert (2003). Poolse vakantiekoken. ISBN 978-0-7818-0994-8 – via Google Boeken.
  393. ^ Amanda Fiegl (17 december 2008). "Een korte geschiedenis van de bagel". smithsonianmag.com. Ontvangen 6 mei 2023.
  394. ^ Byrd Hollar, Melanie; Dunn, John P. (2020). Koken door de geschiedenis: een wereldwijde voedselencyclopedie met menu's en recepten. Santa Barbara: Groenhout. blz. 431-432. ISBN 9781610694568.
  395. ^ Steves, Rick; Hewitt, Cameron (15 augustus 2017). Rick Steves Snapshot Krakau, Warschau en Gdańsk. Uitgeverij Avalon. ISBN 978-1-63121-624-4.
  396. ^ "gorzała – Słownik języka polskiego PWN". sjp.pwn.pl.
  397. ^ "Geschiedenis van de productie van wodka, op de officiële pagina van de Polish Spirit Industry Association (KRPS), 2007", Gearchiveerd vanuit het origineel op 30 2007 september.
  398. ^ "EJPAU 2004. Kowalczuk I. VOORWAARDEN VAN ALCOHOLISCHE DRANKEN CONSUMPTIE ONDER POOLSE CONSUMENTEN". www.ejpau.media.pl.
  399. ^ Jim Hughes (4 februari 2013). "Vergeten bierstijlen: Grodziskie". badassdigest.com, Gearchiveerd vanuit het origineel op 17 februari 2015. Ontvangen 10 mei 2023.
  400. ^ Strybel, Robert; Strybel, Maria (31 maart 2019). Poolse erfgoedkeuken. Hippocrene boeken. ISBN 978-0-7818-1124-8. Ontvangen Maart 31 2019 – via Google Boeken.
  401. ^ "Maks Faktorowicz: Polak, który stworzył kosmetyczne imperium" [Maks Faktorowicz: een Pool die een cosmetisch imperium creëerde]. Interia Kobieta (in het Pools). Ontvangen 24 mei 2017.
  402. ^ "Maksymilian Faktorowicz - człowiek, który dał nam sztuczne rzęsy" [Maksymilian Faktorowicz – een man die ons valse wimpers gaf]. Poolse radio (in het Pools). Ontvangen 24 mei 2017.
  403. ^ Stella Rose Saint Clair (12 februari 2014). "Make-up Masters: de geschiedenis van Max Factor". Mooi. Ontvangen 24 mei 2017.
  404. ^ Lepan, Alen (22 mei 2019). "Polen: een ambitieuze speler die naam maakt in de cosmetica-industrie". Dagelijkse Sabah.
  405. ^ Norbert Zietal (13 juli 2013). "Przemyski Inglot is slechts 400 pond per maand" [Przemysl Inglot heeft al 400 winkels in de wereld]. Strefa Biznesu (in het Pools).
  406. ^ Butler, Sarah (2 september 2016). "Gereserveerd! Poolse modeketen verhuist naar flagshipstore BHS". The Guardian. Ontvangen Maart 12 2022.
  407. ^ a b Biedronska-Slota, Beata (2005). Kruispunt van Kostuum en Textiel in Polen. Krakau: Nationaal Museum (Muzeum Narodowe). P. 20. ISBN 9788389424464. OCLC 607873644.
  408. ^ "The Wrightsman Collection. Vols. 1 and 2, Furniture, Gilt Bronze and Mounted Porcelain, Carpets". Metropolitan Museum of Art - via Google Books.
  409. ^ a b c d Ford, Karel; Hammond, Robert M. (2009). Poolse film: een geschiedenis van de twintigste eeuw. Londen: Eurospan. blz. 12-14, 118. ISBN 9781476608037.
  410. ^ a b c Haltof, Marek (2015). Historisch woordenboek van de Poolse cinema. Lanham: Uitgeverij Rowman & Littlefield. blz. 195, 25, 5, 91. ISBN 978-1322889191.
  411. ^ Tzvetkova, Juliana (12 oktober 2017). Popcultuur in Midden-Europa​ ABC-CLIO. p. 188. ISBN 978-1-4408-4466-9.
  412. ^ a b Agnieszka Stępińska; Artur Lipinski; Dorota Piontek; Agnieszka Hess (2020). Populistische politieke communicatie in Polen. Berlijn: Logos Verlag. blz. 110, 114. ISBN 9783832586140.
  413. ^ Cabrera, Isabel (2020). "Wereld leesgewoonten in 2020". geediting.com. Wereldwijde Engelse redactie. Ontvangen 29 september 2021.
  414. ^ De internationale encyclopedie van media-effecten, set van 4 delen. Wiley. 6 maart 2017. p. 1160. ISBN 978-1-118-78404-4.
  415. ^ a b c Marszalkowski, Jakub; Biedermann, Slawomir; Rutkowski, Eryk (2021). De game-industrie van Polen (PDF). Warschau (Warszawa): Pools Agentschap voor Enterprise Development. ISBN 9788376334516.
  416. ^ "FIFA World Cup Statistieken-Polen". FIFA. Gearchiveerd van het origineel op 6 december 2007. Ontvangen 12 december 2010.
  417. ^ "FIFA Statistieken - Polen", Gearchiveerd vanuit het origineel op 6 december 2007. Ontvangen 12 december 2010.
  418. ^ "Polen organiseert Euro 2012!". warschau-life.com. Ontvangen 12 december 2010.
  419. ^ "FIVB Senior Wereldranglijst - Heren". Ontvangen 30 mei 2021.
  420. ^ "FIVB Wereldkampioenschap Volleybal Heren Polen 2014". Ontvangen 1 januari 2017.
  421. ^ "Finale". Ontvangen 13 oktober 2018.
  422. ^ Fedor, Dariusz; Ramlau, Łukasz (2009). Polska, om je zaczęło te zien (in het Pools). Polen: Agora. P. 153. ISBN 978-83-7552-707-0.
  423. ^ "Speedway World Cup: Polen wint Speedway World Cup 2010". worldspeedway.com. Gearchiveerd van het origineel op 10 mei 2011. Ontvangen 18 december 2010.
  424. ^ Blanka Konopka (10 juni 2022). "Tenniskoorts treft Polen nu clubs in het hele land een grote belangstelling melden". thefirstnews.com. Ontvangen 24 april 2023.
  425. ^ "Polen wint Hopman Cup terwijl Agnieszka Radwanska en Jerzy Janowicz samen Serena Williams en John Isner verslaan in Perth". abc.net.au. 10 januari 2015. Ontvangen 24 april 2023.
  426. ^ Zomersporten in Polen bij Polen voor bezoekers online. Ontvangen 2 november 2014.

Geciteerde werken

Externe links