Polycarbonaat

In de wereld van vandaag is Polycarbonaat een onderwerp dat op verschillende gebieden aan relevantie heeft gewonnen. Van wetenschap tot populaire cultuur: Polycarbonaat heeft de aandacht getrokken van experts en het grote publiek. Naarmate de tijd vordert, blijft Polycarbonaat een onderwerp van interesse en debat, dat zowel individuele beslissingen als het overheidsbeleid beïnvloedt. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Polycarbonaat onderzoeken, de implicaties ervan en de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Door middel van een diepgaande analyse probeert het licht te werpen op dit fascinerende onderwerp en de relevantie ervan voor ons dagelijks leven.

Een polycarbonaat (PC) is een thermoplastisch polymeer waarbij de monomeren verbonden zijn door een carbonaatbinding. (...-O-CO-O-...). Polycarbonaat is een stevig, hard en helder transparant materiaal dat in tegenstelling tot de meeste andere kunststoffen hoge temperaturen kan weerstaan. Het is makkelijk in gebruik en wordt derhalve veel gebruikt voor een groot gebied aan toepassingen. Polycarbonaat wordt bijvoorbeeld gebruikt in cd's en dvd's, maar ook veiligheidsbrillen, helmen, helmvizieren, politieschilden, verschillende mobiele telefoons, drinkflessen en verpakking van voedingsmiddelen zijn vaak van polycarbonaat. Polycarbonaat dat niet volgens de regels van 'good manufacturing practice' geproduceerd is en in contact komt met voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat het schadelijke bisfenol A door de mens wordt opgenomen.

Synthese van polycarbonaat uit bisfenol A en fosgeen

Polycarbonaat wordt gevormd door de polymerisatiereactie van een tweewaardig alcohol (een diol) met een carbonylhoudende verbinding, gewoonlijk fosgeen. Het meest gebruikte diol is het aromatische bisfenol A; maar andere aromatische (bijvoorbeeld resorcinol, hydrochinon en 4,4'-bifenol) of alifatische diolen (bijvoorbeeld isosorbide) zijn evenzo mogelijk, eventueel in combinatie. In plaats van fosgeen kan men bijvoorbeeld difenylcarbonaat of bismethylsalicylcarbonaat (BMSC) gebruiken.

De regio rond Antwerpen is belangrijk voor de productie van polycarbonaatgranulaat. In België produceert Covestro N.V., het vroegere Bayer MaterialScience, zowel Makrolon als Apec, dat nog temperatuurbestendiger is. In Nederland produceert SABIC (vroeger GE Plastics) in Bergen op Zoom polycarbonaat onder de naam Lexan. Makrolon en Makrolife/Makroclear zijn ook de merknamen voor polycarbonaatplaten van respectievelijk Covestro N.V. en Arla Plast. Deze platen zijn zowel in massieve (monolithische) vorm als in meerwandige uitvoering beschikbaar. Toepassingen van deze zijn onder andere te vinden in de bouw en industrie alsook in de (licht)reclame.

Zie ook