In de wereld van vandaag is Portaal:Atletiek steeds belangrijker geworden in de samenleving. Of het nu vanwege de impact ervan op de cultuur, de politiek, de economie of het dagelijks leven van mensen is, Portaal:Atletiek is erin geslaagd zichzelf te positioneren als een relevant onderwerp van discussie en debat. De invloed ervan strekt zich uit tot verschillende gebieden en de aanwezigheid ervan wordt steeds duidelijker in verschillende aspecten van het leven. Daarom is het relevant om de reikwijdte en implicaties van Portaal:Atletiek vandaag volledig te onderzoeken, en ook de evolutie ervan in de loop van de tijd en de potentiële impact ervan in de toekomst te analyseren. Dit artikel probeert zich te verdiepen in de wereld van Portaal:Atletiek om het belang en de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving te begrijpen.
Atletiek is een oude sport waar de sporters (atleten) individueel of in groepen (estafette) moeten presteren. Atletiek wordt zowel op de weg als op een atletiekbaan beoefend. Atletiek wordt wel 'de moeder der sporten' genoemd omdat het de menselijke basisbewegingen (lopen, springen, werpen) omvat.
Atletiekbanen zijn meestal ovaal gevormd en 400 meter lang, indoorbanen zijn veelal 200 meter lang. Op het middenterrein worden de werp- en springonderdelen beoefend. Er zijn banen van gras, kunststof en gravel.
Atletiek is een sport die oorspronkelijk nauw verbonden was met de Griekse klassieke Olympische Spelen, die vanaf 776 voor Christus om de vier jaar gehouden werden als onderdeel van een feest ter ere van de god Zeus.
Holms geboorteplaats Forshaga ligt bij Karlstad. Zijn grote doorbraak op wereldniveau kwam op de Olympische Spelen van 2000 te Sydney, waar hij als vierde eindigde met een sprong van 2,32 m. Hoewel hij nog maar 24 jaar oud was, sprong Holm al de helft van zijn leven.
Holm werd getraind door zijn vader Jonny Holm. Hij is niet altijd een hoogspringer geweest.
23 maart – Van de zeskoppige Nederlandse delegatie naar de WK indoor in Nanjing is kogelstootsterJessica Schilder het meest succesvol. Als enige verovert zij een medaille. Na haar eerdere gouden plak op de EK indoor in Apeldoorn verovert zij op dit mondiale toernooi ditmaal het zilver met een beste stoot van 20,07 m. De CanadeseSarah Mitton is haar als enige met een stoot van 20,48 m de baas. Overigens is deze prestatiereeks van Schilder uniek in de historie van de Nederlandse atletiek. België is aanwezig met een viertal atleten. Hiervan presteert Eliott Crestan het beste. Op de 800 m verovert hij, net als eerder op de EK indoor in Apeldoorn, de zilveren medaille. Hij finisht in 1.44,81, slechts 12 honderdsten boven zijn PR van 1.44,69 en 4 honderdsten achter de Amerikaanse winnaar Josh Hoey. Ditmaal laat hij echter wel de Nederlander Samuel Chapple achter zich, die hem in Apeldoorn van de zege afhield. Die eindigt nu als vierde.
9 maart – De vierde en laatste dag van de EK indoor in Apeldoorn vormt voor de Nederlandse equipe het absolute hoogtepunt van het toernooi. Gedragen door een dolenthousiast publiek slagen Nederlandse atleten erin om het ongekende aantal van vijf gouden en één zilveren medaille in de wacht te slepen. Op de 800 m bij de mannen is het Samuel Chapple, die na een scherpe eindsprint als eerste over de finish gaat in 1.44,88, een verbetering van zijn eigen, enkele weken eerder gevestigde nationale indoorrecord. Bij het kogelstoten voor vrouwen kroont Jessica Schilder zichzelf tot Europees indoorkampioene. Ze levert een zestal stoten af met elke waarvan zij zou hebben gewonnen. De verste van de zes, 20,69 m, bezorgt haar ten slotte de titel. Het is tevens een verbetering van haar eigen nationale indoorrecord met 38 cm en is ook verder dan haar outdoorrecord van 20,33 m. Bij het polsstokhoogspringen verovert Menno Vloon zijn eerste internationale titel door over 5,90 m te springen. Dat doet ook de GriekEmmanouil Karalis, waarna beiden besluiten om de Europese indoortitel te delen. Dat Nederland in Europa zo langzamerhand heer en meester is op de 4 x 400 m estafettenummers wordt, na het eerdere goud op de 4 x 400 m gemengd, nog eens extra bewezen als zowel de mannen als de vrouwen 4 x 4 naar het goud snellen. Bij de mannen zijn het Eugene Omalla , Nick Smidt, Isaya Klein Ikkink en Tony van Diepen die winnen in 3.04,95. Even later doen bij de vrouwen Lieke Klaver, Nina Franke, Cathelijn Peeters en Femke Bol het nog eens dunnetjes over in 3.24,34, een nationaal en tevens kampioenschapsrecord. Als kers op de taart verovert Sofie Dokter op de vijfkamp de zilveren medaille achter de sterke FinseSaga Vanninen, die met 4922 punten kampioene wordt. Dokter verzamelt 4826 punten, waarmee zij slechts 4 punten verwijderd blijft van het Nederlandse record van Nadine Broersen uit 2014. Met in totaal zevenmaal goud en tweemaal zilver wordt Nederland eerste in het medailleklassement.
... de finale op de 4 × 400 m van de vrouwen op de Olympische Spelen in Parijs de snelste olympische finale op dit estafette-onderdeel ooit was? De eerste vijf teams liepen namelijk allemaal een nationaal record, de winnende Amerikaanse vrouwen tevens een werelddeelrecord. Zelfs het als zevende en laatste finishende Belgische viertal bleef slechts 0,28 seconden verwijderd van het eigen nationale record.
... Lisanne de Witte vanaf 2016, toen het Nederlandse 4 × 400 m estafetteteam het eerste Nederlandse record op 3.29,18 stelde, als enige atlete bij dit record en alle daaropvolgende recordverbeteringen betrokken is geweest, inclusief het record van 3.19,50 in de Parijse finale, waarmee olympisch zilver werd veroverd?
Olympisch kampioene Sydney McLaughlin-Levrone is het jaar goed begonnen. Op 4 april jl. won zij haar eerste race op de 400 m horden in 52,76 s, de snelste seizoensopener ooit op dit onderdeel.