Tegenwoordig is Portier (beroep) zeer relevant geworden op het gebied van _var2. Het belang ervan is de grenzen overstegen en heeft de aandacht getrokken van deskundigen op dit gebied, maar ook van het grote publiek. Portier (beroep) is het onderwerp geweest van talloze studies en onderzoeken die de impact ervan op _var3 en de invloed ervan op _var4 proberen te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Portier (beroep), van de oorsprong en evolutie ervan tot de implicaties ervan in de huidige samenleving. Daarnaast zullen we de relevantie ervan in de _var5-context en de toekomstige projectie ervan analyseren.
Een portier is iemand die de entree van een gebouw of terrein bewaakt en de deur openhoudt voor in- of uitgaande bezoekers. Het woord is afgeleid van "poort". Een portier, ook wel poortwachter genoemd, was oorspronkelijk degene die de poort van een klooster, paleis of ander groot gebouw opende en sloot. In een militaire context wordt gesproken van een wachter.
Vandaag de dag staan portiers vooral voor grote, chique hotels, kantoorgebouwen en appartementengebouwen. Vaak hebben ze ook conciërge-achtige taken, zoals het regelen van een taxi of het geven van informatie aan gasten. Portiers hebben ook beveiligingstaken. Dat geldt vooral voor horecaportiers, die voor een kroeg of discotheek staan, maar ook voor portiers van bijvoorbeeld gevangenissen en andere overheidsgebouwen. Horecaportiers zijn ook wel bekend onder de bijnamen uitsmijter (Nederlands-Nederlands) of buitenwipper (Belgisch-Nederlands).
Portiers bestonden al in de Romeinse oudheid. Ze werden in het Latijn ianitor genoemd (van iānua, "deur"). Hiervan is het moderne Engelse woord janitor ("conciërge") afgeleid.
Het Engelse gatekeeper ('poortwachter') en gatekeeping wordt in de figuurlijke zin gebruikt voor personen of instanties die de toegang tot iets bewaken. Zo kan een redacteur bij een krant optreden als een gatekeeper voor de artikelen die al dan niet verschijnen. Tal van organisaties treden op als figuurlijke poortwachters voor beroepsgroepen.